چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم؟

چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم؟
چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم؟

چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم؟

 

پوست، بزرگ‌ترین عضو بدن انسان، پوشش سرتاپا را برای نوزاد شما فراهم می­‌کند و متخصصان پوست کودکان موافق‌اند که نحوه مراقبت از پوست کودک برای سلامتی آن­ها مهم است. پوست نوزاد تازه‌متولدشده بسیار نازک و حساس‌تر از پوست بالغ است. این نکات کاربردی که در ادامه بیان می­‌کنیم می‌تواند به شما کمک کند تا از پوست کودک خود مراقبت کنید.

 

 

کودک خود را از در معرض قراردادن نور خورشید محدود کنید

شما باید تاحدامکان کودک خود را کم­تر در معرض نور خورشید قرار دهید. وقتی آن­‌ها را بیرون می‌برید سعی کنید پوست آن­‌ها را حتی در زمستان از آفتاب دورنگه دارید. بر اساس سازمان غذا و دارو نباید به نوزاد زیر 6 ماه ضدآفتاب بزنید. در عوض، آن­‌ها موارد زیر را توصیه می­‌کنند

  • کودک خود را تاحدامکان در معرض نور خورشید قرار ندهید و در سایه نگه دارید.

 

  • برای کودک کلاهی را انتخاب کنید که گردن و گوش را بپوشاند

 

  • لباس­های سبک و گشاد که دست­‌ها و پاها را می­پوشاند، به کودک بپوشانید

 

  • قوی­ترین زمانی که پرتوهای فرابنفش (UV) هستند، قرارگرفتن در معرض نور خورشید را بین ساعت 10 صبح تا 4 بعدازظهر محدود کنید.

 

همچنین اگر چند ساعت را بیرون از خانه سپری می­‌کنید، خوب است که با شیرخشک یا شیر مادر کودک

خود را هیدراته نگه دارید.

 

 

پوست خشک نوزاد

 

در نوزادان از پوسته‌پوسته شدن و خشک‌شدن پوستشان نگران نشوید. این مشکل در کودکانی که با تأخیر متولد شده باشند بیشتر دیده می­‌شود. قاعدتاً پوست جدید مرطوب و سالم است. حال اگر خشکی پوست کودک مدت‌زمان زیادی باقی ماند و شروع به ترک‌خوردگی یا پخش‌شدن در قسمت­‌های دیگر کرد، یا با خارش و درد زیاد همراه باشد، آن­گاه می­‌بایست با پزشک مربوطه مشورت کرد.

 

دمای هوای سرد یکی از عواملی است که در نوزادان و کودکان نوپا می­‌تواند موجب خشکی و ترک‌خوردگی پوست شود. در این مقاله، نکاتی آورده شده است مبنی بر اینکه چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم.

پوست نوزاد­تان احتمالاً اغلب اوقات نرم است؛ اما ممکن است مدام خشک شود. پوست برخی از نوزادان به طور طبیعی مستعد خشک‌شدن است، باتوجه‌به اینکه پوست کودکان نازک­تر و حساس­تر از پوست شما است، تغییرات آب‌وهوایی باعث حساس­تر شدن پوست آن‌ها می‌شود. همچنین عوامل دیگری وجود دارد که باعث بروز این مشکل می­‌شود، از جمله گذراندن زمان زیاد در وان یا استخر، در هوای سرد فضای باز، گرمای زیاد در خانه و به‌علاوه حساسیت کودک به مواد شیمیایی و رایحه برخی لوسیون­‌ها و صابون­‌ها است.

از لوسیون­‌های مرطوب‌­کننده فاقد عطر و رنگ می‌­توانید به پوست کودک خود بمالید که باعث می­‌شود پوست کودک شما بیشتر تحریک شود. روغن­‌های گیاهی طبیعی مانند زیتون، نارگیل یا روغن­‌های تخمه آفتاب‌گردان به‌عنوان مرطوب­‌کننده برای نوزادان پیشنهاد شده‌­اند، اما برخی نیز وجود دارد که احتمال دارد خشکی پوست یا اگزما را در کودکان بدتر کنند.

