آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟

Does the child have to be fasting for the blood test?
Does the child have to be fasting for the blood test?

در زمان انجام آزمایش‌های کودک، ممکن است برای والدین کودک سؤالاتی پیش آید. سؤالاتی قبیل انجام آزمایش خون برای کودک ضروری است یا نه؟ آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ بیماری‌های ارثی چقدر درنتیجه آزمایش‌های مؤثر خواهند بود؟ و… چند تا از اساسی‌ترین سؤالاتی هستند که باید به آنها پاسخ داده شود.

مهم‌ترین این سؤالات ناشتا بودن کودک در زمان آزمایش خون است. این مسئله یکی از مؤثرترین مسائلی است که در بحث آزمایش خون مورد بررسی قرار خواهد گرفت. درنتیجه آگاهی از پاسخ این سؤال می‌تواند به دقیق‌تر بودن‌ نتیجه آزمایش کودک کمک شایانی بکند. در ادامه مطلب به سؤال آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ پاسخ خواهیم داد.

 

فهرست مطالب

۱. توضیحات کلی راجع به آزمایش خون کودکان و اهمیت ناشتا بودن کودکان در این زمان

۲. آزمایش خون کودکان و شرایط آن

۳. بررسی جزئی قسمت‌های مختلف آزمایش خون کودکان

۴. سؤالات متداول در زمینه ناشتا بودن کودک برای آزمایش خون

 

 

توضیحات کلی راجع به آزمایش خون کودکان و اهمیت ناشتا بودن کودکان در این زمان

آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ این سؤال بسیار پراهمیت است و درواقع درنتیجه آزمایش می‌تواند بسیار تأثیرگذار باشد. آزمایش خون که برای کودکان انجام می‌شود عمدتاً یکی از قسمت‌های آزمایش چکاپ کامل است که از سن ۲ ماهگی تا ۵ سالگی برای کودکان انجام می‌شود. معمولاً خانواده‌ها قبل از انجام آزمایش به این فکر فرو خواهند رفت که آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ شما می‌توانید قبل از انجام آزمایش این سؤال را از پزشک مربوط بپرسید. پاسخ این سؤال معمولاً بستگی به آزمایشی دارد که کودک شما باید انجام دهد.

بعضی از آزمایش‌ها مثل آزمایش خون یا آزمایش قند خون به مواد داخل خون مرتبط هستند. درواقع در این آزمایش‌ها موارد و ویتامین‌ها و مواد موجود در خون بررسی می‌شود. اگر کودک ناشتا نباشد نتیجه آزمایش می‌تواند اشتباه باشد یا شما با عددی غیرمعمول روبه‌رو شوید. البته میزان ناشتا بودن برای هر آزمایش هم متفاوت است. بعضی‌اوقات لازم است کودک ۸ ساعت ناشتا باشد، بعضی‌اوقات ۶ ساعت و یا حتی برای برخی از آزمایش‌ها لازم است کودک ۱۲ ساعت ناشتا باشد تا جواب آزمایش قابل‌اتکا باشد. به‌طورکلی موارد جزئی همیشه لازم است تا با نظر پزشک انجام شود و اگر والدین دچار شک هستند بهتر است برای اطمینان بیشتر این مسئله را با پزشک در میان بگذارند.

 

آزمایش خون کودکان و شرایط آن

در این قسمت آزمایش خون کودکان را به‌صورت جزئی‌تر بررسی خواهیم کرد و در آخر شما می‌توانید به سؤال آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ پاسخ مناسب دهید. همان‌طور که والدین در جریان هستند، کودکان از بدو تولد زیر نظر پزشک هستند و از همان ابتدا تا حدود سن ۵ سالگی یا حتی تا ۱۰ سالگی آزمایش‌های متعددی انجام خواهند داد تا سلامت آنها تضمین شود. همچنین این آزمایش‌ها به کودک کمک می‌کند که اگر به بیماری خاصی مبتلا شده هرچه زودتر تشخیص داده شود و در زودترین زمان رفع شود. حتماً شما هم می‌دانید که اگر بیماری‌ها زودتر تشخیص داده شوند، درمان ممکن است کارساز باشد.

