
هفت مورد از مشکلات نوزادان که طبیعی هستند
دورهی نوزادی از حساسترین و مهمترین دورههای زندگی به شمار میرود. آسیبپذیری ناشی از مشکلات مختلف، به ویژه عفونتها در این دوره بسیار شایع است. هر نوزادی ممکن است به چندین مشکل جدی یا غیرجدی دچار شود. والدین اغلب نسبت به سلامت نوزاد شان حساساند و این امر سبب میشود تا نسبت به هر تغییری در وضعیت سلامت آنها نگران شوند.
برخی وضعیتها وجود دارند که ممکن است چندان نگرانکننده نباشند و تا اندازهای طبیعی به حساب بیایند. دکتر آویشن محمدی، متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان، با تشخیص این شرایط به رفع نگرانی والدین کمک میکند. در این مقاله به توضیح برخی مشکلات نوزادان میپردازیم که تا حدی طبیعی در نظر گرفته میشوند و تنها در صورتی که طولانی شوند یا به خودی خود حل نشوند، باید به پزشک مراجعه کرد.
تب
دمای طبیعی کودک شما با سن، فعالیت و زمان روز متفاوت است. دمای نوزادان نسبت به بچههای بزرگتر بیشتر بوده و دمای همهی افراد بین اواخر بعد از ظهر تا اوایل عصر بالاترین درجهی حرارت و بین نیمه شب و اوایل صبح کمترین درجه است. تب یکی از مشکلات بسیار شایعی است که برای هر کودکی ممکن است اتفاق بیفتد. حرارت بدن نوزاد در اوایل صبح ۳۶ درجهي سانتیگراد و در اواخر روز ۹/۳۷ درجهی سانتیگراد طبیعی تلقی میشود. اگر از این حد فراتر رود، گفته میشود که کودک تب دارد.
لذا هرگاه دمای بدن کودک شما در ساعات مختلف شبانه روز متفاوت بود، نیازی به نگرانشدن نیست و باید به میزان فعالیت وی توجه کنید. با اینحال، تب خود یک بیماری به حساب نمیآید، بلکه یک علامتی از یک بیماری یا مشکلات نوزادان است. تب معمولا در سیر عفونت، یکی از سازوکارهای دفاعی بدن است، ولی موجب ناراحتی کودک میشود.
در صورتی که نوزاد کمتر از سه ماه شما دمای بالای ۳۸ درجهی سانتیگراد داشته یا با تب، حالت غیرعادی نیز داشته باشد، حتما با پزشک مشورت کنید. پزشک باید نوزاد را معاینه کند تا هرگونه عفونت یا بیماری جدی را رد کند. در هر صورت، همیشه خیلی سریع برای کاهش تب نوزادتان اقدام نمایید.
زردی
زردی یکی از وضعیتهای شایع و معمول در نوزادان است. بالاتر از ۶۰ تا ۷۰ درصد کودکان با زردی نوزادی تشخیص میشوند. زردی یک فرآیند طبیعی و فیزیولوژیک در نوزادان است که به دلیل عدم بلوغ کبد آنها و ناتوانی در دفع مادهای به نام بیلیروبین از بدن اتفاق میافتد. رنگدانهی بیلیروبین حاصل از تجزیهی گلبولهای قرمز میباشد و افزایش آن به پوست یا چشم نوزاد شما رنگ زرد میبخشد.
زردی تا اندازهای کاملا طبیعی است، ولی باید توجه داشت که زردی غیرطبیعی میتواند به عوارض بدی در آینده منجر شود. لذا اگر زردی نوزاد شما در روز نخست تولد چشمگیر بود، اگر نوزادتان بسیار زردتر شد، اگر زردی در سینه و شکم نمایان بود و اگر بیشتر دوام کرد، حتما با پزشک نوزادان مشورت نمایید.
نحوه تشخیص و چگونگی درمان زردی نوزادان چگونه است؟
استفراغ
استفراغ یکی دیگر از شایعترین مشکلات نوزادان است. استفراغ معمولاً در همهی نوزادان اتفاق میافتد. بعضی از نوزادان تقریباً بعد از هر شیرخوردن بدون توجه به هر اتفاقی ممکن است استفراغ کنند، سایر نوزادان به طور چشمگیری به تغییرات ساده در روش تغذیه واکنش نشان میدهند. دلیل استفراغ در واقع شلبودن اسفنکتر مری و معده در نوزادان است که پس از خوردن غذا به خوبی بسته نمیشود و لذا محتویات برمیگردند.
استفراغ یک وضعیت طبیعی است، ولی اگر به شکل پرتابی باشد و مواد غذایی ناگهان و با فشار بالا پرتاب شوند، یا اگر با کاهش وزن همراه باشد، حتما و فورا به پزشک مراجعه نمایید.
