تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان

تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان
تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان

تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان و درمان آن امری بسیار ضروری است. اگر کم کاری تیروئید در کودکان به موقع درمان نشود موجب عوارض جبران‌ناپذیری همچون کند ذهنی، قد کوتاه و دیگر مشکلات سلامتی برای کودک شما می­‌شود. بزرگترین دارایی هر انسانی سلامتی اوست و عملکرد نامناسب هر یک از  اندام­‌ها بدن سلامت جسمی و روحی کودک را تحت تاثیر قرار می­‌دهد. این اختلال به مرور بر دیگر اندام‌­های داخلی نیز اثر گذاشته و مشکل ساز خواهد شد.

تیروئید یکی از غدد درون ریز و حیاتی بدن است که به صورت پروانه‌­ای در جلو و زیر حنجره قرار دارد. کم کاری تیروئید از شایع ترین بیماری­‌های مربوط به این غده می­‌باشد. تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان با اندازه گیری سطح هورمون­‌های ترشحی این غده انجام می­‌گیرد. که در صورت کاهش مقدار آن را کم کاری تیروئید می­‌نامیم.

 

علل کم کاری تیروئید درنوزادان، کودکان و نوجوانان

نقش غده تیروئید در بدن بسیار ویژه و مهم است. همچنین در عملکرد صحیح سایر اندام‌­های بدن دخالت دارد. رشد جسمانی و ذهنی کودک و نوزاد شما تنها یکی از مهم‌ترین نقش‌­های مهم تیروئید کودکان است. در ادامه به علائمی که به تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان اشاره می­‌کند می‌­پردازیم.

 

مشکل مادرزادی

در تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان اولین موردی که بررسی می­‌شود نبود غده تیروئید یا غده نیمه تشکیل شده تیروئید در برخی نوزادان است. این احتمال هم وجود دارد که قسمتی از غده تیروئید در محل مناسبی قرار نگرفته باشد یا اینکه غده کار خود را به درستی انجام ندهد.

در صورتی که در خود و اطرافیان مشکل کم کاری تیروئید مشاهده می­‌شود حتما در دوران بارداری و در ۲ تا ۳ سال ابتدایی زندگی کودک خود آزمایشات مربوط به تیروئید را انجام دهید و حتما نسبت به تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان بپردازید. دلایل کمک کاری تیروئید می‌­تواند اکسابی و یا اینکه ارثی باشد.

 

عدم درمان بیماری تیروئید مادر در دوران بارداری

در برخی مواقع پزشکان تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان را به دلیل کمک کاری تیروئید مادر در دوران بارداری می­‌دانند. علت بروز آن یا به دلیل عدم تشخیص به موقع آن و یا به دلیل عدم مصرف دارو در طی دوران بارداری می­‌باشد. از سوی دیگر رژیم غذایی با ید پایین نیز می­‌تواند باعث کاهش سطج هورمون تیروئید در بدو تولد نوزاد شما شود.

 

غده هیپوفیز غیر طبیعی

به ندرت کمبود هورمون محرک تیروئید به عنوان عاملی برای تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان به شمار می­‌رود. غده هیپوفیز هورمون­‌های مهمی را از جمله هورمون محرک غده هیپوفیز را به داخل خون ترشح می­‌کند. این هورمون مقدار هورمون تولیدی از تیروئید را تنظیم می­‌کند حال اگر آسیبی به غده هیپوفیز وارد شود ترشح هورمون کافی در بدن متوقف خواهد شد.

 

عدم وجود ید کافی در رژیم غذایی کودک و نوجوان

عدم وجود ید کافی در نمک­‌های خوراکی در برخی از کشورها و نیز کاهش مصرف نمک‌­های یددار به عنوان تنها منبع ید سبب می­‌شود تا ید کافی به کودکان و نوجوان نرسد و کودک دلبندتان در دوران رشد و بلوغ خود بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کم کاری تیروئید قرار گیرد.

