علائم آسم در کودکان

علائم آسم در کودکان
علائم آسم در کودکان

علائم آسم در کودکان

آسم یک بیماری ریوی است که باعث تورم و باریک شدن راه­‌های هوایی می­‌شود و نفس‌کشیدن را بسیار سخت و مشکل می­‌کند. اگر آسم به‌خوبی کنترل نشود، می­‌تواند باعث بروز مشکل و عوارض متعددی در کودکان شود.

 

آسم دوران کودکی چیست؟

آسم یک بیماری ریوی طولانی‌مدت (مزمن) است که راه‌های هوایی شما را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد. راه‌های هوایی شما لوله‌هایی هستند که هوا را به داخل و خارج از ریه­‌های شما منتقل می‌کنند. هنگامی که مبتلا به آسم هستید، نمی‌توانید هوا را وارد ریه‌های خود کنید؛ زیرا راه‌های هوایی شما متورم شده و بیش از حد باریک می‌شوند.

این بیماری نفس کشیدن را برای شما سخت می‌کند که می‌تواند باعث خس‌خس سینه ، سرفه و گرفتگی قفسه سینه شود. برخی محرک‌ها می‌توانند این علائم را تشدید کنند و باعث حمله آسم شوند. حملات می‌توانند به سرعت رخ دهند یا به کندی ایجاد شوند ممکن است تهدید­کننده زندگی باشند.

آسم می‌تواند در هر سنی شروع شود، اما اغلب در دوران کودکی و زمانی که سیستم ایمنی کودک شما هنوز درحال‌رشد است شروع می‌شود. اکثر کودکانی که به آسم مبتلا می­‌شوند اولین علامت خود را در سن 5 سالگی نشان می‌دهند. آسم می‌تواند باعث شود کودک شما از مدرسه غیبت کند و حتی در بیمارستان بستری شود. داشتن یک برنامه درمان آسم برای کمک به مدیریت وضعیت فرزندتان بسیار مهم است.

آسم در دوران کودکی چقدر شایع است؟

آسم علت اصلی بیماری­‌های مزمن در کودکان است. حدود 7.5 میلیون کودک در ایالات متحده را تحت تأثیر قرار می­‌دهد. میزان این بیماری در کودکان به طور پیوسته در حال افزایش است. همچنین یکی از دلایل اصلی ازدست‌دادن مدرسه برای کودکان و ازدست‌دادن کار برای والدین است. محققان معتقدند عوامل متعددی ممکن است منجر به ابتلای بیشتر کودکان به آسم شود.در کنار دانستن این عوامل مهم که در زیر بیان کردیم، علائم آسم در کودکان را نیز جدی بگیرید.

  • قرارگرفتن در معرض آلرژن‌های بیشتری مانند گردوغبار، آلودگی هوا و دود سیگار

 

  • افزایش حساسیت سیستم ایمنی موجب می‌­شود ریه­‌ها و راه‌­های هوایی در هنگام قرارگرفتن در معرض محرک­‌های خاص متورم بشوند و مخاط تولید کنند
  • نرخ پایین شیردهی که از دریافت مواد مهم سیستم ایمنی توسط نوزادان جلوگیری می‌کند.

مواردی که ذکر شد از عوامل مهم بیماری آسم بودند.

 

علائم آسم در کودکان چیست؟

همه کودکان علائم آسم یکسانی ندارند و علائم می­‌تواند از قسمتی به قسمت دیگر در همان کودک متفاوت باشد. علائم آسم در کودکان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • سرفه­‌های مکرر: هنگام بازی یا خنده کودک ممکن است حملات سرفه ایجاد شود. آن‌­ها همچنین ممکن است در شب یا بلافاصله پس از بیدارشدن کودک شما رخ دهند. سرفه ممکن است تنها علامت آن‌­ها باشد.
  • انرژی کمتر در حین بازی
  • تنفس سریع یا تنگی نفس
  • شکایت از سفتی قفسه سینه یا درد آمدن قفسه سینه آن­‌ها
  • صدای سوت (خس‌خس سینه) هنگامی که کودک شما نفس خود را به داخل یا خارج می‌­برد
  • احساس ضعف یا خستگی
  • تحریک‌پذیری
  • مشکل در تغذیه (مکیدن یا خوردن)

هنگامی که کودک شما دچار حمله آسم (تشدید آسم) می­‌شود، علائم او ممکن است بسیار بدتر شود. حملات ممکن است به‌آرامی یا سریع رخ دهند. گاهی اوقات، آن‌­ها می­توانند تهدید­کننده زندگی باشند. اگر کودک شما هر یک از علائم هشداردهنده حمله شدید زیر را دارد، باید فوراً از پزشک کمک بگیرید.

