راهکارهای کاهش دردهای کولیک

Everything about colic in babies
Everything about colic in babies

سلامت نوزادان یکی از مهم‌ترین مواردی است که برای والدین به شدت حائز اهمیت است. امروزه یک بیماری در بین نوزادان شایع شده است که آن را با نام کولیک می‌شناسند. آیا نوزاد شما به طور بی‌وقفه و مکرر و مداوم گریه می‌کند؟ آیا راهی برای آرام کردن کودک شما جوابگو نیست؟ آیا گریه‌های کودک شما بیشتر از یک ماه است که از بین نمی‌رود؟ اگر به تمام این سوالات جواب مثبت دادید باید بدانید که ممکن است کودک شما دچار کولیک شده باشد. در مقاله زیر راجب این بیماری و راهکارهای کاهش دردهای کولیک در نوزادان به طور مفصل توضیح خواهیم داد.

 

فهرست مطالب

  1. توضیحاتی کلی راجب مشکلی به نام کولیک در نوزادان
  2. کولیک در نوزادان چه علائمی دارد؟
  3. برای کاهش دردهای کولیک چه راهکارهایی وجود دارد؟
  4. خطر بیماری کولیک برای نوزاد چقدر است و چه موقعی لازم است که به پزشک مراجعه کنید؟
  5. سوالات متداول در زمینه کولیک نوزادان

 

توضیحاتی کلی راجب مشکلی به نام کولیک در نوزادان

دردهای کولیک از جمله دردهایی است که در بین نوزادان بسیار شایع است. اگر بخواهیم به طور کلی بگوییم، باید بدانید که از هر چهار نوزاد حدودا یکی از آن‌ها به کولیک مبتلا خواهند شد. در نتیجه دانستن راجب این مطلب مهم به شما کمک خواهد کرد که به عنوان والدین یک نوزاد به کمک راهکارهای کاهش دردهای کولیک، در آرام کردن و رفع مشکل او کارگشا باشید.

شاید شما هم با شرایطی آشنا باشید که کودک بی‌وقفه و بدون توقف گریه می‌کند و به هیچ طریقی آرام نمی‌شود. گریه‌هایی که در موضوع ما مدنظر است حداقل بیشتر از سه ساعت در روز آن هم به طور بی وقفه است. این گریه‌ها در هفته بیشتر از سه روز اتفاق می‌افتند. و اغلب تا سه ماه هم ادامه خواهد داشت.

مشکل کولیک عمدتا برای کودک در همان روزهای اول تولد رخ می‌دهد و نهایتا تا چهارماه بعد از مبتلا شدن ماندگار خواهد بود. و اصلی‌ترین علامت آن گریه‌های مداوم و مستمر کودک است. به کمک راهکارهای کاهش دردهای کولیک می‌توان این مشکل را در کودک کنترل و رفع کرد.

 

کولیک در نوزادان چه علائمی دارد؟

اگر با علائم کولیک شیرخواران و نوزادان آشنا باشید خیلی راحت می‌توانید این بیماری را بشناسید. و با استفاده از راهکارهای کاهش دردهای کولیک این مشکل را حل کنید. همانطور که در قسمت قبل هم به آن اشاره شد، اصلی‌ترین علامت وجود کولیک یا همان قولنج در نوزادان گریه‌های شدید و بی وقفه‌است که به راحتی آرام نمی‌شوند.

البته شاید با خودتان بگویید که کودکان به طور معمول هم زیاد گریه می‌کنند و گریه برای یک کودک یا نوزاد یک مسئله کاملا طبیعی است. اما اگر کودک یا نوزاد شما به طور شدید و بی وقفه و در طی زمان زیاد مثلا یک هفته گریه کرد و آرام نشد این گریه‌های نوزاد دیگر طبیعی نیست. و نشانه حضور یک مشکل داخلی در بدن نوزاد است.

دیگر علائم

البته باید بدانید که کولیک علاوه بر گریه‌های مداوم علائم دیگری هم دارد. مثلا اگر کودک شما علاوه بر گریه دستان خودش را مشت کرد یا صورت کودک قرمز شد، یا اگر کودک بسیار حرکت می‌کرد. مخصوصا حرکات کمر رو بیرون یا حرکات پاها به داخل شکم، نشانه این است که کودک شما احتمالا مبتلا به کولیک شده است. در این زمان شما باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید. و شرایط و علائم نوزاد خود را به درستی و دقت شرح دهید و از او کمک بخواهید.

ناگفته نماند که هنوز راهکار دقیقی برای تشخیص کولیک پیدا نشد. پزشک اطفال هم با بررسی‌های زیاد و معایناتی که انجام می‌دهد به نتیجه می‌رسد. در واقع پزشک برای اطلاع از اوضاع نوزاد شما مواردی مانند مقدار انرژی نوزاد شما، رنگ پوست نوزاد، مدل نفس کشیدن نوزاد، وزن و قد نوزاد و دمای بدن نوزاد را به دقت چک می‌کند و درآخر نتیجه نهایی را به شما می‌گوید.

