علت های پریدن نوزاد از خواب کدامند؟

علت های پریدن نوزاد از خواب کدامند؟
علت های پریدن نوزاد از خواب کدامند؟

به طور معمول پریدن نوزاد از خواب در ماه‌های اولیه زندگی وی زیاد رخ می‌­دهد. گاهی اوقات این بیدار شدن طبیعی است؛ زیرا ممکن است گرسنه باشد، پوشک خیس داشته یا دل درد شده باشد. همچنین اگر نوزادتان در طول روز می­‌خوابد یا شما برای انجام کارهای روزمره خود کاری می‌­کنید که او بخوابد، بیدار شدنش در طول شب دور از انتظار نخواهد بود.

اما گاهی این بیدار شدن‌ها طبیعی نیست و نشان دهنده یک مشکل جسمی یا روانی جدی می‌­باشد. اگر شما جزو آن دسته از مادرانی هستید که برای اولین بار صاحب فرزند شده‌اید و فرزند شما شب‌ها از خواب می­‌پرد و می­‌خواهید علت این بدخوابی را بدانید تا بتوانید شرایطی را فراهم کنید که وی خواب آرامی را تجربه کند پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

آنچه که در این مقاله خواهید خواند:

  1. چه دلایلی باعث پریدن نوزاد از خواب می‌­شود؟
  2. آیا مصرف کافئین مادر روی نوزاد اثر داشته باعث بیداری زیاد یا از خواب پریدن وی می­‌شود؟
  3. چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری است؟
  4. چکارکنم که نوزادم خواب باکیفیت‌تری داشته باشد؟

 

 

 

 

 

چه دلایلی باعث پریدن نوزاد از خواب می­‌شود؟

پریدن نوزاد از خواب می‌­تواند طبیعی باشد یا علل دیگری داشته باشد. اگر نوزاد شما زیر سه ماه سن دارد و شب‌ها از خواب می­‌پرد باید بدانید که او گرسنه است. از 3-0 ماهگی دوره رشد طلایی نوزاد شما محسوب می­‌شود و تغذیه وی کاملا از شیر مادر یا شیرخشک است که سریعا تجزیه می­‌شوند. بنابراین هر چند ساعت یکبار حتی در شب نیاز به شیر خوردن پیدا می­‌کند.

اما اگر کودک شما بیشتر از 3 ماه دارد باید به نحوه خوابیدن وی دقت کنید. در ادامه بعضی از دلایل پریدن نوزاد از خواب را باهم بررسی می­‌کنیم.

1.      احساس ترس

به طور غریزی نوزادان در خواب احساس ترس می­‌کنند. این احساس زمانی تشدید می­‌شود که وی از خواب بپرد و اطراف او خالی باشد. اگر نوزاد شما از خواب پرید راه حل اولیه آن است که او را به آغوش بکشید؛ زیرا با این کار حس امنیت را به وی منتقل می‌­کنید.

راه حل بعدی این است که نوزاد خود را در محلی بسته بخوابانید. یعنی اورا قنداق کنید یا دور تا دورش را بالشت یا لحاف قرار دهید این کار نیز احساس ناامنی را از او دور می­‌کند.

2.     احساس قطع تنفس

اگر در هنگام خواب به نوزاد خود دقت کرده باشد متوجه شده‌اید که ممکن است نوزادتان در خواب خیلی آرام نفس بکشد. سپس برای چند ثانیه نفس او قطع شود. قطعا در این زمان دچار استرس شده‌اید یا سعی کرده اید او را بیدار کنید. اما توجه داشته باشید که اگر نوزادتان کمتراز 6 ماه است امری طبیعی است، اما اگر بیشتر از 6 ماه دارد و همچنان این مورد برای او رخ می­‌دهد با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

3.     تشنج کردن در خواب

نوزادی که تازه متولد شده ممکن است بعد از آنکه از خواب پرید کمی پرش دست داشته باشد که  کاملا طبیعی است و پس از مدتی قطع می‌شود. اما اگر پس از گذشت زمان همچنان این اتفاق به همان شدت قبل رخ می­‌دهد یا تشدید شده است، برای مثال دستانش را باز می­‌کند یا اینکه سابقه خانوادگی وجود دارد حتما باید با یک پزشک متخصص مشورت کنید.

4.     عرق کردن شدید در خواب

اگر نوزاد شما در خواب عرق می­‌کند به دمای اتاق دقت کنید. دمای مناسب برای نوزاد بین 15-20 درجه سلسیوس است. اگر دما زیادتر از این میزان باشد عرق کردن وی طبیعی است. زمانی این موضوع نگران کننده است که دمای اتاق معتدل باشد، نوزادتان بیش از حد عرق کند و این عرق کردن باعث پریدن او از خواب شود و در نفس کشیدن مشکل داشته باشد. در این صورت باید به وجود بیماری قلبی شک کنید به خصوص اگر سابقه بیماری قلبی در خانواده وجود دارد.

