با مشکلات ادرار بعد از ختنه چه باید کرد؟

مشکلات ادرار بعد ختنه
مشکلات ادرار بعد ختنه

مهمترین دلایل بروز مشکلات ادرار بعد از ختنه

ختنه یکی از جراحی‌های ضروری بعد از تولد نوزادان پسر بوده، که می‌تواند در حفظ سلامت ناحیه تناسلی آن‌ها نقش زیادی داشته باشد. معمولاً گوشت اضافه‌ای که در نوک آلت تناسلی نوزادان وجود دارد، می‌تواند در آینده بسیار مشکل‌ساز باشد.

به همین دلیل امروزه در اکثر کشورهای جهان این عمل بسیار رایج می‌باشد. پزشکان معمولاً توصیه می‌کنند که ختنه نهایتاً تا دوماهگی  نوزاد انجام شود. به‌هیچ‌عنوان انجام این عمل را به تعویق نیندازید، چرا انجام جراحی ختنه در سنین بالاتر می‌تواند ازنظر روحی تأثیرات مخربی بر روی کودکان بگذارد.

حال باوجوداینکه انجام عمل ختنه فواید بی‌شماری دارد، گاها می‌تواند برخی مشکلات را نیز ایجاد نموده و عوارضی را هم در پی داشته باشد. از شایع‌ترین عوارض جراحی ختنه، بروز مشکلات ادراری در نوزادان می‌باشد.

گرچه ابتلا به  مشکلات ادرار بعد از جراحی بسیار نادر است، اما به‌هرحال احتمال بروز این‌گونه عوارض در برخی نوزادان وجود دارد. معمولاً وقتی نوزاد در  حین ادرار دچار مشکل می‌شود، والدین نگرانی‌های زیادی خواهند داشت و ممکن  است نوزاد در شرایط حادی قرار گیرد.

به همین دلیل می‌بایست تا حد امکان از بروز مشکلات ادرار بعد از ختنه پیشگیری نمود. تنها راه جلوگیری از بروز این‌گونه عوارض در نوزادان، آشنایی با دلایل پدید آمدن آن‌ها می‌باشد. به همین دلیل در ادامه به بررسی  مهم‌ترین علت‌های مشکلات ادرار، در نوزادان بعد از ختنه پرداخته‌ایم:

برای اطلاعات بیشتر در مورد مراقبت‌های قبل و بعد از ختنه مقاله “اقدامات قبل و بعد از جراحی ختنه نوزاد” را مطالعه نمایید.

بهبود و درمان مشکلات ادرار بعد از ختنه

با مشکلات ادراری نوزاد بعد از ختنه چه باید کرد؟ این معمولاً سوالی است که ذهن اکثر والدین را به خود مشغول می کند. معمولاً در این شرایط والدین باید به جای نگرانی های بی مورد به پزشک مراجعه نمایند. چرا که اینگونه عوارض قابل درمان بوده و معمولاً مشکل خاصی ایجاد نمی کنند. اما باید فورا پیگیری شوند، تا به مشکل یا عارضه حادی تبدیل نگردند.

معمولاً پزشکان  به معاینه نوزاد پرداخته، و مشکلات ادرار بعد از ختنه را کاملاً بررسی می کنند. در اکثر موارد پزشکان چرب کردن نوک آلت و استفاده از پماد های موضعی بعد از جراحی را توصیه می کنند. این پماد ها موجب می شوند که زخم ناحیه ختنه شده سریع تر بهبود یافته، و مشکلات ادراری نیز برطرف شوند. اما گاهی عوارض ادراری ختنه بسیار شدید تر بوده، و به این روش قابل درمان نخواهند بود.

در این صورت گاها نیاز به انجام جراحی مجدد بوده،  تا مشکل کاملاً رفع گردد.  پس تنها با انجام مجدد جراحی، می‌توان مشکلات ادرار بعد از ختنه را کاملاً حل شده دانست، و هیچ جای نگرانی نیست. گاهی نیز  ممکن است پزشک علاوه بر جراحی، برخی داروها را نیز برای بهبودی هرچه سریع تر حال عمومی نوزاد شما تجویز نماید. این داروها باید در تایم مشخص شده مصرف شوند، تا نتایج مطلوب تری داشته باشند.

رایج‌ترین مشکلات ادرار بعد از ختنه در نوزادان

معمولاً نوزادان می بایست نهایتاً تا ۱۲ ساعت بعد از ختنه حداقل یک‌مرتبه ادرار نمایند.‌ در  غیر این صورت به‌احتمال‌زیاد نوزاد دچار مشکلات اداری شده است و باید برای درمان اقدام نمود. مشکلات ادراری شامل موارد متعددی بوده، که در زیر به رایج‌ترین آن‌ها اشاره نموده‌ایم:

  • درد و سوزش مجاری ادراری

درد و سوزش هنگام ادرار معمولاً تا چند روز کاملاً طبیعی است. چون معمولاً نوک آلت بسیار زخم بوده و با برخورد ادرار به ناحیه زخم، سوزش و درد ایجاد می‌شود. این مسئله باعث می‌شود که نوزاد در حین ادرار مرتبط گریه کند و بی‌قرار باشد. اگر درد و سوزش بعد از یک هفته برطرف نشد، نشانه بروز مشکلات ادرار بعد از ختنه بوده، که گاها ممکن‌ است‌ بسیار جدی و حاد باشند.

