بیماری روتاویروس چیست؟

بیماری روتاویروس چیست؟
بیماری روتاویروس چیست؟

بیماری روتاویروس یکی از بیماری­‌های ویروسی که بسیار مسری بوده و معمولا کودکان زیر ۲ سال را مورد تهدید قرار می­دهد. علت این امر این است که سیستم ایمنی نوزادان و کودکان خردسال هنوز به طور کامل تکامل نیافته.

بیماری روتاویروس اصلی ترین عامل اسهال شدید نوزادان و کودکان خردسال در سراسر جهان به شمار می­‌رود. اسهال با کم آب کردن بدن بچه‌ها عوارض خطرناکی را برای آن‌ها در پی خواهد داشت. این بیماری  سالانه بیش از ۲۱۵ هزار نفر را به کام مرگ می‌کشاند.

ویروس روتاویروس چیست؟

روتاویروس از ترکیب دو واژه Rota + virus تشکیل شده. این ویروس در زیر میکروسکوپ شکلی گرد دارد که به این دلیل به آن Rota به معنای چرخ می‌­گویند. روتاویروس بر اساس خواص آنتی‌ژنتیک و ژنتیکی پروتئین ساختاری­اش VP6  به ۷ سروگروپ A تا G طبقه بندی می­‌شود.

گروه A روتاویروس شایع ترین نوع ویروس آلوده کننده در کودکان بوده و گروه B روتاویروس‌­ها عامل اسهال در بزگسالان می‌­باشد. در سال ۲۰۱۶ روتاویروس اصلی‌ترین عامل مرگ و میر ناشی از اسهال در کودکان سراسر جهان اعلام شد.

واکسن روتاویروس منجر به کاهش ۴۰ درصدی مرگ و میر کودکان ناشی از ابتلا به این ویروس شد اما شیوع بیماری روتاویروس هنوز هم بسیار مورد توجه می­‌باشد و سالانه منجر به مرگ و میر بیش از ۲۰۰ هزار کودک در جهان شده. عمده فعالیت روتاویروس در آفریقا، اقیانوسیه و جنوب آسیا است.

 

بیماری روتاویروس

ویروس روتاویرس (Rotavirus) نوعی عفونت گوارشی است (معده و روده) که در اکثر کودکان خردسال رخ می­‌دهد. مشخصه‌ترین علامت بیماری روتاویروس اسهال، استفراغ، تب و همچنین درد شکم می­‌باشد که به مدت ۳ تا ۸ روز ممکن است طول بکشد و در بیشتر موارد در فصول سرد سال شایع تر است.

 

راه­‌های انتقال روتاویروس

بیماری روتاویروس عمدتا بر روی روده تاثیر می­‌گذارد و به همین علت از راه­ انتقال آن از طریق تماس مدفوعی دهانی به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل می­‌شود. به طور مثال از طریق تعویض پوشک کثیف کودک مبتلا به ویروس روتاویروس. از دیگر راه­‌های انتقال ویروس روتاویروس مصرف شیر و گوشت آلوده توسط کودک می‌­باشد.

محیط از دیگر عوامل ابتلا به بیماری روتاویروس می­‌باشد. این ویروس قابلیت زنده ماندن به مدت طولانی بر روی سطوحی همچون اسباب بازی کودک، دستگیره در و دیگر وسایل در دسترس کودک را دارد و به این دلیل است که این بیماری در مدارس و مهد کودک­‌ها شیوع پیدا می‌­کند.

 

تشخیص روتاویروس

متخصص اطفال بر اساس علائم و معاینات پزشکی بیماری روتاویروس را تشخیص می­‌دهد. در برخی موارد نمونه مدفوع را نیز برای بررسی بررسی می­‌کنند. همچنین برای جلوگیری از انتشار روتاویروس پس از انجام تست­‌های تشخیص آزمایشگاهی لازم است که فرد بیمار از افراد سالم جدا شده و تحت مراقبت قرار بگیرد.

 

علائم و نشانه‌­های ابتلا به روتاویروس

از جمله علائم ابتلا به بیماری روتاویروس استفراغ و اسهال آبکی، تب و از دست دادن اشتها می­‌باشد که نوزادان و کودکان مبتلا در اثر استفراغ و اسهال دچار کم آبی می‌­شوند که این موضوع برای کودکان بسیار خطرناک است.