 

برای کاهش دردهای کولیک چه راهکارهایی وجود دارد؟

در مطالبی که در قسمت‌های قبلی گفتیم، با کولیک نوزادان آشنا شدید و درپی مطالبی که خواندید متوجه شدید که تشخیص کولیک هم کار ساده‌ای نیست. و راهی مطمئن برای تشخیص این مشکل هم وجود نخواهد داشت. اما هم اکنون می‌خواهیم به سراغ راهکارهای کاهش دردهای کولیک و موارد مربوط به آن برویم.

عدم استفاده از دارو

اولین موضوعی که در رابطه با این مشکل باید بدانید این است که بیماری کولیک یک بیماری مقطعی است. یعنی این بیماری به طوری است که بعد از گذر یک زمان مشخص به آرامی از بین می‌رود که این زمان به طور حدودی چهار ماه در نظر گرفته شد. هرچند در این چهار ماه کودک ممکن است به شدت گریه کند و اذیت شود. اما به دلیل سن کم کودک، برای استفاده از اغلب داروها محدودیتی وجود دارد که نمی‌توان آن را نادیده گرفت. به همین دلیل هرچند ممکن است کودک یک دوره سخت را پشت سر بگذارد اما راجب این بیماری باید صبور بود.

البته باید بدانید که گرچه کودک نمی‌تواند از دارو استفاده کند اما برخی راهکار ها وجود دارد که به نام راهکارهای کاهش دردهای کولیک شناخته شده هستند. استفاده از این راهکارها می‌تواند به کودک شما به شدت کمک کند و او را از شرایط سخت بیماری و تجربه دردهای سخت رها سازد.

کنترل رژیم و تغذیه مادر

یکی از راهکارهای کاهش دردهای کولیک کنترل رژیم و تغذیه مادر کودک است. باید بدانید که تغذیه مادر به طور مستقیم بر روی شیری که به نوزاد می‌دهد اثر گذار است. اگر به پزشک مراجعه کردید لازم است تا این رژیم را برای پزشک شرح دهید. اگر ماده خوراکی در رژیم شما باشد که کولیک نوزاد را تشدید کند، پزشک شما را مطلع می‌سازد و مادر کودک برای مدتی از خوردن آن خوراکی منع خواهد شد.

ماساژ برای دردهای کولیک

دومین راهکار از راهکار های کاهش دردهای کولیک در نوزادان ماساژ است. کودک یک جاندار بسیار ظریف و ضعیف است. بنابراین در زمان ارتباط با او باید بسیار محتاط بود. یکی از اصلی‌ترین کارهایی که شما می‌توانید انجام دهید تا درد کودک شما کاهش داشته باشد این است که بدن کودک را به آرامی ماساژ دهید. مثلا می‌تواند پاهای کودک را به شکل دورانی و مانند ساعت حرکت دهید. یا کمر و اندام‌های مربوط به آن قسمت را به آرامی ماساژ دهید. به طوریکه آرام شدن و کاهش درد در ظاهر کودک هویدا شود.

مهربانی با کودک

در مواجهه با مشکل کولیک نوزادان باید به شدت صبور باشید. داد و بیدار کردن یا دعوا کردن نوزاد و یا حتی خستگی از بی‌قراری‌های او بدترین کاری است که شما می‌توانید انجام دهید. کودک شما در این زمان به شدت حساس است و درد زیادی را نیز متحمل می‌شود. درنتیجه مهربانی و محبت شما می‌تواند شرایط را برای کودک شما با مراتب بهتر کند. حتی اگر کودک باز هم گریه کرد شما صبور و آرام باشید و سعی کنید با در آغوش گرفتن کودک و یا با استفاده از اسباب بازی‌های متفاوت کودک را سرگرم کنید.

حمام آب گرم

یکی دیگر از راهکارهای کاهش دردهای کولیک در نوزادان استفاده از حمام آب گرم به اضافه ماساژ است. حمام آب گرم به کودک امکان آرامش را خواهد داد. و ماساژ در این زمان به کاهش دردهای ناشی از کولیک کمک شایانی می‌کند. البته مراقب باشید که دمای آب طوری باشد که کودک اذیت نشود و سرما هم نخورد. استفاده از هفته‌ای چند بار حمام آب گرم برای نوزاد مبتلا به کولیک قطعا بر گریه‌های بی وقفه کودک تاثیر خواهد گذاشت. و شرایط را هم برای شما و هم برای نوزاد خیلی بهتر خواهد کرد‌.

 

 

خطر بیماری کولیک برای نوزاد چقدر است و چه موقعی لازم است که به پزشک مراجعه کنید؟

با توجه به مطالبی که در قسمت‌های قبل گفتیم شما به طور کامل با بیماری کولیک و راهکارهای کاهش دردهای کولیک در نوزادان آشنا شدید. باید بدانید که بیماری کولیک در دسته بیماری‌های خطرناک و آسیب‌رسان به کودک قرار نخواهد گرفت. اما به دلایلی ممکن است ایجاد مشکل کند. مثلا گریه‌های شدید و آزاردهنده ممکن است کاسه صبر والدین را لبریز کند. و باعث شود تا از دست کودک و گریه‌هایش خسته شوید. تحت این شرایط شما دیگر محبت لازم را به کودک انتقال نخواهید داد و همین موضوع شرایط را برای کودک و خود شما سخت‌تر خواهد کرد.

