نکات سندرم روده تحریک پذیر

Tips for irritable bowel syndrome
Tips for irritable bowel syndrome

سندرم روده تحریک پذیر مشکلی که گریبان‌گیر بسیاری از افراد است درحالی که ممکن است خود فرد از آن باخبر نباشد و آن را صرفا دل دردی ساده بدانند. بسیاری از افراد با مشکلاتی از جمله نفخ، یبوست و چنین مشکلاتی آشنا هستند اما با این بیماری یا IBS شناخته شده نیست. در نتیجه در این مقاله قصد داریم با معرفی این عارضه به سوالهای شما در این رابطه پاسخ دهیم.

 

سندرم روده تحریک پذیر چیست؟

مجموعه مشکلاتی از جمله درد شکم، احساس نفخ و تغییراتی که در روده حس می‌شود شاید نشانه‌ای از سندرم روده تحریک پذیر یا IBS باشد. این سندرم مشکلی است که دردهای مزمن و طولانی ایجاد می‌کند. اتفاقا بسیار هم در بین افراد شایع است. اما علت اصلی آن هنوز قابل تشخیص نیست.

همچنین بسیاری از مردم هنوز  با آن آشنایی ندارند. اینگونه می‌پندارند که شاید این، دل دردی ساده یا نفخی است که رفع خواهد شد. حتی اگر طولانی مدت یا به شدت درد را تحمل کنند. بسیاری از افراد به این سندرم مبتلا هستند اما به دلیل کم بودن شدت علائم آن به دلیل عدم مراجعه به پزشک و انجام درمان‌های خانگی هرگز از آن خبردار نمی‌شوند.

 

 

علت سندرم روده تحریک پذیر چه می‌باشد؟

سندرم روده تحریک پذیر، عارضه‌ای است که همه افراد در سنین مختلف را می‌تواند درگیر خود کند. اما زنان را نسبت به مردان بیشتر به خود مبتلا می‌کند. همانطور که قبلا اشاره شد به دلیل مشخص نبودن علت اصلی این سندرم صرفا حدسیاتی در مورد اینکه میکروب‌ها عامل آن هستند وجود دارد. اما عوامل دیگری نیز شاید باعث ایجاد این بیماری شوند که این موارد عبارتند از :

١. سیستم عصبی مرکزی برخی از تنظیمات و دستورات مربوط به هضم را به عهده دارد. در نتیجه ناتوانی این سیستم در انجام این وظیفه، سبب عدم کنترل هضم می‌شود.

٢. علت اینکه زنان نسبت به مردان بیشتر به این سندرم مبتلا می‌شوند، تغییرات هورمونی بیشتر و متفاوت‌تری است که در خانم ها وجود دارد.

٣. استرس و اضطراب عامل دیگر سندرم روده تحریک پذیر است که‌ بسیار میان جوانان و نوجوانان شایع است.

۴. ژنتیک نیز می‌تواند در ایجاد این سندرم تاثیر گذار باشد.

۵. مواردی مانند رژیم غذایی و… نیز تاثیر گذارند.

 

علائم سندرم روده تحریک پذیر چیست؟

سندرم روده تحریک پذیر، این بیماری مزمن، به دلیل اینکه ممکن است شدید و خفیف شود می‌تواند علائم متفاوتی را نیز در فرد، بسته به شرایطش ایجاد کند. از جمله علائم متداول این بیماری همانند بیماری روتاویروس شامل موارد زیر می‌شوند :

١.ایجاد یک سری عادات جدید در روده.

٢. شکم درد قبل از تخلیه مدفوع و نیاز سریع و شدید به دفع.

٣. ایجاد نفخ روده.

۴. حس پر بودن روده و شکم حتی پس از دفع مدفوع.

۵. اسهال

۶.یبوست

و در نهایت بیشتر شدن و شدت پیدا کردن موارد ذکر شده بعد از صرف هر یک از وعده های غذایی.

البته قابل ذکر است که موارد بالا علائم غالب سندرم روده تحریک پذیر هستند. یک سری علائمی مانند سردرد، دردناک شدن رابطه جنسی، حس افسردگی و ایجاد تکرر ادرار، افسردگی و خستگی وجود دارند که در افراد کمتری دیده می‌شوند.

فرد دارای سندرم روده تحریک پذیر بهتر است چه نوع خوردنی‌هایی داشته باشد؟

سندرم روده تحریک پذیر  با دستگاه گوارش ارتباط مستقیمی دارد. در نتیجه توجه کردن به مواد غذایی و خوراکی‌هایی که فرد می‌خورد می‌تواند در بهبود این وضعیت برای فرد بسیار کمک کننده باشد.

