
علت خشکی پوست در نوزادان و راهکارهای درمان آن
چرا و چگونه پوست نوزادان خشک میشود؟ آیا میشود چارهای برای حل کردن این مشکل پیدا کرد؟ آیا زمینههای ارثی در بروز این مشکل نقش دارند؟ بهرهگیری از مواد خشککننده چطور؟ عوارض خشکی پوست نوزادان چیست؟ پیشنهاد میکنیم تا آخر این متن با ما همراه باشید زیرا که این مقاله برای پی بردن به علت خشکی پوست در نوزادان و راهکارهای درمان آن، جهت آگاهی شما عزیزان تهیهشده است.
چرا پوست نوزاد خشک میشود؟
برای پی بردن به علت خشکی پوست در نوزادان و راهکارهای درمان آن، لازم به ذکر است که بهطور تقریبی تمامی کودکان و بزرگسالان گاهی اوقات گرفتار خشکی پوست میشوند و درواقع همان دلایل و عواملی که باعث ایجاد خشکی پوست برای بزرگسالان میشود، میتواند باعث ایجاد خشکی پوست نوزادی که تازه متولدشده هم باشد.
قرار گرفتن در معرض هوایی که سرد و خشک است و همچنین دوش گرفتن و بهرهگیری از وان بهصورت مکرر هم قادر است باعث ایجاد خشکی پوست در بدن شما و یا کودک شما بشود.
علل خشک شدن پوست نوزادان چیست؟
درباره علت خشکی پوست در نوزادان و راهکارهای درمان آن، میتوان گفت از مجموعه علتها و عواملی که به شکل ژنتیکی و اکتسابی باعث خشک شدن پوست نوزادان میشوند شامل موارد زیر هستند:
داشتن زمینه ارثی در حساسیت پوستی: چنانچه والدین مبتلابه بیماریهایی حساسیتی و با زمینه ارثی باشند امکان دارد که فرزندشان هم به بیماری اگزما و یا بیماری درماتیت مبتلا باشد.
عرق کردن پوست :پدر و مادر بعضی وقتها جهت حفاظت و مراقبت از فرزندشان از سرماخوردگی لباسهای خیلی زیادی برتن نوزادشان میپوشند که سبب عرق کردن نوزاد میشود، بهخصوص در مناطقی از قبیل زیر بغل و کشاله ران. خشک شدن و خارش پوست در این نواحی بسیار شایع است و باعث ناراحتی و گریه نوزادان میشود.
استحمام بیشازاندازه بهوسیله پدر و مادر: این امکان وجود دارد که قصد داشته باشید جهت تمیز نگهداشتن فرزند خود
بهصورت روزانه نوزاد تازه متولدشدهتان را حمام کنید، ولی اگر این کار را بیشازحد انجام دهیم سبب آن میشود که چربی پوست کودک کم شود و باعث خشکی پوست او شود.
عدم بهرهگیری از مرطوبکننده های مناسب برای پوست: بعد از شستن بدن نوزاد پیشنهاد میشود که از یک مرطوبکننده مناسب مانند وازلین بهاندازه یکلایه سطحی بر روی پوست نوزاد خود بمالید. استفاده نکردن و عدم بهرهگیری از مرطوبکننده ها امکان دارد باعث خشکی پوست در نوزادان شود.
محیطی بدون رطوبت در اطراف نوزاد: عدم وجود رطوبت موردنیاز در هوای اطراف نوزاد بر لطافت پوست اثر بسیار بدی میگذارد. بنابراین به پدر و مادرها توصیه میشود که یک دستگاه بخور را در منزل خود قرار دهند و یا رطوبت موردنیاز را جهت حفاظت و سلامت پوست نوزاد در محیط اطراف تأمین کنند.
بهرهگیری از مواد خشککننده: شما نباید عطر و پودر خوشبوکننده به پوست نوزاد بزنید، زیرا که سرشار از مواد شیمیاییاند و به پوست لطیف نوزاد آسیب وارد میکنند. پدر و مادر باید صابونی که مخصوص نوزادان است را برای فرزندانشان استفاده کنند. بنابراین طبیعی است که اگر صابون بزرگسالان برای نوزادان استفاده شود، پوست را خشک میکند و باعث خارش و قرمزی پوست میشود.
بهرهگیری از لباسهایی که پشمی هستند: پوشاندن لباسهای پشمی امکان دارد سبب به وجود آمدن واکنشهای پوستی در نوزادان بشود.
