منشا گوش درد نوزادان از کجاست؟

منشا گوش درد نوزادان از کجاست؟
منشا گوش درد نوزادان از کجاست؟

در حالی که بچه‌های بزرگتر می­‌توانند به شما بگویند که گوش‌هایشان درد می­‌کند، بچه‌های کوچکتر نمی­‌توانند. آن‌ها هنوز یاد نگرفتند که چگونه صحبت کنند، بنابراین تمام نیازهای خود را با گریه کردن نشان می­‌دهند. یا اینکه به طور معمول آن‌ها را در حال کشیدن یا فشار دادن گوش‌های خود می­‌بینید.

نوزادی که متولد می­‌شود نوعی گوش درد را تجربه می­‌کند که طبیعی است. این گوش درد مربوط به تکامل نهایی اجزای گوش است که یکی از علامت‌های مهم آن رنگ سبز مدفوع نوزادان است. اگر نوزادی این نوع گوش درد را تجربه نکند قطعا مشکلی در شنوایی او وجود دارد.

اما رایج‌ترین منشا گوش درد نوزادان به طور معمول عفونت است. به‌علاوه فرو رفتن یک جسم خارجی در گوش یا جمع شدن مایع درون گوش می‌­تواند از علل دیگر گوش درد در نوزادان باشند.

 

آنچه که در این مطلب می­‌خوانید:

  1. از کجا بفهمم نوزادم گوش درد دارد؟
  2. به طور معمول گوش درد نوزادان به چه علت‌هایی ایجاد می­‌شود؟
  3. گوش درد نوزادان چگونه درمان می­‌شود؟
  4. درمان‌های خانگی برای تسکین یا بهبود گوش درد نوزادان کدامند؟
  5. چه زمانی باید نوزاد را برای معاینه نزد پزشک برد؟

از کجا بفهمم نوزادم گوش درد دارد؟

نوزادان توانایی صحبت کردن ندارند بنابراین نیازهای خود را با گریه کردن بیان می­‌کنند. اگر نوزاد شما دائما بی‌قراری می­‌کند، آشفته است، شب‌ها نمی­‌خوابد، گوش‌های خود را فشار می­‌دهد یا می­‌کشد، سرش را به اطراف تکان می­‌دهد، به وجود درد در گوش‌هایش شک کنید. یکی از دلایل بی‌اشتهایی در نوزادان نیز گوش درد است. اگر می­‌خواهید تا حدودی مطمئن شوید که آیا واقعا گوش درد دارد یا نه کمی گوش‌هایش را فشار دهید اگر گریه‌اش بیشتر از قبل شد هر چه سریعتر به پزشک متخصص مراجعه کنید.

 

به‌طور معمول گوش درد نوزادان به چه علت‌هایی ایجاد می­‌شود؟

عفونت

یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین منشا گوش درد نوزادان عفونت است. سرماخوردگی، گلودرد، یا هر نوع عفونت دیگر ممکن است راهشان را به گوش بازکرده و باعث عفونت و درد در گوش شوند.

دو نوع شایع عفونت گوش در کودکان وجود دارد. عفونت گوش میانی، که به آن التهاب گوش میانی نیز گفته می­‌شود، در قسمت داخلی پرده گوش رخ می‌دهد. عفونت گوش خارجی، که در مجرای گوش، خارج از پرده گوش رخ می­‌دهد.

 

عفونت گوش میانی:

شایع‌ترین نوع عفونت گوش است. این عفونت ناشی از باکتری یا ویروس است که از گلو از طریق شیپور استاش وارد گوش می­‌شود. این لوله از پشت گلو تا گوش میانی امتداد دارد. نوزادان شیپور استاش کوتاه و باریکی دارند، این بدان معناست که آن‌ها مستعد عفونت گوش میانی هستند.

با رشد آن‌ها، شیپور استاش بلندتر می­‌شود و کمتر به عفونت گوش مبتلا می­‌شوند. همچنین آلرژی سینوسی می­‌تواند باعث تورم و انسداد شیپور استاش شود و منجر به عفونت گردد.

عفونت‌ها منجر به تجمع مایع در داخل گوش می­‌شوند که باعث فشار و درد می­‌شود. این مایع به طور معمول ظرف چند روز بدون هیچگونه درمانی تخلیه می­‌شود. اگر به اندازه کافی سریع تخلیه نشود، ممکن است پرده گوش بترکد که باعث خروج ترشحات زرد یا خونی از گوش می­‌شود. هنگامی که این اتفاق بیفتد درد از بین می­‌رود؛ زیرا فشار کاهش یافته است. ترکیدن پرده گوش معمولا بدون درمان بهبود می­‌یابد اما باید مراقب باشید تا از عفونت‌های بیشتر جلوگیری کنید.

