مراقب عفونت‌های قارچی در نوزادان باشید

عفونت های قارچی در نوزادان
عفونت های قارچی در نوزادان

عفونت ‌های قارچی در نوزادان

عفونت ‌های قارچی در بسیاری از نوزادان و کودکان دیده می‌شود. این قارچ‌ها عموماً در نواحی چین‌خورده پوست به‌وجود می‌آید. قارچ‌ها بیشتر در نواحی زیر بغل، گردن، دهان و ناحیه پوشک نوزاد قابل مشاهده هستند. در صورت تشخیص به‌موقع، عفونت ‌های قارچی نوزادان به‌راحتی رفع می‌گردد و در صورت غفلت ممکن است عوارض وخیم‌تری را به‌وجود بیاورد.

در اینجا راه‌های غلبه بر عفونت ‌های قارچی نوزادان در نواحی مختلف بررسی می‌گردد:

بثورات پوستی ناشی از پوشک

یکی از حساس‌ترین نواحی از بدن نوزاد که محیطی مناسب برای رشد و ازدیاد قارچ‌هاست محلی است که پوشک بسته می‌گردد. اگر مشکلات پوستی در این ناحیه بیشتر از دو روز به طول بینجامد و منجر به بروز ‌هاله‌های قرمز‌رنگ شود، به احتمال فراوان عفونت قارچی به‌وجود آمده است. در این شرایط توصیه می‌گردد که محل ادرار و مدفوع کودک با دستمال تمیز نشود و آن را با آب‌گرم و صابون شستشوی بدهید. پس از این کار با ملایمت با دستمال کاملاً تمیز، محل را خشک کنید. دقت داشته باشید که از صابون مخصوص کودک استفاده کنید. می‌توانید با گرمای ملایم سشوار بعد از شستشو، مبادرت به خشک‌کردن کودک نمایید. سعی کنید زود به زود پوشک کودک را تعویض کنید تا محیط مرطوب ایجاد‌شده کمتر به پوست لطمه بزند.

ممکن است کودک شما به نوعی خاص از پوشک حساسیت داشته باشد. با عوض‌کردن پوشک کودک می‌توانید در مهار قارچ‌ها و بثورت پوستی پیشقدم شوید.

برفک دهان کودک و نوزادان

قارچ کاندیدا آلبیکانس (برفک دهان) می‌تواند در دهان نوزاد رشد کرده و لایه سفید رنگ را به‌وجود آورد. این لایه سفید رنگ می‌تواند در قسمت‌های داخلی گونه و ناحیه گلوی نوزاد به‌وجود آید. در صورت مشاهده علائم این‌چنینی حتماً کودک را نزد پزشک ببرید تا راه‌حلی مطمئن پیش‌روی شما قرار گیرد.

قارچ بین انگشتان

قارچ کاندیدا در بین انگشتان کودک، زیر ناخن و چین کف دست ایجاد می‌گردد. در بسیاری از موارد این قارچ با بردن دست به سمت دهان، وارد دهان نوزاد می‌شود. بهتر است در این شرایط حداقل روزی یک مرتبه دست‌های کودک شسته شود و مناطق بین انگشتان و چروک‌های کف دست از قارچ‌ها پاک گردد. در صورت پیشرفته‌تر‌بودن مقدار عفونت ‌های قارچی نوزادان در این ناحیه، می‌توان با تجویز پزشک از پمادهای ضدقارچ استفاده کرد.

عفونت قارچی در دوران شیردهی

ممکن است مادری در دوران شیردهی دچار عفونت قارچی شود و می‌تواند این عفونت به کودک منتقل شود. علاوه بر مراجعه به پزشک، مادر می‌تواند از موادغذایی حاوی ماست و سیر برای غلبه بر عفونت ‌های قارچی نوزادان استفاده کند.

درمان های خانگی عفونت های قارچی در نوزادان

درمان‌های خانگی قارچ‌های پوستی

روش‌های ساده و خانگی برای درمان عفونت ‌های قارچی نوزادان وجود دارد که در بیشتر موارد مؤثر واقع می‌شود، اما بهتر است این‌گونه درمان‌ها با نظر پزشک انجام پذیرد. جهت مشاهده غذاهای مناسب برای شیرخواران کلیک نمایید.