  • انسداد مجاری ادراری

مجاری ادراری درواقع لوله بسیار کوچکی است که ادرار از دهانه آن خارج می‌شود. اگر پزشک تخصص کافی نداشته باشد، بخیه را به‌گونه‌ای انجام می‌دهد، که مجاری ادراری کاملاً مسدود شوند. با انسداد این مجاری معمولاً نوزاد نمی‌تواند دفع ادرار داشته باشد و این مشکل قطعاً خطرات زیادی را به همراه خواهد داشت. برای رفع آن نیز، پزشک طی یک جراحی مجدد بخیه‌های ایجادشده بر روی مجاری ادراری را بازنموده، تا انسداد این ناحیه برطرف شود.

  • پارگی یا آسیب دیدن مجاری ادراری

یکی دیگر از انواع مشکلات ادرار بعد از ختنه پارگی یا آسیب دیدن مجاری ادراری می‌باشد.‌ این مورد معمولاً نسبت به سایر مشکلات ادراری پس از جراحی ختنه، بسیار نادرتر است. گاهی پزشک دقت کافی نداشته و در طی ختنه با ایجاد یک برش غیراصولی و اشتباه، موجب آسیب‌دیدگی مجاری اداری خواهد شد. این مشکل نیز بسیار خطرناک‌ بوده و می‌تواند سلامت نوزاد را تهدید نماید.

  • عفونت‌ مجاری اداری

از دیگر مشکلات ادرار بعد از ختنه می‌توان به عفونت مجاری ادراری اشاره نمود. اگر از وسایل و تجهیزات آلوده و غیربهداشتی در هنگام جراحی استفاده شود، احتمال بروز عفونت در این ناحیه وجود دارد. حتی گاها این مشکل ممکن‌ است‌ به علت عدم رعایت بهداشت آلت تناسلی بعد از جراحی ایجاد شود.‌ اما درهرصورت می‌تواند مشکل‌آفرین باشد.

  • عدم تخصص و مهارت کافی پزشک

ختنه نوزادان عمل بسیار حساسی است، که باید حتماً توسط افراد متخصص و‌ کاردان که تجربه بالایی دارند صورت گیرد. درواقع فردی که قرار است ختنه نوزاد دلبند شمارا انجام دهد، می‌بایست با آناتومی  این ناحیه به‌خوبی آشنایی داشته، و جراحی را بدون هیچ خطر و عوارضی به انجام برساند. درصورتی‌که پزشکی باتجربه و کاردان را انتخاب نمایید، احتمال بروز چنین مشکلاتی تقریباً به صفر می‌رسد.

اما بلعکس اگر پزشک تخصص و دانش کافی در این زمینه نداشته باشد، ممکن است این عمل باعث بروز مشکلات ادراری  یا هر عوارض دیگری در بدن نوزاد شود. به همین دلیل برای جلوگیری از این اتفاق، باید در انتخاب پزشک کاملاً دقت نموده و از قبل در این خصوص بسیار تحقیق نمایید.

برای کسب اطلاعات بیشتر درخصوص انتخاب بهترین پزشک متخصص برای انجام ختنه مقاله “کجا ختنه کنیم؟!” را بخوانید.

  • انتخاب کلینیک نامعتبر

یکی دیگر از دلایل بروز مشکلات ادرار بعد از ختنه انتخاب کلینیک نامعتبر می‌باشد. شما باید  کلینیکی را انتخاب نمایید، که‌ سابقه درخشان داشته و مراجعین قبلی رضایت زیادی از خدمات آن داشته باشند. همچنین  کلینیک مدنظر باید از پیشرفته‌ترین تجهیزات روز دنیا برای انجام این جراحی استفاده نموده،  و محیطی تمیز و پاکیزه نیز داشته باشد. در غیر این صورت انجام ختنه در کلینیک‌های نامعتبر می‌تواند، بروز عوارضی مثل مشکلات ادرار بعد از ختنه را در نوزادان‌ به همراه داشته باشد.

  • انجام ختنه در هنگام بدحالی نوزاد

والدین معمولاً برای انجام عمل ختنه عجله می‌کنند. چراکه به توصیه پزشکان ختنه باید بعد از تولد هرچه سریع‌تر انجام گیرد. اما در این مورد یک استثنا نیز وجود دارد. انجام این عمل برای نوزادان نارس یا بدحال اصلاً توصیه نمی‌شود. چراکه می‌تواند ‌موجب بروز عوارض خطرناکی در آن‌ها شده، و سلامتی‌شان را به خطر بیندازد.

با انجام زودهنگام ختنه برای نوزادانی که شرایط جسمانی مساعدی ندارند، احتمال بروز مشکلات اداری بسیار افزایش می‌یابد. به همین دلیل دیگر دلیل مشکلات ادرار بعد از ختنه را می‌توان بدحال بودن نوزادان دانست. پس والدین می‌بایست انجام این عمل را به بعد از بهبودی کامل نوزاد، موکول نمایند.

بهترین زمان ختنه ی نوزاد چه زمانی است؟