انواع فتق چیست؟

انواع فتق چیست؟
انواع فتق چیست؟

 انواع فتق چیست؟

فتق می­‌تواند دردناک باشد، به خصوص زمانی که سرفه می‌­کنید، چیزی سنگین را بلند می­‌کنید یا خم می­‌شوید. آیا مشکوک به آن هستید اما مطمئن نیستید که چه نوعی از آن را دارید و آیا نیاز به درمان دارید؟ اگر چنین است، این مقاله به شما کمک می­‌کند تا در مورد انواع مختلف آن و زمانی که باید به دنبال درمان باشید آشنا شوید.

 

انواع فتق

  1. فتق مغبنی

زمانی اتفاق می‌افتد که بخشی از روده از طریق شکافی در عضلات شکم به سمت کشاله ران بیرون بزند. برآمدگی ممکن است حاوی بافت شکمی، بافت چربی یا حلقه‌­ای از روده باشد. دو نوع از آن وجود دارد:

مستقیم:

زمانی ایجاد می­‌شود که ناحیه ضعیفی در ناحیه تحتانی شکم ایجاد شود. بلند کردن، زور زدن یا سرفه می‌­تواند در ایجاد آن نقش داشته باشد. افرادی که چاق، باردار یا دچار یبوست هستند بیشتر در معرض آن قرار دارند.

 

غیرمستقیم:

اگر کانال مغبنی قبل از تولد بسته نشود، ممکن است فتق مغبنی غیرمستقیم رخ دهد که در مردان شایع­تراست و ممکن است در کیسه بیضه پسران ظاهر شود. ممکن است در اواخر زندگی یا در بدو تولد رخ دهد. وقتی این بیماری در یک زن رخ می­‌دهد، به طور کلی در دهانه واژن یک زن است.

 

چه زمانی باید برای فتق مغبنی به دنبال مراقبت باشید؟

اگر برآمدگی دردناک یا قابل مشاهده در کشاله ران یا نزدیک استخوان شرم‌گاهی دارید، با یک جراح با تجربه قرار ملاقات بگذارید. به طور کلی، هنگام ایستادن می­‌توانید برآمدگی را احساس کنید و ببینید. اگر تب، درد شدید، تورم شکم، استفراغ یا خونریزی شدید را تجربه کردید، بلافاصله به دنبال مراقبت باشید.

  1. فتق فمورال

ممکن است زمانی رخ دهد که بافت شکم از ناحیه ضعیفی عبور کند یا دیواره شکم پاره شود و در نتیجه برآمدگی در بالای ران نزدیک کشاله ران ایجاد شود. نکته قابل توجه این است که در زنان بیشتر از مردان رخ می‌­دهد. یبوست مزمن، سرفه مزمن، بلند کردن اجسام سنگین، اضافه وزن یا زور زدن برای ادرار کردن ممکن است باعث این وضعیت شود.

 

 

چه زمانی باید برای آن به دنبال مراقبت باشید؟

اگر مشکوک به این بیماری هستید، اولین قدم این است که یک قرار ملاقات با پزشک خود تعیین کنید. پزشک شما را ارزیابی می­‌کند و یک برنامه درمانی مناسب برای مورد شما ایجاد می­‌کند. اگر هر یک از علائم ذکر شده در زیر را دارید، ممکن است دارای این بیماری بوده و نیاز به مراقبت فوری داشته باشید.

تورم شکم

لرز

مشکل در ادرار کردن

درد شدیدی که حتی با دارو هم فروکش نمی­‌کند

خونریزی شدید

استفراغ یا حالت تهوع شدید

تنگی نفس

 

  1. فتق ناف

ممکن است زمانی ایجاد شود که بخشی از روده شما از دیواره شکم نزدیک ناف بیرون بزند و در نوزادان شایع است و به طور کلی بی ضرر است. فتق در کودکان اغلب زمانی ظاهر می­‌شود که نوزاد گریه می­‌کند و ناف بیرون زده است. در حالی که بسیاری از فتق­‌های ناف در دو سال اول زندگی نوزاد به طور طبیعی بسته می­‌شوند، برخی باز باقی می­‌مانند.

شانس شما به ابتلای این بیماری بیشتر است اگر:

اضافه وزن دارید

بیش از یک بار باردار شده­اید

داشتن مقدار زیادی مایع شکم (بیماری به نام آسیت)

سرفه طولانی مدت داشته باشید

به دلیل بزرگی پروستات در ادرار کردن مشکل دارید

برای مدت طولانی یبوست دارید

استفراغ مکرر

وجه مشترک همه این عوامل خطر افزایش فشار در شکم است که موجب این بیماری می­‌شود.

 

  1. فتق برشی

تقریباً در 15 درصد بیماران پس از جراحی ایجاد می­‌شود. شایع‌­ترین علامتی که نشان می­‌دهد شما این بیماری را دارید، برآمدگی در نزدیکی محل برش است. زمانی که بلند می‌شوید، سرفه می‌کنید، چیزی سنگین را بلند می‌کنید یا عضلات شکم خود را تحت فشار قرار می‌دهید، بیشتر قابل توجه است.

