علت ایجاد کهیر مزمن در کودکان چیست؟

علت ایجاد کهیر مزمن در کودکان چیست؟
علت ایجاد کهیر مزمن در کودکان چیست؟

کهیر مزمن در کودکان عارضه‌ای رایج است. در واقع کهیر یک واکش آلرژیک است که سیستم ایمنی بدن بخاطر مصرف بعضی داروها و غذاها از خود نشان می­‌دهد. در محل این عارضه لکه‌های قرمز رنگ همراه با تورم و خارش دیده می­‌شود. علاوه‌برآن کودک دچار سرگیجه، اشکال در تنفس، اسهال و دیگر علائم واکنش آلرژیک می­‌گردد. به طور معمول کهیر پس از به وجود آمدن ظرف چند ساعت تا چند روز باید رفع شود اگر نشد به صورت کهیر مزمن در کودکان ممکن است تا ماه ها روی پوست آن‌ها ماندگار شود.

اگر شما متوجه این موضوع شده‌اید که روی سطح پوست کودکتان لکه‌های قرمز رنگ متورم همراه با خارش ایجاد شده است و شک کرده‌اید که ممکن است کهیر باشد یا عارضه پوستی دیگر پس تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

آنچه که در این مطلب می­‌خوانید:

  1. کهیر چیست و چگونه ایجاد می­‌شود؟
  2. چه زمانی می­‌گویند که کهیر کودک مزمن شده است؟
  3. از روی چه علائمی به وجود کهیر در کودکان شک کنیم؟
  4. چگونه کهیر مزمن در کودکان را از سایر بیماری‌های پوستی افتراق دهیم؟
  5. کهیر مزمن در کودکان چگونه درمان می­‌شود؟
  6. آیا درمان خانگی برای کهیر وجود دارد؟

 

 

کهیر چیست و چگونه ایجاد می‌­شود؟

کهیر در اصلاح انگلیسی (Urticaria or Hives) برجستگی‌های قرمز رنگ پوستی هستند که ناگهان روی پوست ظاهر می­‌شود. در بزرگسالان هم دیده شده ولی در کودکان شایع است و ممکن است هر جایی از بدن آن‌ها ظاهر شود اما به طور معمول شکم، قفسه سینه و پشت آن‌ها درگیر می­‌شود.

کهیر یک نوع واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد آلرژن است. زمانی که بدن با یک ماده آلرژن مانند گرده گل، نیش یک حشره، غذا یا دارویی خاص برخورد می­‌کند پاسخ سیستم ایمنی آزاد کردن هیستامین است.

هیستامین ماده آلرژنی که بدن با آن مواجه شده را از بین می‌­برد؛ اما اثر تحریکی روی بعضی از بافت های بدن از جمله رگ‌های خونی دارد. در نتیجه رگ‌های خونی دچار انبساط شده و می­‌ترکند. نشت پلاسما به بیرون باعث ایجاد لکه‌های قرمز روی سطح پوست می­‌گردد.

شایع‌ترین آلرژن‌های ایجاد کهیر شامل:

  • نیش حشراتی مثل زنبور، مورچه یا پشه
  • غذاهایی که ممکن است کودک با مصرف آن‌ها کهیر بزند شامل تخم مرغ، شیر، سویا، گندم، ماهی، صدف، گردو می­‌باشد.
  • گرده گل
  • تغییر درجه حرارت بدن
  • بعضی از داروها مانند پنی سلین
  • بعضی از مواد شوینده مثل شامپو بدن یا صابون ها
  • استرس و اضطراب زیاد

چه زمانی می­‌گویند که کهیر کودک مزمن شده است؟

کهیر معمولا دو حالت دارد: حاد یا مزمن. که این دسته‌بندی بر اساس زمان بروز تا بهبودی ایجاد شده است. کهیر در کودکان می­‌تواند حاد باشد که اغلب طی چند ساعت تا چند روز از بین می‌­رود یا می‌­تواند مزمن شود و بیش از شش هفته طول بکشد که به دلیل خود ایمنی یا عفونت مزمن زمینه ای ایجاد می­‌شود. کهیر حاد شایع‌تر از کهیر مزمن در کودکان است.

کهیر مزمن خود دو نوع دارد:

خود به خودی:

زمانی که لکه‌ها بدون محرک خاصی رخ می­‌دهد، در واقع محرک قابل شناسایی نیست و فقط باید به دنبال درمان مناسب آن بود.

 

القایی:

زمانی ایجاد می­‌شود که لکه‌ها با یک محرک خاص ایجاد می­‌شود مثلا تغییر درجه حرارت بدن.

 

 

از روی چه علائمی به وجود کهیر در کودکان شک کنیم؟

تقریبا 15 درصد از همه کودکان زیر 10 سال حداقل یک بار دچار کهیر حاد می­‌شوند. این خطر برای پسران کمتر از دختران است. با این حال، اگر کودک آتوپیک باشد( آسم، درماتیت و آلرژی داشته باشد) این خطر حدود 20 درصد است.

