واکسن های دوره ای نوزادان

واکسن‌های دوره ای نوزادان
واکسن‌های دوره ای نوزادان

واکسن‌های دوره ای نوزادان

یکی از اولین و طبیعی‌ترین اموری که بعد از تولد کودک باید انجام شود واکسیناسیون نوزادان از بدو تولد و تزریق واکسن های دوره ای است.

باید دقت شود که این عمل در دوره‌های زمانی درست و به موقع انجام شود. تا سلامت کودک تضمین گردد. و از ابتلا به بیماری‌های خطرناک کودک حفظ گردد.

ویروس‌ها و باکتری‌ها که هر روز شکل جدیدی می‌گیرند تهدیدکننده سلامت نوزادان هستند. و روند تزریق واکسن را نیز طی سالیان متمادی دچار تغییرات کرده‌اند. بهتر است بدانید که چه واکسنی باید در چه زمانی به فرزند دلبند شما زده شود و توجه کافی به واکسن های دوره ای داشته باشید.

7 واکسن ضروری و لازم است. و باید کودکان در دوران شیرخواری آنها را مصرف کنند. در زیر با آنها اشاره خواهیم کرد:

واکسن‌های ضروری در نوزادان

  • بدو تولد نوزاد: واکسن سل( ب.ث.ژ)، واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه ) در بدو تولد نوزاد به او تزریق می‌گردد.
  • دو ماهگی: در دو ماهگی باید واکسن‌های پنج‌گانه به کودک تزریق گردد که شامل دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه است. همچنین در این زمان قطره خوراکی فلج اطفال نیزداده می‌شود.
  • چهار ماهگی: در این زمان پنج گانه دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب و هموفیلوس پنومونیه تزریق می‌شود. قطره خوراکی فلج اطفال و فلج اطفال تزریقی در این زمان زده می‌شود.
  • شش ماهگی: پنج‌گانه دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب و هموفیلوس پنومونیه تزریق به همراه فلج اطفال تزریق می‌گردد.
  • دوازده ماهگی: MMR که شامل سرخک، سرخجه و اوریون است.
  • هجده ماهگی : سه گانه، فلج اطفال و MMR استفاده می‌شود.
  • شش سالگی : سه گانه و فلج اطفال.

واکسن ‌های دوره ای نوزادان باید در مراکز معتبر و زیر نظر مشاور انجام شود.

توصیه‌هایی به مادران برای بعد از واکسیناسیون کودک

توصیه‌هایی به مادران برای بعد از واکسیناسیون کودک

  • مادران باید این نکته را بدانند که بروز تب بعد از واکسن طبیعی است. و جای نگرانی وجود ندارد.
  • برای بهبود محل واکسن بهتر است در روز اول از کمپرس با حوله سرد استفاده شده و در روز دوم کمپرس با حوله گرم انجام گردد.
  • تورم و تب در روز‌های دوم و سوم ممکن است بروز کند که بنا بر دستور پزشک قطره استامینوفن تجویز می‌گردد.
  • بعد از واکسیناسیون در 12 ماهگی علایم تب بعد از یک تا دو هفته بروز می‌کند.
  • بعد از واکسن‌های 18 ماهگی دو الی سه روز اول تب بروز می‌کند. و بعد از 1 الی 2 هفته نیز ممکن است دوباره تب بروز کند. که جای نگرانی وجود ندارد.
  • اگر بعد از واکسیناسیون و تزریق واکسن های دوره ای  علایمی مثل تب، ورم و التهاب گلو، ضایعات پوستی و دانه‌های ریز مشاهده شد بهتر است به مرکز بهداشت مراجعه شود. زیرا ممکن است کودک به سرخجه مبتلا شده باشد.
  • علایم تب باید توسط والدین جدی گرفته شود. باید نسبت به رفع و مهار تب اقدام شود. زیرا در صورت عدم رسیدگی و قطع نشدن تب ممکن است به مغز اکسیژن نرسد و کودک دچار تشنج شود. برای کنترل تب در بیشتر مواقع قطره استامینوفن هر 6 ساعت یک بار تجویز می‌گردد.
دیگر نکات مراقبتی بعد از واکسن‌های دوره‌ای نوزادان
  • مادر برای اینکه محل واکسن دچار عفونت نگردد باید لباس‌های کودک را زودتر عوض کند و او را استحمام نماید. باید محل واکسن دست کاری نشده و زمینه برای عدم دست زدن کودک به محل واکسن فراهم گردد.

اگر عواملی باعث بشود که تزریق واکسن‌های چند نوبتی به تأخیر بیفتد بعداً باید واکسن عقب افتاده تزریق گردد. عواملی چون بیماری، مسافرت و … ممکن است انجام واکسیناسیون را به تأخیر بیاندازد. در صورت سرماخوردگی‌های خفیف و یا شل بودن مدفوع کودک، مشکلی برای تزریق واکسن وجود نخواهد داشت و انجام این کار بلا مانع است و واکسن های دوره ‌ای نوزادان می‌تواند طبق روال انجام پذیرد.

  • مادر باید دقت کند که در واکسیناسیون ماه‌های مختلف می‌تواند تب بروز کند که امری طبیعی است و تنها با تشدید علایم و بروز مشکلات جدی باید به پزشک مراجعه کرد. در منزل و با رعایت نکات کوچک می‌شود از بروز مشکل برای فرزند جلوگیری کرد اما نباید از تب نوزاد غافل شد. و آنرا باید بررسی و کنترل نمود. این امر تا واکسن‌های 18 ماهگی نیز ادامه دارد.

به این نکته توجه داشته باشید که در بعضی موارد زدن واکسن ‌های دوره ‌ای نوزادان مجاز نیست و باید به دقت بررسی شود. اگر کودک دچاراختلالات سیستم ایمنی بدن باشد با مشورت پزشک واکسن‌های معمول تزریق نشده و یا از واکسن‌هایی استفاده می‌شود که مخصوص این شرایط است.

  • کودکانی که نارس هستند و یا وزن کمتر از 2 کیلوگرم دارند برنامه واکسن هپاتیت ب باید در چهار نوبت در بدو تولد، یک ماهگی، دو ماهگی و شش ماهگی انجام شود. بعد از سن 14 تا 16 سالگی هر 10 سال نیز باید واکسن‌های دیفتری و کزاز ویژه افراد بزرگسال تزریق گردد.
کلام آخر

با توصیه پزشک و بررسی شرایط کودک می‌شود از بروز خطرات بعد از واکسن جلوگیری کرد و به راحتی این مرحله از دوران کودک را پشت سر گذاشت تا کودکی سالم داشت. امروزه نمی‌شود نقش مهم واکسن ‌های دوره ای نوزادان را نادیده گرفت.

با مشاوره با دکتر محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران و مراجعه به وی می‌توانید از برنامه‌ای مدون برای سلامت کودک خود برخوردار گردید. در تمامی مراحل رشد کودک دلبندتان در کنار شما خواهیم بود.

جهت هماهنگی و ویزیت به ما در تماس باشید.