آیا مننژیت بر مغز نوزادان تأثیر می‌گذارد؟

Does meningitis affect the brain of babies?
Does meningitis affect the brain of babies?

بیماری مننژیت از بیماری­‌های خطرناک به حساب می‌­آید که باید در نوزادان و کودکان جدی گرفته شود. بروز این بیماری در کودکان به نسبت بزرگسالان کمتر است، اما از آن جا که سیستم ایمنی در نوزادان و کودکان به نسبت بزرگسالان ضعیف­‌تر می­‌باشد بنابراین ابتلا کودک به این بیماری باید جدی گرفته شود و در اسرع وقت کودک تحت درمان قرار گیرد. در این مقاله هر آنچه در مورد مننژیت کودکان باید بدانید، برای شما گفته می‌شود.

 

بیماری مننژیت چیست؟

غشایی که مابین استخوان جمجمه و مغز یا در میان مهره­‌ها و نخاع قرار دارد و روی طناب نخاعی یا بافت مغز را گرفته مننژ نام دارد. زمانی که این غشا، از طریق ویروس‌­ها و یا قارچ­‌ها و یا عوامل دیگری دچار التهاب شود و عفونت غشای مننژ را ملتهب کند بیماری مننژیت ایجاد می­‌شود.

این بیماری باید در کودکان و به خصوص نوزادان جدی گرفته شده و به موقع شناسایی شود؛ در غیر این صورت ممکن است اثرات غیر قابل جبرانی به همراه داشته باشد. این بیماری در صورتی که از طریق باکتری­‌ها ایجاد شود بیماری عفونی نامیده می‌شود و در صورتی که عامل ایجاد آن ویروس­‌ها و عواملی به جز باکتری باشد بیماری مننژیت غیر­عفونی گفته می­‌شود. ضمنا مننژیت عفونی یا باکتریایی معمولا شدیدتر است و حتی می­‌تواند منجر به مرگ نوزاد شود.

 

چگونگی ابتلا به بیماری مننژیت

دلایل مختلفی در رابطه با ابتلا به بیماری مننژیت ذکر شده اما آنچه نقش اساسی در بروز این بیماری دارد به سیستم ایمنی افراد مرتبط است و افرادی که سیستم ایمنی ضعیف­‌تری دارند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. ضمنا این بیماری مشابه بیماری­‌های واگیردار دیگر نیست؛ اما بهتر است در جهت احتیاط بیشتر در ارتباط با کودک مبتلا به مننژیت مراعات­‌هایی همچون پرهیز از بوسیدن نوزاد و یا شست و شوی مرتب دست­‌ها صورت گیرد. همچنین مننژیت باکتریایی از راه بوسیدن، سرفه و عطسه قابل انتقال است.

مننژیت در کودکان طریق حمله باکتری یا ویروس به مایع نخاعی مغزی به وجود می­‌آید و یک انگل و یا قارچ می­‌تواند باعث ابتلا به مننژیت شود. نوزادان، کودکان و افراد مسن بیشترین قشری هستند که در معرض ابتلا به مننژیت قرار دارند.

 

علائم بیماری مننژیت

علایم بیماری مننژیت در همه افراد مبتلا مشابه هم نیست و ممکن است با توجه به سن و علت ایجاد آن به صورت­‌های مختلفی بروز پیدا کند، اما از شایع­ترین نشانه‌های بیماری مننژیت می‌­توان به سردرد، تب، تحریک پذیری، بی‌­اشتهایی، بی‌­قراری و غیره اشاره کرد. اما سرعت پیش روی این بیماری در نوزادان زیادتر است و می‌تواند سبب بروز علایم دیگری همچون، استفراغ، اسهال، تب بالا، اشکال در تنفس، حساسیت به نور، سفتی گردن، زردی و تشنج شود.

 به این نکته دقت داشته باشید ممکن است در ابتدا تشخیص بیماری به راحتی صورت نگیرد، بنابراین معاینه و تشخیص حتما باید توسط پزشک متخصص انجام شود. ضمنا بررسی و درمان به موقع بیماری بسیار اهمیت دارد چرا که این بیماری در طولانی مدت می­‌تواند سبب آسیب به اندام، ناشنوایی، عقب ماندگی ذهنی، فلج و حتی مرگ افراد شود. بنابراین در صورت مشاهده این علایم سریعا به پزشک متخصص مراجعه کرده و مراقبت­‌های پزشکی را انجام دهید.

در معاینه­ای که پزشک انجام می دهد نوزاد به پشت خوابانیده می­شود و دست زیر گردن او قرار می گیرد به صورتی که سر کودک را بلند کند. چنانچه کودک به مننژیت مبتلا شده باشد گردن خم نمی شود و سر و بدن همراه با هم بالا می­آیند.

