راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان

راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان
راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان

راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان

دیدن بی‌اشتهایی و کاهش وزن کودک، برای هر پدر و مادری سخت و دشوار است. به عنوان یک والد شما حاضر به انجام هر کاری برای کمک به فرزندتان هستید. علی الخصوص زمانی که اثرات بی‌اشتهایی به صورت شدید خود را نمایان کند. در این زمان سلامتی فرزندتان در خطر است. ممکن است کودک شما عدم میل به غذا و یا گرسنگی خود را ابراز نکند. این شما هستید که باید با پیشگیری روند غذا خوردن کودک از این موضوع با خبر شوید. در این مقاله سعی داریم راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان را برسی کنیم.

بی‌اشتهایی چیست؟

برای برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان ابتدا لازم است با مفهوم بی‌اشتهایی آشنا شویم. بی‌اشتهایی را می­توان یک اختلال تغذیه‌ای نامید که با کاهش شدید میزان دریافت مواد مغذی و غذا در فرد همراه است. بی‌اشتهایی نتایج بدی همچون اختلالات استخوانی، اختلالات رشد، آسیب جدی به قسمت‌های اساسی بدن مثل قلب و حتی مرگ فرد، در مواقع شدید شود.

همان‌طور که گفته شد این موضوع در کودکان به دلیل عدم ابراز گرسنگی، قرار داشتن در سنین رشد و نیاز فراوان به مواد مغذی، به مراتب خطرناک‌تر است. از همین رو دانستن راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان برای هر والدی واجب است.

دلایل بی‌اشتهایی در کودکان

بی‌اشتهایی در کودکان دارای دلایل متفاوتی با سرمنشأهای مختلفی است. در ادامه به برسی تک تک این دلایل می­پردازیم.

استرس

در زمینه برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان باید به یکی از مهم‌ترین عوامل بی‌اشتهایی در کودکان، یعنی استرس پرداخت. به طور کلی استرس تأثیرات منفی زیادی روی بدن همه انسان‌ها دارد. یکی از اثرات آن، ایجاد بی‌اشتهایی در کودکان است. اگر متوجه شدید فرزند شما میل به غذا خوردن ندارد، یا در روند خواب خود دچار مشکل شده است، ممکن است درگیر استرس و اظطراب شده باشد. در چنین شرایطی برای رفع مشکل بی‌اشتهایی فرزندتان، باید ابتدا سرچشمه استرس او را شناسایی کرده و سعی کنید با روش‌هایی همچون مراجعه به مشاور یا روانشناس و یا صحبت کردن با فرزندتان درباره مشکلات او، در رفع استرس و در ادامه بی‌اشتهایی، فرزندتان را یاری کنید.

بیماری

اگر متوجه ایجاد بی‌اشتهایی ناگهانی وغیر عادی در فرزند خود شده­اید، ممکن است این بی‌اشتهایی نشانه‌ای از وجود یک بیماری و اختلال جسمی در فرزند شما باشد. در این صورت برای برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان شما باید نگران حالت جسمانی فرزند خود باشید.

درمان بیماری گوارشی در کودکان

یبوست و مشکلات گوارشی

یبوست معمولاً به دلیل وجود مشکل یا ناتوانی در اجابت مزاج برای مدت طولانی ایجاد می­شود. کودکی که دچار یبوست است ممکن است بی‌دلیل از غذا خوردن دست بکشد و نتواند دلیل این کار را به والدین خود توضیح دهد. وجود انگل‌های روده‌ی یکی دیگر از مشکلات مؤثر در ایجاد بی‌اشتهایی است. بعضی از انگل‌ها نشانه خاصی ندارند ولی برخی دیگر می­توانند منجر به خونریزی روده‌ای یا به وجود آمدن اسهال خونی در کودک شوند.

میان وعده‌های نامناسب در زمان‌های نامناسب

بسیاری از پدر و مادرها وقتی کودک خود را گرسنه می­بینند، سعی می­کنند در کمترین زمان ممکن، به او در یک یا دو نوبت میان وعده دهند. در حالی که خوردن تنقلات نامناسب بین وعده‌های غذایی اصلی، باعث می­شود بچه‌ها برای مدت طولانی‌تری احساس سیری کنند و درنتیجه در برابر وعده‌های اصلی غذایی، بی‌اشتهایی و بی‌میلی نشان می­‌دهند.

عوارض مصرف برخی از داروها روی فرزندان

در صورتی که به تازگی از داروی خاصی برای فرزندتان استفاده کرده­اید و شاهد بی‌اشتهایی او در این دوره هستید، نگران نباشید. این بی‌اشتهایی می‌تواند یکی از عوارض دارو­های شیمیایی در حال مصرف باشد. در این صورت جای نگرانی نیست، زیرا بعد از قطع مصرف دارو، اشتهای فرزند شما به حالت اولیه خود برمی‌گردد.

پیشگیری از بی‌اشتهایی در کودکان

با برسی کامل روند غذا خوردن کودک خود، می­توانید به حدی از به وجود آمدن بی‌اشتهایی، تا زمانی که بی­اشتهایی عاملی مانند بیماری یا عوامل روحی نداشته باشد، جلوگیری کنید. عادت‌های غذایی و رفتار درست خانواده نقش بسیار مهمی در جلوگیری از به وجود آمدن بی‌اشتهایی دارد. این عادت‌ها را در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

راه‌های درمان بی‌اشتهایی در کودکان

اگر با رعایت تمام راه‌های پیشگیری از به وجود آمدن بی‌اشتهایی در کودک خود، باز هم شاهد عدم میل او به غذا و بی‌اشتهایی او شدید، باید راه‌های درمان بی‌اشتهایی را پیش بگیرید. با یکدیگر این راه‌ها را برسی خواهیم کرد.