اسهال
مدفوع معمولی نوزاد، نرم و شل است. نوزادان تازه متولدشده اغلب با دفعات مکرر و گاهی اوقات با هر بار تغذیه دفع مدفوع دارند. به این دلایل، ممکن است در تشخیص زمان اسهال کودک تان مشکل داشته باشید. پس اگر مدفوع نوزادتان شلتر از حد طبیعی است، نگران نباشید.
در صورت مشاهدهی تغییرات در مدفوع، مانند مدفوع بیشتر و ناگهانی، ممکن است کودک شما دچار اسهال باشد. احتمالاً بیش از یک مدفوع در هر تغذیه یا مدفوع واقعا آبکی نشاندهندهی اسهال است. اسهال یک مشکل طبیعی در نوزادان است، ولی اگر با حجم زیاد باشد میتواند منجر به کاهش آب و الکترولیتها در بدن گردد. بیآبی نوزادان یک مشکل جدی است و باید سریع به پزشک مراجعه کنید.
پستانهای متورم
هورمونهای زمان بارداری در مادر به نوزاد هم منتقل شده و بر بدن وی اثر میگذارد. به همین دلیل، ممکن است در روز سوم پس از تولد، تورم پستانها در نوزادان پسر و دختر نیز دیده شود. چنین تورم سینه نوزاد دوام نمیآورد، اما یک نگرانی رایج در میان والدین است.
مشاهدهی پستانهای متورم یکی از رایجترین مشکلات نوزادان است که طبیعی به حساب میآید. تورم پستانها باید تا هفتهی دوم پس از تولد از بین برود، زیرا هورمونها از بدن نوزاد خارج میشوند. سینههای نوزاد را فشار ندهید یا ماساژ ندهید، زیرا این امر میتواند باعث عفونت زیرپوستی (آبسه) شود.
اگر پستانها قرمز شوند یا بیش از حد متورم گردند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. در مطب دکتر آویشن محمدی به این مشکل پرداخته شده و نگرانی شما رفع میگردد.
انحراف یا لوچی چشم
استرابیسم یا انحراف چشم زمانی است که چشمها در یک راستا قرار نمیگیرند یا یک یا هر دو چشم منحرف هستند. طبیعی است که چشمان نوزاد در چند ماه اول زندگی گهگاهی منحرف شوند. اما زمانی که کودک به 4 تا 6 ماهگی میرسد، چشم ها معمولاً صاف میگردند و در یک راستا قرار میگیرند. پس تا این سن، این مشکل طبیعی به حساب میآید و جای نگرانی نیست.
اگر یک یا هر دو چشم همچنان پس از این سن به داخل، بیرون، بالا یا پایین منحرف شود (حتی یک بار) احتمالاً به دلیل استرابیسم است. لذا بعد از شش ماهگی، لوچی چشم یک مشکل غیرطبیعی بوده و باید حتما به پزشک مراجعه نمایید.
مشکلات تنفس
پرداختن به الگوهای تنفسی نوزاد تازه متولدشده بسیار مهم است. بسیاری از اوقات ممکن است متوجه دورههایی از تنفس نامنظم همراه با خرخر، آه و ناله و نظایر آن شوید. حتی نوزاد ممکن است برای چند ثانیه تنفس خود را متوقف کند و سپس چندین نفس عمیق یا سریع بکشد تا این وقفه را جبران کند. این امر کاملا طبیعی تلقی میشود.
مشکلات تنفسی اغلب در نوزادانی که با سزارین به دنیا آمدهاند، بیشتر است. اگر مکث در تنفس بیش از ۱۵ ثانیه طول کشید، یا تعداد تنفس به بیش از ۸۰ بار در دقیقه رسید و همچنین اگر متوجه تغییر رنگ آبی یا کبودی لبها و نوک انگشتان شدید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید.
نوزادان باارزشترین دارایی پدر و مادر به شمار میروند. همهی والدین تلاش میکنند تا در این دوره بیشترین توجه را برای نگهداری از آنها صرف نمایند. هر مشکلی حتی اگر طبیعی باشد، موجب نگرانی پدر و مادر میگردد. هفت مورد شامل تب، زردی، اسهال، استفراغ، متورمشدن پستانها، انحراف چشمها و مشکلات تنفسی از شایعترین مشکلات نوزادان هستند که تا حدی طبیعی در نظر گرفته میشوند.
دکتر آویشن محمدی با داشتن تخصص بیماریهای کودکان و فوق تخصص نوزادان به بررسی وضعیت نوزاد شما و رفع نگرانی تان کمک میکند.