چه معایناتی باید بعد از تولد نوزاد انجام شود؟

چه معایناتی باید بعد از تولد نوزاد انجام شود؟
چه معایناتی باید بعد از تولد نوزاد انجام شود؟

چه معایناتی باید بعد از تولد نوزاد انجام شود؟

همان طور که می‌دانید تمام نوزادانی که به دنیا می‌آیند، در همان روزهای اول تولد مورد معاینه قرار می‌گیرند تا در صورت وجود هر گونه مشکل احتمالی، در اسرع وقت تشخیص و رسیدگی شود. در واقع، یکی از بخش‌های مهم مراقبت از نوزاد، معاینه‌ی فیزیکی کامل و دقیق آن است.

تمام سیستم‌های بدنی نوزادان در بدو تولد از نظر عملکرد طبیعی مورد بررسی قرار می‌گیرند. علاوه بر آن، در هنگام معاینه به تمام علایم بیماری‌های مادرزادی احتمالی توجه می‌شود تا مبادا به علت غفلت، نوزادی مجبور به دست و پنجه نرم کردن با این نوع بیماری‌ها باشد. لازم است تا نوزادان در عرض ۷۲ ساعت بعد از تولد معاینه‌ی فیزیکی شوند‌ تا مشکلات احتمالی از بدو تولد تشخیص و درمان شود.

معاینات بعد از تولد نوزاد شامل آزمایش‌های غربالگری می‌باشد که در این آزمایش‌ها، اعضای بدنی نوزاد اعم از چشم‌ها، قلب، لگن و بیضه‌ها در نوزادان پسر مورد بررسی و معاینه قرار می‌گیرد. در ادامه‌ی این مقاله به بررسی دقیق و گسترده‌ی معاینات بعد از تولد نوزاد می‌پردازیم تا اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید. پس با ما همراه شوید.

معاینه‌ی فیزیکی نوزاد

در واقع، معاینات فیزیکی نوزادان در بدو تولد و قبل از ترخیص از بیمارستان انجام می‌شود. علاوه بر آن، معاینات فیزیکی نوزادان در برخی از کلینیک‌های اجتماعی، مراکز جراحی، مراکز کودکان یا حتی خانه انجام می‌شود. حضور هر دو والدین هنگام معاینه‌ی فیزیکی نوزاد شرایطی بسیار ایده آل و مطلوب است.

ارائه دهنده‌ی مراقبت‌های فیزیکی قسمت‌های مختلف بدن نوزلد ازجمله دمای بدن، وزن و قد، چشم‌ها، گوش‌ها، دهان، اندام‌ها و ناف را بررسی و مورد معاینه قرار می‌دهند. در بیشتر موارد، نوزاد در بدو تولد و در اولین روز زندگی معاینه‌ می‌شود تا در اسرع وقت مشکلات فیزیکی احتمالی تشخیص داده شود.

در واقع، می‌توان گفت کامل‌ترین معاینه‌ی نوزاد در همان بدو تولد صورت می‌گیرد. همان طور که می‌دانید، طبیعتا نوزاد بعدها مورد معاینه قرار می‌گیرد ولی معاینات بعدی به دقت و حساسیت اولین معاینه نخواهد بود. علاوه بر موارد ذکر شده، معایناتی در زمینه‌ی عضلات، فعالیت، هوشیاری و رنگ پوست نیز انجام می‌شود تا آسیب‌های احتمالی در هنگام زایمان تشخیص داده و اقدامات لازم انجام شود.

معاینات فیزیکی نوزاد توسط یک پزشک، ماما یا پرستار که آموزش‌های لازم را دیده باشد، انجام می‌گیرد. ممکن است معاینه‌ی برخی بخش‌ها برای نوزاد آزار دهنده باشد ولی باید خیال‌تان راحت باشد که هیچ آسیبی به نوزاد وارد نخواهد شد. هدف اصلی از معاینات بعد از تولد نوزاد این است که تمام مشکلات احتمالی مادرزادی یا مشکلات احتمالی ایجاد شده در فرایند تولد در اسرع وقت تشخیص و درمان شود تا بعدها برای نوزاد مشکلی ایجاد نکند.

امیدوار کننده‌ترین نتیجه این است که هیچ مشکلی وجود نداشته باشد و در واقع، معمولا هیچ مشکلی دیده نمی‌شود. اما در صورتی که مشکلی تشخیص داده شود، آزمایش‌های بیشتر و دقیق‌تری انجام می‌گیرد. علاوه بر معاینه‌ی فیزیکی در بدو تولد، معاینه‌ی دیگری در حدود هفته‌ی ۶ تا ۸ صورت می‌گیرد. لازم است تا معاینه‌ی دوم توسط یک پزشک عمومی صورت گیرد تا بررسی‌ها بسیار دقیق و کامل صورت گیرد.

هفت مورد از مشکلات نوزادان که طبیعی هستند

معاینه‌ی فیزیکی نوزاد به چه صورت انجام می‌گیرد؟

معاینه‌ی فیزیکی نوزاد توسط متخصص مراقبت‌های بهداشتی انجام می‌گیرد. علاوه بر آن، سوالاتی در مورد میزان و نحوه‌ی تغذیه، هوشیاری و سلامت عمومی از والدین نوزاد پرسیده می‌شود که والدین باید به دقت به این سوالات پاسخ دهند. متخصص مراقبت‌های بهداشتی در طول معاینه با چراغ قوه‌ی مخصوص خود، چشمان نوزاد را مورد معاینه قرار می‌دهد.