5.     خرخرکردن در خواب

یکی از علت‌های از خواب پریدن نوزاد، خرخر کردن است. اگر نوزادتان دچار سرماخوردگی شده باشد به دلیل مسدود شدن راه های هوایی ممکن است در خواب خرخر کرده یا سرفه کند و براثر تنگی نفس از خواب بپرد. با رفع سرماخوردگی خرخر کردن وی از بین می­‌رود.

6.     احساس درد در گوش‌ها

درد در گوش یکی از دلایل پریدن نوزاد از خواب است که بسیار محتمل است. زیرا نوزادان شیپور استاش کوتاهی دارند به همین دلیل عفونت گلو یا سرماخوردگی به راحتی به گوش میانی راه پیدا کرده باعث عفونت آن می­‌شوند. در این صورت در زمان بیداری کودک گریه کرده و مدام به گوش هایش دست می­‌زند و درهنگام خواب به دلیل افزایش فشار روی گوش از خواب می­‌پرد.

آیا مصرف کافئین مادر روی نوزاد اثر داشته باعث بیداری زیاد یا از خواب پریدن وی می‌شود؟

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که زیاد قهوه یا چای مصرف می­‌کنید باید بدانید که پس از زایمان و هنگام شیر دادن به کودک خود باید این عادت را ترک کنید. مقدار کم از کافئین مشکلی ایجاد نمی­‌کند اما مصرف بیش از حد آن روی نوزاد اثر داشته باعث نخوابیدن او یا حتی پریدن او از خواب می­‌شود.

چه زمانی مراجعه به پزشک ضروری است؟

به طور معمول نیاز به مشورت با پزشک وجود ندارد مگر آنکه حالتی غیر معمول در نوزاد خود مشاهده کنید. برای مثال همانطور که بیان شد زمانی که سابقه تشنج  یا بیماری قلبی در خانواده شما وجود دارد یا علائمی دیدید که به این موارد شک کرده‌اید.

همچنین زمانی که نوزادتان درگیر هر نوع عفونت یا سرماخوردگی شد با مراجعه به پزشک مشکل را رفع کنید تا نوزادتان خواب آرامی را تجربه کند.

چکارکنم که نوزادم خواب با کیفیت تری داشته باشد؟

اگر نوزادتان بین 6-0 ماه است در طول شبانه روز به 16 ساعت خواب نیاز دارد. بنابراین امری طبیعی است که بلافاصله بعد از غذا خوردن بخوابد. شما به عنوان مادر وی باید برنامه‌ریزی دقیقی داشته باشید تا اختلال خواب در کودکان را کنترل کنید. مثلا برای غذاخوردن، نظافت و خواب او برنامه داشته باشید و نوزادتان را در محیطی امن بخوابانید، دور تا دورش را بالشت قرار دهید تا احساس امنیت بیشتری کند.

شما به عنوان مادر منبع آرامش نوزادتان هستید پس سعی کنید در هنگام خواب همواره کنار فرزند خود باشید کودکان دیگر و حیوانات را از او دور کنید و همیشه او را به پشت بخوابانید. اگر نوزادتان از خواب پرید بلافاصله بغلش نکنید یا به او شیر ندهید؛ زیرا اگر به سرعت این کار را کنید عادت می­‌کند و اگر خواب آلود باشد دیگر به خواب نمی­‌رود.

اما اگر نوزاد شما بیشتر از شش ماه دارد روزانه 1 الی 2 بار چرت می­زند و به 11 ساعت خواب در طول شبانه روز نیاز دارد. در این صورت برنامه‌ریزی کنید که او هر روز سر ساعت مشخصی چرت بزند و در حین چرت زدن به آرامی اندام‌های او را بکشید و قبل از خواب برایش داستان بخوانید. همچنین اگر در خواب سرفه، عطسه یا سکسه داشت چند لحظه صبر کنید شاید این صداهایی باشد که او حین خواب از خود در می‌­آورد.

 

جمع بندی

پریدن نوزاد از خواب نگران کننده نیست. توجه کنید که پریدن نوزاد از خواب به طور معمول امری طبیعی است و نوزادان تازه متولد شده به دلیل گرسنگی از خواب می­‌پرند. اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که طبیعی نیست و باید آگاهانه این موارد را بررسی کرده در صورت نیاز به پزشک مراجعه کرد.

از دلایل عمده می­‌توان به احساس ترس، قطع تنفس، درد در گوش‌ها، تشنج و غیره اشاره کرد. در این مقاله به طور مفصل درموردشان صحبت کرده‌ایم همچنین راهکارهایی ارائه کرده‌ایم که فرزند دلبندتان خواب شیرینی را تجربه کند.