مراقبت از پوست نوزادان

مراقبت از پوست نوزادان
مراقبت از پوست نوزادان

مراقبت از پوست نوزادان

همان‌طور که به دیگر مسائل نوزاد خود اهمیت می‌دهید مراقبت از پوست نوزاد نیز اهمیت بسیار دارد. پوست نوزاد بسیار نرم و لطیف است و میزان چربی و رطوبت آن کمتر از انسان‌های بالغ است؛ از‌این‌رو به مراقبت و دقت بیشتری نیاز دارد.

استفاده از صابون و پاک‌کننده‌ها

برای استحمام به کودک از صابون‌های ملایم و بدون رایحه و بو استفاده کنید. سعی کنید از شامپوهای غیرصابونی برای کودک استفاده کنید. برای شستن ملحفه و لباس‌های نوزاد از شوینده‌هایی استفاده کنید که ملایم و بدون عطر و رایحه باشد. در انتخاب صابون نوزاد دقت کنید.

استفاده از مرطوبکننده‌ها

 برای مراقبت از پوست نوزاد از یک صابون ملایم یا از یک محلول تمیز‌کننده غیر‌صابونی بهره ببرید. بعد از استحمام کودک زمانی که هنوز پوست مرطوب است از مرطوب‌کننده‌ و لوسیون‌هایی که رطوبت را در خود نگه می‌دارند استفاده کنید‌. حفظ رطوبت پوست کودک به‌خوبی می‌تواند سلامت پوست لطیف او را تأمین کند.

 استفاده از نرم‌کننده‌ها

پزشکان استفاده از نرم‌کننده‌ها را برای همه کودکان در هر سنی توصیه می‌کنند. نرم‌کننده‌ باید از کیفیت مناسبی برخوردار باشد، زیرا ممکن است برخی از کودکان به نرم‌کننده‌ها حساسیت نشان دهند. در ابتدا با احتیاط مقداری از این نرم‌کننده‌ را استفاده کنید و در صورت عدم مشاهده علائم حساسیت‌زا به مصرف آن ادامه دهید. یک نرم‌کننده‌ خوب و استاندارد می‌تواند به سلامت پوست کودک دلبند شما کمک بسیار زیادی کند.

استفاده از شامپوی نوزاد

بهداشت و سلامت پوست و موی کودک رابطۀ مستقیم با نوع شوینده‌هایی دارد که والدین مصرف می‌کنند. استفاده از شامپوهای مخصوص کودکان به دلیل اینکه PH خنثی دارند موجبات سوزش چشم کودک را فراهم نمی‌کنند. همچنین، با اضافه‌شدن پروتئین‌ها و اسیدهای چرب به‌صورت ملایم‌، علاوه بر پاک‌کنندگی از هرگونه تحریک پوست و چشم و نیز خشکی هم جلوگیری به‌عمل می‌آید.

شامپوهای مخصوص کودکان و نوزادان اسانس مصنوعی نداشته و سبب تحریک و حساسیت پوست نمی‌شود.

نگهداری از پوست نوزاد

لوسیون کودک

گاهی پیش می‌آید که پوست نوزاد دچار اگزما شده و یا حالت خشک پیدا کند. استفاده از لوسیون و مرطوب‌کننده‌های مناسب می‌تواند پوست کودک شما را در برابر خشکی و اگزما حفظ کند و زمینه حساسیت و آلرژی را کاهش دهد.