در معاینه‌ی چشمان نوزاد، نحوه‌ی حرکت و نگاه آن بررسی می‌شود. معاینه‌ی بعدی، گوش دادن به صدای تپش قلب نوزاد است. این معاینه به منظور بررسی عملکرد قلب نوزاد صورت می‌گیرد و در صورت مشاهده‌ی مشکلات احتمالی، اقدامات لازم و درمان‌های مورد نیاز انجام می‌گیرد.

همچنین، متخصص مراقبت‌های بهداشتی برای بررسی مفاصل، باسن نوزاد را مورد بررسی قرار می‌دهد. علاوه بر موارد ذکر شده، اگر نوزاد شما پسر باشد بیضه‌هایش معاینه می‌شود تا این مورد که بیضه‌ها در داخل کیسه‌ی بیضه فرو رفته یا نه بررسی شود.

موارد بررسی شده در معاینه‌ی فیزیکی نوزاد

معاینات بعد از تولد نوزاد شامل معاینه‌ی چشم، معاینه‌ی قلب، معاینه‌ی لگن، معاینه‌ی بیضه‌ها در نوزادان پسر و بررسی علائم حیاتی می‌باشد که در ادامه به بررسی تمام این موارد می‌پردازیم. در معاینه‌ی چشم‌ها، متخصص مراقبت‌های بهداشتی به بررسی سلامت ظاهری و حرکت هر دو چشم نوزاد می‌پردازد.

هدف از معاینه‌ی چشم، بررسی این مورد است که در چشمان نوزاد آب مروارید وجود دارد یا نه. چرا که آب مروارید چشم باعث کدر شدن عدسی شفاف داخل چشم و ایجاد مشکلات دیگر می‌شود. آمار‌ها نشان می‌دهد که از هر ده هزار نوزاد، دو یا سه مورد مبتلا به آب مروارید در یک یا دو چشم است که لازم است توسط یک متخصص درمان شود. لازم است تا به این مورد توجه داشته باشید که در معاینات بعد از تولد نوزاد نمی‌توان تشخیص داد که چشم نوزاد تا چه اندازه ضعیف است.

معاینه‌ی بعدی معاینه‌ی قلب است که در آن متخصص به بررسی قلب نوزاد می‌پردازد. متخصص با مشاهده‌ی نوزاد، بررسی نبض آن و گوش دادن به قلب نوزاد به وسیله‌ی گوشی پزشکی به بررسی دقیق قلب نوزاد می‌پردازد. یکی از مواردی که در معاینه‌ی قلب مشاهده می‌شود، سوفل قلب می‌باشد‌.

سوفل قلب هنگامی تشخیص داده می‌شود که یک صدای اضافی یا غیر عادی در ضربان قلب نوزاد شنیده شود. اختلال در جریان خون باعث بروز سوفل قلب می‌شود. سوفل قلب در بین نوزادان شایع است و هر نوزادی که سوفل قلب داشته باشد، صرفا مبتلا به یک بیماری قلبی نیست.

معاینات دوره‌ای نوزادان

آمارها نشان می‌دهد، از هر هزار نوزاد هشت نوزاد مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی می‌باشد که نیاز دارد توسط یک متخصص درمان شود. معاینه‌ی بعدی مربوط به معاینه‌ی لگن می‌باشد‌. ممکن است در برخی نوزادان مفاصل لگنی به درستی تشکیل نشده باشد. نقص در مفاصل لگنی دیسپلازی رشدی هیپ یا DDH نام دارد و در صورتی که درمان نشود، باعث مشکلات لگنی یا حتی مشکلات مفصلی می‌شود.

آمارها نشان می‌دهد، از هر هزار نوزاد یک یا دو نوزاد مبتلا به مشکلات مفصل ران است که نیاز دارد توسط یک متخصص مورد درمان قرار گیرد.

از دیگر معاینات بعد از تولد نوزاد معاینه‌ی بیضه‌ها در نوزادان پسر می‌باشد که برای اطمینان از قرار گرفتن بیضه‌ها در محل مناسب انجام می‌شود. آمارها نشان می‌دهد، از هر صد نوزاد دو تا شش نوزاد دارای بیضه‌هایی است که به مقدار کم پایین آمده یا اصلن پایین نیامده است.

علاوه بر معاینات ذکر شده، متخصص به بررسی علائم حیاتی نظیر درجه‌ی حرارت، ضربان قلب، میزان تنفس، فشار خون، اشباع اکسیژن، ظاهر عمومی نوزاد، پوست، سر و گردن، صورت، ریه‌ها، قلب، شکم، اندام تناسلی و مقعد می‌پردازد تا تمام مشکلات احتمالی را تشخیص دهد تا اقدامات لازم برای درمان در اسرع وقت صورت گیرد.

سخن آخر

همان طور که می‌دانید، در بدو تولد هر نوزادی مورد معاینه و بررسی قرار می‌گیرد تا مشکلات مادر زادی احتمالی و مشکلاتی که احتمال دارد هنگام فرایند زایمان به وجود آید تشخیص داده شود. معاینات بعد از تولد شامل معاینه‌ی چشم، معاینه‌ی قلب، معاینه‌ی لگن، معاینه‌ی بیضه‌ها در نوزادان پسر و معاینه‌ی علائم حیاتی نظیر درجه‌ی حرارت، ضربان قلب، میزان تنفس، فشار خون، اشباع اکسیژن، ظاهر عمومی نوزاد، پوست، سر و گردن، صورت، ریه‌ها، قلب، شکم، اندام تناسلی و مقعد می‌باشد.

متخصص مراقبت‌های بهداشتی با بررسی این موارد تمام مشکلات احتمالی را تشخیص می‌دهد. همچنین، در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد لازم است تا والدین در اسرع وقت به یک متخصص مراجعه کرده و به درمان مشکل مورد نظر اقدام کنند.