 

بهترین شیوه حمام‌کردن

 

به بهترین شیوه­‌ها برای حمام‌کردن نوزاد خود پایبند باشید. لازم به ذکر است که باید کودک خود را مرتب حمام کنید، اما دقت داشته باشید که نباید او را هر روز حمام کنید. برخی­‌ها در هفته یک یا دو بار کودک خود را حمام می­‌کنند که کافی است. برای تمیز نگه‌داشتن دست­‌ها، صورت، اندام تناسلی و سایر اعضای بدن کودک می‌توانید در فاصله زمانی که نمی‌خواهید کودک را حمام کنید، می‌توانید با استفاده از یک دستمال نرم و آب ولرم او را تمیز نگه دارید. البته توجه داشته باشید که گاهی ممکن است پوست کودک به پارچه شستشو حساسیت نشان دهد و باعث خشک‌شدن پوست کودک شود.

نکات اساسی زیر برای زمان حمام توصیه می­‌شود:

  • از کودک خود در حمام مراقبت کنید و محکم نگه دارید

 

  • از آب ولرم استفاده کنید نه داغ

 

  • کودک را در اتاق گرم حمام کنید

 

  • حمام را کوتاه نگه دارید، بین 5 تا 10 دقیقه

 

  • چشم و صورت کودک خود را تنها با آب بشویید

 

  • هنگام شستن مو و بدن کودک، از شوینده و صابون بدون عطر و رنگ استفاده کنید

 

پس از حمام‌کردن، قبل از اینکه کودک را در لباس یا پوشک قرار دهید، او را کاملاً خشک کنید. این موارد می­‌تواند راهی باشد برای اینکه بدانیم در زمان حمام چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم.

 

 

از محرک‌­های درماتیت تماسی اجتناب کنید

 

درماتیت تماسی به این معنی است که چیزی باعث واکنش آلرژیک در پوست کودک شما شده است. ممکن است به طرق مختلف ظاهر شود، ازجمله پوست قرمز و متورم یا پوست خشک، ترک‌خورده و پوسته پوسته شده. موارد زیر محرک‌­ها و آلرژن­‌هایی هستند که ممکن است باعث درماتیت تماسی شوند:

 

  • بزاق

 

  • ادرار

 

  • صابون­‌ها یا مواد شوینده

 

  • لوسیون­‌ها

 

  • رنگ­‌ها

 

  • عطرها

 

  • لوازم آرایشی

 

  • لاتکس

 

  • برخی از فلزات

 

اگر نمی‌­توانید تعیین کنید که چه چیزی باعث این واکنش شده است، باید با پزشک کودک خود صحبت کنید.

 

درمان، اغلب شامل درمان­‌ها و توصیه­‌های خانگی است، مانند موارد زیر:

 

  • لباس­‌های گشاد به تن نوزاد بپوشانید و از پارچه­‌های خشن مانند پشم خودداری کنید

 

  • از مرطوب­‌کننده­‌های بدون بو و بدون رنگ روی پوست نوزاد استفاده کنید

 

  • کودک خود را با آب ولرم مرتب حمام کنید تا هنگامی که جوش‌­ها از بین بروند

 

  • در صورت تشخیص‌دادن، از پماده­ای که باعث ایجاد بثورات می­‌شود دوری کنید.

 

 

 

کمک به جلوگیری از جوش گرما

 

 

اگر کودک شما بیش از حد گرم شود، ممکن است راش گرمایی ایجاد شود. اغلب در نزدیکی چین­‌های پوست یا مناطقی که لباس­‌ها روی پوست ساییده می­‌شوند ظاهر می­‌شود. بثورات حرارتی مثل لکه یا جوش‌های قرمز ریز، روی پوست به نظر می­‌رسد و اغلب در نوزادان با رنگ پوست روشن بیشتر قابل توجه است.