در برخی از این آزمایش‌ها که معمولاً با بررسی‌های فیزیکی بدن انجام می‌شود بسیاری از بیماری‌های نهان قابل رویت نیستند. به همین دلیل انجام آزمایش خون برای کودک ضروری است. انجام آزمایش خون به کودک کمک می‌کند که بدن به طور جزئی‌تر بررسی شود و هر مشکل کوچکی هم مشاهده شده و رفع شود. با همه این توضیحات یک آزمایش خون وقتی مؤثر است که شرایط انجام آن حفظ شود. در غیر این صورت جواب و نتیجه آزمایش خون قابل‌اتکا نخواهد بود.

شرایط انجام آزمایش خون کودکان:

از مهم‌ترین شرایط لازم برای انجام آزمایش خون کودکان ناشتا بودن کودک است. کربوهیدرات، چربی، پروتئین و ویتامین موادی داخل خون هستند که در حین آزمایش بررسی شده و بر روی نتیجه نهایی تأثیرگذار هستند. اگر کودک ناشتا نباشد یا زمان ناشتا بودن کودک کم‌تر از حد معمول باشد ممکن است با جواب غیرمعمولی روبه‌رو شوید یا حتی ممکن است نتیجه آزمایش به‌اشتباه نشان دهد که کودک شما به بیماری خاصی مبتلا است. درنتیجه کودک برای انجام آزمایش خون باید ناشتا باشد. مدت‌زمان لازم جهت ناشتا بودن قبل از آزمایش خون کودکان حدوداً ۸ ساعت است. فراموش نکنید که در هنگام مراجعه به آزمایشگاه مواد خوراکی و قندی به همراه داشته باشید تا بلافاصله بعد از انجام آزمایش به کودک بدهید تا اوضاع جسمی او متعادل شود. درنتیجه پاسخ سؤال آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ بله است.

از دیگر شرایط آزمایش خون می‌توان به موارد مختلفی اشاره کرد. مثلاً لازم است تا والدین کودک، قبل از انجام آزمایش، کودک خود را برای آزمایش خون آماده کنند. ممکن است کودک از سوزن یا از خون بترسد، تحت این شرایط ضروری است که آزمایش خون به طور کامل برای کودک شرح داده شود و یا والدین کارهایی انجام دهند که این مسئله برای کودک حل شود.

 

بررسی جزئی قسمت‌های مختلف آزمایش خون کودکان

در قسمت‌های قبل به طور کامل راجع به آزمایش خون صحبت شد و دیدید که ناشتا بودن در بحث انجام آزمایش خون موضوعی تأثیرگذار و مهم است. شما اکنون می‌دانید که پاسخ سؤال آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ حتماً بله است. حتی اگر کودک به‌اشتباه چیزی خورد لازم است که زمان آزمایش را تغییردهنده تا کودک کاملاً ناشتا باشد. این موضوع اهمیت این مسئله را به‌خوبی به شما نشان می‌دهد.

در آزمایشگاه، ما یک آزمایش خون واحد داریم و در برخی موارد ممکن است آزمایش خون به چند قسمت تقسیم شده و کودک از جهات متفاوت مورد بررسی قرار گیرد. هرکدام از این آزمایش‌ها شرایط مربوط به خود را دارند که لازم است با هریک از آنها آشنا باشید.

