علت تشنج در نوزادان چیست؟

علت تشنج در نوزادان چیست؟
علت تشنج در نوزادان چیست؟

علت تشنج در نوزادان چیست؟

تقریباً 4 تا 5 درصد از همه کودکان در دوره­ای از دوران کودکی خود دچار تشنج می­‌شوند. حدود 1 درصد از نوزادان مبتلا به صرع تشخیص داده می‌شوند و از هر 26 نفر یک نفر در طول زندگی خود به این بیماری عصبی مبتلا می‌­شود. با توجه به این آمار، برای همه ضروری است که بدانند در صورت مشاهده فردی که دچار تشنج شده است، چه اقداماتی را انجام دهند.

تشنج رایج است، و در حالی که ممکن است تشنج هرگز برای شما یا یکی از اعضای خانواده تان اتفاق نیفتد، خوب است که همه علت تشنج در کودکان را بدانند.

 

چه عواملی باعث تشنج در نوزادان می‌شود؟

تشنج یک تخلیه الکتریکی غیر طبیعی در مغز است. انواع مختلفی از تشنج وجود دارد و دلایل مختلفی می­‌تواند در کودک رخ دهد. همه تشنج­‌ها ناشی از صرع نیستند. سایر علت­‌های تشنج در نوزادان می‌تواند شامل تب بالا (به نام تشنج تب)، عفونت یا آسیب ضربه‌ای به سر باشد.

برای بچه‌های دیگر، وقتی خیلی ناراحت می‌شوند و نفس خود را حبس می‌کنند، اتفاقی می‌افتد که به نظر می‌رسد یک تشنج است که در آن غش می‌کنند یا سفتی یا لرزش دارند. این یک تشنج صرع در نظر گرفته نمی­‌شود، بلکه پاسخی به حبس نفس کودک است.

تشنج‌های صرع زمانی رخ می‌دهند که تخلیه‌های الکتریکی ناگهانی در مغز اتفاق می‌افتد بدون اینکه دلیل دیگری آن را تحریک کند. هر کس در هر سنی ممکن است به صرع مبتلا شود، اما نوزادان و افراد مسن در معرض بیشترین خطر هستند. محرک­‌های رایج تشنج می­‌تواند شامل بیماری، عدم مصرف داروهای صرع، استرس، چراغ‌­های چشمک زن، زمان­‌های خاصی از روز، کم آبی بدن یا کمبود خواب باشد.

تشنج‌­ها را می‌­توان به دو دسته کلی تحریک شده و غیر تحریکی تقسیم کرد. تشنج‌های تحریک‌شده می‌توانند به دلیل بسیاری از شرایط مختلف مانند قند خون بالا یا پایین، ضربه به سر، عفونت یا فشار خون بسیار بالا ایجاد شوند. عوامل دیگری هم می‌­توانند باعث این بیماری شوند مانند: سکته مغزی، نارسایی کلیه یا کبد و تب بالا

تشنج­‌های بی دلیل علت فوری و واضحی ندارند. پس از بررسی بیشتر، پزشکان ممکن است علت را یک بیماری ژنتیکی یا ضایعه در مغز بیان کنند.

پزشکان به راحتی نمی­‌توانند علت تشنج را بیابند. گاهی حتی پس از بررسی­‌های گسترده، علت تشنج نوزاد ناشناخته است. حتی اگر پزشک علت تشنج نوزادان را کشف نکند، درمان ممکن است به کنترل آن کمک کند.

 

انواع تشنج در نوزادان

انواع مختلف تشنج می­‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کانونی، به این معنی که فعالیت تشنج در قسمتی از مغز شروع شده و ممکن است از همان­جا گسترش یابد.
  • عمومی، به این معنی که تشنج تمام قسمت­‌های مغز را به یکباره تحت تأثیر قرار ­دهد.
  • اسپاسم نوزادی، نوعی تشنج است که شروع آن در سال اول زندگی می­‌باشد.
  • وضعیت صرع، که شامل تشنج بیش از پنج دقیقه است.
  • تشنج­‌های ناشی از تب، که طی 24 ساعت پس از تب برای کودکان بین شش ماه تا پنج سال اتفاق می­‌افتد

 

تشنج در نوزاد چگونه است؟

یکی از انواع رایج علائم تشنج زمانی است که بدن سفت شده و می­لرزد. این نوع تشنج‌ها (تونیک-کلونیک عمومی یا “گرند مال”) می‌توانند باعث افتادن فرد و آسیب دیدن خود، گاز گرفتن زبان یا از دست دادن کنترل مثانه یا روده شوند.

سایر تشنج­‌ها چندان واضح نیستند. برخی از نوزادان ممکن است تشنج داشته باشند، اما فقط به فضا خیره می‌شوند یا به والدین پاسخ نمی‌دهند، این­‌ها گاهی اوقات تشنج‌های “غیبت” یا پتی مال (نگاه کردن) نامیده می‌شوند. اغلب وقتی این اتفاق می‌افتد، والدین ممکن است فکر کنند فرزندشان به او توجه نمی‌کند. این نوع تشنج در نوزادان می‌­تواند برای ماه­‌ها یا حتی سال­‌ها تشخیص داده نشود.