هرگز کودک خود را وادار به خوردن غذا نکنید

یکی از بزرگ‌ترین اشتباهات در حل مشکل بی‌اشتهایی در کودکان، وارد شدن از در اجبار و وادار کردن فرزند به خوردن غذا است. این کار جز ایجاد حس خشم در شما، و حس منفی در فرزندتان نتیجه دیگری ندارد. برای اقدام به برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان، هرچه شما کمتر عصبی شوید و کودک در آرامش باشد، نتیجه رضایت بخش تری خواهید داشت.

دست از سرزنش کردن فرزند خود بردارید

شاید برای شما این موضوع پیش آمده باشد که فرزندتان را از انجام کاری منع کرده اید، اما او برعکس خواسته شما، دست به انجام آن کار زده است. این ویژگی لجباز بود در همه کودکان شایع است. با سرزنش کردن فرزند خود در زمینه نخوردن غذا، کاهش وزن او یا به طور کلی در زمینه برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان، نه تنها به غذا خوردن او کمک نمی­کنید، بلکه با این کار باعث لجبازی کودک خود و در مواقعی باعث ایجاد حس نفرت و حس منفی درباره خودتان، در ذهن او می­شوید. در نتیجه به شدت پیشنهاد می­شود از سرزنش کردن فرزند خود دست بر دارید.

فراهم کردن یک فضای دوستانه بدون قضاوت‌های بی جا

گاهی بی‌اشتهایی فرزندان ناشی از مشکلات روحی می­باشد. اینکه فرزند شما بداند که شما همیشه آماده صحبت کردن با او و در حد امکان برای شنیدن نگرانی‌های او در دسترس هستید، از اهمیت بالایی برخوردار است. از سخنان کنایه آمیز و منفی در هنگام صحبت کردن با فرزند بی‌اشتهای خود درباره بدن او یا مقایسه اندام او با دوستانش، خود داری کنید.

در غیر این صورت باعث می­شوید کودک شما از همان بچگی از صحبت کردن با شما درباره مسائل مختلف به‌خصوص بدن خود، جلوگیری کند. سعی کنید در هنگام صحبت با او درباره برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان ، از در دوستی و رفاقت وارد شده و اثرات منفی بی‌اشتهایی را با لحن دوستانه با او درمیان بگذارید.

بهره گیری از میان وعده‌های سالم

همان‌طور که در قسمت پیشگیری از بی‌اشتهایی در کودکان گفتیم، استفاده از میان وعده‌های سالم در زمان‌های مناسب، یکی از بهترین راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان است. بسیار مهم است که نیازهای غذایی فرزند خود را در مواقع مناسب تشخیص داده و در مواقعی مانند قبل از انجام تکالیف، قبل یا بعد از ورزش، یا حتی قبل از خواب، گرسنگی آن‌ها را، با میان وعده‌های سالم و البته خوشمزه و مورد علاقه فرزندتان، برطرف کنید.

در مواقع گرسنگی کودک،  باید او را با خوراکی‌های سالمی مانند میوه، ماست،خرما، سبزیجات و خوراکی‌های سالم و اورگانیک سیر نگه داشت، تا در زمان وعده غذایی بعدی با بی‌میلی و بی‌اشتهایی کودک رو به رو نشوید.

مراجعه به پزشک و برسی شرایط جسمانی کودک

همانگونه که در قسمت دلایل بی‌اشتهایی در کودکان اشاره کردیم، بی‌اشتهایی می­‌تواند ناشی از وجود یک بیماری در فرزند شما باشد. برای برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان، باید شانس وجود یک بیماری را در بدن فرزند خود برسی کنید. بیماری‌های مختلفی از جمله کم خونی باعث کمبود میل فرزندتان به غذا می‌شود. کودکان درگیر بیماری کم خونی، به مراتب دچار خستگی، ضعف جسمانی و بی‌اشتهایی می‌شوند. خوشبختانه این اثرات به‌خصوص بی‌اشتهایی، بعد از بهبود از بیماری تا حدودی از بین می­روند. برای برسی چنین مواردی باید قبل از شدت گرفتن بیماری به متخصص مراجعه کنید.

سخن پایانی

دانستن این موارد به شما تا حدی در به کار گیری راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان، کمک می­کند تا از به وجود آمدن بی‌اشتهایی در کودکان جلوگیری کرده یا در صورت مواجهه با بی‌اشتهایی در فرزند خود، آن را درمان کنید. باید به این توجه کنید که بی‌اشتهایی در کودکان به خاطر بودن در سنین رشد، از خطر بالایی برخوردار است و می­بایست از آن جلوگیری کرد.

در غیر این صورت با اثرات بدی روی سلامتی کودک، همراه است. در نتیجه اگر با بی‌اشتهایی یا علائم آن در فرزند خود مواجه هستید و از توصیه‌های ارائه شده در زمینه برسی راه‌های پیشگیری و درمان بی‌اشتهایی در کودکان استفاده کردید و نتیجه ای حاصل نشد، سریعاً به پزشک متخصص کودکان مراجعه نمایید و برای درمان اقدام کنید.