
کدام نوزادان به بخش مراقبت های ویژه(NICU) منتقل میشوند؟
بخش مراقبت های ویژه (NICU) بخشی است که نوزادان نارس یا نوزادان پرخطر و بیمار در آن بستری میشوند و به صورت ویژه از آنها مراقبت میشود. خدمات بخش مراقبتهای ویژه (NICU)شامل تأمین نیازهای نوزاد، تغذیهی مناسب، ارائهی ابزار و تجهیزات تخصص، پیشگری از عفونت و … میباشد که این خدمات مسلماً بهبودی کودک روند صعودی خود را طی خواهد کرد.
در واقع، نوزادانی که نارس به دنیا میآیند، یعنی قبل از این که دورهی ۹ ماهه تمام شود به دنیا میآیند در دستگاههای مخصوص آنکوباتور نگهداری میشوند تا در شرایطی شبیه به شکم مادر رشد کرده و تبدیل به یک نوزاد کامل شوند.در این مقاله به این موضوع که کدام نوزادان به بخش مراقبتهای ویژه (NICU)منتقل میشوند میپردازیم تا با شما را با شرایط نوزادانی که در این بخش بستری میشوند و همچنین، نحوهی مراقبت از این کودکان آشنا میکنیم.
شرایط نوزادانی که در بخش مراقبتهای ویژه (NICU)بستری میشوند
طبیعتا همهی نوزادان بعد از تولد در این بخش بستری نمیشوند و تنها نوزادانی که دارای شرایط خاص یا بیماریهای خاص باشند، به این بخش منتقل میشوند. در واقع، نوزادانی که قبل از اتمام بیست و هفت هفته به دنیا میآیند و نیز نوزادانی که هنگام تولد وزنی کمتر از یک کیلو گرم داشته باشند، در مراقبتهای ویژه بستری میشوند.
علاوه بر آن، نوزادانی که دارای مشکلات شدید تنفسی بوده و امکان تنفس آنها بدون دستگاههای ویژه میسر نخواهد بود، از دستگاه تهویهی مکانیکی که مقدار زیادی اکسیژن در اختیار نوزاد قرار میدهد، بهره مند میشوند. همچنین، نوزادانی که دیالیز صفاقی میشوند، نوزادانی که زردی بالایی داشته و لازم است تا خونشان تعویض شود، نوزادانی که درگیر تشنج، مشکلات قلبی شدید، وقفههای مکرر تنفسی و نوزادانی که از لحاظ وضعیت عمومی بدنی شرایط خوبی ندارند لازم است تا از مراقبتهای ویژه بهره مند شوند.
در این بین نوزادانی هستند که بعد از تولد در شرایط خاصی قرار گرفته و نیاز به یک جراحی عمده دارند. لازم است تا این نوزادان هم قبل از انجام عمل و هم بعد از آن حداقل به مدت ۴۸ ساعت در بخش مراقبتهای ویژه (NICU)بستری شوند تا به بهبودی کامل دست یابند. در یک دسته بندی کلی، نوزادانی که شرایط خاصی داشته و نیاز دارند وضعیت بالینیشان تثبیت شود، به بخش NICU منتقل میشوند.
مدت زمان بستری شدن نوزادان نارس و کم وزن در بخش NICU
همان طور که میدانید، هر درمانی یک دورهی درمان مخصوص به خود دارد و این پزشک است که تعیین میکند بیمار چه موقع به بهبودی کامل دست یافته و ترخیص میشود. بخش مراقبتهای ویژه (NICU) هم از این قاعده مستثنی نیست و این پزشک است که با توجه به شرایط عمومی بدن نوزاد و مدت زمان لازم برای بهبودی، زمان بستری شدن در INCUرا تعیین میکند.
به طور کلی، نوزادان نارس تا زمان بهبودی و برطرف شدن مشکلات قلبی در این بخش بستری میشوند. نوزاد نارسی که در بخش NICU بستری است باید به وزن یک کیلو و هشتصد گرم برسد، بتواند با مکیدن شیر از پستان یا سرشیشه تغذیه کند، روزانه ده تا سی گرم بر وزنش اضافه شود، در خارج از دستگاه آنکوباتور بتواند دمای بدن خود را ثابت نگه دارد، مشکل وقفهی تنفسی یا کاهش ضربان قلبش رفع شود و بتواند داروهای وریدی را قطع کند یا به جای آنها از داروهای خوراکی استفاده کند تا از بخش NICU ترخیص شود.
در این بین نوزادانی هستند که دچار بیماری مزمن ریوی بوده و نیاز به مراقبت ویژه دارند که در این صورت با تجویز اکسیژن از طریق لولهی بینی میتوانند ترخیص شوند و در شرایط محیطی معمولی به زندگی خود ادامه دهند.
