چرا باید به میزان رشد کودک اهمیت داده شود؟

Why should the growth rate of the child be important?
Why should the growth rate of the child be important?

آگاهی از چگونگی و میزان رشد کودک و تغییرات لازم در هر محدوده سنی، به والدین امکان پایش و اطمینان حاصل کردن از طی شدن روند طبیعی رشد نوزاد خود را می­‌دهد. آگاهی و اهمیت­ دادن به رشد کودک، از اساسی‌­ترین وظایف بر دوش یک والدین مسئولیت­‌پذیر است. بنابراین با ما دراین مقاله همراه باشید تا بدانیم چرا باید به میزان رشد کودک اهمیت داده شود؟

فهرست مطالب

  • اهمیت توجه به رشد کودک
  • ابعاد مختلف رشد
  • اهمیت به ویژگی­‌های مختص هر مرحله از رشد
  • رشد کودک چگونه ارزیابی می‌­شود؟
  • جمع­‌بندی

 

اهمیت توجه به رشد کودک

فرزند شما از پس از تولد و تا زمانی که بطور کامل برای تامین نیازهای خود استقلال پیدا کند، نیازمند پایش و توجه زیادی از جانب والدین خود است و کوتاهی و عدم و یا کمبود آگاهی درباره نیازها و  هر دوره رشد کودک، می­‌تواند حتی به فجایعی برگشت ­ناپذیر ختم شود. فجایعی که ممکن است کیفیت زندگی شما و فرزندتان را تا پایان زندگی تحت تاثیر قرار دهد. به ­عنوان مثال، تا دو سالگی کودک در هر نوبت مراقبت، اندازه دور سر محاسبه و اندازه گیری می‌­شود. دلیل این مهم این است که رشد سر و در نتیجه افزایش دور سر کودک، نشان­ دهنده بزرگ شدن و رشد مغز کودک است.

زمانی که سر و در نتیجه مغز کودک رشد طبیعی خود را دنبال نکرده باشد، مثلا کمتر از حد معمول رشد کرده باشد، گویای کاهش رشد مغز کودک بوده که درصورت ادامه‌­دار بودن، باعث بروز عقب­‌ماندگی ذهنی در کودک خواهد شد. یا اگر رشد سر کودک به میزان بیش از روند طبیعی خود باشد، می‌­تواند نشان­‌دهنده آب آوردن مغز کودک باشد. می­‌بینیم که تفاوت­‌هایی در حدود چند سانت  تا چه اندازه می­‌تواند در سرنوشت کودک تغییر ایجاد کند. به­ طوری که رشد مغز تحت تاثیر وزن­‌گیری زیر 2 سال اول زندگی است. و هم­چنین لازم به ذکر است که 90درصد حجم مغز در سنین بزرگسالی، در 6ساله اول زندگی کودکی، تشکیل می­‌شود.

 

وظیفه والدین در برابر رشد کودک

بنا بر توضیحات بالا، والدین کودک وظیفه دارند رشد کودک خود را تعقیب کرده و با استاندارها تطبیق دهند. البته در دو ساله اول زندگی کودک به‌طور دوره‌­ای با مراجعه با خانه بهداشت این تعقیب از جانب کادر درمان انجام می‌شود. حداقل کاری که والدین باید انجام دهند، حاضر کردن کودک خود سر موعد معین در این مراکز بوده تا پایش رشد کودک برای وی اجرا گشته و هم­چنین در صورت وجود توصیه یا اقدام ویژه برای بهبود روند رشد کودک، ملزوم به اجرای آن هستیم.

 

تاثیر رشد کودک بر آینده

در طی پژوهش‌­های انجام شده روی رشد کودکان، پژوهشگران به این نکته دست ­یافتند که میزان رشد در کودکی به‌طور مستقیم و درازمدت اثرات تعیین­ کننده‌­ای بر سلامت روان، توانایی ایجاد فرصت در بزرگسالی و ایجاد روابط اجتماعی و عاطفی درست داشته باشد. به­ همین دلایل است که باید به میزان رشد کودک اهمیت داد؛ زیرا همانطور که پیش­تر گفته شد، رشد روانی و شخصیتی کودک تا حدود زیادی به سلامت رشد جسم وی و در کنار آن رفتارها و آموزش‌­های صحیح والدین با کودک و محیطی که کودک در آن به­ سر می‌برد، تنیده است.

در واقع میزان رشد کودک، زبان بدن او است. بدن با استفاده از میزان رشد خود به شما می­‌گوید که آیا کودک به ­اندازه کافی مواد غذایی مورد نیاز خود را دریافت کرده یا نه. که این بدین معناست که اندام­‌های داخلی کودک مانند قلب که در بالا با جزئیات بیشتری توضیح داده شد، استخوان، کبد و دیگر اندام­‌ها بدرستی درحال رشداند و درنتیجه خواهند توانست در صورت عدم وجود مشکلات دیگر ساختاری یا کارکردی، نیاز­های سوخت و ساختگی و کامل شدن رشد کودکتان را فراهم آورند. پس اگر تا اینجای مقاله را به­ خوبی مطالعه نموده باشید، حال بهتر می­‌دانید که چرا باید به میزان رشد کودک اهمیت داده شود؟

 

ابعاد مختلف رشد

در ابتدای این مقاله بیشتر درباره رشد فیزیکی کودک بحث شد. حال اینکه رشد فیزیکی تنها یکی از ابعاد رشد کودک است و در کنار آن رشد روانی و شخصیتی قرار دارد که به­ اندازه رشد فیزیکی اهمیت دارد. البته رشد روانی تا اندازه زیادی با رشد فیزیکی تنیده زیرا باید همپای رشد ساختارهای مربوطه در مغز کودک، رشد روانی و شناختی وی نیز پیشرفت می­‌کند. در کنار آن عوامل محطی نیز بر ویژگی­‌ها و رشد روانی شناختی کودک تاثیر بسزایی دارند. در تکمیل پاسخ به سوال چرا باید به میزان رشد کودک اهمیت داده شود؟ توجه شما را به ادامه این مقاله جلب می­‌کنیم.

