روش های انجام ختنه

روش های انجام ختنه
روش های انجام ختنه

روش‌های انجام ختنه

به‌طور خلاصه ختنه‌کردن عبارت است از برداشتن پوست ناحیه منتهی به سر آلت تناسلی. ختنه با روش‌های متعددی انجام می‌شود که به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت. قبل از انجام ختنه کودک باید آمادگی کودک جهت انجام این کار مورد بررسی قرار گیرد. در بیشتر موارد ختنه چند روز پس از به‌دنیاآمدن نوزاد قابل انجام است. اما به دلیل نارس‌بودن نوزاد ممکن است با کمی تأخیر انجام شود. کودکی که می‌خواهد ختنه شود باید توسط پزشک متخصص معاینه گردد تا شرایط با ثبات سلامتی او تأیید گردد. نباید آلت نوزاد بسیار کوچک باشد یا دارای اختلالات رشدی و ژنتیک باشد. بهتر است سوابق بیماری‌های خونی و ارثی در کودک بررسی شود؛ زیرا ممکن است باعث خونریزی و یا عدم لخته‌شدن خون گردد.

ختنه به روش جراحی

در ختنه کودک به روش جراحی پزشک با استفاده از تیغ جراحی دورتادور پوست کلاهک آلت تناسلی را برش می‌دهد و سپس آن را بخیه می‌زند. این روش که به روش سنتی نیز معروف است سالیان سال توسط افراد در منزل یا مکان‌های انجام این کار صورت می‌پذیرفته است و سابقه‌ای طولانی و تاریخی دارد. البته این روش کمی خونریزی هم دارد که به‌راحتی کنترل می‌گردد. انجام این روش زمان درمان طولانی‌تری را می‌طلبد تا بریدگی و زخم‌ها به‌طور کامل بهبود یابد. بعد از انجام ختنه کودک به روش جراحی، کودک نباید چند روز پوشک شود زیرا پانسمان‌های موجود در اثر باز و بسته ‌کردن ممکن است دردناک شوند و بهتر است کودک آزادتر باشد. حدود یک هفته بعد از انجام ختنه به روش جراحی، کودک را می‌توان به حمام برد و پانسمان‌ها نیز به مرور خود جدا خواهند شد. گاهی آنتی بیوتیک هم توسط پزشک برای کودک تجویز می‌گردد.

ختنه به روش حلقه

در ختنه کودک به روش حلقه، حلقه‌ای دور آلت تناسلی نوزاد بسته می‌شود و با نخ سفت و مهار می‌گردد تا خون به قسمت‌های بالایی نرسد و همانند بند ناف کودک خشک شده و جدا گردد. در این روش باید مراقبت بیشتری به عمل آید تا عفونتی رخ ندهد. در روش حلقه کمی احتمال التهاب و عفونت بیشتر می‌گردد. در هنگام انجام این عمل اگر پس از گذشت ۵ الی ۸ روز پوست اضافه جدا نشد و تورم کمتر نگردید باید نزد پزشک رفت. تا یک‌سالگی می‌شود از این روش برای ختنه‌ کودک استفاده کرد و برای سن‌های بالاتر توصیه نمی‌گردد. دکتر آویشن محمدی فوق‌ تخصص نوزادان در تهران در مطب خود به دو روش فوق ختنه کودک دلبند شما را انجام می‌دهند.

ختنه با روش لیزر

این روش کمتر انجام می‌شود و برداشتن بافت پوست‌مانند آلت تناسلی با لیزر صورت می‌پذیرد.

ختنه با دستگاه کلیپس نقرهای

ختنه کودک با دستگاه کلیپس نقره‌ای یکی از راه‌های مدرن و جدید در زمینه ختنه‌ کردن کودکان است. این روش در سال‌های اخیر مرسوم شده است و شیوه‌ای جدید به حساب می‌آید. در این روش ختنه، پوست دور کلاهک به‌وسیله دستگاه برداشته می‌شود و دیگر نیازی به گذاشتن حلقه یا زدن بخیه نیست و فقط در انتهای کار پانسمان کوچک روی آلت قرار می‌گیرد. به این نکته باید توجه داشت که استفاده از کلیپس نقره‌ای برای کودکانی که چاق بوده و یا آلتی کوچک دارند توصیه نمی‌شود. زیرا آلت کودک در لایه‌های چربی فرو رفته و انجام ختنه دشوار می‌گردد.

ختنه کودک با بیهوشی یا بی‌حسی؟

انجام ختنه کودک با دو روش بیهوشی عمومی و یا بی‌حسی موضعی صورت می‌پذیرد. البته ازآنجاکه بیهوشی عمومی باعث می‌شود پزشک راحت‌تر کار خود را انجام دهد مزیت بیشتری به حساب می‌آید. در زمان بی‌حسی موضعی ممکن است کودک دچار ترس و هراس شود و این اضطراب و بی‌قراری احتمال تأثیر منفی روی کار پزشک نیز خواهد گذاشت. در ضمن این ترس و هراس ممکن است تأثیر روانی نامطلوبی روی کودک به جای بگذارد. در بیشتر موارد پزشکان کودکان کمتر از دو ماه را با روش بی‌حسی موضعی ختنه می‌کنند و کودکان بالای ۶ ماه را با بیهوشی ختنه می‌نمایند.

کدام روش ختنه مناسب تر است؟

کدام روش ختنه مناسبتر است؟

نمی‌شود گفت که کدام روش ختنه کودک از بقیه بهتر است. شرایط هر فرد تعیین‌کننده نوع روشی است که این عمل می‌تواند به بهترین شیوه انجام شود. در این میان تصمیم نهایی با پدر و مادر و پزشک متخصص است. بهتر است این کار را بر عهده پزشک با تجربه و متخصص بگذارید تا بهترین نتیجه حاصل شود.

 مراقبت‌های بعد از ختنه

  • بعد از هر بار ادرار‌کردن کودک و یا حمام‌بردن او، کمی دو طرف آلت کودک را فشار دهید تا آلودگی‌ها و ترشحات بهتر تمیز شود.
  • آلت کودک را با ویتامین A و وازلین چرب کنید و بهتر است تا یک ماه بعد از ختنه کودک بعد از هر بار ادرار‌کردن حتما آلت نوزاد با آب شسته شود.
  • هفته اول بعد از انجام ختنه کودک بهتر است کودک آزاد باشد و یا پوشک او زودتر عوض گردد.
  • اگر حجم ادرار کودک بیشتر و نیز رقیق‌تر گردد سوزش آلت هنگام ادرار کمتر خواهد شد. برای این منظور بهتر است شیر بیشتری به کودک در ایام بهبودی بعد از ختنه داده شود.
  • در صورت مشاهده علائم سخت ادرار‌ کردن و یا قطع و وصل شدن آن، حتماً پزشک را در جریان قرار دهید.
  • در صورت مشاهده خونریزی در محل ختنه کودک حتماً به پزشک مراجعه کنید.

انجام این عمل برای پسران و مردان آینده امری اجتناب‌ناپذیر است زیرا از عفونت ادراری جلوگیری می‌کند و با انجام این عمل سلامت آینده کودک تأمین می‌گردد. از لحاظ فرهنگی و دینی هم امری واجب است که باید انجام شود؛ پس بهتر است به بهترین و سالم‌ترین شیوه صورت پذیرد. سلامت کودک دلبند شما آرزوی ماست.