کهیر پوستی در کودکان چیست؟

What is urticaria in children?
What is urticaria in children?

مشکلات پوستی که رخ می‌دهند مخصوصا اگر برای کودکان اتفاق افتاده باشد، می‌تواند حساسیت برانگیز باشد. یکی از این مشکلات، کهیر پوستی در کودکان است. اما نکته مهم این است که بدانیم، کهیر پوستی مخصوصا در کودکان پس از مدت کوتاهی، خود به خود بهبود می‌یابد. اما باید ریشه این مشکل را بشناسیم تا مطمئن شویم مشکل سیستماتیک نباشد. در صورتی که مشکل سیستماتیک باشد باید آزمایشات مربوطه انجام شود تا مشکل دقیق شناخته شود و طبق نتیجه اقدامات لازم برای کودک انجام شود.

 

در ادامه مطلب می‌پردازیم به:

  • چه چیزی باعث کهیر کودکان می‌شود؟
  • کهیر پوستی در کودکان به چه صورت است؟
  • کهیر پوستی در کودکان، چند نوع است؟
  • عامل ایجاد کهیر در کودکان چیست؟
  • نشانهها و نحوه تشخیص کهیر در کودکان به چه صورت است؟
  • راههای درمانی کهیر در کودکان چیست؟
  • در چه صورت کهیر برای کودک خطرناک است؟
  • چه زمانی حتما باید به پزشک مراجعه کنیم؟

 

کهیر پوستی در کودکان

به ضایعات پوستی که به در بدن کودک به صورت قرمزی و تورم، همراه با خارش باشد و به صورت گذرا باشد و بعد از بهبودی هیچ زخمی به جا نگدازد، کهیر می‌گوییم. کهیر واگیردار نیست و می‌تواند به صورت برآمده و برجسته باشد. کهیر همراه با خارش است، این ضایعات بیشتر قرمز و صورتی‌اند واگر شدتشان زیاد باشد، شکل گوشتی به خود می‌گیرند.

 

انواع حالت کهیر در کودکان

کهیر در کودکان دو نوع است که  خود را به صورت مزمن یا حاد نشان می‌دهد.

کهیر حاد در کودکان معمولا در اثر آلرژی به دارو، نیش حشرات، حیوانات خانگی، غذا، عفونت‌های ویروسی، تغییرات آب و هوایی و فصلی، آلودگی و…اتفاق میفتد. کهیرحاد کمتر از بیست و چهار ساعت طول می‌کشد و با  علائم سیستمیک هم می‌تواند همراه باشد.

اما درمورد کهیر مزمن در کودکان معمولا این نوع کهیر بیش از شش هفته طول می‌کشد و حداقل دوبار در هفته هم تکرار می‌شود و افزایش می‌یابد. کهیر مزمن معمولا به خاطر غذا و دارو ایجاد نمی‌شوند و شایع‌ترین علت ایجادش خود ایمنی بدن کودک است در برخی موارد هم دلیلش ناشناخته است.

 

عامل کهیر در کودکان

همانظور که در بالا گفته شد، ممکن است علت ایجاد کهیر در کودک، حساسیت و آلرژی به مواردی مختلف باشد. اما علاوه‌بر آن دلایل دیگری هم می‌تواند باعث ایجاد کهیر شود که در زیر به آن می‌پردازیم:

یکی از انواع این کهیرها، کهیر فیزیکی در کودک می‌باشد و به کهیری گفته می‌شود که در مقابل آفتاب اتفاق میفتد.

درماتوگرافیسم نوعی کهیر در بدن کودک و همچنین بزرگسالان است که در اثر خاراندن قسمتی از بدن، محل خارانده شده قرمز و متورم می‌شود و کهیر بروز پیدا می‌کند.

کهیر بعدی که در بدن کودک می‌تواند اتفاق بیفتد، کولاینجیک است که در اثر فعال شدن سیستم پاراسمپاتیک ایجاد می‌شود. مثل انجام فعالیت‌هایی همچون حمام کردن، ورزش و همچنین داشتن استرس در قسمت‌های فوقانی قفسه سینه و گردن به صورت قرمزی خودش را نشان می‌دهد.

کهیر سرما، کهیری است که  اگر کودک در معرض سرما قرار بگیرد بروز پیدا می‌کند. کودکان مبتلا به این کهیر باید از معرض قرار گرفتن در آب سرد به دورباشند چون ممکن است حتی باعث مرگشان شود.

کهیر فشاری کهیری است که درصورت فشار در ناحیه ای از بدن این کهیر اتفاق میفتد و معمولا بعد از 4 ساعت خودش را نمایان می‌کند.

 

تشخیص کهیر پوستی در کودکان

برای درمان کهیر پوستی در کودکان ابتدا باید نوع کهیر شناخنه شود. برای کهیر حاد با یک شرح حال دقیق می‌توانیم بفهمیم که چه ماده‌ای باعث شده این علائم پیش بیایند و معمولا آزمایش نیازی نیست. اما اگر نوع آلرژی مشخص نباشد، می‌توان از تست‌های آلرژی پوستی استفاده کرد.