آزمایش قند خون:

این آزمایش به جهت تشخیص دیابت در کودکان یک آزمایش ضروری و مهم محسوب خواهد شد. این آزمایش به طور مستقیم به بررسی میزان گلوکز خون می‌پردازد به همین دلیل ناشتا بودن کودک در آزمایش قند خون که جزئی از آزمایش خون است ضروری است. البته این آزمایش معمولاً در دو مرحله انجام می‌شود. در مرحله اول کودک باید حداقل به مدت ۱۰ ساعت ناشتا باشد تا در این وضعیت گلوکز خون کودک بررسی شود. سپس کودک باید مواد قندی و دارای گلوکز مصرف کند و سپس آزمایش دهد تا در این شرایط هم میزان گلوکز خون کودک بررسی شود. نتیجه این آزمایش مشخص می‌کند که آیا کودک به بیماری دیابت مبتلا است یا نه.

آزمایش شمارش سلول خونی کودکان:

آگاهی از تعداد سلول‌های بدن برای کودک مهم است. در طی این آزمایش پزشک از وجود بیماری‌های زمینه‌ای یا بیماری‌های ارثی باخبر می‌شود. در این آزمایش تعداد سلول قرمز، تعداد سلول سفید و پلاکت‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد. لازم است بدانید که در آزمایش شمارش سلول خونی که جزئی از آزمایش خون است نیازی به ناشتا بودن کودک نیست.

آزمایش چربی خون کودکان:

این آزمایش یکی از جدیدترین آزمایشاتی است که کودک باید حتماً انجام دهد. ازآنجایی‌که در جامعه‌ای هستیم که چاقی در کودکان به دلیل مصرف چربی و موارد مرتبط با آنها بسیار شدید است، لازم است که کودکان از همان سن ابتدایی از این نظر بررسی شوند و اگر مشکلی مشاهده شد خیلی زود آن را رفع کرد. در این آزمایش چربی خون به طور مستقیم مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت و به همین دلیل ناشتا بودن در این آزمایش واجب و ضروری است.

آزمایش‌های دیگری مثل تعیین گروه خونی یا مشخص‌شدن آلرژی کودک به مواد مختلف هم جزئی از آزمایش خون هستند که نیازی به ناشتا بودن ندارند. به‌طورکلی در زمان انجام آزمایش خون بهتر است که کودک ناشتا باشد. درنتیجه اگر والدین سؤالاتی همچون آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ داشتند مشخص است که پاسخ این سؤال مثبت است. البته خوب است که برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر در این باره از پزشک کودک سؤال کنید.

 

نتیجه‌گیری

آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ در طی این مقاله متوجه شدیم که پاسخ این سؤال مثبت است. همچنین فهمیدیم که مسئله ناشتا بودن کودک برای آزمایش خون در عین سادگی یک مسئله مهم و تأثیرگذار است. در مقاله فوق ابتدا آزمایش خون کودکان و ناشتا بودن در این زمان را به‌طورکلی شرح دادیم. سپس به شرایط لازم برای انجام آزمایش خون کودکان پرداختیم.

در ادامه دیدیم که آزمایش خون به قسمت‌های مختلفی تقسیم می‌شود که هرکدام شرایط مربوط به خود را دارند و درنهایت به سؤالات متداول در زمینه ناشتا بودن کودک برای انجام آزمایش خون پاسخ دادیم. بهتر است که والدین محترم اهمیت این مسئله را کم نکنند و ناشتا بودن کودک را بادقت توسط پزشک اطفال پرس‌وجو و کنترل کنند تا نتیجه آزمایش خون کودک، یک نتیجه استاندارد و قابل‌قبول باشد.

 

 

سؤالات متداول در زمینه ناشتا بودن کودک برای آزمایش خون

مدت‌زمان دقیق ناشتا بودن برای آزمایش خون چقدر است؟

آیا برای انجام آزمایش خون کودک باید ناشتا باشد؟ ناشتا بودن کودک برای آزمایش خون به آزمایش دقیقی که کودک لازم است انجام بدهد بستگی دارد. اگر لازم بود که کودک آزمایش قند خون یا آزمایش چربی خون که جزئی از آزمایش خون هستند را انجام دهد لازم است که ناشتا باشد. مدت‌زمان ناشتا بودن برای آزمایش‌های ذکر شده عمدتاً بین ۸ ساعت تا ۱۲ ساعت متغیر است؛ اما بهتر است که قبل از انجام آزمایش، مدت‌زمان دقیق موردنیاز برای ناشتا بودن را از پزشک معالج کودکتان جویا شوید.