 

چگونگی درمان بیماری مننژیت

تشخیص عامل ایجادکننده بیماری مننژیت جهت درمان آن بسیار مهم است که این کار توسط پزشک انجام می‌­شود. چرا که درمان مننژیت ویروسی بسیار متفاوت از مننژیت باکتریایی است. در مننژیت ویروسی معمولا بدون اقدام درمانی سیستم ایمنی بدن تا حد زیادی می­‌تواند سبب بهبود فرد شود. در این حالت ممکن است کودک به آنتی‌بیوتیک نیاز نداشته باشد اما استراحت کردن کودک در محیطی مناسب، مصرف مایعات گرم و مصرف دارویی که پزشک تجویز کرده به میزان تجویز شده و در زمان مشخص در روند بهبودی بسیار موثر است.

در صورتی که کودک به مننژیت باکتریایی مبتلا باشد باید کودک سریعا در بیمارستان بستری شود. در این مورد پزشک سرم تجویز می­‌کند و آنتی‌بیوتیک داخل سرم تزریق می­‌شود تا باکتری از بدن او دفع گردد. در این حالت معمولا کودک تا دو هفته در بیمارستان بستری می‌­شود. همچنین پزشک جهت قطعی کردن تشخیص خود در زمینه ابتلای کودک به مننژیت، با استفاده از سرنگ مخصوص و با بی­‌حسی موضعی جهت جلوگیری از سوزش، مقدار کمی از مایع نخاعی را از ناحیه کمر می‌کشد تا بررسی‌های لازم در آزمایشگاه صورت گیرد.

معمولا طی دو ساعت نتیجه اولیه اعلام می­‌شود ولی بررسی کامل­تر نمونه تا 72 ساعت زمان می­‌برد و با این کار اطلاعات قطعی و عامل بیماری تشخیص داده می­‌شود تا داروی مناسب تجویز گردد. با این کار روند درمان بیمار سریع‌تر پیش می‌­رود و از عوارض غیر قابل جبران جلوگیری می­‌شود. با این حال، با توجه به اینکه زمان در درمان این بیماری بسیار مهم است، پزشک در صورت مشاهده علایم مننژیت، منتظر پاسخ آنالیز نمونه آزمایشگاهی نمی‌ماند و درمان را آغاز می­‌کند.

 

پیشگیری از بیماری مننژیت

برای پیشگیری از بیماری مننژیت راهکار قطعی وجود ندارد اما بعضی از اقدامات می­‌تواند کمک کننده باشد. پیشگیری از این بیماری مننژیت در نوزادان وابسته به مراقبت­‌های پیش و پس از زایمان و پرهیز از مصرف غذاهایی که به لیستریا آلوده هستند در حین بارداری مرتبط است. پزشک معمولا در هفته­‌های آخر از مادر باردار تست می­‌گیرد و در صورتی که باکتری در کانال تولد باشد برای مادر آنتی­‌بیوتیک تجویز می­‌کند تا مادر پیش از زایمان مصرف کند و پس از زایمان نیز به نوزاد آنتی‌بیوتیک داده شود و یا اگر عفونت در کانال زایمان باشد یک راهکار انجام عمل سزارین برای ممانعت از برخورد عفونت با نوزاد است.

واکسیناسیون موثرترین اقدام در پیشگیری از مبتلا شدن به مننژیت است. به دلیل اینکه ویروس‌­ها و باکتری­‌ها که عامل بروز مننژیت هستند از کانال خونی مغز رد شده و با ملتهب کردن غشای مننژ سبب ایجاد این بیماری می­‌شوند. چند واکسن برای جلوگیری از عوامل ایجادکننده مننژیت وجود دارد مانند واکسن آنفولانزای نوع B که در دو، چهار و شش ماهگی در کنار دیگر واکسن­‌های دوره‌ای نوزادان تزریق می­‌شود و آخرین دوز آن قبل از دوازده تا هجده ماهگی زده می‌شود.

واکسن دو­گانه پنوموکوک واکسن دیگری است که جهت پیشگیری از نوع خاصی از مننژیت که بسیار خطرناک است و عامل ایجادکننده آن باکتری پنوموکوک تزریق می­‌شود. این واکسن برای کودکان زیر دو سال و کودکان 24 تا 59 ماهه که احتمال عفونت پنوموکوک در آن­‌ها بالاست توصیه شده است. واکسن دو­گانه پنوموکوک معمولا در دو، چهار و شش ماهگی و 12 تا 15 ماهگی تزریق می­‌شود.

واکسن مننگوکوک جهت پیشگیری از مننژیت باکتریایی مننگوکوکی و معمولا در سنین 11 تا 12 سال تزریق می­‌شود البته در کودکان کم سن و سال‌­تر و افرادی که در محیط­‌هایی هستند که احتمال شیوع بیماری بیشتر است نیز به کار می‌­رود.

 

جمع‌­بندی

بر طبق آنچه پیش از این گفته شد دو عامل در ایجاد مننژیت موثر هستند یکی ویروس و دیگری باکتری. اما مننژیت باکتریایی مهم­تر و جدی­‌تر از مننژیت ویروسی است  و می­‌تواند منجر به ناشنوایی، عقب ماندگی ذهنی و حتی مرگ در کودکان شود. بنابراین اکیدا توصیه می‌شود در صورت مشاهده علائم ذکر شده، سریعا جهت اقدامات اورژانسی و درمان به پزشک متخصص مراجعه نمایید.