علت پوست پروانه‌ای چیست؟

علت پوست پروانه‌ای چیست؟
علت پوست پروانه‌ای چیست؟

بیماری پوست پروانه‌ای (EB: Epidermolysis Bullosa)، بیماری نادری است که موجب تاول پوستی می­‌شود. معمولا تاول­‌ها در افراد مبتلا به دلیل آسیب‌­های جزئی همچون مالش، گرما و خراشیدگی و در موارد شدید تر این تاول‌­ها در لایه‌­های مخاطی دهان یا معده ایجاد می­‌شوند.

اکثر گونه­­‌های بیماری پوست پروانه‌ای ارثی منتقل شده و اغلب در نوزادی و یا کودکی بروز پیدا می­‌کند. البته ممکن است علائم بیماری تا دورن بلوغ یا بزرگسالی نیز بروز نکند. این بیماری هیچ درمانی ندارد و برخی از افراد مبتلا به فرم­­­‌های خفیف آن ممکن است با افزایش سن بهبود بیابند. تنها درمان آن بهبود تاول و پیشگیری از ایجاد تاول‌­های جدید است.

 

علائم بیماری پوست پروانه‌ای چیست؟

علائم و نشانه­‌های بیماری پوست پروانه‌ای به نوع آن بستگی دارد ولی به طور کلی علائمی همچون ایجاد تاول در گلو، پوست شکننده که به راحتی تاول می­‌زند به خصوص در دست­‌ها و پاها، ایجاد تاول در پوست سر (آلوپسی زخم یا ریزش دائمی مو)، ظاهر شدن ضایغات و جوش­‌های کوچک و سفید (به اصطلاح میلیا گفته می­‌شود)، خارش و درد پوست و ایجاد پوست نازک (زخم آتروفیک) اشاره کرد.

علاوه‌بر موارد بالا علائم دیگری همچون دشواری در بلع، مشکلات دندانی از قبیل تضعیف مینا و پوسیدگی دندان­‌ها، افزایش ضخامت پوست کف دست و کف پا و ناخن­‌های ضخیم و شکل گرفته در افراد مبتلا به پوست پروانه‌ای مشاهده می­‌شود.

 

عوارض بیماری پوست پروانه‌ای

در بیماری پوست پروانه‌ای ممکن است  تاول­‌های ایجاد شده بر روی پوست تا زمانی که کودک شروع به حرکت و فعالیت نکرده و باعث ایجاد اصطکاک بیشتر بر پاها شده، بروز پیدا نکند. عوارض بیماری پروانه‌­ای شامل مواردی همچون سپسیس، عفونت، یبوست، مشکلات تغذیه‌­ای، سرطان پوست، چسبندگی انگشتان و تغییر در مفاصل و در نهایت مرگ می­‌شود.

 

علل ایجاد بیماری پوست پروانه‌ای چیست؟

بیماری پوست پروانه‌ای نوعی بیماری ارثی است که ژن آن از یکی از والدین بیمار (اتوزوم غالب) یا هر دو والد (اتوزوم مغلوب) یا به صورت جهش ژنتیکی در فرد به وجود می‌­آید. پوست از دو لایه اپیدرم (لایه بیرونی) و یک لایه درم (لایه زیرین) تشکیل شده.  تاول­‌ها در هر یک از این لایه­‌ها تشکیل شود نوع بیماری پروانه‌­ای مشخص می­‌گردد.

انواع بیماری پوست پروانه‌ای شامل بیماری پروانه‌­ای ساده، بیماری پروانه­‌ای اتصالی، بیماری پروانه­‌ای دیستروفیک و سندرم کیندلر است. سندرم کیندلر نوع نادری است از این بیماری است که باعث درگیری تمامی لایه‌­های پوستی و شکنندگی بسیار شدید پوست می­‌گردد.

در نوع دیستروفیک بیماری پروانه‌­ای ما شاهد اختلال در ژن سازنده نوعی کلاژن در این نوع بیماری هستیم. با ایجاد اختلال در کلاژن لایه­‌های پوستی دیگر قادر به اتصال به یکدیگر نیستند. تاول­‌ها در لایه زیرین (درم) ایجاد می­‌شود و می‌­تواند جزو بیماری­‌های ژنتیکی اتوزوم مغلوب یا غالب باشد.

در نوع اوتوزوم غالب معمولا بیماری خفیف‌تر بوده و این تاول­‌ها در دست، پا و آرنج ایجاد می‌­شوند که ممکن است در نقاط دیگر نیز گسترش بیابد. از علائم شایع آن می­‌توان به زخم، جوش سفید یا میلیا، درگیری موکوس غشا پایه و همچنین شکل غیر طبیعی یا نبود ناخن اشاره کرد.

