همه چیز درباره گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای

All about intestinal parasites gastroenteritis
All about intestinal parasites gastroenteritis

شاید در ابتدا که کلمه گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای به گوشتان بخورد کلمه بسیار ناشناخته‌ای باشد. حتی حدس زدن در مورد اینکه مربوط به کدام یک از اعضا و قسمت‌های بدنتان می‌شود نیز برایتان مشکل باشد.

گاستروانتریت یا Gastroenteritis به معنای التهاب در معده و روده کوچک است. یکی از مشکلاتی است که گریبان‌گیر بسیاری از افراد می‌شود. یکی از انواع گاستروانتریت، گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای است. این بیماری علائم متفاوتی دارد که در بین آن‌ها اسهال و استفراغ بسیار شایع است. در این مقاله قصد داریم به تمامی سوالاتی که برایتان راجع به این بیماری پیش آمده پاسخ دهیم. پس با ما همراه باشید.

 

 

گاستروانتریت چیست؟

 

گاهی مشکلاتی از جمله شکم درد، اسهال و مواردی این‌چنینی برای افراد به وجود می‌آیند. در نظر عام ممکن است آن را به برخی از بیماری‌های شایع دستگاه گوارش نسبت دهند. گاستروانتریت، آنفولانزای گاستریک یا همان آنفولانزای معده، بیماری است که سبب ایجاد التهاب در روده و معده افراد می‌شود. افرادی از  سنین مختلف از جمله کودکان و بزرگسالان را درگیر خود می‌کند.

البته لازم به ذکر است که آنفولانزای معده با آنفولانزاهای معمولی که میان مردم فراگیر است، متفاوت است. این تفاوت در این است که آنفولانزا بر دستگاه تنفسی و دهان و بینی تاثیر می‌گذارد. ولی آنفولانزای معده بر روی معده و روده نیز تاثیر گذار است.  گاستروانتریت، بیماریی ویروسی که عاملش باکتری‌ها نیز می‌توانند باشند. گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای موضوعی است که در این مقاله به آن نیز خواهیم پرداخت.

 

 

 

علت بیماری گاستروانتریت چیست؟

ایجاد بیماری گاستروانتریت یا همان التهاب روده‌ای معده‌ای به دلایل متفاوت و بسیاری می‌تواند انجام شود. همینطور که به نوع آن اشاره شده،  دلیل ایجادش نیز می‌تواند در اثر باکتری‌ها، انگل‌های و ویروس‌ها باشد. از طرفی عوامل عفونی و حتی غیر عفونی، عدم رعایت بهداشت، دریافت مواد غذایی آلوده و کثیف و… نیز می‌تواند علت این بیماری باشد. حال به ٣ عامل باکتریایی، ویروسی و انگلی آن اشاره خواهیم کرد.

باکتریایی

باکتری‌ها از جمله مواردی هستند که از طریق غذا می‌توانند وارد بدن انسان شوند و بیماری گاستروانتریت را ایجاد کنند. از جمله باکتری‌های معروف ایجاد کننده این بیماری می‌توان به کامپیلو باکتر، ماکیان، ای‌کولای، شیگلا و سالمونا اشاره کرد.

گاستروانتریت ویروسی و باکتریایی نسبت به گاستروانتریت انگلی بیشتر است. انتقال غذایی آن به این صورت است که اگر مواد غذایی به این باکتری آلوده‌ شوند در صورت ماندن در همان محیط و ظرف مدت چند ساعت، باکتری‌ها افزایش می‌یابند و تعداد آن‌ها چندین برابر می‌شود.

مواد غذایی مانند گوشت قرمز خام، گوشت مرغ، تخم مرغ، شیرها و پنیر های پاستوریزه نشده، آب میوه، آب سبزی باعث انتقال این بیماری می‌شوند، زیرا عامل انتقال گاستروانتریت آب و غذا هستند.

ویروس‌ها

ویروس، رایج‌ترین علت ابتلا به گاستروانتریت است و همینطور روتاویروس دربین تمام ویروس‌ها تاثیر بیشتری دارد. عامل 70 الی 80 درصد ایجاد اسهال در کودکان همین ویروس‌هایی هستند که گاستروانتریت را ایجاد می‌کنند.

 

 گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای

تنها درصد کمی از کودکان مبتلا به گاستروانتریت، در اثر عوامل انگلی این بیماری را دریافت کرده‌اند که گرفتن این بیماری به دلایل انگلی با قرار گرفتن در مکان‌هایی که شیوع این بیماری بالا است بیشتر امکان پذیر است.

از جمله انگل‌هایی که باعث ایجاد این بیماری می‌شوند می‌توان به ژیاردیا و کریپتوسپوریدیوم اشاره کرد. گاستروانتریت انگل های روده ای نام های ديگری نيز دارند که در مقالات تخصصی تر بیشتر به آنها اشاره می‌شود.