از جمله خوراکی‌هایی که به رفع یا بهتر شدن این سندرم کمک می‌کند، یا به طور کلی برای فرد دارای این سندرم بهتر است شامل مرغ و ماهی و گوشت نرم، تخم مرغ، کره بادام زمینی، میوه‌هایی از جمله خربزه و موز و هلوی بدون پوست، آب سبزیجات، سیفی‌جاتی مانند سیب زمینی و کنسرو لوبیا سبز، نان، بيسکوئيت و… هستند.

مصرف گندم سیاه به تقویت و پاکسازی روده‌ها کمک می‌کند. فیبر موجود در آن برای درمان یبوست، سندرم روده تحریک پذیر و سوء هاضمه مفید است. همچنین گندم سیاه به رشد و نمو باکتری‌های خوب در روده نیز کمک کرده و از اسهال در کودکان و بزرگسالان و اسهال خونی پیشگیری می‌کند.

 

خوراکی‌هایی که فرد دارای سندرم روده تحریک پذیر باید از خوردن آن‌ها پرهیز کند…!

خوردن خوراکی‌های مناسب فرد دارای سندرم مهم است. اما مهم‌تر از آن این است که فرد از خوراکی‌های مضر، خودداری کند. زیرا خوردن این خوراکی‌ها وضع بیمار را بسیار وخیم می‌کند و نفخ را برای بیمار بیشتر می‌کند.

از جمله خوراکی‌های مضر بیماری سندرم می‌توان به آلوخشک، کرفس، کشمش، زردآلو، خوراکی‌های دارای کافئین، نوشابه‌های گازدار، برخی سبزیجات، هویج، شیرینی و… اشاره کرد.

 

درمان سندرم روده تحریک پذیر به چه صورت است؟

١. داشتن رژیم غذایی سالم و خوردن موارد غذایی که باعث غدم ایجاد نفخ و مواردی این‌چنینی می‌شوند برای درمان سندرم روده تحریک پذیر کمک کننده هستند.

٢. یکی دیگر از روش‌های طبیعی و سالم درمان سندرم روده تحریک پذیر ورزش کردن است. فعالیت‌های بدنی و ورزش، روده را تحریک به تخلیه می‌کند. بنابراین زیاد ورزش کردن باعث می‌شود مغزتان پیام‌های لازم را به روده بدهد. لازم نیست که فرد حتما ورزش سنگینی انجام دهد. حتی پیاده روی مختصر و کوتاه نیز برای این سندرم کافی است. همچنین ورزش کردن توانایی شما را برای مقابله با استرس افزایش می‌دهد.

٣. اظطراب و استرس از جمله مواردی هستند که وجود آنان در فرد به طور شگفت‌انگیزی تاثیر می‌گذارد. نه تنها بر روی روح بلکه بر روی جسم انسان انواع دستگاه‌های بدن، مو، پوست و… اثر گذار است.

دستگاه گوارش نیز از آن دستگاه‌هایی است که بسیار از اضطراب تاثیرپذیر است. در نتیجه کاهش اضطراب به وسیله روش‌های از جمله یوگا، مراجعه به مشاوره یا روانشناس، مدیتیشن و… بسیار مفید است.

۴. از دیگر مواردی که برای درمان سندرم روده تحریک پذیر می‌توان استفاده کرد مصرف دارو است. داروهای مختلفی از جمله داورهای ضد تحریک، ضداسپاسم، ملین و… موثر هستند.

 

 

نتیجه گیری

 

سندرم روده تحریک پذیر بیماری مزمن که به صورت شدید یا خفیف در افراد ظاهر می‌شود و به دلیل ناشناخته بودن علت اصلی آن، آن را به میکروب‌ها یا مشکلات عصبی و رژیمی نسبت می‌دهند که در فرد وجود دارد. در این مقاله با بیان علائم سندرم روده تحریک پذیر، خوردنی‌های مناسب جهت تغذیه فرد مبتلا به این سندرم، خوراکی‌های نامناسب برای این افراد، نحوه و روش‌های درمانی این بیماری و مواردی این‌چنینی اشاره کردیم.

جهت درمان است سندرم ورزش کردن روش بسیار مناسبی است که اکثرا به دلیل در. ناشی از آن تفکری اینگونه دارند که به دلیل درد ورزش کردن برای این بیماری جایز نیست در حالی انجام آن بسیار مفید و نه تنها برای این بیماری بلکه برای اکثر بیماری‌ها توصیه می‌شود. در صورت بروز این مشکل حتما به پزشک مراجعه کنید. در این مقاله در صدد این برآمدیم تا به سوالات شما راجع به این بیماری پاسخ دهیم.