از دیگر مشکلات این دوره که ممکن است والدین با آن روبه رو شوند این است که کودک مبتلا به کولیک به دلیل دردهایی که دارد ممکن است نتواند به درستی بخوابد و استراحت کند. طبیعی است که هرچقدر نوزاد بیدار باشد پدر و یا مادر نوزاد هم باید بیدار باشند و مراقبت اوضاع و شرایط باشند. در این زمان هم نوزاد و هم والدین دچار بحران کمبود خوابی خواهند شد. و ممکن است عصبی‌تر شوند. در این شرایط نوزاد بدتر از قبل بی‌قراری می‌کند و والدین هم بدتر از قبل خسته و بی صبر می‌شوند.

زمان مراجعه به پزشک

باید بدانید که مراجعه شما به پزشک تحت این شرایط هم نمی‌تواند کمک بزرگی به شما بکند. چون همان طور که در قسمت‌های قبل به آن اشاره شد کودک توان استفاده از دارو یا مسکن را نخواهد داشت. بهترین کار در این زمان ماساژ اعضای بدن کودک است. با استفاده از این کار کودک ممکن است آرام‌تر شود. و بخوابد و شما هم از این زمان برای استراحت استفاده کنید.

ناگفته نماند که در بیماری کولیک چون خطر جدی کودک را تهدید نمی‌کند، مراجعه به پزشک چندان مسئله مهمی نیست. و والدین می‌توانند با استفاده از راهکارهای کاهش دردهای کولیک در نوزادان به حل این مشکل برای فرزند خود کمک کنند. اگر بیماری کولیک در نوزاد شما بیشتر از چهار ماه به طول انجامید. و علائم نوزاد نیز کمتر نشد و شدن وخامت اوضاع هم شبیه قبل بود، در این شرایط لازم است که به پزشک مراجعه کنید. تا شرایط بررسی شود و طبق آن درمان کولیک در نوزادان شما انجام شود.

 

نتیجه‌گیری

کولیک در نوزادان امروزه به یکی از شایع‌ترین مشکلات این گروه سنی تبدیل شده است. و برای مقابله با آن لازم است اطلاعات کافی راجب به این مسئله را داشته باشید. به همین منظور در این مقاله ابتدا کولیک به طور کلی شرح داده شد. سپس علائم این بیماری مورد بررسی قرار گرفت. و پس از آن راهکارهای کاهش دردهای کولیک در نوزادان گفته شد.

پس از آن میزان خطر این بیماری در نوزادان و زمان مناسب برای مراجعه به پزشک عنوان شد. و درآخر به سوالات متداول در این زمینه پاسخ داده شد. باید بدانید که بهترین راه برای گذراندن این دوره سخت این است که به کودک خود عشق بورزید و محبت خود را از او دریغ نکنید و با استفاده از راهکارهای کاهش دردهای کولیک زودتر این دوره را به اتمام برسانید. در غیر این‌صورت باید به پزشک متخصص کودک و نوجوان مراجعه کنید.

 

سوالات متداول در زمینه دردهای کولیک نوزادان

آیا گازهایی که از نوزاد خارج می‌شود مرتبط با بیماری و دردهای کولیک است؟

باید بدانید که کولیک نوزاد دردهایی است که در دستگاه گوارش نوزاد وجود دارد. گازهایی که از نوزاد خارج می‌شود هم همان هوایی است که نوزاد هنگام غذا خوردن همراه غذا وارد دستگاه گوارش خودش کرده است. تخلیه این گازها خطرناک نیست مگر درشرایطی که کودک به شدت گریه کند. شما می‌توانید برای رفع این مشکل از راهکارهای کاهش دردهای کولیک استفاده کنید.

 

آیا کولیک بعد از چهار ماهگی کودک همچنان باقی می‌ماند؟

باید بدانید که شروع کولیک معمولا از بدو تولد یا هفته‌های ابتدایی بعد از تولد نوزاد آغاز می‌شود. بعد از گذشت حدودا سه ماه این بیماری به آخر عمر خودش می‌رسد. و در چهار ماهگی این مشکل به کلی حل خواهد شد. در یک ماهگی کودک این بیماری به سخت‌ترین زمان خود خواهد رسید.

 

چند تا از بهترین راهکار های کاهش دردهای کولیک در نوزادان چیست؟

یکی از اصلی‌ترین راهکارهای کاهش دردهای کولیک برای نوزاد ماساژ است. با استفاده از ماساژ کودک به آرامش خواهد رسید و درد بیماری برای او به حداقل خواهد رسید. همچنین تغذیه مادر هم به جهت شیردهی نوزاد دراین زمان حائز اهمیت است. و باید کنترل شود و زیر نظر پزشک باشد.