کهیر روی پوست روشن، صورتی مایل به قرمز و روی پوست تیره، بنفش به نظر می‌­رسد. کهیر ممکن است بروز پیدا کند و از بین برود، کوچک یا بزرگ باشد، چند دانه تک باشد یا به صورت گروهی ظاهر شده سطح وسیعی از پوست را در بر گیرد.

همانطور که اشاره کردیم لکه‌های قرمز با تورم (آنژیوادم) همراه با خارش نشانه اصلی کهیر هستند. دیگر نشانه‌های این بیماری به شرح زیر است:

  • احساس سرگیجه و منگی
  • سوزش
  • تورم به خصوص در لب، زبان و پلک ها همراه با احساس درد
  • اشکال در تنفس یا بلع
  • اسهال
  • تب

چگونه کهیر مزمن در کودکان را از سایر بیماری‌های پوستی افتراق دهیم؟

 

به دلیل شباهت کهیر با طیف وسیعی از بیماری‌های پوستی در ادامه به توضیح مواردی می­‌پردازیم که ممکن است با کهیر اشتباه گرفته شوند:

اگزما یا درماتیت آتوپیک:

اگزما در نوزادان نوعی ضایعه طولانی مدت است که پوست ملتهب، قرمز، پوسته پوسته، به نظر می­رسد. درماتیت بسیار طولانی‌تر از کهیر روی پوست باقی می­‌ماند.

پسوریازیس یا سوریازیس یا صدفک پوست:

نوعی بیماری خودایمن است که در آن سلول‌های سیستم ایمنی به پوست حمله کرده، پوست ملتهب و قرمز شده پوسته‌های خاکستری رنگ روی آن را می­‌گیرد و خارش بسیار شدیدی ایجاد می­‌شود.

واسکولیت کهیر:

شایع نیست اما لکه ها بیشتر از 24 ساعت روی سطح پوست می­‌مانند و پوست رنگ کبودی به خود می­‌گیرد.

پیتریازیس روزه آ:

نوعی راش که به طور معمول در نوجوانان ایجاد می­‌شود به صورت یک دایره در قفسه سینه یا پشت و شکم شروع شده و بسیار خارش دارد البته این بیماری نیاز به درمان نداشته پس از ده دهفته خود به خود بهبود می‌­یابد.

لیکن پلان:

بیماری خود ایمن است که به طور معمول در افراد میانسال ایجاد می­‌شود، لکه‌های پوستی بنفش همراه با خارش هستند که عارضه خاصی نداشته پس از مدتی خود به خود بهبود می­‌یابد.

کهیر مزمن در کودکان چگونه درمان می­‌شود؟

بیشتر کهیرها خود به خود از بین رفته و نیازی به درمان ندارند اما اگر کودک شما در واکنش به یک ماده آلرژن که هر چیزی می­تواند باشد درگیر کهیر با سطح بسیار گسترده شده و بد حال به نظر می­رسد یعنی علائم شوک آنافیلاکسی از جمله تب، تورم لب و پلک ها، اسهال، اشکال در تنفس و بلع دارد سریعا به پزشک مراجعه کنید.

برای درمان کهیر مزمن در کودکان نیاز به آزمایش پوستی برای تعیین حساسیت غذایی یا دارویی، آزمایش خون برای بررسی بیماری‌های ژنتیکی زمینه‌ای وجود دارد.

در بیشتر موارد پزشک داروی آنتی‌هیستامین مثل سیتریزین یا نئوتادین را تجویز می‌­کند که در چندسال گذشته نئوتادین بازده بسیار بالایی را در ایران داشته است.

آیا درمان خانگی برای کهیر وجود دارد؟

برای اینکه به کودک خود کمک کنید تا هرچه سریع تر بهبود یابد او را از گرما دور نگه دارید. استفاده از حمام آب خنک همراه با بلغور جو دو سر برای التیام ضایعات بهترین گزینه است. خانه را خنک نگه دارید. در هنگام استحمام کودک خود از صابون های معطر استفاده نکنید و لباس های تنگ و چسبان به او نپوشانید.

 

کهیر مزمن در کودکان در یک نگاه

کهیر واکنش سیستم ایمنی بدن به مواد آلرژن است که به صورت لکه‌های قرمز برجسته همراه با خارش روی سطح پوست ظاهر می­‌شود. کهیر دو حالت دارد، حاد و مزمن. که نوع حاد در کودکان شایع‌تر بوده و بعد از چند ساعت تا چند روز بهبود می‌­یابد. اما کهیر مزمن ناشی از یک محرک خاص است که با انجام آزمایشات حساسیتی که پزشک متخصص اطفال انجام می­‌دهد نوع ماده آلرژن تحریک کننده شناسایی می­‌شود.

به طور معمول کهیر با سایر مشکلات پوستی اشتباه گرفته می‌­شود که در مقاله به آن ها اشاره کرده‌ایم اما توجه به این نکته ضروری است که ظاهر کهیر کمی غلط انداز بوده اما در بیشتر کودکان علامت خاصی ایجاد نمی­‌کند و تقریبا همه این کودکان بدون هیچ جای زخمی بهبود می­یابند.