علائم خشک شدن پوست نوزاد
ایجاد برجستگی، پوستهپوسته شدن پوست دست و پای نوزاد، خاکستریرنگ شدن پوست نوزاد، ایجاد خطوط ریز و ترک، درواقع همگی از علائم خشک شدن پوست نوزاد عزیز شماست و به این میتواند به معنی باشد که پوست او به رطوبت خیلی بیشتری نیاز دارد.
پوستهپوسته شدن بدن کوچولوی تازه متولدشده در هر نقطهای از بدنش امکان دارد اتفاق بیفتد، ولی خشک شدن پوست در پاها، دستها، صورت و همچنین لبها خیلی بیشتر شایع است.
خشک شدن پوست بهصورت خفیف، بهطورمعمول باعث ایجاد ناراحتی برای کودک نمیشود، اما در صورت خشک شدن بیشازاندازه، پوست دچار خارش میشود و در پی آن پوست امکان دارد دچار خراش و زخم هم بشود و حتی ممکن
است منجر به ایجاد کهیر در کودکان بشود.
عوارض خشک شدن پوست کودکان
چنانچه بر روی پوست فرزند شما تکههای قرمز و خارشداری وجود دارد، امکان دارد که او دچار اگزما شده باشد که البته به آن درماتیت آتوپیک هم گفته میشود.
بااینوجود بعضیاوقات حتی اگزما هم با مرطوب کردن بهصورت منظم رفع میشود. بنابراین نیاز نیست که شما فوراً و با دستپاچگی به پزشک خودتان مراجعه نمایید، مگر اینکه باوجود تلاشهای شما اگزما بهبود نشود و یا فرزندتان را دچار ناراحتی و یا خارش کرده باشد.
در مواردی نادر، پوست خشک قادر است نشانهٔ یک عارضهٔ ژنتیکی به اسم ایکتیوز و یا با اسم دیگرش یعنی همان بیماری ماهیاک باشد. ایکتیوز به شکل خشکی پوست و همراه با پوستهپوسته شدن و گاهی قرمزی اتفاق میافتد. همچنین این عارضه بیشتر با ضخیم شدن پوست کف دستها و کف پاها همراه است. اگر که پزشک احتمال بدهد که فرزند شما ایکتیوز دارد، بهاحتمالزیاد او را برای ارزیابی کردن و درمان به یک متخصص پوست ارجاع میدهد.
خشکی پوست نوزاد به چه صورت درمان میشود؟
همانطور که قبلاً اشاره شد، و مطالبی که در مورد علت خشکی پوست در نوزادان و راهکارهای درمان آن گفته شد، نوزادان و شیرخواران هم قادرند مانند ما به خشکی پوست دچار شده و حتی چونکه پوست جوان آنها لطیفتر و حساستر است، خیلی بیشتر مستعد خشک شدن است.
شما درواقع خشکی پوست کودک را میتوانید با راهکارهای بهداشتی و خانگی کنترل کرده و درمان کنید. اما اگر که فکر میکنید فرزند شما علائم اگزما و یا مورد مشکوکی دارد، توصیه میشود که از پزشک او یکوقت ملاقات بگیرید. همچنین اگر که پوست نوزادتان با درمانهای خانگی بهتر نشده است و یا اگر که علائم عفونت مانند ترشح زردرنگ و یا ورمی در اطراف یک ترک پوست را دیدید بازهم به پزشک او مراجعه کنید.
برای خشکی پوست نوزاد چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
خشک شدن پوست در کودکان طبیعی است و با نکات ساده، مراقبت از منزل قابل درمان است. بااینوجود در صورت بروز دادن شرایط زیر، باید کودک خودتان را به نزد پزشک ببرید :
وقتی کودک ترکهای خونریزی دارد.
وقتیکه در ترکهای پوست چرک و درد وجود دارد.
زمانی که متوجه میشوید خشکی و همچنین پوستهپوسته شدن بیشتر شده است.
زمانی که این شرایط حتی دو هفته بعد از استفاده کردن از نکات مراقبت در منزل بهبود نمیشود.
سخن آخر
همانطور که مطالعه کردید، ما در این متن درواقع به بررسی علت خشکی پوست در نوزادان و راهکارهای درمان آن پرداختیم. شما الان دیگر میدانید که چراگاهی پوست نوزادتان خشک میشود، علائم آن چیست و چگونه میشود به درمان آن پرداخت. امیدواریم که شما و نوزادتان همیشه در سلامت کامل باشید.