مراقبت از پوست نوزاد حین و پس از استحمام

مراقبت از پوست نوزاد حین و پس از استحمام
مراقبت از پوست نوزاد حین و پس از استحمام

مراقبت از پوست نوزاد حین و پس از استحمام

پوست نوزاد تازه متولدشده نرم و لطیف است و تا اولین سالگرد تولدش به ضخیم‌شدن و تغییر ادامه می‌دهد. پوست نوزاد از آن‌ها در برابر باکتری‌ها و میکروب‌ها محافظت می‌کند و به آن‌ها کمک می‌کند دمای طبیعی خود را حفظ کنند. مراقبت از پوست و حمام‌کردن مناسب می‌تواند به حفظ سلامت و بافت پوست کودک کمک کند و در عین حال تجربه‌ای خوشایند را هم برای شما و هم نوزادتان فراهم نماید.
با وجود این، برخی نکات برای مراقبت از پوست نوزاد حین و بعد از استحمام وجود دارند که باید مورد توجه قرار گیرند. در مطب دکتر آویشن محمدی متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان تمام نکات ضروری برای مراقبت از پوست نوزادان به والدین کودک آموزش داده می‌شوند. در این مقاله به توضیح مراقبت از پوست نوزادان، مواردی که باید اجتناب شوند، مراقبت از پوست نوزاد حین استحمام و بعد از آن و نیز انتخاب محصولات مراقبت از پوست می‌پردازیم.

مراقبت پوست نوزادان

مراقبت از پوست نوزاد از لحظه‌ی خروج نوزاد از رحم آغاز می‌شود. در زمانی که کودک هنوز در رحم مادر قرار دارد، پوست کودک توسط پوششی به نام ورنیکس کازئوزا محافظت می‌گردد که از اتلاف گرمای ارزشمند بدن کودک جلوگیری می‌کند و به جلوگیری از چسبندگی بیش از حد کودک پس از تولد کمک می‌نماید. ورنیکس بسیار مهم است، زیرا نوزادان پوست بسیار حساسی دارند.
در محیط بیرون از رحم و از بدو تولد، محافظت پوست کودک با دست‌نخورده نگه‌داشتن این پوشش آغاز می‌شود. نیازی به مالیدن یا شستن این پوشش نیست. این کرم طبیعی، با افزایش توانایی نگه‌داشتن آب، پوست کودک را مرطوب می‌کند و نرم و لطیف نگه می‌دارد.
ورنیکس، چسبنده است، ولی فقط باید اجازه دهیم تا به مرور زمان به‌طور طبیعی جذب پوست کودک شود. پس از جذب این پوشش، باید بیش‌تر مراقب پوست کودک بود تا از خشکی پوست، بثورات پوشک و سایر تحریکات پوستی جلوگیری گردد.
با وجود بسیاری از عناصر خارجی برای آسیب‌رساندن به پوست نوزاد، باید اصولی را برای مراقبت از پوست نوزاد حین و بعد از استحمام در نظر گرفت.

از چه چیزهایی اجتناب کنیم؟

برخی عوامل می‌توانند منجر به تخریب یا تحریک پوست کودک شوند که متخصصان نوزاد والدین را از آن‌ها اجتناب می‌کنند، ازجمله:
حمام‌کردن بیش از حد کودک؛ هر چند روز یکبار حمام کنید نه روزانه؛
استفاده از محصولات پوستی که می‌توانند پوست کودک را تحریک کنند؛
استفاده از محصولات مختلف در صورت داشتن سابقه‌ی خانوادگی بثورات پوستی یا عفونت (درماتیت)؛
توصیه می‌شود که قبل از 6 ماهگی، کودک را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید. حتی در 6 ماهگی، مطمئن شوید که کرم ضد آفتاب را به درستی و حتی روی پوست سر کودک بزنید.
مطب دکتر آویشن محمدی دستورالعمل‌هایی را برای مراقبت از پوست نوزاد حین و بعد از استحمام فراهم ساخته تا پوست کودک شما نرمی و لطافت خود را حفظ کند.

مراقب عفونت های قارچی در نوزادان باشید 

مراقبت از پوست نوزاد حین استحمام

نوزادان تازه متولدشده نیازی به حمام روزانه ندارند، زیرا به‌ندرت عرق می‌کنند یا آن‌قدر کثیف می‌شوند که نیاز به حمام داشته باشند. در واقع، حمام‌کردن بیش از حد می‌تواند بر روی پوست حساس آن‌ها آسیب وارد کند. متخصصان توصیه می‌کنند که یک تا سه حمام در هفته تا دوران شیرخوارگی برای نرم و صاف نگه‌داشتن پوست کودک انجام شود. در این بین، در صورت نیاز به او حمام اسفنجی بدهید.
قبل از افتادن بند ناف، نوزاد را با آب گرم و یک دستمال نرم حمام کنید. کودک را روی حوله بخوابانید و از بالا به پایین تمیز کنید و به آرامی سر، صورت، گردن، بازوها و نیم‌تنه‌ی او را پاک نمایید. قبل از اتمام کار با ناحیه‌ی پوشک، پاهای آن‌ها را پاک کنید. هنگامی که بند ناف افتاد و ناحیه بهبود یافت، نوزادان تازه متولد‌شده می‌توانند از اولین حمام واقعی خود لذت ببرند.