 

بثورات حرارتی هنگامی ظاهر می‌شود که غدد عرق مسدود شوند. هوای گرم و مرطوب، روغن­‌ها یا سایر پمادها می­‌توانند باعث شوند غدد عرق بیش از حد کار کنند یا مسدود شوند و منجر به بثورات پوستی شوند.

 

 

در این شرایط چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم؟

برای درمان کودک باید پوست او را خنک نگه دارید و از استفادهٔ محصولات روغنی خودداری کنید. یک حمام خنک یا یک دستمال شستشو می­‌تواند به کاهش خارش و ازبین‌بردن بثورات پوست کودک کمک‌کننده باشد. اگر بثورات در عرض 3 روز بهبود پیدا نکرد، اگر پوست عفونی به نظر برسد، یا اگر کودک شما تب  100 درجه فارنهایت یا بالاتر داشته باشد، باید با پزشک کودک خود تماس بگیرید.

 

 

 

 

 

بیماری­‌های پوستی رایج در نوزادان

 

آکنه نوزاد (لکه‌­های هورمونی)

 

 

آکنه نوزاد یک بیماری شایع و کوتاه‌مدتی است که نوزادان را درگیر می­‌کند. برخی از نوزادان با جوش یا لک روی پوست خود به دنیا می­‌آیند و برخی از نوزادان در چند هفته اول زندگی خود دچار آکنه می­‌شوند. این جوش‌­ها در صورت، سر یا سینه کودک ایجاد می­‌شود. مشابه آکنه بزرگسالان، علائم آکنه نوزاد شامل جوش، برجستگی­‌های کوچک با جوش‌­های پوستی روی پوست کودک شما است. آکنه نوزاد بی­‌ضرر است و معمولاً فقط چند روز تا چند هفته طول می­‌کشد و بدون درمان خودبه‌خود از بین می­‌رود. حال اگر کودک شما بعد از 2 ماهگی دچار آکنه شد، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است مدت زیادی طول بکشد تا کاملاً آکنه نوزاد از بین برود.

 

 

لکه‌­های شیری

 

لکه­‌های شیری (که به آن­ها میلیا می­‌گویند) برجستگی­‌های ریز سفید مرواریدی است که درست زیر سطح پوست کودک شما ایجاد می­‌شود. تقریباً نیمی از نوزادان لکه­‌های شیری روی صورت دارند که در بیشتر موارد پس از چهار هفته اول از بین می­‌رود. معمولاً نیازی به در میان نیست، اما اگر نگران کودک خود هستید، با پرستار یا پزشک این موضوع را با آن‌ها درمیان بگذارید.

 

 

 

خلاصه

 

پوست بزرگ‌ترین عضو بدن کودک شماست، بنابراین مهم است که مراقب سلامت پوست خود باشید و ممکن است مادران این دغدغه را داشته باشند که چطور از پوست نوزاد مراقبت کنیم. حال اگر می‌خواهید کودک شما پوست صاف و سالم داشته باشد، به یاد داشته باشید که پوست کودک خود را تمیز، خشک و دور از آفتاب نگه دارید. همچنین مهم است که در استفاده از مرطوب­‌کننده‌­ها یا سایر محصولات پوستی زیاده‌روی نکنید که گاهی اوقات می­‌تواند مشکلات پوستی را بدتر کند.

نوزادان در سال اول تولد خود، شانس ابتلا شدن به چندین بیماری پوستی مختلف را دارند. اگر بثورات با تب ۱۰۰ درجه فارنهایت یا بالاتر خود را نشان داد یا به شکل عفونت ظاهر شد و یا در مدت‌زمان چند روز از بین نرفت، باید با پزشک متخصص کودک خود تماس بگیرید.