عفونت گوش خارجی:

عفونت گوش بیرونی اغلب به دلیل رطوبت بیش از حد در کانال گوش ایجاد می‌­شود که به آن التهاب گوش خارجی ­گویند. آسیب به مجرای گوش مانند تمیز کردن گوش با گوش پاک کن ( فرو رفتن جسم خارجی در گوش) یا وجود زخم و جراحت در نزدیکی‌های گوش می‌­تواند باعث عفونت شود.

 

گوش درد نوزادان با دندان درآوردن

از دلایل مهم دیگر می­‌توان به گوش درد زمانی که نوزاد در حال دندان در آوردن است اشاره کرد. دندان در آوردن همیشه با درد و التهاب همراه است و ممکن است گاهی روی گوش تاثیر بگذارد.

 

گوش درد نوزادان هنگام پرواز

همچنین زمان مسافرت با هواپیما بهتر است نوزادان با خوردن چیزی سرگرم شوند؛ زیرا هنگام پرواز یا فرود آمدن فشار هوای کابین پایین آمده روی گوش‌های آنان تاثیر منفی گذاشته و باعث درد در گوش نوزادان می­‌شود.

 

گوش درد نوزادان چگونه درمان می‌­شود؟

به طور معمول تا زمانی که علت یک بیماری مشخص نشود درمان صورت نمی­‌گیرد. گوش درد نوزادان نیزاز این قاعده مستثنی نیست. اگر گوش درد نوزاد به دلیل عفونت ایجاد شده باشد پزشک متخصص بررسی می­‌کند که عامل ایجاد عفونت چه بوده است؟ ویروس یا باکتری؟ برای مثال اگر عامل ایجادکننده عفونت باکتری باشد قطعا نیاز به تجویز آنتی‌بیوتیک وجود دارد.

اما اگر جسمی خارجی درون گوش گیر کرده باشد ابتدا باید آن جسم از داخل گوش خارج شود. معمولا خارج کردن دانه‌های نرم مثل لوبیا با قاشقک مخصوص و خارج کردن دانه‌ای سخت مثل مهره دستبند با یک سرنگ مخصوص صورت می­‌گیرد. توجه کنید که خارج کردن این اجسام حتما باید توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی صورت گیرد پس خودسرانه نسبت به خارج کردن این اجسام اقدام نکنید.

 

درمان های خانگی برای تسکین یا بهبود گوش درد نوزادان کدامند؟

از گذشته تاکنون برای تسکین درد از کمپرس حوله گرم استفاده می‌­کنند. برای تسکین گوش درد نوزادان می­‌توانید یک حوله نخی را گرم کنید طوری که دست را نسوزاند سپس آن را روی گوش نوزاد قرار دهید.

همچنین می­‌توانید مقداری کم از عسل طبیعی را روی حرارت غیر مستقیم اجاق ذوب کرده اجازه دهید کمی خنک شود سپس توسط یک چوب کبریت مقداری ازعسل را برداشته بالاتر از گوش نوزاد نگه دارید تا زمانی که یک قطره از آن وارد گوش نوزاد شود. همزمان اطراف گوش را بمالید این روش درمانی علاوه بر تسکین درد به بهبود عفونت گوش هم کمک می‌­کند.

روش دیگر استفاده از شسوار هنگام بازگشت کودک از حمام است. توسط باد ملایم و گرم سشوار می‌­توان رطوبت گوش نوزاد که در صورت جمع‌شدن باعث آسیب به پرده گوش می­‌شود را از بین برد.

 

چه زمانی باید نوزاد را برای معاینه نزد پزشک برد؟

 

زمانی که حال نوزاد با عفونت گوش بد شده و بعد از یک یا دو روز درد بهبود نیافته است. قرمزی و حساسیت پشت گوش نوزاد وجود دارد و ترشحات بدبو و زرد رنگ حاصل از عفونت دیده می‌­شود.

 

گوش درد نوزادان در یک نگاه

نوزادان قادر به صحبت کردن نیستند و با بی‌قراری، گریه کردن و ایما و اشاره نشان می­‌دهند که مشکلی دارند. اگر نوزاد شما بی‌قرار است، گریه می­‌کند، شب‌ها خوب نمی­‌خوابد، دائما به گوش‌های خود دست می­‌زند و با آن‌ها درگیر است ممکن است دچار گوش درد شده باشد.

از دلایل گوش درد نوزادان می‌­توان به عفونت در گوش میانی یا گوش خارجی، مسافرت با هواپیما و دندان درآوردن اشاره کرد. به طور معمول گوش درد آن‌ها ناشی از عفونت است. عفونتی که بر اثر سرماخوردگی یا گلودرد ایجاد شده و از طریق شیپور استاش کوتاه نوزادان به گوش میانی رسیده و باعث ایجاد درد در گوش آن ها می­‌شود. اگر عامل ایجاد عفونت باکتری باشد حتما باید آنتی‌بیوتیک تجویز شود.

اگر نوزادتان دچار گوش درد شده است یک یا دو روز صبر کنید. از کمپرس حوله گرم یا دیگر روش‌های درمانی اشاره شده در مقاله استفاده کنید. چنانچه بهبودی حاصل نشد آنگاه به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.