این بیماری پس از جراحی اورژانسی یا جراحی­‌هایی که نیاز به برش بزرگ دارند، شایع‌­تر است. برای اینکه بیمار به خوبی بهبود یابد، باید لبه­‌های برش به طور صحیح در یک راستا قرار بگیرند.

 

  1. اپی­گاستر

برآمدگی­‌هایی در دیواره فوقانی شکم هستند که به اپی­گاستر معروف هستند. اپی­گاستر در بالای ناف، اما در زیر استخوان سینه قرار دارد. در حالی که بیشتر آن­ها کوچک هستند و فقط پوشش شکم از بافت ماهیچه‌­ای ضعیف عبور می‌­کند، فتق­های اپی­گاستر بزرگتر ممکن است در جایی که بافت چربی یا بافت معده از دیواره عبور می­‌کند ایجاد شود.

بسیاری از مردم حتی متوجه نمی­‌شوند که این مشکل را دارند زیرا فقط در زمان­‌های خاصی ظاهر می­‌شود. این بیماری ممکن است در بدو تولد وجود داشته باشد یا در اثر بارداری، سرفه‌­های مزمن، بلند کردن اجسام سنگین، تمرینات شدید یا کار فیزیکی ایجاد شود.

چه زمانی برای فتق اپی­گاستریک به دنبال مراقبت باشیم؟

عوارضی که ایجاد می‌شوند ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم داشته باشند. جراحی تنها درمان توصیه شده برای ترمیم حتی در نوزادان است. در صورت بروز درد شدید شکمی همراه با تب، مشکل در ادرار کردن یا حالت تهوع، فوراً به دنبال درمان اورژانسی باشید. این علائم ممکن است نشان دهنده انسداد روده باشد.

 

رویکردهایی برای ترمیم فتق

3 امکان مختلف برای رویکردهای ترمیم وجود دارد که باید پس از بحث و گفتگو بین بیمار و جراح او مشخص شود.

 

درمان فتق در کودکان

 

باز کردن جراحی

جراح به طور مستقیم بر روی نقص فتق ایجاد می­‌کند و ممکن است تحت آرام­بخشی سبک به جای بیهوشی عمومی انجام شود. جراحی باز ممکن است برای موارد بزرگتر که نمی­‌توانند با حداقل تهاجم رفع شوند، ضروری باشد.

دو گزینه دیگر هر دو نمونه­‌هایی از جراحی کم تهاجمی در نظر گرفته می‌­شوند:

 

جراحی لاپاروسکوپی

جراحی لاپاراسکوپی از طریق چندین برش کوچک از 5 تا 12 میلی‌متر انجام می­‌شود. سپس جراح از ابزارهای بلند برای انجام جراحی استفاده می‌کند. هدف از این کار نزدیک شدن از داخل به بیرون است نه از بیرون به داخل. روشی که برای این کار انجام می‌­شود، بیهوشی عمومی است. جراح لوله­‌های کوچکی به نام کانولا را از دیواره شکم وارد می­‌کند.

 

جراحی رباتیک

جراحی رباتیک مانند جراحی لاپاراسکوپی است که از برش‌های کوچک‌تری استفاده می‌شود، اما به جای اینکه جراح با ابزارهای بلند که توسط دست جراح کنترل می‌شود، وسایل رباتیک را در داخل بیمار قرار داده و جراح آن­‌ها را از طریق کنسول کنترل کند. اتاق عمل پلتفرم رباتیک، جراحان را قادر می‌سازد تا حرکات دقیق‌تر، دسترسی گسترده‌تر و حتی توانایی انجام بازسازی پیچیده‌تر دیواره شکم را در مقایسه با جراحی لاپاراسکوپی داشته باشند.

جراحی رباتیک نزدیک به 2 دهه است که وجود داشته است، اما تنها در چند سال گذشته به کاربرد واقعی آن در ساخت دیواره شکم پی برده شده است. بیمارانی که به طور معمول نیاز به برش‌های باز بزرگ دارند که نیاز به بستری چند روزه در بیمارستان با افزایش درد دارد، می‌توانند تحت عمل جراحی رباتیک با امکان ترخیص یک روزه یا حتی همان روز قرار گیرند.

 

نتیجه­‌گیری

اکثر مردم نمی­‌توانند از فتق جلوگیری کنند. آن­‌ها به دلیل ترکیبی از تاریخچه ژنتیکی و پزشکی رخ می­‌دهند. با این حال، چند چیز وجود دارد که می‌توانید برای جلوگیری از آن انجام دهید:

اگر در حال حاضر سیگار می‌­کشید، سعی کنید سیگار را ترک کنید.

هنگام بلند کردن وزنه، به خصوص پس از انجام عمل جراحی شکم، از زور زدن خودداری کنید. بلند کردن وزنه­‌های سنگین می­‌تواند فشار زیادی را بر دیواره شکم وارد کند.

هنگام دفع مدفوع از زور زدن خودداری کنید. خوردن یک رژیم غذایی با فیبر بالا و نوشیدن آب فراوان می­‌تواند به کاهش یبوست و دفع راحت مدفوع کمک کند.

در صورت مشاهده هرگونه علائم به پزشک مراجعه کنید.