  • سرفه­‌های شدید

 

  • بدتر شدن تنگی نفس یا خس‌خس‌کردن سینه

 

  • مشکلات جدی تنفسی

 

  • افزایش تعداد تنفس در حال استراحت

 

  • رنگ‌پریدگی یا حالت کبودی در صورت، لب­‌ها یا ناخن­‌های دست

 

  • مشکل در صحبت‌کردن، ناتوانی در گفتن جملات در حین صحبت‌کردن

 

چه چیزی باعث آسم دوران کودکی می­‌شود و آیا آسم مسری است؟

محققان علت دقیق آسم را نمی­‌دانند، اما اغلب در دوران کودکی زمانی که سیستم ایمنی کودک شما هنوز درحال‌رشد است، ایجاد می‌­شود. عوامل زیادی ممکن است بر نحوه رشد ریه‌های فرزند شما یا نحوه مبارزه بدن با میکروب‌ها تأثیر بگذارد. این شامل:

  • ژنتیک

سابقه خانوادگی بیولوژیکی، مانند والدینی که آسم دارند.

 

  • آلرژن‌ها

چیزهایی در محیط که بر کودک شما تأثیر می‌گذارد، مانند گردوغبار یا دود تنباکو.

 

  • عفونت­های ویروسی در سنین پایین

عفونت‌های تنفسی که بر تنفس تأثیر می‌گذارد، مانند سرماخوردگی.

 

نکته دیگر اینکه آسم مسری نیست.  میکروب­‌هایی مانند باکتری­‌ها و ویروس‌­ها باعث این بیماری نمی‌­شوند، بنابراین نمی‌­توانند از فردی به فرد دیگر سرایت کنند.

 

آسم دوران کودکی چگونه تشخیص داده می‌­شود؟

تشخیص آسم اغلب در کودکان دشوار است، به‌خصوص زمانی که آن­ها کمتر از 6 سال سن دارند. این بیماری می­تواند علائمی مشابه سایر بیماری­‌ها داشته باشد و برخی از کودکان اغلب علائم آسم را بروز نمی‌­دهند، بنابراین می‌توان آن را با یک بیماری تنفسی دیگر اشتباه گرفت. علاوه بر این، کودکان کوچک‌تر اغلب نمی‌توانند تست‌های عملکرد ریوی را که آسم را تشخیص می‌دهند، انجام دهند. متخصص اطفال کودک ممکن است بیماری را بر اساس سابقه پزشکی، علائم آسم در کودکان تشخیص دهد. ارائه‌دهنده فرزند شما از شما می‌پرسد که آیا فرزند شما سابقه مشکلات تنفسی دارد یا خیر. آن­ها همچنین در مورد هر گونه سابقه خانوادگی آسم، آلرژی یا سایر بیماری­‌های ریوی سؤال می­‌کنند. متخصص اطفال کودک شما ممکن است کودک شما را به یک متخصص، مانند یک متخصص ریه اطفال یا یک متخصص آلرژی اطفال ارجاع دهد .

 

 شایع ترین مواد غذایی آلرژی‌زا برای کودکان چیست؟

چه آزمایشاتی برای تشخیص آسم در دوران کودکی انجام می­‌شود؟

در صورت امکان، ارائه‌دهنده کودک شما ممکن است چند آزمایش برای تشخیص آسم درخواست کند. این آزمایش‌ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • تست­‌های عملکرد ریه (ریوی)

این آزمایش‌ها میزان هوای موجود در ریه‌های کودک و سرعت بازدم (دمیدن آن) را اندازه‌گیری می‌کنند. نتایج به پزشک کمک می‌­کند تا میزان شدت آسم کودک شما را تعیین کند.

 

  • تست پوستی آلرژی و آزمایش خون

این تست‌ها می‌توانند به شناسایی آلرژن‌هایی که ممکن است باعث واکنش سیستم ایمنی کودک شما شوند کمک کنند.

 

  • اشعه ایکس قفسه سینه

ارائه‌دهنده کودک شما ممکن است از آزمایش‌­های تصویربرداری مانند اشعه ایکس قفسه سینه برای ردکردن شرایطی غیر از آسم استفاده کند. کودکان خردسال معمولاً قادر به انجام آزمایش‌های عملکرد ریوی نیستند.  بنابراین، ارائه‌دهنده کودک شما ممکن است به شما پیشنهاد کند که داروهای آسم را امتحان کنید تا ببینید کودک شما چقدر خوب پاسخ می­‌دهد.

