علت بیماری روزئولا در کودکان چیست؟

علت بیماری روزئولا در کودکان چیست؟
علت بیماری روزئولا در کودکان چیست؟

روزئولا از عفونت‌های شایع در بین کودکان می‌باشد که معمولاً کودکان زیر ۲ سال به آن مبتلا می‌شوند. اما احتمال ابتلای افراد بزرگسال به این بیماری نیز وجود دارد. در ادامه این مطلب به بررسی کامل این بیماری، علت بیماری روزئولا در کودکان علائم، درمان، راه‌های تشخیص، عوارض و راه‌های پیشگیری می‌پردازیم.

 

علت بیماری روزئولا در کودکان

علت این بیماری نوعی ویروس می‌باشد. سویه شش از ویروس هرپس انسانی علت بیماری روزئولا در کودکان می‌باشد. علاوه‌بر سویه شش، ویروس هرپس انسانی نوع هفت می‌تواند از علت بیماری روزئولا در کودکان باشد. از دیگر علت‌های این بیماری می‌توان به تماس با کودکی است که مبتلا به این بیماری می‌باشد و می‌تواند این ویروس را به فردی دیگر منتقل کند. دوره کمون یا نهفتگی در این بیماری بین ۵ تا ۱۰ روز می‌باشد.

 

علائم بیماری روزئولا در کودکان

از علائم بیماری می‌توان به تب، راش پوستی، اسهال خفیف، کاهش اشتها، تورم پلک، آبریزش بینی، تحریک پذیری، سرفه و عطسه اشاره کرد. در ادامه هر کدام را بررسی می‌کنیم.

تب

به طور طبیعی بیماری روزئولا با تب بالای ۳۹.۴ درجه سانتی‌گراد شروع می‌شود و ۳ تا ۵ روز بعد از آن ادامه دارد. در برخی از کودکان به همراه تب علائمی مانند گلودرد، آبریزش بینی، سرفه و تورم غدد لنفاوی در گلو مشاهده می‌شود.

راش پوستی

در این بیماری اغلب تب بالا به صورت ناگهانی پایین می‌آید و پس از قطع شدن تب راش پوستی در کودکان ظاهر می‌شود. راش پوستی معمولاً در قفسه سینه، پشت و شکم ظاهر و سپس در بازو و گردن نمایان می‌شود. معمولا راش پوستی همراه با خارش برای کودک نمی‌باشد و بین چند ساعت تا چند روز راش پوستی ناشی از بیماری  روزئولا در کودکان مشاهده می‌شود.

 

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

از آنجا که علائم این بیماری مشابه سرماخوردگی و علت بیماری روزئولا در کودکان نیز ویروس می‌باشد، بهتر است با بروز علائم اولیه به پزشک مراجعه شود. در صورت مشاهده تب بالای ۳۹.۴ درجه سانتی‌گراد بیش از ۷ روز و مشاهده طولانی مدت راش پوستی در کودکان سریعاً به پزشک مراجعه نمایید.

 

راه تشخیص بیماری روزئولا

از آنجا که اولین علائم بیماری روزئولا مشابه با عفونت‌های دیگر می‌باشد، تشخیص این بیماری معمولاً سخت می‌باشد. اما پزشک می‌تواند با پرسیدن شرح حال و بررسی وضعیت عمومی کودک این بیماری را تشخیص دهد. در صورتی که بیماری تشخیص داده نشد، می‌توان با دادن آزمایش خون وجود ویروس و آنتی‌بادی‌های ویروس در جریان خون را مشخص کرد.

                                  

درمان پزشکی بیماری روزئولا در کودکان

از آنجا که علت بیماری روزئولا در کودکان نوعی ویروس می‌باشد، داروی مشخص و واکسنی برای درمان این بیماری وجود ندارد. معمولاً پس از گذراندن دوره بیماری بهبودی حاصل می‌شود و جای نگرانی نیست؛ اما برای کاهش تب و التهاب ناشی از ویروس می‌توان از داروهایی مانند استامینوفن یا ایبوپروفن برای کودکان و نوزادان با دوزهای مناسب استفاده کرد. توجه کنید قبل از مصرف دارو حتماً با پزشک مشورت کنید و از مصرف خودسرانه دارو بپرهیزید.

 

درمان خانگی بیماری روزئولا در کودکان

از مهمترین نکاتی که هنگام ابتلا به بیماری‌های ویروسی باید به آن توجه کرد مصرف مایعات به صورت کافی می‌باشد. مصرف مایعات به صورت کافی باعث جلوگیری از کم آبی بدن (دهییدراته شدن) می‌شود. استراحت به میزان کافی هنگام ابتلا به عفونت ویروسی از دیگر نکات مهم است که باید به آن توجه شود. درمان خانگی تب نیز می‌تواند به درمان این بیماری کمک کند.استفاده از دستمال خیس شده با آب ولرم برای کاهش تب مفید می‌باشد. توجه کنید بهتر است به کودک لباس‌های خنک و راحت بپوشانید.