نکات مهم در خرید شامپوی نوزاد
  • مقدار PH مورد بررسی قرار گیرد. دقت نمایید از شامپویی استفاده کنید که PH آن مناسب پوست نوزاد شما باشد.
  • دقت کنید که PH ۱ الی ۶ نشان‌دهنده ماده‌ای اسیدی است و مقدار ۸ الی ۱۴ ماده قلیایی است.
  • مقدار PH شامپو باید 7 باشد. یعنی نه اسیدی و نه قلیایی، بلکه حالتی خنثی داشته باشد.
  • دقت کنید شامپوی مورد نظر ضدحساسیت‌زا نبوده و کودک شما به آن آلرژی نداشته باشد.
  • شامپوی مطلوب می‌تواند رایحه ملایم و خوبی داشته باشد. اگر شامپویی دارای عطرهای شدید باشد پوست و حواس کودک شما را تحریک خواهد کرد.
  • دقت کنید شامپوی مورد استفاده پوست کودکان شما را خشک نکند؛ زیرا پوست نوزاد به‌راحتی رطوبت از دست می‌دهد.
  • به این نکته دقت داشته باشید که حتماً از شامپویی استفاده شود که بدون سوزش چشم باشد. چشم کودک شما بسیار حساس و آسیب‌پذیر است.
  • سعی کنید مطمئن شوید شامپوی مورد استفاده مواد شیمیایی کمی داشته باشد. بنابراین، از شامپوهایی استفاده کنید که در آن از تمیز‌کننده‌های خفیف استفاده شده باشد تا سبب تحریک پوست نگردد.
نکات خرید لوسیون بدن نوزاد
  • لوسیون مورد استفاده باید PH متعادلی داشته باشد.
  • در ساخت آن از مواد خالص و طبیعی استفاده شده باشد.
  • فاقد الکل، مواد شیمیایی، رنگ و عطر مصنوعی باشد.
  • لوسیون مناسب باید حالت آنتی باکتریال و ضد‌التهاب داشته باشد.
  • باید دارای رطوبت نرمال بوده و پس از استفاده به سرعت جذب گردد.

انواع صابون کودک

صابون کودکان به دو صورت مایع و جامد مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در واقع صابون‌های مایع از لحاظ مواد تشکیل‌شده صابون به حساب نمی‌آیند و نوعی پاک‌کننده‌ هستند. البته اگر در ساخت صابون از روغن نارگیل به مقدار زیاد استفاده شود صابون معمولی به حالت مایع در‌خواهد آمد. در بسیاری از صابون‌های مایع، مواد دیگری چون نرم‌کننده‌، پاک‌کننده‌، کف‌کننده‌، مواد ضد‌باکتری و چرب‌کننده‌ ‌وجود دارد.

صابون‌های جامد پاک‌کننده‌هایی بسیار ملایم با کف مناسب هستند که به پوست نوزاد شما طراوت و شادابی می‌بخشند.

علاوه بر موارد گفته‌شده نکات ریز دیگری نیز وجود دارد که با رعایت آن مراقبت از پوست نوزاد بیشتر و بهتر می‌شود:

  • سعی نمایید پوشک نوزاد را در فاصله‌های زمانی کمتری تعویض نمایید تا کودک دچار سوزش و خارش و التهابات احتمالی نگردد.
  • اگر آثار قرمزشدگی در اطراف ناحیه تناسلی مشاهده نمودید با پزشک مشورت کرده و با استفاده از کرم‌های مخصوص از شدت و التهاب آن جلوگیری نمایید.
  • استفاده از پودر بچه بسیار می‌تواند مؤثر باشد و از عرق‌سوختگی در کودکان در نواحی مختلف بدن جلوگیری کند.
  • سعی کنید محیط خانه دارای رطوبت کافی باشد. اگر در محیطی خشک زندگی می‌کنید استفاده از مرطوب‌کننده‌ها فراموش نگردد.
  • پوست نوزادان بسیار حساس است، لذا سعی نمایید کمتر در محیط باز و نور آفتاب قرار گیرد. استفاده از پوشش مناسب برای جلوگیری از تابش مستقیم نور مضر خورشید ضروری است.
  • از بوسیدن زیاد و لمس پوست صورت کودک جداً خودداری نمایید. ممکن است برای شما لذت‌بخش باشد، اما در کودک می‌تواند سبب جوش، خارش و حساسیت شود.

با رعایت نکاتی ساده و مشورت با پزشک می‌توانید کودکی با پوست سالم و لطیف داشته باشید. با مراجعه به دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران و استفاده از راهکارهای مفید او همواره کودکی سالم و شاداب داشته باشید.