چه زمانی برای انجام آزمایش خون کودک مناسب‌تر است؟

ازآنجایی‌که برای آزمایش خون لازم است تا کودک حداقل به مدت ۸ ساعت ناشتا باشد و همین مسئله باعث آزار کودک خواهد شد، بهتر است که زمان انجام آزمایش را صبح زود قرار دهید. در این حالت کودک بیشتر آن ۸ ساعت را خواب است و فقط تنها چند ساعت لازم است که ناشتا بودن را تحمل کند.

آیا در زمان ناشتا بودن کودک آب‌خوردن ممنوع است؟

ناشتا بودن یعنی موادی که دارای کربوهیدرات، چربی، ویتامین یا مواردی ازاین‌قبیل است به بدن کودک وارد نشود تا مقدار این مواد در بدن کودک ثابت شود. درنتیجه آشامیدن آب در این زمان مشکلی نخواهد داشت فقط مراقب باشید که به همراه آب موادی مثل قند یا لیمو مصرف نشود.

اگر کودک به‌اشتباه در زمان ناشتا بودن خوراکی مصرف کرد باید چه کنیم؟

ناشتا بودن برای انجام آزمایش خون یک مسئله ضروری و پراهمیت است. به همین دلیل هیچ اما و اگری در این موضوع قابل‌قبول نخواهد بود. حتی اگر کودک به میزان بسیار کمی مواد خوراکی بخورد، میزان مواد داخل بدن او متغیر شده و نتیجه نهایی آزمایش را خراب می‌کند؛ بنابراین اگر کودک شما تحت هر شرایطی در طول زمان ناشتا بودن، ماده خوراکی مصرف کرد لازم است که زمان آزمایش به‌وقت دیگری تغییر داده شود تا کودک به طور دقیق و مطمئن ناشتا باشد.

برای اینکه کودک یک آزمایش خون بهتر را سپری کند باید چه کنیم؟

در اولین گام برای قابل‌اتکا بودن نتیجه آزمایش، کودک خود را ناشتا نگه دارید. می‌توانید کودک را بخوابانید یا با او بازی کنید. همچنین می‌توانید همراه کودک کارتون و انیمیشن نگاه کنید تا زمان زودتر سپری شود. اگر کودک از آزمایش خون می‌ترسد بهتر است تا خودتان همراه کودک باشید. همچنین می‌توانید یکی از وسایلی که کودک به آن علاقه دارد را در حین آزمایش به همراه داشته باشید.

می‌توانید بعد یا قبل از انجام آزمایش برای کودک هدیه بخرید تا ترس کودک از انجام آزمایش از بین برود. در نهایت می‌توانید برای بالابردن تحمل کودک به او قول دهید که بعد از انجام آزمایش برای کودک خوراکی موردعلاقه‌اش را خریداری خواهید کرد.

آیا انجام آزمایش خون برای کودکان ضروری است؟

باید بدانید انجام آزمایش خون برای کودکان ضروری است. آزمایش خون ممکن است بیماری‌های نهانی را در کودک شناسایی کند که در حالت معمول تشخیص آنها ممکن نیست. تحت این شرایط درمان در سنین پایین شروع می‌شود که همین مسئله احتمالاً حفظ سلامتی کودک را بسیار بالاتر خواهد برد. علاوه بر این حتی اگر کودک شما دارای بیماری خاصی نباشد، انجام آزمایش خون می‌تواند شما را از سلامت کامل کودکتان مطمئن کند.