
عفونت ادراری در کودکان چه علائمی دارد؟
عفونت مجاری ادراری یکی از شایعترین بیماریها بین کودکان است. آگاهی والدین از علائم برخی بیماریها باعث میشود در بهترین زمان ممکن به پزشک مراجعه کرده و اقدام به درمان کنند. عفونت ادراری در کودکان یکی از بیماریهایی است که پی بردن زود هنگام به آن میتواند باعث درمان زود هنگام و راحت بیماری شود.
توجه والدین به نحوهی ادرار کردن کودکان و نیز دیگر علائم آن، باعث میشود بتوانند خیلی زود به وجود بیماری عفونت ادراری در کودکان پی ببرند. ابتلای کودک به عفونت مجازی ادراری باعث میشود اندامهایی نظیر کلیهها و مثانه نیز درگیر شوند. در این مقاله قصد داریم اطلاعاتی در مورد عفونت ادراری کودکان در اختیار شما مخاطبان گرامی قرار دهیم تا بتوانید با کمی دقت به وجود آن پی ببرید. پس با ما همراه شوید.
عفونت ادراری کودکان
در همهی انسانها بخشی از مواد زائد و سمی بدن خود را از طریق دفع ادرار و مدفوع از بدن خارج میکنند. کبد و کلیهها مواد زائد و سمی را از مواد مفید جدا میکنند و با همین روش باعث میشوند مواد زائد از بدن خارج شده و مواد مفید به بدن بازگردد. علاوه بر آن، کلیهها ادرار را تولید کرده و باعث میشوند مواد مضر از طریق میزنای وارد مثانه شود. ادرار در مثانه ذخیره میشود و زمانی که پر شد، فرد احساس میکند نیاز به دفع آن دارد.
در نهایت، لولهی میزراه یا پیشاب راه ادرار را از بدن خارج میکند. به مسیری که ادرار در آن تولید، ذخیره و دفع میشود، مجاری ادراری گفته میشود. با توجه به این که مواد زائد در مجاری ادراری تولید، ذخیره و دفع میشود، ممکن است عواملی باعث ایجاد عفونت در آن شود.
هنگامی که باکتری از راه جریان خون، پوست اطراف ناحیهی تناسلی، بخش خارجی مجرای ادراری یا مقعد وارد مجاری ادراری میشود، فرد مبتلا به عفونت ادراری میشود. به طور کلی، در ادرار یک فرد سالم نباید هیچ گونه باکتری وجود داشته باشد. این در حالی است که اگر در ادرار فرد باکتری وجود داشته باشد، فرد مبتلا به عفونت ادراری است و باید تحت درمان قرار گیرد.
عوامل بروز عفونت ادراری در کودکان
همان طور که اشاره کردیم، یکی از شایعترین بیماریها بین کودکان عفونت مجاری ادراری است. آمارها نشان میدهد، از هر صد دختر ۸ نفر به عفونت ادراری مبتلا میشود. این تعداد برای پسران دو نفر است. این به این معنی است که دخترها چهار برابر بیشتر از پسرها به عفونت ادراری مبتلا میشوند و این به خاطر تفاوت در آناتومی بدن دخترها و پسرها است.
عوامل ایجاد کنندهی عفونت ادراری در کودکان و زنان کاملا متفاوت است اما برخی از این دلایل یکی میباشد. عوامل کلی ایجاد کنندهی عفونت ادراری در کودکان شامل نواقص مادر زادی، رعایت نکردن بهداشت و ابتلا به برخی بیماریها میباشد. عفونت ادراری در کودکانی که در هنگام تولد مشکلاتی نظیر تنگی لگن، باریک بودن مجرای ادرار، انسداد راه خروج ادرار از مثانه نسبت به سایر کودکان بیشتر مشاهده میشود.
به طوری که بیش از چهل درصد موارد مبتلا به عفونت ادراری، زمینهی ژنتیکی دارد که باید تحت درمان قرار گیرد. یکی دیگر از عواملی که باعث بروز عفونت ادراری در کودکان میشود، مربوط به شست و شوی نادرست بعد از دفع ادرار و مدفوع است. همان طور که میدانید، باکتریهایی که باعث ایجاد عفونت ادراری میشوند در بدن تولید نمیشوند.
همچنین، باکتریهای زیادی در اطراف مقعد وجود دارد که میتوانند به سمت مجرای ادراری انتقال یابند و باعث ایجاد عفونت ادراری شوند. در واقع، شست و شوی نادرست هنگام دفع مدفوع باعث انتقال باکتریهای نادرست موجود در اطراف مقعد به سمت مجازی ادراری و ایجاد عفونت ادراری میشود.
علاوه بر آن، کودکانی که به بیماریهایی نظیر ریفلاکس ادراری و سنگ کلیه مبتلا هستند، بیشتر در معرض عفونت ادراری قرار دارند. در واقع، سنگ کلیه با ایجاد ممانعت در جریان ادرار و ریفلاکس ادرار با برگرداندن ادرار از مثانه به لولهی میزنای و کلیه باعث ایجاد عفونت ادراری میشوند.