مراقبت از پوست نوزاد پس از استحمام

هنگامی که کودک تمیز شد، آن‌ها را از وان بلند کنید و در یک حوله‌ی نرم بپیچید. نوزاد خود را کاملا خشک کنید، به شکاف‌های گردن، ران‌ها و نواحی تناسلی او که در آن رطوبت باقی مانده توجه جدی داشته باشید. رطوبت می‌تواند منجر به تحریک، بثورات پوشک و حتی عفونت قارچی شود. در صورت تمایل از لوسیون کودک استفاده کنید، آن‌ها را در زیباترین لباس (یا هر چیز دیگری تمیز و راحت) بپوشید و به نظافت ادامه دهید.
در صورتی که نوزاد شما زود از موعد به دنیا آمده باشد حتما مراقب حفظ دمای بدن وی باشید. پس زمان استحمام را تا حد ممکن کوتاه کنید و سپس کودک را در حوله‌ای گرم‌شده بپیچید تا دمای بدن خود را از دست ندهد.
از مصرف پودرها پس از استحمام اجتناب شود، مگر این‌که پزشک به شما توصیه کرده باشد. هنگام استفاده از هر پودری، پودر را در دست خود قرار دهید و سپس آن را روی پوست کودک بمالید. تکان‌دادن پودر در هوا، گرد و غبار و تالک را آزاد می‌کند که می‌تواند به ریه‌های کودک شما آسیب برساند.

اگزما و دلایل آن در نوزادان چیست و چگونه درمان میشود؟

انتخاب محصولات مراقبت از پوست نوزاد

گاهی برای مراقبت از پوست نوزاد حین و بعد از استحمام به محصولاتی نیاز است. برای انتخاب یک محصول مناسب برای نوزادان و برای مرطوب‌نگهداشتن پوست کودک خود، نکات زیر را دنبال کنید:
فقط از محصولاتی استفاده نمایید که برای پوست نوزاد طراحی و ساخته شده‌اند، زیرا می‌توانند محافظ باشند، به پوست کودک کمک کنند تا آب را حفظ نماید، نرم و لطیف بماند و نحوه‌ی عملکرد سد پوستی کودک را بهبود بخشند. آن‌ها همچنین کم‌تر به چشم نوزاد نفوذ می‌کنند. با این‌حال، محصولات بزرگسالان برای پوست نوزاد طراحی نشده‌اند و ممکن است حاوی محرک‌ها یا آلرژن‌ها باشند.
تلاش کنید از محصولات کم‌تری استفاده کنید. فقط در صورت نیاز و برای مشکلات مراقبت از پوست کودک می‌توانید استفاده نمایید.
تا زمانی که پوست کودک خشک نباشد، لوسیون واقعاً مورد نیاز نیست.
محصولات ایمن را انتخاب کنید که حاوی مواد آزمایش‌شده هستند. «ارگانیک»، «سبز» یا «طبیعی» اصطلاحات بازاریابی هستند که برای جلب مشتری کاربرد دارند. محصولات گیاهی و طبیعی لزوما برای پوست نوزاد «ایمن» نیستند و در واقع ممکن است برای پوست نوزاد حساسیت‌زا یا حتی سمی باشند.
از مشکلات پوستی مانند اگزما (درماتیت تماسی آلرژیک) که شایع‌ترین بثورات پوستی است، جلوگیری کنید.
شوینده‌های لباسشویی ممکن است باعث تحریک پوست ظریف کودک شوند. اگر کودک شما به مواد شوینده حساس به نظر می‌رسد، می‌توانید از شوینده‌ی مخصوص نوزادان با پوست حساس استفاده کنید و سپس لباس‌ها را با آب ساده بشویید تا باقی‌مانده‌ی مواد شوینده پاک شوند.

از بدو تولد، محافظت و ارتقای پوست سالم کودک یک کار روزانه برای والدین و مراقبان است. برخلاف تصور رایج، اکثر نوزادان نیازی به حمام‌کردن هر روز ندارند. با تمام تعویض پوشک و پاک‌کردن دهان و بینی بعد از شیردهی، اکثر نوزادان فقط 2 یا 3 بار در هفته یا یک روز در میان نیاز دارند حمام شوند. توجه به نکاتی در خصوص مراقبت از پوست نوزاد حین و بعد از استحمام برای سالم‌ماندن پوست نوزاد ضروری است. با پیگیری سلامت نوزادتان در مطب دکتر آویشن محمدی از توصیه‌های مفیدی بهره‌مند می‌شوید.