 

 

آسم در دوران کودکی چگونه درمان می­‌شود؟

درمان آسم دوران کودکی شامل ایجاد یک “برنامه اقدام آسم” با ارائه‌دهنده کودک شما است. مواردی از این طرح را در زیر شرح دادیم:

  • چه زمانی و چگونه کودک شما باید از داروهای آسم استفاده کند.
  • وقتی آسم آن‌ها بدتر می‌شود چه باید کرد؟
  • چه زمانی به دنبال مراقبت‌های اورژانسی برای فرزندتان باشید.

مطمئن شوید که این طرح را درک کرده‌­اید و هر گونه سؤالی که ممکن است داشته باشید از ارائه‌دهنده کودک خود بپرسید. برنامه عمل آسم برای موفقیت در مدیریت آسم فرزند شما مهم است. برای یادآوری برنامه روزانه مدیریت آسم فرزندتان و راهنمایی شما در هنگام بروز علائم آسم، آن را در دسترس داشته باشید. شما همچنین باید یک نسخه از برنامه اقدام آسم را به کارکنان مدرسه و سایر مراقبین فرزندتان بدهید .

علاوه بر پیروی از برنامه اقدام آسم، سعی کنید قرارگرفتن در معرض عوامل محرک آسم را محدود کنید (و در صورت امکان از آن اجتناب کنید). ارائه‌دهنده فرزندتان می‌تواند با استراتژی‌هایی برای جلوگیری از محرک‌ها به شما کمک کند.

داروهای آسم دوران کودکی

داروهای آسم دوران کودکی شامل همان داروهایی است که بزرگسالان و کودکان بزرگ‌تر مصرف می‌کنند؛ اما در اشکال و دوزهای متفاوت. در مورد داروهای استنشاقی، این داروها بر اساس سن و باتوجه‌به علائم آسم در کودکان و همچنین توانایی کودک در استفاده از این داروها تجویز می‌شود.

بسته به‌شدت وضعیت کودک شما، ممکن است نیاز باشد فقط در صورت نیاز یا هر روز دارو مصرف کند. برخی از داروها به پیشگیری یا تسکین علائم حمله آسم کمک می‌کند. سایر داروها برای کنترل یا جلوگیری از تورم راه‌های هوایی کودک شما کار می‌کنند.

داروهای تسکین‌دهنده:

داروهای تسکین‌دهنده سریع یا داروهای تسکین‌دهنده کوتاه‌مدت به پیشگیری یا تسکین علائم آسم کمک می­کنند. اگر کودک شما آسم خفیف دارد یا وضعیت او فقط با فعالیت بدنی رخ می­‌دهد، ممکن است یک داروی تسکین سریع تمام چیزی باشد که او نیاز دارد. این نوع داروها شامل یک اسپری استنشاقی است که کودک شما همیشه همراه خواهد داشت.

داروهای کنترل طولانی‌مدت:

ارائه‌دهنده کودک شما همچنین ممکن است داروهایی را برای او تجویز کند که روزانه مصرف کند تا از حملات آسم جلوگیری کند و علائم آن را کنترل کند. این داروها از تنگ شدن مجاری تنفسی کودک شما جلوگیری می­‌کنند و می­توانند به کاهش التهاب کمک کنند.

اگر کودک شما دچار حمله آسم شد چه باید کرد؟

  • طبق برنامه عمل آسم، داروی مسکن را به کودک خود بدهید.
  • 15 دقیقه صبر کنید. اگر علائم آن‌ها از بین رفت، کودک شما باید بتواند هر فعالیتی را که انجام می‌داد از سر بگیرد. اگر علائم ادامه یافت، برنامه اقدام آسم را برای درمان بیشتر دنبال کنید. اگر فرزندتان بهبود نیافت، یا اگر مطمئن نیستید که چه اقدامی انجام دهید، با ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی فرزندتان تماس بگیرید.

چه زمانی باید کودک خود را به اورژانس ببرم؟

اگر فرزندتان هرکدام از علائم زیر را داشت به نزدیک‌ترین اورژانس ببرید. این علائم عبارت‌اند از:

  • خس‌خس شدید.
  • سرفه‌های شدید.
  • مشکل در صحبت‌کردن/ راه‌رفتن.
  • پوست‌آبی، لب‌ها / ناخن‌های دست.

نتیجه

با یادگیری در مورد علائم آسم در کودکانتان گام مهمی در جهت مدیریت بیماری او برمی‌دارید. با پزشک متخصص آسم فرزندتان همکاری نزدیک داشته باشید تا یاد بگیرید چگونه از محرک‌های آسم جلوگیری کنید، از چه داروهایی استفاده کنید و چگونه به‌درستی به آن‌ها بدهید. با مراقبت مناسب، کودک شما می‌تواند بدون علائم آسم زندگی کند و سبک زندگی طبیعی و سالمی داشته باشد.