بررسی تاثیر ختنه در پیشگیری از عفونت ادراری در پسران
علائم عفونت ادراری در کودکان
عفونت ادراری نیز مانند هر بیماری دیگر دارای علائم خاصی می باشد که میتوان با بررسی این علائم به وجود بیماری پی برد. ازعلائم عفونت ادراری در کودکان میتوان به تب اشاره کرد. درست است که بسیاری از بیماریها باعث ایجاد تب در کودک میشود، اما تب از علائم عفونت ادراری نیز میباشد که در صورتی که با علائم دیگر عفونت ادراری همراه شود، نیاز به بررسی دقیق توسط پزشک دارد.
یکی دیگر از علائم این بیماری احساس درد و سوزش هنگام ادرار کردن است که این نشانه برای نوزادان نیز صدق میکند. نوزادانی که هنگام ادرار کردن سوزش داشته و گریه میکنند احتمالا مبتلا به عفونت ادراری میباشند. از دیگر علائم عفونت ادراری حالت تهوع و اسهال است.
همچنین، کودکانی که مبتلا به عفونت ادراری هستند، در رشد خود دچار اختلال میشوند و در بیشتر موارد با افزایش وزن مواجه هستند. هنگامی که رنگ ادرار کودک قهوهای شده و بوی تندی داشته باشد، والدین میتوانند به وجود عفونت ادراری پی ببرند. در واقع، این علامت از مهمترین و بارزترین علائم عفونت ادراری میباشد.
دیگر علائم عفونت ادراری کودکان شامل بیاشتهایی، وجود خون در ادرار، بیاختیاری در کنترل و نگه داشتن ادرار است. لازم است تا والدین با مشاهدهی این علائم به پزشک مراجعه کرده و اقداماتی برای درمان عفونت ادراری انجام دهند. تمام علائم عفونت ادراری در پسران و دختران مشابه است.
اما دختران بیشتر از پسران به این بیماری مبتلا میشوند. چرا که آناتومی بدن دختران به گونهای است که باکتری در دستگاه تناسلی دختران سریعتر میتواند وارد مجاری ادراری شده و باعث ایجاد عفونت شود. علاوه بر این، نوزادان نیز علائمی مشابه با علائم عفونت ادراری کودکان را دارند و میتوان با بررسی علائم ادراری مختص کودکان، عفونت ادراری نوزادان را نیز تشخیص داد.
راههای پیشگیری از عفونت ادراری در کودکان
به طور کلی، بیشتر مواقع کودکان به علت بازیگوشی به طور کامل مثانهی خود را تخلیه نمیکنند یا ادرار خود را نگه میدارند. همین امر باعث میشود کودک مبتلا به عفونت ادراری شود. با این همه، نکاتی برای پیشگیری از عفونت ادراری در کودکان وجود دارد.
با توجه به این که یبوست یکی از علل ایحاد عفونت ادراری است، لازم است تا کودک در طور روز مقدار زیادی مایعات مصرف کند تا به یبوست مبتلا نشود. کودکانی که قبل از یک سالگی ختنه میشوند، کمتر مبتلا به عفونت ادراری میشوند. همچنین، کودکانی که از شیر مادر تغذیه میشوند، کمتر مبتلا به عفونت ادراری میشوند.
بهتر است نوزادان لباس زیر نخی و گشاد بپوشند. همچنین، تعویض به موقع پوشاک نوزاد، احتمال ابتلا به عفونت ادراری را کاهش میدهد. از افزایش وزن کودک جلوگیری کنید و نیز در صورتی که کودک خود را در وام حمام استحمام میکنید، از تمیز بدون وام اطمینان حاصل کنید تا کودک مبتلا به عفونت ادراری نشود.
سخن آخر
عفونت مجاری ادراری از شایعترین بیماریهای کودکان میباشد. وجود باکتری در جریان خون، پوست اطراف ناحیهی تناسلی، بخش خارجی مجاری ادراری و مقعد باعث ایجاد عفونت ادراری میشود. علائم عفونت ادراری در کودکان شامل تب، احساس درد و سوزش هنگام ادرار، حالت تهوع، اسهال، اختلال در رشد و افزایش وزن کودک، بیاشتهایی، تغییر رنگ و بوی ادرار، وجود خون در ادرار، بی اختیاری در کنترل و نگه داشتن ادرار میباشد.
نکاتی برای پیشگیری از عفونت ادراری وجود دارد این نکات عبارتند از جلوگیری از ابتلای کودک به یبوست، ختنهی نوزادان پسر قبل از یک سالگی، تغذیهی کودک از شیر مادر، استفاده از لباسهای زیر نخی و گشاد، تعویض به موقع پوشک نوزاد، کنترل وزن کودک و جلوگیری از افزایش وزن کودک و اطمینان از تمیز بودن وان حمام، در صورتی که کودک در وام حمام استحمام میکند. میتوانید با رعایت این نکات از ابتلای کودک به عفونت ادراری جلوگیری کنید.