زگیل دست کودکان

Children's hand warts
Children's hand warts

کودکان موجودات آسیب‌­پذیری هستند که نیازمند توجه و مراقبت بسیاری می­‌باشند. یکی از آسیب­‌هایی که باید متوجه آن باشیم، زگیل دست کودکان است که ممکن است همچون زگیل کف پا کودک شما را گرفتار کرده باشد یا شما نگران درگیری احتمالی کودک خود باشید. بنابراین از شما خواستاریم توجه خود را به این مقاله بدهید.

فهرست مطالب:

  • زگیل دست و علل بروز آن
  • کدام کودکان بیشتر در خطر ابتلا به زگیل دست قرار دارند؟
  • انواع زگیل دست کودکان
  • راه­‌های پیشگیری از ابتلا کودکان به زگیل
  • مواردی که مراجعه به پزشک ضروری است
  • روش‌­های درمانی زگیل دست کودکان

 

زگیل دست و علل بروز آن

زگیل، زائده­‌ای است که به صورت برآمدگی بر جاهای مختلف دست مانند پشت دست، لای انگشتان و حتی کنار ناخن­‌ها بوجود آمده. در کنار ظاهر ناخوشایند، برای کودک و والدین ناراحتی ایجاد می­‌کنند. زگیل­‌هایی که روی دست و در نواحی مرطوب مانند لای انگشتان رشد می­‌کنند معمولا همرنگ دست بوده بوده یا مقداری روشن ­تر یا تیره‌­تر از پوست دست کودک‌­اند.

علت ایجاد زگیل، آلودگی به نوعی ویروس به نام ویروس پاپیلوم انسانی یا HPV (Human Papilluma Virus) مربوط است. این ویروس می‌تواند در سطوح مختل محیط یا البسه و حتی پوست دیگر افراد قرار گرفته و با تماسی کوچک به شما یا فرزند دلبندتان انتقال پیدا کند. به محض آلودگی به این ویروس، زگیل بروز پیدا نمی­‌کند بلکه چندین روز، در صورت مساعد بودن شرایط، نمایان خواهد شد.

از آنجایی که زگیل بیماری­ ویروسی بوده، در صورت بروز در ناحیه‌ای از بدن خود فرد، با خارش و دستکاری، به نقاط دیگر نیز منتقل شود. با توجه به کنجکاوی کودکان و علاقه­‌شان به بازی کردن با هر چه در مقابل چشم‌هایشان قرار دارد، در صورت بروز در جایی از بدن کودکان بهتر است هرچه زودتر اقدام به محدود نمودن زگیل کرد.

 

کدام کودکان بیشتر در خطر ابتلا به زگیل دست قرار دارند؟

کودکانی بیشتر مستعد بروز زگیل­‌اند که سیستم ایمنی ضعیف‌­تری دارند؛ مانند کودکانی که عضو پیوندی دریافت نموده‌اند یا به صورت مادرزادی یا اکتسابی سیستم ایمنی ضعیفی دارند.

از شرایط مطلوب بروز زگیل می­‌توان به گرم و مرطوب بودن موضع پوست اشاره کرد که کودکانی که عادت به جویدن ناخن و یا کندن پوست اطراف ناخن و خراش ­دادن آن دارند، با فراهم آوردن شرایط مذکور، به ابراز ویروس و درنتیجه زگیل کمک کرده و درنتیجه بیش از دیگر کودکانی که فاقد این عادات ناسالم هستند، گرفتار این معضل خواهند شد. پس تصحیح، ریشه‌­یابی و ریشه­‌کنی عادات نادرست فرزندتان می­‌تواند در عدم ابتلا وی به مشکلات درگیرکننده پوست تاثیر به­‌سزایی بگذارد.

 

انواع زگیل­ دست کودکان

از بین زگیل‌­هایی که بر نقاط مختلف بدن کودک رشد می­‌کنند، انواعی وجود دارند که بر روی دست و یا اطرف ناخن کودک ظاهر می­‌شوند. در این بخش از مقاله فقط به بررسی این موارد اشاره خواهیم کرد.

زگیل تخت

این نوع زگیل علاوه بر روی دست، روی صورت و ساق پا نیز رشد دارد. این زگیل دست رشد کند و اندازه کوچکی داشته و دارای سطحی صاف و می­‌تواند به رنگ‌­های قهوه‌­ای یا کمی زرد و صورتی باشند.

زگیل معمولی

این زگیل­‌ها که ظاهری زبر، گرد و شبیه گل­‌کلم داشته و نسبت به پوست اطرف خود سفیدترند، بر روی پنجه­‌ها و انگشتان کودک رشد کرده و این نقاط را درگیر می­‌کنند.

زگیل­ ناخن

زگیل­‌هایی که اطراف یا داخل ناخن­‌ها رشد کرده و دردناک بوده و حتی ممکن است رشد طبیعی ناخن کودک را تحت تاثیر قرار دهد.