 

عوارض بیماری روزئولا

تشنج

در صورتی که دمای بدن به صورت ناگهانی دچار افزایش شود، کودک دچار تشنج می‌شود. هنگامی که کودک دچار تشنج می‌شود، برای مدت زمان کوتاهی بیهوش می‌شود و سر، پا و دست کودک شروع به لرزش می‌کنند. این لرزش بین چند ثانیه تا چند دقیقه ادامه دارد و در این حال ممکن است کودک توانایی کنترل مثانه و روده خود را از دست دهد.

هنگامی که کودک دچار تشنج شد، باید سریعاً از کودک مراقبت‌های اورژانسی صورت گیرد. تشنج‌هایی که ناشی از تب بالا در کودکان را جدی بگیرید. این تشنج‌ها نگران کننده هستند اما کوتاه مدت می‌باشند و در موارد کمی نتایج نامطلوبی بر روی بدن کودک بر جای می‌گذارند.

 

افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی می باشند!!

ابتلا به بیماری روزئولا در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند افرادی که اخیراً پیوند مغز استخوان یا پیوند عضو انجام داده‌اند نگران کننده می‌باشد. بدن کودکان و افراد با سیستم ایمنی ضعیف معمولاً مقاومت پایینی در برابر عفونت ویروسی دارند و عفونت ویروسی با علائم شدیدتر و مدت زمان بهبودی طولانی‌تر ایجاد می‌شود.

احتمال ایجاد عوارض جدی در افرادی که دچار ضعف سیستم ایمنی می‌باشند و مبتلا به روزئولا می‌شوند، وجود دارد. از عوارض ناشی از این عفونت ویروسی در افراد می‌توان به پنومونی یا انسفالیت( نوعی التهاب کشنده مغزی) اشاره کرد.

 

مدت زمان بیماری روزئولا

مدت زمان این بیماری به طور معمول بین ۳ تا ۵ روز می‌باشد.

 

موارد خطرناک در بیماری روزئولا

احتمال ابتلای روزئولا در نوزادان بیشتر است. به این دلیل که در بدن نوزادان آنتی‌بادی به مقدار کافی برای مقابل با ویروس تولید نشده است. در زمان جنینی، جنین از مادر خود آنتی‌بادی دریافت می‌کند که او را در برابر عفونت‌ها محافظت می‌کند ولی ایمنی ناشی از این آنتی‌بادی‌ها با گذشت زمان کاهش پیدا می‌کند.

 

راه‌های پیشگیری از بیماری روزئولا

بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، دوری از فرد مبتلا به روزئولا می‌باشد. از دیگر راه‌ها برای پیشگیری از روزئولا می‌توان به رعایت بهداشت شخصی و شستن دست‌ها به صورت مرتب اشاره کرد.

 

آیا بیماری روزئولا مسری می باشد؟

روزئولا بیماری مسری می‌باشد و از راه‌های انتقال این بیماری می‌توان به ۱) قرار گرفتن در معرض ذرات پخش شده در هوا به هنگام عطسه یا سرفه فرد آلوده ۲) لمس سطوح آلوده به ویروس و سپس دست زدن به دهان و بینی اشاره کرد.

 

سخنی با والدین

هنگامی که علائم اولیه را در کودک خود مشاهده کردید و مشکوک به بیماری روزئولا شدید، جای نگرانی نیست و بهتر است به پزشک مراجعه کنید. سعی کنید از فرستادن کودک خود به مهد و مدرسه خودداری کنید؛ زیرا این بیماری واگیردار می‌باشد و احتمال ابتلای سایر کودکان نیز وجود دارد.

برای کاهش تب از داروهایی مانند استامینوفن و ایبوپروفن طبق دستور پزشک و با دوز مصرفی مشخص استفاده کنید و از مصرف خودسرانه دارو بپرهیزید. در این زمان به میزان مصرف مایعات کودک خود توجه کنید. سعی کنید لباس‌های خنک و راحتی به کودک بپوشانید. در صورت ادامه تب و تب بالای ۳۹.۴ درجه سانتیگراد بیش از ۷ روز و از بین نرفتن علائم سریعا به پزشک مراجعه کنید.

 

کلام پایانی

بیماری روزئولا نوعی عفونت خفیف و واگیردار می‌باشد که علت به وجود آمدن این بیماری ویروس می‌باشد. اغلب کودکان زیر ۲ سال به این بیماری مبتلا می‌شوند اما احتمال ابتلای افراد بزرگسال نیز وجود دارد این بیماری در کودکان شایع می‌باشد و جای نگرانی نمی‌باشد.

در این مطلب سعی کردیم تا علت بیماری روزئولا در کودکان، علائم بیماری،  عوارض، راه‌های درمان پزشکی، راه‌های درمان خانگی، راه‌های پیشگیری، راه‌های تشخیص و زمان مراجعه به پزشک را به طور کامل بررسی کنیم.