علل ایجاد عرق‌سوز شدن کودکان چیست؟

علل ایجاد عرق‌سوز شدن کودکان چیست؟
علل ایجاد عرق‌سوز شدن کودکان چیست؟

 علل ایجاد عرق‌سوز شدن کودکان چیست؟

عرق‌سوز شدن یکی از مشکلاتی است، که معمولاً در کودکان رخ می‌دهد. عرق‌سوز درواقع به‌نوعی التهاب پوستی گفته می‌شود، که در اثر محبوس شدن عرق اتفاق می‌افتد‌. همان‌طور که می‌دانید پوست وظیفه تنظیم دمای بدن را بر عهده دارد. به همین دلیل هر زمان که حرارت بدن بیش‌ازاندازه افزایش یابد، پوست شروع به تعریق می‌کند تا به این واسطه بدن را خنک نماید. حال گاهی مجرای خروج عرق از پوست مسدود می‌شوند، و عرق درون‌پوست گیر می‌افتد. در این صورت عرق محبوس شده موجب ظهور تاول‌های ریزودرشت بر روی پوست کودکان خواهد شد.

در صورت عرق‌سوز شدن کودک پوست کاملاً ملتهب شده و حالت سوختگی خواهد داشت. درواقع عرق‌سوز موجب سوختگی پوست می‌شود. در این حالت کودک معمولاً به علت سوزش پوست، مرتباً بی‌قرار بوده و گریه‌های شدید خواهد داشت. عرق‌سوز شدن در بزرگ‌سالان نیز شایع است. اما کودکان به علت جنب‌وجوش و فعالیت بیشتری که دارند، بیش از بزرگ‌سالان عرق می‌کنند.

درنتیجه درصد شیوع این مشکل در آن‌ها نسبت به بزرگ‌سالان، بالاتر است. مهم‌ترین دلیل عرق‌سوز شدن، گرم بودن هوا و تعریق زیاد بدن می‌باشد. به همین دلیل معمولاً کودکان در فصول گرم سال بیشتر دچار این مشکل می‌شوند. اما در فصول سرد نیز ممکن است کودکان به علت فعالیت زیاد،  پوشیدن لباس‌های بسیار گرم، استفاده از لحاف و تشک ضخیم و مواردی از این قبیل دچار عرق‌سوز شوند.

مراقبت از پوست نوزاد

مهم‌ترین علائم و نشانه‌های عرق‌سوز شدن کودک

کودک درصورتی‌که عرق‌سوز شود معمولاً نمی‌تواند به شما اعلام کند، که دقیقاً چه مشکلی دارد. اما چون عرق‌سوز شدن با علائم و نشانه‌های فراوانی همراه است، به‌راحتی می‌توانید آن را تشخیص دهید.

در ادامه مهم‌ترین نشانه‌های بروز این مشکل را نام‌برده‌ایم:

تورم و تاول‌های پوستی

وقتی عرق نمی‌تواند از پوست خارج شود، در لایه زیرین آن تجمع خواهد نمود‌. تجمع عرق موجب تورم و ظهور تاول‌های پوستی می‌شود، و این اصلی‌ترین نشانه عرق‌سوز شدن کودک خواهد بود. این تاول‌ها می‌توانند بر روی نقاط مختلف بدن کودک مثل کشاله ران، باسن، سینه، زیر بغل و …..ظاهر شوند.

قرمزی و حساسیت پوست

وقتی کودک دچار این مشکل شود، پوست او بسیار حساس خواهد شد. به‌طوری‌که حتی با برخورد لباس به ناحیه عرق‌سوز شده نیز، کودک دچار سوزش شدید پوست خواهد شد. علاوه بر این چون در اثر عرق‌سوز شدن پوست کاملاً می‌سوزد، رنگ آن نیز قرمز خواهد شد. معمولاً قرمزی پوست زمانی مشاهده می‌شود که کودک دچار عرق‌سوز نسبتاً خفیف شده باشد.

ترشح چرک

عرق‌سوز شدن کودک اگر در حالت شدید رخ دهد، ممکن است از ناحیه تاول‌ها ماده چرکی ترشح شود. در این حالت بدن کودک ممکن است در شرایط حساسی قرارگرفته، و باید به پزشک مراجعه شود.

تب و لرز شدید

تب و لرز شدید نیز از دیگر علائمی است که هنگام عرق‌سوز شدن مشاهده می‌شود. تب کودک ممکن است به‌طور ناگهانی تا ۳۸درجه سانتی گراد افزایش یابد.