شرایط نوزادانی که به دلیل ابتلا به زردی در NICUبستری میشوند
زردی یکی از شایعترین بیماریهایی است که بیشتر نوزادان در بدو تولد به آن مبتلا میشوند و برای بهبودی نیاز به مصرف دارو و مراقبتهای ویژه دارند که در موارد شدید ممکن است پزشک معالج اقدام به تعویض خون نوزاد کند. نوزادانی که زردی شدیدی داشته و نیاز به تعویض خون دارند، باید در بخش مراقبتهای ویژه (NICU)بستری شوند.
در واقع، نوزادانی که عفونت داشته یا از نظر RH با مادر خود سازگاری نداشته باشند یا از نظر سلامت جسمانی در شرایط خوبی نباشند به بخش NICU منتقل میشوند تا بتوانند به وضعیت پایدار جسمانی دست یابند.
چه زمانی زردی نوزاد خطرناک است؟
مراقبتهای ویژه از نوزادان دو قلو یا چند قلو
معمولا بیشتر نوزادان دو قلو یا چند قلو به علت این که هنگام تولد به صورت نارس به دنیا میآیند یا هنگام تولد وزنی کمتر از وزن نرمال دارند، نیاز به مراقبتهای ویژه دارند. در واقع، بیشتر نوزادان در بخش INCU بستری میشوند تا به شرایط عمومی مطلوب دست یابند. در صورتی که نوزادان دو قلو یا چند قلو وزنی کمتر از یک کیلو و هفتصد گرم داشته باشند یا قبل از اتمام هفتهی سی و دوم به دنیا میآیند، نیاز به مراقبت در بخش INCU دارند.
آمارها نشان میدهد، نوزادان دو قلو یا چند قلو دو تا سه برابر بیشتر از نوزادان تک قلو در معرض بیماریهای مادر زادی قرار دارند و طبیعتا بیشتر از نوزادان تک قلو احتمال دارد در بخش مراقبتهای ویژه بستری شوند.
نوزادان بستری در بخش مراقبتهای ویژه (NICU)چگونه تغذیه میشوند؟
همان طور که میدانید، شیر مادر اصلیترین تغذیهی نوزاد در اوایل زندگی است. به طوری نوزاد غیر از شیر مادر نمیتواند از چیز دیگری تغذیه کند. این در حالی است که گاهی پزشک به علت کمبود شیر مادر استفاده از شیر خشک را توصیه میکند. اما سوالی که مطرح است این است که آیا نوزاد میتواند زمانی که در بخش NICU بستری است از شیر مادر تغذیه کند یا خیر؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم شیر مادر بهترین تغذیه برای نوزاد میباشد که نوزاد نارس نیز با تغذیه از شیر مادر بیشتر رشد کرده و سریعتر بهبود مییابد. بنابراین، نوزادی که امکان تغذیه داشته باشد و مشکل طبی خاصی تغذیه را برایش ناممکن نسازد، بهتر است از شیر مادر تغذیه کند.
در برخی از موارد امکان تغذیهی نوزاد از شیر مادر وجود ندارد. به عنوان مثال در صورتی که مادری مبتلا به برخی بیماریها نظیر هپاتیت باشد یا اعتیاد داشته باشد نمیتوان از شیر مادر برای تغذیهی نوزاد استفاده کرد. همچنین، مصرف داروهایی که منع شیردهی دارند نیز باعث میشود برای تغذیهی نوزاد از شیر مادر استفاده کرد. در مواردی که نمیتوان از شیر مادر برای تغذیهی نوزاد استفاده کرد، بهترین جایگزین شیر خشک میباشد.
سخن آخر
همان طور که میدانید، نوزادان نارسا یا مبتلا به بیماریهای مادر زادی در بخش مراقبتهای ویژه (NICU) بستری میشوند. در بخش NICUاین امکان فراهم میشود که نیازهای نوزاد تأمین شود، از عفونت پیشگیری شود، نوزاد به طور مناسب تغذیه شود و همچنین، امکان دسترسی آسان به ابزارها و تجهیزات تخصصی فراهم شود.
نوزادانی که قبل از اتمام بیست و هفت هفتهی بارداری متولد میشوند، هنگام تولد وزنشان کمتر از یک کیلو گرم باشد، با مشکلات تنفسی شدید درگیر باشد، دیالیز صفاقی شود، به دلیل زردی شدید نیاز به تعویض خون داشته باشد، نوزادانی که مشکل قلبی شدید، تشنج و وقفهی تنفسی مکرر داشته باشند و همچنین، نوزادانی که از لحاظ بدنی وضعیت مناسبی نداشته باشند در بخش مراقبتهای ویژه (NICU)بستری میشوند.
نوزادان دو قلو یا چند قلو نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در واقع، نوزادان دو قلو یا چند قلو نسبت به سایر نوزادان بیشتر در بخش NICUبستری میشوند. نوزادانی که در این بخش بستری میشوند در صورتی که از شیر مادر تغذیه کنند، رشد بیشتری داشته و روند بهبودی را بهتر طی خواهند کرد. اما در صورتی که امکان تغذیهی نوزاد از شیر مادر وجود نداشته باشد، میتوان شیر خشک را جایگزین شیر مادر کرد.