در صورت مشاهده علائمی همچون پوست خشک و خنک، ادارار نکردن به دفعات، خشکی دهان و گلو ، بی حالی، اشک کم در هنگام گریه و همچنین سزگیجه هنگام ایستادن حتما باید با پزشک خود مراجعه کنید.

امکان ابتلا به بیماری روتاویروس در بزرگسالان نیز وجود دارد. از جمله علائم این بیماری می­‌توان به استفراغ، تب شدید، کم آبی بدن، خستگی، درد در ناحیه شکم و بی‌قراری اشاره کرد که شدت این علائم در بزرگسالان متفاوت است و گاها ممکن است بروز پیدا نکند.

 

تشخیص آزمایشگاهی

در بیماری روتاویروس با آزمایش از روی نمونه خون و یا مدفوع  تشخیص این ویروس را انجام می­‌دهند. این آزمایش هیچ‌گونه خطری نداشته و لازم نیست شزایط خاصی را از قبل رعایت کنید. بهترین زمان برای انجام آزمایش و جلوگیری از پیشرفت بیماری انجام آزمایش ۱ تا ۴ روز پس مشاهده علائم اولیه بیمار است و در صورتی که علائم تا ۸ روز ادامه پیدا کند باید هر چه سریع‌تر برای تشخیص و درمان اقدام کنید.

تشخیص آزمایشگاهی این ویروس همراه با آزمایش­‌های تخصصی PCR و نیز شناسایی RNA ویروس در مدفوع فرد مشکوک به بیماری روتاویروس انجام می­‌شود. از دیگر تست­‌هایی آزمایشاهی برای تشخیص روتاویروس می‌­توان به انجام آزمایش تشخیص آنتی‌بادی اختصاصی روتاویروس در نمونه سرم و یا آنتی ژن ویروس در نمونه فرد آلوده می­‌باشد.

 

درمان بیماری روتاویروس

همانطور که از نام این بیماری پیداست عامل بیماری روتاویروس ویروسی است نه باکتریایی بنابراین مصرف آنتی‌بیوتیک کمکی به این اوضاع نمی‌کند و تنها درمان این بیماری هیدراته نگه داشتن و آب رسانی به بدن کودک می­یاشد.

 

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟

در صورتی دچار استفراغ و اسهال شدید شدید می­‌بایست به پزشک مراجعه کنید زیرا کم آبی بدن نیاز به پیگیری دارد. رنگ پریدگی، گودگی زیر چشم‌ها، خشک ماندن پوشک کودک و خشکی لب از عوارض جدی کم آبی می­‌باشد. آب بدن کودکان بسیار سریع کاهش می‌­یابد و موجب عوارض جدی برای کودک می­‌شود.

 

واکسن روتاویروس

برای روتاویروس دو واکسن عرضه شد. اولین مورد آن در سال ۲۰۰۶ میلادی و دومین آن در سال ۲۰۰۸ توسط دولت ایالات متحده آمریکا عرضه شد. کودکان واکسینه شده هرگز به بیماری روتاویروس مبتلا نمی­‌شوند و در صورت ابتلا نیز شدت بیماری در آن‌ها کمتر خواهد بود. پس از اهمیت واکسن برای کودکان غافل نشوید.

واکسن روتاویروس به شکل خوراکی وجود دارد که به دو شکل روتاریکس (Rotarix)  برای کودکان ۲تا ۴ ماهه و روتا تک (RotaTeq) برای سنین ۲، ۴ و شش ماهه. هیچ واکسنی برای بیماری روتاویروس برای بزرگسالان و کودکان بزرگتر وجود ندارد لذا متخصصان بهداشت توصیه می­‌کنند که حتما در سنین مناسب این واکسن توسط کودک دریافت شود.

ذکر این نکته نیز الزامی است که گرچه واکسن از همه موارد شدید عفونت جلوگیری می­‌کند اما باید بدانید که هیچ واکسنی ۱۰۰ درصد موثر نیست و برخی دیگر به دلیل نقص ایمنی شدید ممکن است قادر به دریافت واکسن برای پیشگیری از بیماری روتاویروس نباشند.

 

کلام آخر

در این مقاله سعی کردیم هر آنچه که در مورد بیماری روتاویروس را که باید می‌دانستید تا از کودک دلبندتان برای ابتلا به این بیماری جلوگیری شود. درصورت ابتلا سریعا به پزشک مراجعه کنید تا درمان شود. امید است گامی کوچک در رفع نگرانی و دغدغه شما برداشته باشیم.