 

اهمیت به ویژ­گی­‌های مختص هر مرحله از رشد

با توجه به اینکه رشد کودک در هر مرحله از زندگی و سن کودک، نیازمند عوامل و توجه­‌های ویژه خود می‌­باشد، بدین معنا که نیازهای تغذی‌ه­ای، فیزیکی و روانی و عاطفی کودک در هر سن تفاوت­‌هایی با یکدیگر دارند ک یک والدین آگاه باید نیازهی کودک را به همان اندازه‌­ای که بدن وی تقاضا می­‌کند نه بیشتر و نه کمتر فراهم نماید. در فراهم آوردن این نیازها رعایت تعادل، تقاضا و عرضه بهترین نتیجه را به­ همراه دارند. به­‌خصوص در 3 ساله اول زندگی؛ زیرا در این سنین کودک هم از لحاظ روحی و هم فیزیکی بیشتر مصرف‌­کننده بوده و با رسیدگی به­‌موقع و به اندازه، سنگ ­بناهای رشد و تکامل جسمی و روانی-شخصیتی وی درست‌­تر پایه‌­گذاری خواهند شد.

به­ عنوان مثال برای رشد روانی-شخصیتی، گفته می­‌شود که با اولین مخالفت‌­ها و بدخلقی­‌های کودک نباید بد برخورد شده و او را “بچه بد” خواند؛ زیرا کودک در مرحله آشنایی و تجربه خلق و احساسات خود قرار دارد و بدین خاطر سعی در مقاومت و بدخلقی در برابر برخی مسائل می‌­کند و این نیز یکی از مراحل رشد وی محسوب می­‌شود.

 

رشد کودک چگونه ارزیابی می‌­شود؟

در کودکان برای سنجش میزان رشد، به افزایش قد و وزن و به اصطلاح “بزرگ شدن” کودک اشاره می­‌شود. اما اگر بخواهیم این بزرگ شدن را مرحله‌بندی کنیم، می­‌توانیم هر بخش از کودکی را بهتر بررسی کرده و رشد و نیازهای کودک را بهتر تحت ارزیابی قرار دهیم. هر دوره از کودکی، نام و محدوده سنی مخصوص به خود را را دارد که در اینجا بدان اشاره خواهیم داشت:

نوزادی:

بدو تولد تا 28 روزگی را شامل می­‌شود. کودک در این بازه چند روزه بسیار آسیب­‌پذیر بوده و اصلی­‌ترین نیاز او شیر مادر و خواب و امنیت است. تا رشدی که از داخل رخم آغاز شده، به­ خوبی و درستی ادامه پیدا کند.

شیرخوارگی:

از 28 روز تا 12 ماهگی (یک­سالگی). در این دوره کودک فعالیت­‌هایی از خود نشان می­‌دهد که گرچه به­ طور غیرارادی بوده اما تاثیر به­‌سزایی در طی کردن مراحل بعدی رشد رفتاری و روانی وی دارد. ابزار اصلی ابراز کودک، گریه­ کردن است.

نوپایی:

1 تا 2 سالگی. که از نشانه­‌های رشد درست کودک، چهار دست‌­وپا راه رفتن و در نهایت ایستادن و راه رفتن است. این اتفاق‌ها روند رشد نوزادان تا دوسالگی است.

خردسالی:

3 تا 6 سالگی که دوران “پیش­ از مدرسه” نیز نامیده شده و باید در این دوران رشد و نمو کافی برای قرار گرفتن و فعالیت در محیط‌­های اجتماعی در کودک شکل گیرد.

نوباوگی:

6 تا 11 سالگی. که سن مدرسه کودک است و کودک بادی به میزانی از رشد ذهنی رسیده باشد که بتواند معادلات ساده ریاضی و خواندن نوشتن را بیاموزد.

نوجوانی:

12 تا 18سالگی که البته برخی منابع تا 21 سالگی را نیز نوجوانی محسوب می­‌نمایند.

رشد فیزیکی و روانی هر مرحله، به درست طی شدن رشد در مرحله قبل بسیار وابسته است و بروز مشکل و کامل نشدن آن ممکن است رشد مراحل بعد را به تاخیر انداخته یا مانع آن گردد.

 

جمع­‌بندی

بنا بر دلایل گفته در این مقاله، در وهله اول رشد فیزیکی کودکی و پس از آن و در ادامه آن رشد روانی-شخصیتی کودک و درنتیجه آینده و کیفیت زندگی کودک دلبندتان با اهمیت و توجه­‌ای که والدین به سیر تکاملی و رشد کودک نشان می­‌دهند تضمین خواهد شد. پس میزان رشد کودک را جدی بگیرید و برای کمک می‌توانید از پزشک متخصص اطفال استفاده کنید.