 

راه‌­های پیشگیری از ابتلا کودکان به زگیل

همانطور که گفته شد راه­‌های انتقال ویروس ایجاد کننده زگیل دست کودکان، از طریق تماس با پوست، لباس و سطوح آلوده به این ویروس است؛ درنیجه بهترین راه پیشگری از ابتلا به این ویروس و پس از آن زگیل، رعایت بهداشت و مراقبت از پوست نوزاد می‌­باشد. بدین منظور برای شما توصیه­‌هایی برای رعایت بهداشت کودک نازنین­تان داریم. در صورتیکه کودکان در سنی قرار دارد که نظافت شخصی او بر عهده شما قرار دارد، این نکات را بهترین نحو برای او اجرا کنید.

  • به کودک خود آموزش دهید از حوله و لباس دیگر افراد استفاده نکند و فقط از حوله و لباس شخصی و تمیز خود استفاده کند
  • در صورت رفتن به استخر و حمام­‌های عمومی حتی‌الامکان با پای برهنه تردد نکند و دمپایی شخصی خود را به ­پا کند.
  • پس از دست زدن به سطوح مختلف دست­‌های خود را بشوید.
  • اگر فردی از اطرافیان به زگیل مبتلا است، پس از استحمام وی و استفاده از دیگر سطوحی که کودکتان با آن در ارتباط است، سطوح را با محلول سفیدکننده رقیق شده به­ دقت شسته و آبکشی نمایید.

 

مواردی که مراجعه به پزشک ضروری است

در اکثر موارد، زگیل زائده‌­ای محدود بوده و حتی بدون رسیدگی و درمان نیز به خودی خود از بین رفته و درمان می‌­شود. اما ممکن است گاهی هم اینطور نباشد و نیاز به مداخله پزشک باشد.

  • هنگامی که فرزندتان در سنین نوزادی (تا یک سالگی) و خردسالی (1تا3سالگی) قرار دارد.
  • زگیل علاوه بر دست، در ناحیه تناسلی یا مقعد نیز وجود داشته باشد
  • زگیل به نواحی دیگر نیز گسترش یافته باشد.
  • از اینکه زائده ایجاد شده زگیل است یا خیر، مطمئن نیستید.

در صورتی که این موارد را در زگیل کودک خود مشاهده کردید، بهتر است هرچه زودتر به پزشک مراجعه نمایید:

  • وجود درد
  • قرمزی ناحیه
  • خونریزی
  • ورم در ناحیه
  • وجود ترشحات چرکی.

 

روش‌­های درمانی زگیل دست کودکان

همانطور که گفته شد معمولا زگیل دست کودکان خودبه­‌خود پس از حدودا 2 سال درمان می­‌شود، اما ممکن است شما نخواهید که درمان کودکتان انقدر طول بکشد و هم­چنین نگران مسری بودن زگیل نیز هستید و یا صلاح­دید پزشک به درمان فوری زگیل دست کودکتان است. در این‌صورت روش‌­های درمانی وجود دارند که به معرفی آن‌ها می‌­پردازیم.

سرما درمانی یا کرایوتراپی

در طی این روش به زگیل اکسید نیتروژن یا نیتروژن مایع اعمال می­‌کنند که موجب از بین رفتن پوست ویروسی و افتادن زگیل طی دو الی سه روز می­‌شود.

پد یا محلول اسید سالسیلیک

اسیدسالسیلیک به صورت ژل، پودر گچی، کرم و رنگ موجود است و به صورت موضعی استعمال شده و اثر بخشی مانند روش کرایوتراپی داشته و مفید واقع می­‌شود. در استعمال آن باید به این نکته توجه داشت که می­‌تواند بر پوست سالم نیز تاثیر گذاشته و آن را از بین ببرد درنتیجه هنگام استفاده، باید نکات محافظت از پوست به­ خوبی رعایت گردند.

لیزر

درمان زگیل دست کودکان با لیزر، موفق­‌ترین روش درمانی بوده که در کلینیک به­‌صورت سرپایی و طی نیم ساعت و بدون گذاشتن جای زخم یا عمل و با تبخیر زگیل انجام می­‌گیرد.

تعبیه چسب زگیل برای کودک

استفاده از چسب زگیل یکی از رایج‌­ترین راه‌­های درمان زگیل برای کودکان می‌­باشد. در این روش، یک نوار چسب زگیل را به مدت 6 روز به زائده چسبانده و سپس چسب را جدا کرده و ناحیه را نمدار نموده و با سوهان ناخن کاملا ضدعفونی شده، کمی تراشیده و دوباره به­ مدت 6 روز با چسب زگیل می­‌پوشانیم و این رویه را تا نابودی کامل زگیل ادامه می­‌دهیم.

 

جمع­‌بندی

اگر زائده‌­ای بر روی دست کودک خود مشاهده کردید، با استفاده از مطالب گفته شده در این مقاله، می‌­توانید از زگیل بودن یا نبودن آن مطلع شوید و در صورتیکه قادر به تشخیص زائده زگیل نیستید، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید. در قدم بعدی بهترین کار، تصحیح رعایت بهداشت توسط خود و کودک خود را انجام دهید و درصورت نبودن علائم نامعمول گفته شده در مقاله، صبر داشته باشید تا بدن زگیل را از بین ببرد و یا از پزشک معالج کودک خود برای انتخاب بهترین و مناسب‌­ترین روش درمان مشاوره دریافت نمایید.