نوع اتوزوم مغلوب شدیدتر و گسترده‌تر بوده که علاوه‌بر علائم مشابه با نوع غالب علائمی دیگری همچون تنگی مری، کم خونی، سوء تغذیه، به هم چسبییدگی انگشتان دست و پا که منجر به از دست رفتن نیرو و قدرت عملکردی می­‌شود و نیز ناهنجاری در دندان و خراشیدگی در قرنیه در این بیماران مشاهده می­‌شود.

در نوع ساده بیماری پوست پروانه‌ای لایه بیرونی پوست درگیر می‌­شود. عمدتا تاول‌­ها بر روی کف دست و پا اثر گذاشته و معمولا بدون بر جای گذاشتن ردی از خود بهبود می­‌یابند.

در نوع اتصالی که شدیدترین نوع پوست پروانه‌ای است تاول از بدو تولد پدیدار شده تا جایی که این تاول­‌ها حتی در تارهای صوتی کودک نیز وجود دارند ک باعث می‌­شوند صدای گریه نوزاد دچار خشونت و گرفته باشد.

 

تشخیص بیماری پوست پروانه‌ای به چه صورت انجام می‌­شود؟

در ابتدای امر پزشک با معاینه ظاهر پوست آسیب دیده به بیماری پوست پروانه‌ای شک کرده و با انجام یک سری آزمایشات تشخیص نهایی را انجام می­‌دهد. از جمله این آزمایشات شامل بیوپسی یا نمونه برداری از پوست جهت نقشه برداری ایمونوفلورسنت است.

این روش با استفاده از یک نمونه کوچک از پوست آسیب دیده و مشاهده آن زیر میکروسکوپ صورت می­‌گیرد. با انعکاس نور به نمونه و مشاهده لایه یا لایه­‌های پوست عملکرد پروتئین‌­های مورد نیاز در رشد پوست را بررسی می­‌کنند.

همچنین از تست‌­های ژنتیکی نیز برای تشخیص بیماری پوست پروانه‌ای برای تایید و اطمینان بیشتر تشخیص استفاده می­‌شود. برای این منظور نمونه خون فرد مشکوک را در آزمایشگاه مورد تحلیل و بررسی قرار می­‌دهند.

به منظور پیشگیری از بروز این بیماری افراد به خصوص افرادی که سابقه خانوادگی این بیماری را دارند باید به انجام آزمایشات قبل تولد و مشاوره ژنتیک بپردازند.

 

چگونه می­‌توان از بیماری پروانه‌­ای پیشگیری به عمل آورد؟

برای بروز بیماری پوست پروانه‌ای امکان پیشگیری وجود ندارد و باید با انجام یک سری از اقدامات از ایجاد تاول و عفونت پیشگیری نمود. برای مثال یک درمان بیماری پوست پروانه‌ای در کودکان این است که کودک خود را به آرامی در آغوش بگیرید.

نوزادان و کودکانی که نیاز به در آغوش گرفتن دارند بایستی به آرامی این فرایند برایشان صورت بگیرد و برای بلند کردن آن‌ها حتما از یک زیرانداز نرم و پنبه‌­ای استفاده شود تا باسن و پشت گردن کودک پوشیده شود.

همچنین در نوزادانی که دچار بیماری پوست پروانه‌ای هستند نباید از دستمال مزطوب استفاده شود و در پوشک­شان از نوار الاستیک استفاده شده باشد. در پوشک نوزاد مبتلا باید از یک پانسمان غیر چسبنده یا لایه ضخمیمی از پماد زینک اکساید استفاده شود.

محیط افراد مبتلا به بیماری پوست پروانه‌ای باید به گونه­‌ای تنظیم شده باشد که همواره ثابت و خنک بماند. علاوه‌برآن پوست این افراد باید مرطوب نگه داشته شود که برای حفظ رطوبت آن می­‌توان از مرطوب کننده‌­هایی مثل روغن بچه استفاده کرد. از لباس‌­های ساده که پوشیدن و خارج کردن آن آسان است، استفاده کنید تا خراشیدگی توسط لباس روی بدن بیمار ایجاد نکند.

 

جمع‌بندی

در ابن مقاله سعی کردیم به تمام جوانب و ویژگی­‌های بیماری پوست پروانه‌ای از قبیل علت ایجاد آن، انواع، ویژگی و … بپردازیم. به دلیل ژنتیکی بودن این بیماری تنها راه پیشگیری از آن انجام تست­‌های ژنتیکی پیش از ازدواج است لذا با آگاه سازی عمومی می‌توان مانع از بروز این بیماری و هزینه‌­ها و تبعات آن شد. در صورت مشاهده علائم این بیماری فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید.