تأثیرات مثبت ختنه بر سلامتی نوزادان

تاثیرات مثبت ختنه بر سلامت نوزادان
تاثیرات مثبت ختنه بر سلامت نوزادان

تأثیرات مثبت ختنه

ختنه عملی است که طی آن قسمتی از پوست آلت مردانه که تا حدودی جلوی کلاهک قرار دارد برداشته می‌شود.

ختنه به دلیل این که آثار مثبت و فواید زیادی از آن ذکر شده است در ادیان مختلف مثل اسلام واجب شمرده شده است. انجام این کار بین مردم غیرمسلمان و مردم مناطق آمریکا و اروپا هم رواج دارد. علاوه بر مسایل اعتقادی مزیت‌های این کار بسیاری از فرهنگ و کشور‌ها را به انجام این کار تشویق کرده است.

مهمترین فایده ختنه‌کردن پسران پیشگیری از بروز عفونت‌های دستگاه ادراری در کودکان و شیرخواران است که می‌تواند عوارض خطرناکی در صورت بروز به‌وجود بیاورد. این عوارض ناخوشایند باعث ازبین‌رفتن بافت کلیه‌ها و نارسایی کلیه می‌شود. عفونت ادراری در ۷۵ درصد کودکان پسری که ختنه نشوند 10 برابر بیشتر از کودکانی است که در یک سال اول عمر ختنه شده‌اند.

جالب است بدانید که انجام ختنه در افراد بزرگسال نیز مفید است و احتمال ابتلا به ایدز را در مردان کاهش می‌دهد و نیز از بیماری‌های عفونی دیگر جلوگیری می‌کند. دلیل این ادعا این است که در یک کشور مثل هندوستان، که اصلاً ختنه‌کردن در آن مرسوم نیست، مقدار سرطان آلت تناسلی ۱۰ برابر بیشتر از کشور مشابهی است که پسران در آنجا ختنه می‌شوند.

از نظر دکتر آویشن محمدی فوق‌ تخصص نوزادان در تهران بهترین زمان انجام ختنه برای نوزاد پسر بین از 10 روزگی تا 1 ماهگی می‌باشد.

چرا ختنه؟

 در حالت طبیعی در آلت مردانه و زیر پوست ابتدای آن، ماده سفید رنگی تولید و ترشح می‌شود. ماده نامبرده حالت نرم‌کنندگی داشته و نمی‌گذارد که پوست بر سر آلت بچسبد. این ماده چرک و یا چیز مضری نیست، اما در مواردی هم این ترشحات حالت عفونی پیدا می‌کنند و ممکن است مشکلات بزرگی را به‌وجود آورند که در نهایت منجر به عفونت و آسیب به کلیه‌ها و مجرای ادراری شوند. کودکانی که ختنه نشده‌اند بسیار بیشتر در مقابل عفونت‌های ادراری و کلیه آسیب‌پذیر هستند.

 دانستن این نکته ضروری است که بر طبق نظر پزشکان، انجام ختنه در لذت و فعالیت جنسی در آینده تأثیری نخواهد داشت و در دستگاه ادراری نیز تغییرات منفی ایجاد نمی‌کند.

