بهترین زمان انجام ختنه چه زمانی است؟

بهترین زمان انجام ختنه
بهترین زمان انجام ختنه

بهترین زمان انجام ختنه چه زمانی است؟

همیشه برای پدر و مادرها این سؤال پیش می‌آید که نوزاد پسر را چه زمانی ختنه کنیم؟ باید بدانید که زودتر یا دیرتر انجام‌دادن ختنه هر کدام می‌تواند کاری اشتباه باشد. در ابتدا شرایط کودک توسط پزشک بررسی می‌گردد و زمان مناسب برای این عمل بررسی می‌شود. کودک به‌دنیا‌آمده باید به شرایطی پایدار و باثباتی رسیده باشد و در سلامت کامل باشد. آلت تناسلی نوزاد به‌دنیا‌آمده باید اندازه‌ای طبیعی داشته باشد و از نظر آناتومی در شرایط مناسبی قرار داشته باشد. در برخی از موارد توصیه می‌گردد که این عمل زودتر انجام شود. نوزادانی هستند که بزرگی کلیه دارند و یا بازگشت ادرار از مثانه به کلیه آن‌ها مشاهده می‌شود. این کودکان مستعد ابتلا به عفونت ادراری هستند و توصیه می‌شود در اولین فرصت مورد ختنه قرار گیرند.

اگر نوزادان به‌دنیاآمده دارای آلت کوچک باشند و یا سوراخ آلت در جای نادرست قرار گرفته باشد، باید انجام ختنه به‌تعویق بیفتد. بهتر است بلافاصله و بعد از به‌دنیا‌آمدن ختنه صورت نگیرد و حداقل یک یا چند بار ادرار توسط کودک انجام شود تا مشکلات احتمالی شناسایی گردد و نحوه ادرار و حجم و فشار آن مورد بررسی قرار گیرد.

به‌طور کلی، توصیه شده است این عمل در دوران شیرخوارگی انجام شود. این ایام می‌تواند از بدو تولد تا ۱۲ ماهگی باشد. مزیت این ایام این است که پوست آلت تناسلی حالت نازک‌تری دارد و بهتر و راحت‌تر فرآیند انجام عمل و ‌ترمیم آن انجام خواهد شد. کودک شیر‌خوار نیز احساس و خاطره درد نخواهد داشت.

در سنین بالاتر مخصوصاً بعد از ۳ سالگی ختنه می‌تواند اثرات منفی روحی روانی برای پسران داشته باشد و بهتر است در زمان شیرخوارگی این عمل انجام شود. البته ممکن است با نظر پزشک معالج انجام این کار با تأخیر انجام شود.

در این میان باورهای اعتقادی و فرهنگی هم دخیل است. بعضی از جوامع ختنه‌‌شدن را در روز هشتم مناسب می‌دانند و برخی دیگر ۴ هفته اول را برای ختنه توصیه می‌کنند.

نکات تکمیلی ختنه

چه زمانی کودک بیهوش می‌شود و چه زمانی با بی‌حسی موضعی ختنه انجام می‌پذیرد؟

شاید این سؤال برای والدین بسیاری پیش بیاید که آیا انجام ختنه به‌صورت بیهوشی عمومی است یا بی‌حسی موضعی؟ و یا از کدام روش کودک خود را ختنه کنید؟ (انواع ختنه را بهتر بشناسید).

در جواب این سؤال باید گفت که در اکثر موارد پزشک کودکان زیر ۲ ماه را با بی‌حسی موضعی ختنه می‌کند. اما با بالارفتن سن کودک بهتر است این کار با بیهوشی انجام شود؛ زیرا در این شرایط پزشک با تسلط و آرامش بیشتری می‌تواند این کار را انجام دهد و نکته بعدی اینکه، کودک شاهد این صحنه نخواهد بود و از لحاظ روحی و روانی آسیب نمی‌بیند.

خیلی از پزشکان بر این باورند که در ۲۴ تا ۷۲ ساعت بعد از تولد بهتر است نوزاد پسر در بیمارستان ختنه گردد. برخی هم ۱۰ روزگی را زمان مناسبی برای ختنه می‌دانند، ولی از لحاظ پزشکی گفته می‌شود بهترین زمان برای این کار وقتی است که نوزاد به مرحله‌ای رسیده باشد که خطر ابتلا به زردی در وی وجود نداشته باشد؛ زیرا اگر کودک دچار زردی شود مشکلات و مراقبت‌های مجزایی را می‌طلبد که همزمانی آن با دوران پس از ختنه می‌تواند شرایط را کمی سخت کند. در این شرایط بهتر است از زردی و درمان آن مطمئن شوید.

کودکانی که کم‌وزن هستند بهتر است انجام ختنه تا ۴۰ روزگی عقب‌ بیفتد تا کمی به وزن کودک اضافه شده و مقاومت بدن او بالاتر رود.

عوارض ختنه

آیا ختنه‌کردن عوارض دارد؟

مانند هر عملی ممکن است که ختنه‌کردن هم عوارض داشته باشد، اما این عوارض خطرناک نیستند و در مواقع بسیار اندک رخ می‌دهند. از جمله آسیب‌هایی که ممکن است بعد از ختنه ایجاد شود عفونت، درد و خونریزی و بدشکلی آلت تناسلی است. احتمال بروز مشکلات جدی در ختنه بسیار اندک است و 2/0 درصد موارد این اتفاق می‌افتد. خونریزی بعد از ختنه نیز در ۳ درصد  از ختنه‌ها رخ می‌دهد. اگر این عمل توسط پزشک و در مطب و یا بیمارستان مجهز انجام شود عوارض احتمالی به‌حداقل خواهد رسید. دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران ختنه را در مطب خود انجام می‌دهند.

دوران پس از ختنه‌کردن

شما می‌توانید با کمتر پوشک ‌کردن نوزاد به این ناحیه فشار حداقلی وارد کنید. بهتر است کودک در هفته اول پس از عمل حمام برده نشود تا از بهبود زخم‌ها اطمینان حاصل شود. تنها پس از بهبودی کامل زخم‌ها می‌شود با مواد شوینده مبادرت به شستن تن و آلت تناسلی کرد، در غیر این صورت آب گرم ملایم کفایت می‌کند. زمان بهبودی در ختنه حدود ۷ الی ۱۰ روز است و نیز حلقه‌ها در حدود یک هفته بعد می‌افتند. اگر بعد از دو هفته تغییری حاصل نشد و علائم بهبودی مشاهده نگردید حتماً به پزشک مراجعه شود. اگر بی‌قراری‌های کودک زیاد بود و یا مشکل در ادرار‌کردن وجود داشت پزشک معالج را مطلع کنید.‌ اگر ختنه به‌درستی و در زمان مناسب انجام شود یک عمل بسیار ساده است که به‌راحتی انجام داده شده و سریع بهبود می‌یابد.

کودک شاداب و سالم شما بزرگ‌ترین نعمتی است که خداوند به شما داده است.