
بیماری اوریون در کودکان
اوریون به عنوان یک بیماری عفونی شناخته شده است که در کودکانی که بیشتر از دو سال دارند، بیشتر شایع میباشد. بیماری اوریون در کودکان غدد بناگوش را درگیر میکند که باعث التهاب و احساس درد در این قسمت خواهد شد.
اگر اوریون در کودکان تشدید شود و تشخیص داده نشود، احتمال این وجود دارد که منجر به بروز مشکلاتی دیگر در قسمتهای لوزه و مغز شود . توجه داشته باشید که در صورت بروز اوریون در دخترها احتمال این وجود دارد که صدمههای جدی به تخمدان وارد شود و این موضوع در پسران در ناحیه بیضهها رخ میدهد.
در واقع ویروس اوریون از خانواده پراماکسوویریده میباشد و این بیماری که جزو نمونههای واگیردار به حساب میآید. دقت داشته باشید که بیماری اوریون در فصلهای بهار و زمستان بیشتر شایع است و احتمال اینکه کودکان بیشتری به این بیماری آلوده شوند، وجود دارد. در نظر داشته باشید که بیماری اوریون اغلب در کودکانی که کمتر از دو سال دارند بدون علائم است. بنابراین کودکان احتیاج به مراقبت خاصی از سوی پدر و مادران خود دارند.
به طور کلی بیماری اوریون اغلب در کودکان ۲ -۱۲ ساله شایع است. بنابراین درصورتی که واکسیناسیون انجام نشود، با اهمیتترین علت مبتلا شدن کودک به این بیماری خواهد بود. توجه کنید که افرادی که به بیماری اوریون مبتلا میشوند با عطسه و سرفه کردن و حتی حرف زدن میتوانند ویروس را به خوبی انتقال دهند. همچنین تورم بناگوش از بارزترین نشانههای اوریون در بزرگسالان و کودکان است. در ادامه بیشتر با بیماری اوریون و عوارض ناشی از آن آشنا خواهید شد.
معرفی بیماری اوریون
همان طور که گفته شد بیماری اوریون در کودکان یک نوع بیماری واگیردار است که به وسیله یک ویروس ایجاد میشود و به وسیله بزاق، ترشحات بینی و تماس نزدیک فرد به فرد انتقال پیدا میکند و اغلب بر غدد بزاقی که در کنار گوش قراردارد و به اسم غدد پاروتید معرفی شده، اثر خواهد گذاشت.
بیماری اوریون قادر است که یک یا هر دو غده را متورم سازد. تا هنگامی که واکسیناسیون اوریون به صورت عمومی بین همه کشور پخش شود، این بیماری به صورت معمول دیده میشد. ولی از هنگامی که این واکسن به طور رایج مشاهده شد، تعداد موارد به طور قابل ملاحظهای کمترشد. از جمله عوارض اوریون عبارتند از: کمتر شدن میزان شنوایی، به صورت دائم جدی ولی کمیاب است. همچنین درمان ویژهای برای اوریون یافت نشده است.
نشانههای بیماری اوریون
شاخصترین نشانه بیماری اوریون در کودکان به گونههای متورم و درد در قسمت فک مربوط میشود. ورم کردن غدد بزاق منجر به بروز این مشکلات خواهد شد. تورم ممکن است در یک یا هر دو قسمت صورت رخ بدهد که پزشکان آنرا به اسم پاورتیت میشناسند.
از جمله نشانههای بیماری اوریون عبارتند از: تب، درد و گرفتگی عضلات، خستگی، کم شدن اشتها، سردرد و درد فکها زمان جویدن و بلعیدن غذا.
دقت داشته باشید که بعد از آلودگی نزدیک ۱۶ – ۱۸ روز بعد نشانههای بیماری مشخص خواهد شد. همچنین این مدت زمان میتواند بین ۱۲ – ۲۵ روز هم باشد. همچنین ممکن است نشانه بیماری اوریون در کودکان به صورت خفیف و مثل سرماخوردگی باشد، از همین جهت والدین ممکن است دچار اشتباه شوند. همچنین ممکن است بیماری با نشانه خاصی همراه نباشد و فقط تورم غدد بزاقی توجه والدین را به خود جلب کند.
علت مبتلا شدن به اوریون
بیماری اوریون درکودکان به وسیله یک عفونت ویروسی به وجود میآید. در صورتی که با تماس مسقیم و به وسیله ترشحات تنفسی که آلوده باشد به آسانی منتقل میشود. همچنین زمانی که مبتلا میشوید به اوریون، این ویروس به وسیله سیستم تنفسی به غدد بزاقی منتقل میشود و تکثیر پیدا میکند و منجر به تورم غدد بزاقی خواهد شد.
از جمله مواردی که سبب انتشار ویروس میشود شامل عطسه یا سرفه کردن، استفاده کردن از بشقاب و قاشق آلوده، به صورت مشترک غذا و نوشیدنی خوردن و بوسیدن است. همچنین هنگامی که فرد بیمار به بینی و دهان خود دست بزند و بعد دستش را روی سطحی بزند، ممکن است فردی دیگر نیز با آن سطح در ارتباط باشد. توجه داشته باشید که افراد مبتلا به اوریون نزدیک به ۶ روز قبل آغاز نشانهها و ۹ روز بعد از آغاز آن واگیردار هستند.