 

دلایل اکتسابی

در تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان یکی از دلایلی که مطرح می­‌شود کم کاری تیروئید ارثی (اکتسابی) است. در اکثر موارد به دلیل بیماری­‌های مربوط به سیستم ایمنی و یا عفونت­‌های ویروسی ایجاد می‌­شود.

از دیگر بیماری‌­های مربوط به ضعف سیستم ایمنی، بیماری هاشیموتو است. این بیماری در دوران بلوغ بسیار شایع بوده و نوعی اختلال خود ایمنی در بدن می­‌باشد که در آن سیستم ایمنی به جای حمله به ویروس‌­ها غده تیروئید را مورد حمله خود قرار می­‌دهد.

 

عوارض کم کاری تیروئید

از جمله دلایل مهم تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان تاثیر آن بر رشد جسمانی و ذهنی بر نوزادان و کودکان می­‌باشد. از جمله شایع ترین عوارض کمبود آن عقب ماندگی ذهنی است. چرا که به عنوان مانعی در رشد و تکامل مغز کودکتان عمل می­‌کند.

علائمی که در طی کم کاری تیروئید در نوزادان بروز می­‌کند به نوعی زنگ خطر برای والدین به شمار می‌­رود تا از بروز اختلالات تیروئیدی جلوگیری کنند. از جمله علائمی که می­‌توان به آن اشاره کرد شامل ایجاد عقب ماندگی ذهنی و کندی رشد در نوزادان و نیز اضافه وزن زیاد و ایجاد اختلال در روند ذهنی و جسمی در کودکان خردسال.

علائم کم کاری تیروئید در نوجوانان گسترده‌تر بوده و شامل مواردی همچون نارسایی قلبی، کاهش دمای بدن، کم‌خونی شدید ( پایین آمدن سطح گلبول­‌های قرمز خون)، مختل شدن روند بلوغ جنسی، کم شدن توانایی حرکتی، چاقی و افزایش وزن، اختلالات سیستم عصبی و همچنین کاهش یهره هوشی (آی کیو) می­‌شود.

 

درمان کم کاری تیروئید

پس از تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان، نوزادان و نوجوانان باید با تجویز دارو به نوزاد در دور مناسب کمبود هورمون وی را جبران کنیم. در برخی نوزادان کمبود هورمون تیروئید خفیف و گذراست و به دلیل قرار گرفتن در رحم و یا کمبود ید رخ می‌­دهد.

درمان کم کاری تیروئید در نوزادان اهمیت بالایی دارد دلیل این امر آن است که نوزاد درمان نشده در معرض خطر ناتوانی ذهنی قرار می­‌گیرد. چنانچه کمبود این هورمون در نوزاد تازه متولدشده سریع تشخیص داده شود در عرض چند هفته پس از تولد درمان آن شروع شده و رشد و تکامل آنها طبیعی خواهد شد.

برای تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان پزشک با گرفتن آزمایش تیروئید و سنجش میزان T3 و T4 پی به کم کاری تیروئید کودکان شما  می‌برد. پزشکان در اکثر موارد از دارویی به نام لووتیروکسین با توجه به پایین بودن این هورمون استفاده می­‌کنند. در کنار مصرف دارو استفاده از برخی غذاها می­‌تواند در درمان موثر با داروها موثر باشد.

بهترین شرایط برای مصرف لووتیروکسین نیم ساعت قبل از خوردن صبحانه با معده خالی و به روشی ثابت است. همچنین در صورتی که مصرف آن را فراموش کردید به محض یادآوری آن را در روز بعد جبران نمایید.

 

سخن پایانی

تشخیص کم کاری تیروئید در کودکان به دلیل آن که تشخیص دیر هنگام آن باعث عقب ماندگی ذهنی است امری بسیار مهم است پس باید به هر گونه علائم و مشکلاتی که نشان دهنده کم کاری تیروئید است حساس باشیم و آن را پیگیری و  برای درمان به پزشک مراجعه کنیم. سعی کردیم در این مقاله به هر آنچه که شما درباره تشخیص و درمان آن نیار دارید، بپردازیم.