عوارض ناشی از عرق‌سوز شدن کودک

عرق‌سوز شدن در کودکان معمولاً خفیف بوده و هیچ مشکل خاصی ایجاد نمی‌کند. به همین دلیل نمی‌توان آن را یک مشکل جدی به‌حساب آورد، و معمولاً تمام کودکان آن را تجربه می‌کنند‌‌. اما در برخی موارد نادر ممکن است عرق‌سوز موجب بروز مشکلات خطرناکی در کودکان شود.‌ در درجه‌ اول گاها میکروب و‌ باکتری‌ها به درون تاول‌های ناشی از عرق‌سوز نفوذ پیدا نموده، و در ناحیه موردنظر تجمع می‌نمایند.

در این صورت قطعاً ناحیه تاول‌ها دچار عفونت خواهد شد، و در صورت عدم درمان ممکن است سلامت کودک در معرض خطر قرار گیرد. علاوه بر این کودک در اثر عرق‌سوز شدن ممکن است دچار سکته گرمایی شود. وقتی مجرای عرق در پوست مسدود شوند، امکان خنک کردن بدن وجود ندارد. درنتیجه عرق‌سوز شدن کودک موجب می‌شود بدن توان تخلیه حرارت خود را نداشته باشد.

از طرفی نیز چون حرارت بدن بسیار افزایش می‌یابد، سکته گرمایی رخ می‌دهد. در چنین شرایطی اندام و ارگان‌های داخلی بدن دچار آسیب شده و حتی احتمال مرگ کودکان نیز وجود دارد.

مراقبت از پوست نوزاد حین و پس از استحمام

نحوه تشخیص عرق‌سوز شدن کودک

تشخیص عرق‌سوز شدن در کودکان معمولاً کار دشواری نیست. چراکه این مشکل موجب بروز علامت‌هایی بر روی پوست خواهد شد. درنتیجه پزشک با انجام یک معاینه فیزیکی و بصری نیز، می‌تواند به‌راحتی عرق‌سوز شدن کودک را تشخیص دهد. اما اگر تاول‌های ایجادشده شباهتی به بیماری‌های پوستی دیگر داشته باشند، ممکن است از آن‌ها تصویربرداری شود، تا پزشک بتواند تشخیص دقیق‌تری داشته‌ باشد.‌

بهترین راه‌های درمان عرق‌سوز شدن کودکان

معمولاً عرق‌سوز شدن کودک ازجمله مشکلاتی است، که پس از چند روز به‌طور کامل برطرف می‌شود. اما گاهی باوجود گذشت مدت‌زمان زیاد، این عارضه همچنان رفع نشده و یا حتی در حال تشدید می‌باشد. در این صورت والدین باید فورا برای درمان کودک اقدام نمایند. برای درمان عرق‌سوز شدن کودک، روش‌های گوناگونی وجود دارند.

این روش‌ها کاملاً بی‌خطر بوده و می‌توانند عرق‌سوز را در طی چند روز به‌طور کامل بهبود بخشند. در ادامه به بررسی بهترین راه‌های درمان عرق‌سوز کودکان پرداخته‌ایم:

مصرف داروی آنتی‌بیوتیک

اگر عرق‌سوز شدن کودک موجب بروز عفونت‌ در ناحیه تاول‌ها شود، قطعاً پزشک برخی داروهای آنتی‌بیوتیک را تجویز خواهد کرد. این داروها موجب خشک‌ شدن عفونت و جلوگیری از تشدید آن می‌شوند.

استفاده از پماد موضعی

در اثر عرق‌سوز ممکن است پوست به‌شدت دچار سوختگی شود.‌ به همین دلیل برای ترمیم آن استفاده از برخی پمادهای موضعی بسیار تأثیرگذار خواهد بود. همچنین پماد موضعی موجب جلوگیری از خشکی پوست و تحریک مجدد آن می‌گردد.

خنک کردن بدن کودک

این کار را می‌توانید در منزل نیز انجام دهید. باید برای درمان عرق‌سوز شدن کودک اجازه دهید پوست او نفس بکشد. پس لباس‌های او را بیرون آورده، و کودک را در محیطی که دارای سایه و تهویه مطبوع هست قرار دهید. سپس دست خود را با آب‌خنک خیس کرده و بر روی بدن کودک بکشید. با این کار عرق و چربی و پوست او را کاملاً پاک خواهید کرد.