در کهیر مزمن قضیه متفاوت است و چون ممکن است همراه با مشکلات سیستمیک باشد به آزمایش نیاز است. برای کهیر مزمن باید نمونه برداری انجام شود.

 

در چه صورت کهیر پوستی در کودک نیازمند بررسی است؟

  • ماندگاری بیشتر از یک روز و 24 ساعت
  • سوزش زیاد و بدون خارش
  • با فشار کم رنگ نشوند
  • همراه با علائم سیستماتیک باشند

 

 

درمان کهیر در کودک

قطعا در ابتدا باید به متخصص پوست و مو مراجعه کنیم تا بهترین راه درمان و مناسب‌ترین دارو را به ما پیشنهاد دهد. اما معمولا درمان کهیر در کودکان در موارد حاد گاهی خود به خود خوب می‌شوند و بهبود می‌یابند .هنگامی که مقدار کهیر پوستی در بدن کودک شدید است از آنتی‌هیستامین‌ها استفاده می‌کنیم مثل داروی سیتریزین و نئوتادین.

 

درمان کهیر فیزیکی در بدن کودک

آن دسته از کهیرهایی که در اثر نور رخ می‌دهند، معمولا با آنتی‌هیستامین‌ها درمان می‌شوند مثل داروی لاراتادین و هیسیتریدین.

کهیرهایی که در صورت سرما و سردی هوا رخ می‌دهند، توسط سیپروهیترادین درمان می‌شوند.

در کهیرهایی که در اثر فشار بر بدن کودک اتفاق میفتد، آنتی‌هیستامین‌ها پاسخگو نیستند و باید از کورتون برای درمان استفاده کرد.

در آخر برای درمان کهیرهای مزمن از دوزهای بالای آنتی‌هیستامین استفاده می‌شود.

 

درمان سنتی کهیر

برای درمان کهیر پوستی در کودک در صورتی که مشکل زیاد حاد نیست و حاصل آلرژی در کودکان است، می‌توان از روش‌های طب سنتی استفاده کرد. طب سنتی در 80 درصد مواقع، پاسخگوی مشکلات متفاوت بوده است. برخی از روش‌های درمانی سنتی برای درمان کهیر در کودک:

  • سرکه سیب:

این ماده که دارای طبعی سرد است، التهاب و  سوزش و خارش ناشی از کهیر پوستی در بدن کودک را به سرعت بهبود می‌بخشد.

  • جو دوسر:

جو دوسر خاصیت درمانی دارد که با استفاده از مالش در ناحیه مورد نظر، باعث بهبود می‌شود.

  • روغن فندوق:

این روغن دارای آنتی‌اکسیدان قوی است که تاثیر زیادی بر درمان التهاب و خارش دارد.

  • نوشابه:

نوشابه خاصیت ضد خارشی در مواد خود دارد. قرار گرفتن کودک در وان آب و نوشابه روزانه به مدت 15 دقیقه درمان موثری دارد.

  • آبلیمو:

آبلیموی خوراکی و همچنین موضعی، می‌تواند به کاهش سوزش و خارش کمک و آن را درمان کند.

 

راه‌های خانگی برای درمان کهیر در بدن کودک

  • ترکیب سدر و ماست

ماست و سدر را باهم مخلوط کنید و یک ساعت برای سرد شدنش صبر کنید و سپس به آرامی روی بدن کودک پخش کنید و اجازه دهید هشت ساعت بماند. پس از هشت ساعت شستشو محل مورد نظر را بشویید.

  • ترکیب شربت آبلیمو، زرشک، آب انار

این مخلوط را روی محل آسیب دیده کودک مالش دهید و اجازه دهید که خشک شود و جذب بدن شود.

  • حجامت

اگر  موارد مختلفی را امتحان کردید و به نتیجه‌ای نرسیدید، حجامت بهترین راه درمان کهیر در کودک است.

 

 

چه زمانی وجود کهیر برای کودک غیر عادی و خطرناک است؟

اگر پس از مصرف دارو فورا دچار کهیر شده.

اگر کودک زیر یکسال است و در تمام بدنش کهیر دارد.

اگر کودک علائم کهیر دارد و بی‌حال است.

اگر فورا به دلیل حساسیت غذایی بعد از خوردن غذا این مشکل برای کودک پیش آمد.

اگر کهیر در بدن کودک در حال بیشتر شدن است.

 

کلام پایانی

کهیر در هر سنی می‌تواند برای کودک یا بزرگسال رخ دهد. کهیر به عنوان یک بیماری پوستی شناخته می‌شود که عوامل مختلفی همچون استرس یا آلرژی می‌تواند دلیل آن باشد. کهیر در کودکان معمولا بی‌خطر است و تا دو  روز باقی می‌ماند. معمولا نیازی به پزشک و درمان نیست و فقط در موقعی نیارمند درمان است که بیش از شش هفته طول کشیده باشد. چون ممکن است که کودک دچار مشکلات سیستماتیک شده باشد که در این صورت پزشک متخصص تدابیر لازم را می‌بیند و بهترین راه درمان را ارائه می‌دهد.