در ادامه به چند مورد از این‌گونه درمان‌ها خواهیم پرداخت:

  • ماست:‌ماست طبیعی و تازه دارای مقادیر زیادی از ماده ضد قارچ قوی است که می‌تواند به از‌بین‌رفتن قارچ‌ها در بدن کمک کند. اگر کودک شما خوردن مواد‌‌غذایی را شروع کرده است‌ می‌توانید به رژیم غذایی او این ماده غذایی را اضافه کنید.
  • سرکه سیب: یکی از قوی‌ترین آنتی‌بیوتیک‌ها جهت مهار قارچ‌ها به‌حساب می‌آید.
  • سیر: سیر دارای خاصیت ضد قارچی و آنتی باکتریال است. قرار‌دادن آن بر روی قسمت‌های عفونی‌شده توسط قارچ‌، می‌تواند آن را مهار کند.
  • روغن نارگیل: این‌ روغن خاصیت ضد قارچی دارد و می‌تواند مناطق آسیب‌دیده با قارچ را درمان کند.
  • بابونه: گیاهی مفید است که می‌تواند در درمان مشکلات پوستی و حتی اگزما به کار برده شود.
  • روغن پونه کوهی: برای درمان عفونت ‌های قارچی مناسب بوده، اما بهتر این است که قبل از مصرف آن با پزشک مشورت شود.
  • برگ زیتون: درمانی گیاهی و قوی با خاصیت ضد قارچ و انگل است. برای درمان قارچ در بدن کودکان می‌تواند گزینه‌ای مناسب باشد.
  • زردچوبه: خیلی از افراد از خواص این داروی گیاهی برای از‌بین‌بردن قارچ استفاده می‌کنند.
  • هیدروژن پراکسید: ترکیب ساده شیمیایی از محصولات پر‌کاربرد برای از‌بین‌بردن عفونت ‌های قارچی نوزادان است.
  • سفیدکننده: سفید‌کننده‌ها حالتی ضد قارچ دارند. شستشوی کودک با یک سفید‌کننده رقیق‌شده می‌تواند در مهار قارچ مؤثر واقع شود.
  • برگ‌های مارگوسا: معمولاً با نام چریش نیز شناخته می‌شود و دارای خواص دارویی زیاد از جمله قارچ‌زدایی است.
  • آلوئهورا: اگر مقداری از ژل آلوئه‌ورا و روغن کرچک با هم ترکیب شوند از داروهای مؤثر خانگی برای درمان قارچ‌های پوست است.

همچنین کودک را به مدت بیشتری باز بگذارید تا شرایط برای شکل‌گیری قارچ در محل پوشک کمتر به‌وجود آید.

نتیجه‌گیری

بروز عفونت ‌های قارچی نوزادان در شرایط عادی خطرناک نیست، اما اگر کودک دارای سیستم ایمنی ضعیفی باشد، این عفونت‌ها وارد سیستم گردش خونی شده و مشکلات زیادی را می‌تواند به‌وجود بیاورد. اگر عفونت‌ها به‌خوبی درمان نشوند برخی از لکه‌های روی پوست ممکن است باقی بماند.

در برخی موارد بی‌قراری‌های ناشی از عفونت ‌های قارچی نوزادان سبب کم‌اشتهایی کودک می‌گردد. دقت کنید کودک در این ایام دچار سوء‌تغذیه نگردد و رشد او تحت‌تأثیر قرار نگیرد. اگر بنا بر صلاحدید پزشک برای کودک شما آنتی‌بیوتیک تجویز شد حتماً  آن را  سر وقت مصرف کنید؛ زیرا آنتی‌بیوتیک‌ها اگر در زمان مناسب مصرف نشوند عوارض از خود به‌جای خواهند گذاشت.

با مراجعه به دکتر متخصص در همه مراحل زندگی، سلامت کودک دلبندتان را تضمین نمایید. دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران در کنار شماست تا کودکی سالم داشته باشید.