 

علائم شایع تشنج

خیره خالی

گفتار گیج کننده

از دست دادن هوشیاری

سرگردان

 

خطرات تشنج در کودکان

اگرچه ممکن است تشنج دردناک به نظر برسد، اما واقعاً باعث ایجاد درد نمی‌­شود. اما ممکن است برای کودکان و اطرافیانشان ترسناک باشند. تشنج­‌های جزئی ساده، که در آن کودک ممکن است احساس وحشت ناگهانی و شدید داشته باشد، به ویژه ترسناک هستند.

یکی از مشکلات تشنج­‌های جزئی پیچیده این است که افراد کنترلی بر اعمال خود ندارند. آن­‌ها ممکن است کارهای نامناسب یا عجیب و غریبی انجام دهند که باعث ناراحتی اطرافیانشان شود. همچنین ممکن است کودکان در هنگام تشنج در صورت افتادن روی زمین یا برخورد با سایر وسایل اطراف خود به خود آسیب برسانند. اما خود تشنج معمولاً مضر نیستند.

کارشناسان اثرات طولانی مدت تشنج که بر مغز دارد را به طور کامل متوجه نشده‌­اند. در گذشته، بیشتر دانشمندان عقیده داشتند که تشنج هیچ گاه اثر بدی بر روی مغز نمی­‌گذارد و اهمیت زیادی به آن نمی­‌دادند.

 

اگر کودک تشنج کرد چه باید کرد؟

تشنج می­‌تواند برای والدین یا عزیزان ترسناک باشد. اما زمانی که کودک تشنج می­‌کند، مهم است که آرامش خود را حفظ کنید.

مهم­‌ترین و سخت­‌ترین چیز این است که وحشت نکنید. تماشای تشنج کودک ترسناک است، اما بسیاری از اوقات به خودی خود متوقف می­‌شود و تشنج­‌هایی که در کمتر از پنج دقیقه متوقف می­‌شوند، معمولاً برای کودک خطرناک نیستند.

توصیه­‌های زیر را پیروی کنید تا به کودک خود بهتر کمک کنید تا با خیال راحت از تشنج عبور کند.

 

کمک­‌های اولیه برای تشنج

اگر کودک شما تشنج دارد (تشنج که در آن هوشیاری خود را با سفت شدن و لرزش از دست می­‌دهد)، این مراحل را برای کمک­‌های اولیه انجام دهید:

آرام باشید و در کنار فرزندتان بمانید

فرزندتان را به پهلو بچرخانید

هر لباس تنگ را گشاد کنید

به هیچ عنوان چیزی در دهان کودک خود نگذارید

سعی نکنید تشنج­‌ها را متوقف کنید یا کودک خود را مهار نکنید

به طول تشنج توجه کنید: زمانی که تشنج شروع شد و چه زمانی متوقف شد

برای هر تشنجی که بیش از 5 دقیقه طول بکشد، یا اگر کودک در حین تشنج آسیب دید، با 115 تماس بگیرید.

 

کمک‌­های اولیه برای تشنج غیبت

هنگامی که کودک تشنج غیبت یا خیره شدن را تجربه می­‌کند، مهم­ترین کاری که باید انجام دهید این است که در کنار کودک بمانید تا مطمئن شوید که او در امان است. قبل از اینکه به حال خود رها شوند، مطمئن شوید که کاملاً هوشیار و آگاه هستند.

اگر کودک شما تشنج غیبت دارد، این مراحل را برای کمک­‌های اولیه تشنج دنبال کنید:

آرام باشید و در کنار فرزندتان بمانید

زمان تشنج

فرزندتان را در آغوش نگیرید

برای دیگران توضیح دهید که چه اتفاقی دارد می­‌افتد

کودک را از هر خطری محافظت کنید

 

درمان قطعی تشنج در کودکان

 

چه زمانی برای تشنج در کودکان به دنبال کمک اضطراری باشیم

بسیاری از تشنج­­‌ها در کودکان خود به خود برطرف می­‌شوند و در این موارد، کودکان اغلب نیازی به مراقبت­‌های اورژانسی ندارند. با این حال، اگر کودک شما اولین تشنج خود را تجربه می­‌کند، باید او را به اورژانس یا نزد پزشک ببرید تا علت وقوع آن را مشخص کند.

در صورت بروز تشنج حتما با اورژانس تماس بگیرید:

بیش از 5 دقیقه طول بکشد

اولین تشنج کودک باشد

باعث مشکل تنفسی ­شود

 

نتیجه‌­گیری

در این مقاله به بررسی علت تشنج نوزادان پرداخته شد. نکته‌­ای که والدین باید بدانند این است که تشنج لزوماً یک وضعیت مادام العمر نیست و باید درصورت دیدن نوزاد خود در این وضعیت آرامش خود را حفظ کرده و سریع‌­تر مشکل را با پزشک در میان بگذارند. در سال‌های اخیر، علم راه درازی را برای ایجاد درمان‌های جدید برای افراد مبتلا به تشنج، به‌ویژه کسانی که صرع صعب‌العلاج دارند، طی کرده است. بنابراین نگرانی دراین باره نباید وجود داشته باشد و با مراجعه به پزشک متخصص اطفال مشکل کودک شما برطرف می‌شود.