حال که به این سه علل گاستروانتریت پرداختیم می‌خواهیم به دلایلی اشاره کنیم که باعث ایجاد این بیماری می‌شوند. این ۴ مورد از مواردی هستند که در انتقال انواع گاستروانتریت از جمله گاستروانتریت  انگل‌های روده‌ای موثر هستند.

این موارد عبارتند از :

١. برقراری تماس با فردی که به بیماری آلوده شده است.

٢. لمس کردن و تماس با سطحی که آلوده است.

٣. استفاده از آب آلوده.

۴. مسموم شدن در اثر غذای آلوده.

 

علائم گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای چيست؟

علائم شایعی وجود دارد برای گاستروانتریت. که از جمله آن‌ها می‌توان به حالت تهوع و استفراغ، اسهال و ایجاد پیچیدگی دل، دل درد، تب دردشکم،دل عضلانی و… اشاره کرد. لازم به ذکر است که علائم اسهال در هر یک از انواع بیماری گاستروانتریت متفاوت است و گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای نسبت به ویروسی و همچنین باکتریایی متفاوت می‌باشد.

پس از ایجاد یک الی سه روز پس از بیماری، علائم آن ظاهر می‌شود و به مدت دو یا سه روز طول می‌کشد. گاهی بیماری به قدری شدید است که تا 15 روز نیز گاستروانتریت طول می‌کشد. در کودکان نیز علائمی همچون بی‌تابی و خستگی کودک، داشتن اسهال آن هم از نوع خونی، ایجاد تب، کم آبی، تشنگی، خشکی دهان، گریه‌های بدون اشک و… دارد.

 

افراد مبتلا به گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای بهتر است چه غذاهایی را میل کنند؟

افراد مبتلا به گاستروانتریت از آنجایی که شرایط بدنی خاصی برایشان ایجاد می‌شود در نتیجه باید رژیم غذایی خاصی نیز داشته باشند تا بتوانند گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای، ویروس، باکتری و… را کنترل کنند.

از جمله غذاهایی که باعث کاهش و تسکین علائم گاستروانتریت می‌شود عبارتند از :

١. غذاهای فیبر دارد:

خوردنی‌هایی که فیبر زیادی دارند مانند گلابی، سیب، آووکادو، کلم برکلی، سیب زمینی، اسفناج، عدس لوبیا قرمز، لپه، گردو، پسته، تخم های آفتاب گردان و… برای این بیماری مناسب‌اند.

2. غذاهایی با چربی کم:

غذا های کم چربی از جمله ماهی کم چرب، گوشت کم چرب و سبزیجات می‌توانند کمک کننده باشند.

٣. نوشیدنی‌ها:

مصرف نوشیدنی‌های بدون کافئین، بدون گاز و غیر اسیدی نیز کارآمد هستند.

 

افراد مبتلا به گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای باید از خوردن چه نوع مواد غذایی پرهیز کنند؟

 

برخی مواد غذایی و نوشیدنی‌ها هستند که مصرف آن‌ها باعث وخیم‌تر شدن وضع گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای، ویروس‌ها و باکتری‌ها می‌شود که از جمله آن‌ها می‌توان به غذاهای چرب و تند، نوشیدنی‌های حاوی الکل و کافئین، مواد غذایی اسیدی، آبمیوه و… اشاره کرد.

 

به چه صورت می‌توان گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای را درمان کرد؟

 

گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای، ویروسی و باکتریایی به صورتی است که هنوز درمان مشخصی برای ازبین رفتن آن پیدا نشده است اما یکسری کارهایی است که درصورت انجام آن‌ها می‌توان به بهبود این بیماری کمک کرد.

ابتدا باید گفت که اگر مبتلا به این مشکل شده‌اید بهتر است در خانه بمانید تا در صورت بروز ناگهانی استفراغ یا اسهال شرایط مناسب برایتان فراهم باشد. سپس اینکه یک سری مواردی از جمله استفاده از مواد غذایی ذکر شده، عدم استفاده از مواد غذایی منع شده، نوشیدن آب کافی، استراحت، مصرف قرص استامینوفن در صورت درد، مصرف داروهای ضد استفراغ و ضد اسهال و… را رعایت کنید.

 

 

نتیجه گیری

امروزه بیماری‌های متفاوتی با نام‌ها، نشانه‌ها و علائم متفاوتی وجود دارد. که گاستروانتریت نیز یکی از آن‌ها می‌باشد. این بیماری که مربوط به دستگاه گوارش انسان است معده و روده کوچک را به شدت تحت تاثیر قرار می‌دهد و روش مشخصی برای درمان آن وجود ندارد و در صورت افزایش علائم آن باید فرد به پزشک مراجعه کند.

در این مقاله به توضیحاتی در مورد بیماری گاستروانتریت، انواع آن که شامل گاستروانتریت انگل‌های روده‌ای و معده‌ای، ویروس روده‌ای و معده‌ای و باکتری‌ها، علت و علائم بیماری، رژیم غذایی مناسب و بایدها و نبایدهای این بیماری، و روش‌های مراقبتی در این دوره بیماری اشاره کردیم . امیدواریم این مقاله برایتان کمک کننده باشد.