اوریون چه عوارضی خواهد داشت؟
احتمال این وجود دارد که افراد دچار ناشنوایی یا کم شنوایی شوند که ممکن است در یک یا هر ۲ گوش اتفاق بیفتد. بعضی وقتها بیماران دچار افت شنوایی دائم میشوند. در ادامه به بعضی از عوارضها اشاره خواهیم کرد.
التهاب انسفالیت:
انسفالیت که همان التهاب مغز است زمینه را برای ظاهر شدن مشکلات عصبی محیا میکند و حتی ممکن است که باعث مرگ شود.
التهاب مننژیت:
هنگامی این بیماری اتفاق میفتد که ویروس به وسیله جریان خون به دستگاه عصبی مرکزی حمله کرده و همچنین تب بالا، تشنج و سردردهای شدید همراه با استفراغ و حالت تهوع از جمله نشانههای التهاب مننژیت است.
التهاب یک یا هر دو بیضه (اورکیت):
این بیماری نشانههایی مثل ادرار و انزال بسیار سخت، دیده شدن خون در منی، حساسیت پیدا کردن کیسه بیضه، بزرگ شدن پروستات، تب و تورم غدد لنفاوی در کشاله ران است. توجه داشته باشید با اینکه اورکیت دردناک است ولی موجب عقیم شدن مردان نخواهد شد.
التهاب بافت سینه (ماستیت):
این بیماری با درد، تب و لرز و حساسیت سینه به لمس همراه خواهد بود.
التهاب یک یا هر دو غدد پاروتید (پاروتیت):
غدد پاروتید درناحیه بالایی گونهها و نزدیک به گوش قرار گرفته است. همچنین مهمترین غدد بزاقی است که مسولیت مرطوب کردن دهان را برعهده دارد. همچنین در بیماریهای عفونی، ضربه، استرس و حتی استفاده بیش از اندازه کافئین منجر به ظاهر شدن این مشکلات خواهند شد.
التهاب لوزالمعده(پانکراتیت):
از جمله نشانههای التهاب لوزالمعده شامل تب، تورم و درد شکم، افزایش ضربان قلب ، حالت تهوع و استفراغ میشوند.
التهاب یک یا هر دو تخمدان (اوفوریت):
این بیماری نشانههایی همچون دردهای شکمی در ناحیه تحتانی، حالت تهوع و استفراغ و تب است.
چگونگی درمان بیماری اوریون
درمان بیماری اوریون در کودکان همانند بقیه بیماریهای ویروسی است. در واقع داروی خاصی برای آن یافت نشده است. دقت داشته باشید که داروهایی که پزشک تجویز میکند به منظور کمتر شدن درد کاهش و کنترل کردن نشانههای بیماری است. علاوه براین پزشک راهکارهایی از جمله استراحت کردن، استفاده کردن زیاد مایعات، همچنین خوردن غذاهایی که به جویدن احتیاج ندارد، در حالی دارای ماده مقوی و انواع ویتامینها را داشته مثل سوپ سبزیجات، تجویز داروهای مسکن برای کمتر شدن درد و کنترل کردن تب، استفاده از کمپرس گرم کمک زیادی برای تقویت دستگاه ایمنی خواهد کرد.
در چه صورتی میتوان از بیماری اوریون جلوگیری کرد؟
به طور کلی مناسبترین راه جلوگیری از بیماری اوریون در کودکان، انجام واکسیناسیون است. نخستین دوز واکسن اوریون در سن ۱۲ – ۱۵ ماهگی باید به کودک تزریق شود. در صورتی که دوز یادآور آن در سن ۴ – ۶ سالگی میباشد. از این رو زمانبندی واکسن نوزاد و کودک بسیار مهم است.
در صورتی که درگیر این بیماری هستید نکات زیر را رعایت کنید:
- با مشاهده کردن نشانههای اوریون در اجتماعهای عمومی شرکت نکنید.
- در منزل، خود را درون اتاقی قرنطینه کنید.
- تمام وسیلههای خود را از بقیه خانواده جدا و ضد عفونی کنید.
- به صورت مرتب دست خود را بشویید.
سخن پایانی
همان طور که گفته شد بیماری اوریون در کودکان یک بیماری ویروسی است که غدد بزاق جلوی گوش را درگیر میکند. همچنین زمانی که کودک سرفه یا صحبت میکند، اوریون میتواند به بقیه افراد سرایت کند. در زمانی که کوک شما درگیر این بیماری است، به پزشک مراجعه کند، استراحت کند و استفاده از مایعات را فراموش نکند ولی از دادن میوههای ترش که باعث تشدید تورم میشوند، خودداری کنید.
تا هنگامی که کاملا بهبود پیدا نکرده است، مانع رفتن کودک به مهد یا مدرسه بشوید. بنابراین بهترین راه پیشگیری از گرفتن بیماری اوریون در کودکان تزریق واکسن است. در این مقاله سعی شد تا تمام نکات مربوط به این بیماری گفته شود، امیدواریم که از این مطالب بهره برده باشید.