فواید ختنه

  • از فواید ختنه این است که در هنگام رابطه جنسی خطر ابتلای مرد به ایدز را تا ۶۰ درصد کاهش می‌دهد. در واقع، اگر مردی ندانسته وارد رابطه جنسی با زنی شود که ویروس ایدز دارد، کمتر در خطر ابتلا به این ویروس قرار می‌گیرد.
  • تبخال و زگیل تناسلی از بیماری‌هایی است که برای خیلی از افراد مشکل‌ساز می‌شود. افراد  ختنهشده ۳۰ الی ۴۰ درصد احتمال آلوده‌شدن به این ویروس در آن‌ها کاهش می‌یابد و ویروس‌هایی مثل ‏hpv هم تا ۳۰ درصد به مردان ختنه‌شده کمتر آسیب می‌رساند.
  • افرادی که ختنه شده‌اند به‌طور محسوس در آن‌ها بیماری‌های آمیزشی و سرطان آلت تناسلی کاهش پیدا می‌کند.
  • دانستن این نکته هم خالی از لطف نیست که تأثیرات مثبت ختنه تنها برای مردان نیست. ختنه‌شدن مرد برای زنانی که شریک جنسی دائمی مثل همسر دارند هم مشهود است. زنانی که دارای همسر ختنه‌شده هستند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم در آن‌ها به شدت کاهش خواهد یافت.
  • عملی کم‌خطر و در بسیاری از مواقع عوارض خطرناکی برای کودک نخواهد داشت و مشکلات بزرگ در موارد کمی مشاهده می‌شود.
  • عوارض ختنه‌کردن گویا با التهاب و خونریزی است و عوارض شدید و نگران‌کننده به‌ندرت رخ می‌دهد. این مشکلات در نوزادان نیم درصد، در کودکان ۹ درصد و در بزرگسالان می‌تواند تنها ۵ درصد باشد؛ پس جای نگرانی وجود ندارد.
  • بر طبق بررسی‌های پزشکان احتمال آلودگی مردان به ویروس اچ‌آی‌وی در آن‌ها که ختنه شده‌اند ۲ تا ۸ برابر کمتر از مردانی است که ختنه نشده‌اند. در جوامعی مانند کشورهای آفریقایی که شیوع ویروس ایدز گسترش دارد، دانشمندان مبادرت به ختنه افراد کرده‌اند و پس از مدتی آماری چشمگیر از کاهش این بیماری در آن منطقه مشاهده شده است.
  • آلت‌های ختنه‌شده این مزیت را دارند که راحت‌تر تمیز می‌شوند و امور بهداشتی بهتر روی آن‌ها انجام می‌پذیرد. مخصوصاً کودکان که به‌درستی نمی‌توانند عمل نظافت را انجام دهند کمتر در معرض عفونت‌های ادراری و کلیوی قرار می‌گیرند.
  • البته در بسیاری از موارد توصیه شده است که در سنین پایین عمل ختنه انجام شود. اما با این حال افرادی هستند که به دلیل فوایدی که از ختنه متوجه شده‌اند در سنین بالاتر مبادرت به این عمل می‌کنند. خونریزی آلت تناسلی در زمان ختنه‌کردن در کودکان یک الی سه ماهه بسیار اندک است و با بالا‌رفتن سن احتمال خونریزی بیشتر می‌گردد. اگر ختنه در دو الی سه ماهگی اول انجام نشود پزشک بعد از این ایام ختنه را با عمل جراحی انجام خواهد داد. البته در ۲۴ ساعت اول تولد انجام ختنه توصیه نمی‌گردد.
فواید ختنه

چه زمانی می‌شود نوزاد را ختنه کرد؟

  • کودک باید از نظر جسمی شرایط سالم و پایداری داشته باشد و مورد معاینه پزشک قرار گیرد.
  • بهتر است زمانی این کار انجام شود که قبل از ترخیص از بیمارستان باشد. باید آلت تناسلی نوزاد اندازه طبیعی داشته باشد و مشکلات مادرزادی در آناتومی آن دیده نشود.
  • سایز آلت باید اندازه‌ای باشد که باعث پنهان‌شدن پوست سر آلت نگردد.
  • اگر به‌طور ژنتیکی سابقه اختلالات خونریزی وجود دارد باید توسط پزشک بررسی گردد.
  • بهتر است کودک قبل از ختنه ویتامین k مصرف کند.

در هر صورت با مطالعات انجام‌شده مشخص شده است که عمل ختنه فواید زیادی دارد که برای پسران می‌تواند امری ضروری باشد. با انجام این فرایند مردانه هم به دستورات اعتقادی و فرهنگی عمل می‌شود و هم کودک شما در آینده از سلامت بهتری برخوردار خواهد بود. داشتن کودک سالم برای هر پدر و مادری آرزوست. ما برای تحقق این آرزو در کنار شما هستیم.