
بررسی ۱۰ دلیل شایع بیاشتهایی نوزاد
همانطور که میدانید بدن نوزادان پس از تولد بهسرعت رشد میکند. بهطوریکه پس از یک سال وزن آنها تا سه برابر افزایش مییابد. حال بدن نوزاد برای رشد، نیاز به انرژی دارد. درنتیجه طبیعتاً نوزاد برای دریافت انرژی نیاز به غذای بیشتری داشته، و اشتهای زیادی نیز خواهد داشت. پس در حالت نرمال نوزاد باید اشتهای زیادی داشته باشد.
اما گاهی دیده میشود که برخی نوزادان، دچار بیاشتهایی شده، که این میتواند زنگ خطری برای والدین باشد. اگر نوزاد اشتهای زیادی نداشته باشد، بهمرور رشد کافی نداشته و حتی ممکن است وزن اولیه خود را نیز از دست بدهد. حال معمولاً تصور میشود بیاشتهایی نوزاد، در اثر وجود یک بیماری زمینهای در بدن او رخ میدهد. اما بیاشتهایی میتواند دلایل متعدد دیگری نیز داشته، و معمولاً در ماههای دهم تا هجدهم بارداری رخ میدهد.
در ادامه به بررسی ۱۰مورد از شایعترین دلایل بیاشتهایی در نوزادان، پرداختهایم:
دنداندرآوردن
دنداندرآوردن در سنین چهارتا هفتماهگی اتفاق میافتد، و معمولاً از رایجترین علتهای بیاشتهایی در نوزادان تلقی میشود. وقتی اولین دندانها بر روی لثه ظاهر میشوند، نوزاد ممکن است احساس درد داشته و بیقرار باشد. به همین دلیل شیر خوردن میتواند برای نوزادان بسیار دشوار شود. حال در هنگام دنداندرآوردن چون لثه نوزاد درد دارد، ممکن است نتواند از پستانک استفاده کند. پس بهترین کار این است که از لیوانهای کوچک برای شیر دادن استفاده کنید، تا نوزاد دچار بیاشتهایی نشود.
مصرف زیاد مایعات
از دیگر علتهای بیاشتهایی نوزاد میتوان به مصرف زیاد مایعات اشاره کرد. بدن نوزاد باید همواره هیدراته باشد. به همین دلیل نوزادان تا ششماهگی تنها به شیر مادر یا شیر خشک نیاز خواهند داشت. پس دادن آب و یا آبمیوه به نوزاد، میتواند سبب بیاشتهایی شود. چراکه اینگونه مایعات حجم معده نوزاد را پرکرده، و همین باعث میشود که قادر به خوردن شیر کافی نباشند. علاوه بر این مصرف زیاد مایعات میتواند سبب کاهش جذب مواد مغذی از شیر مادر شود.
عفونت
تا مدتها بعد از تولد نوزاد، سیستم ایمنی او همچنان تکامل نیافته است. به همین دلیل بدن نوزادان در برابر حمله میکروب و باکتریها بسیار حساس است. اگر میکروبها به بدن نوزاد نفوذ پیدا کنند، احتمال بروز عفونت نیز وجود دارد. برای مثال ممکن است نوزاد به سرماخوردگی، آنفولانزا و ….مبتلا شود. حال در این صورت بیاشتهایی نوزاد در اثر درد و تنگی نفسی که تجربه میکند، رخ خواهد داد. در صورت بروز عفونت نیز از استفاده از پستانک خودداری کنید. چراکه ممکن است سبب تشدید عفونت شود.
هوای گرم
بدن نوزادان در برابر هوای گرم نیز بسیار حساس بوده، و ممکن است فوراً دچار گرمازدگی شوند. گرم بودن هوا نهتنها سبب بیاشتهایی در نوزادان میشود، بلکه ممکن است بدن آنها را نیز باکم آبی مواجه کند. برای جلوگیری از بیاشتهایی نوزاد در اثر گرمازدگی، سعی کنید در فصول گرم سال، نوزاد را در محیط خنک قرار دهید. همچنین در این فصول همیشه به نوزاد خود لباسهای خنک و نخی بپوشانید.
حساسیت به شیر
گاهی بیاشتهایی در نوزادان به علت حساسیت به شیر مادر اتفاق میافتد. در شیر مادر پروتئینهایی وجود دارند، که ممکن است نوزاد به آنها حساسیت نشان دهد. در این صورت نوزاد هیچ تمایلی به خوردن شیر نخواهد داشت. اگر نوزاد شما بهاینعلت دچار بیاشتهایی شده است، از شیر خشکهای هیپوآلرژیک استفاده کنید. چراکه اینگونه آلرژی نوزاد رفع گردیده، و اشتهای او نیز همانند سابق افزایش خواهد یافت.
گلودرد
از دیگر علتهای شایع بیاشتهایی نوزادان، میتوان به گلودرد اشاره کرد. گاهی نوزاد به علت گریههای شدید یا بروز عفونت، دچار گلودرد میشود. در این صورت قطعاً بلع غذا با درد همراه بوده، و همین سبب بیاشتهایی نوزاد خواهد شد. معمولاً این مشکل پس از چند روز رفع میشود. اما اگر به همراه عفونت گلو، علائمی مثل تب، تورم و ….را نیز مشاهده میکنید، بهتر است فوراً به پزشک مراجعه کنید، تا با درمان عفونت اشتهای نوزاد نیز بهبود یابد.
ریفلاکس اسیدی معده
ری فلاکس اسیدی معده گرچه بسیار شایع است، اما گاهی میتواند برای نوزادان خطرآفرین باشد. بیاشتهایی نوزاد نیز گاها در اثر ریفلاکس معده بروز پیدا میکند. در این حالت اسید معده بهسوی مری بازمیگردد و ممکن است وارد دهان شود. ری فلاکس معده با دلدرد شدیدی که ایجاد میکند، میتواند سبب بیاشتهایی شود. حال معمولاً ری فلاکس با علائمی مثل حالت تهوع، استفراغ و ….همراه است. اگر نوزاد شما دچار این مشکل شده است، از شیر غلیظ شده برای تغذیه او استفاده کنید. همچنین شیر دادن به نوزاد را در حالت نشسته انجام دهید، تا اسید معده به مری بازنگردد.
نارسایی قلبی
نارسایی قلبی معمولاً به شکل مادرزادی در نوزادان رخ میدهد، و میتواند از دلایل مهم بیاشتهایی نوزاد باشد. در این حالت نوزاد بهقدری ناتوان میشود، که امکان تغذیه نیز ندارد. چراکه قلب خونرسانی به اندامهای حیاتی نوزاد مثل ریه، کبد و ….را بسیار کند و ضعیف انجام میدهد. در این مورد مراجعه به پزشک بسیار ضرورت دارد. چراکه قطعاً نیاز به یک درمان جدی خواهد بود.
رشد نوزاد
آخرین علت بیاشتها شدن نوزادان، رشد آنها هست. رشد نوزاد در سه تا ششماهه اول بسیار سریع است، و طبیعتاً اشتهای زیادی نیز دارد. اما بعد از ششماهگی رشد نوزاد کاهشیافته، و همین میتواند سبب کاهش اشتها شود. این کاهش اشتها که در اثر رشد نوزاد رخ میدهد، کاملاً طبیعی است و جای نگرانی نیست.