درمان هیپوسپادیاس نوزاد

درمان هیپوسپادیاس نوزاد
درمان هیپوسپادیاس نوزاد

نحوه تشخیص هیپوسپادیاس نوزاد

هیپوسپادیاس به عارضه‌ای گفته می‌شود که در اثر رخ دادن آن، مجرای ادراری نوزاد به‌جای قرارگیری در نوک آلت تناسلی در ناحیه زیرین آن واقع می‌شود. در این صورت خروج و تخلیه ادرار می‌تواند برای نوزادان بسیار مشکل شده، و حتی گاها با درد همراه باشد. به همین دلیل معمولاً نوزادان پسر در این حالت با مشکلات فراوانی مواجه شده، و حتی در بزرگ‌سالی نیز دچار اختلالاتی در باروری خواهند گردید.

درنتیجه والدین باید فورا برای درمان هیپوسپادیاس نوزاد خود اقدام نمایند. حال برای شروع درمان، پزشکان ابتدا به‌واسطه روش‌هایی سعی می‌کنند این عارضه را تشخیص دهند. برای تشخیص در ابتدا یک معاینه فیزیکی انجام می‌گیرد. چراکه به علت شکل غیرطبیعی آلت نوزاد نیز، تشخیص این مشکل به‌راحتی امکان‌پذیر است.

اما اگر پزشک احتمال بدهد که ممکن است مشکلات دیگری نیز وجود داشته باشد، انجام عکس‌برداری را توصیه خواهد کرد. با عکس‌برداری پزشک می‌تواند به‌طور دقیق تغییرات ایجادشده در آلت تناسلی را مشاهده نموده، و به‌آسانی هیپوسپادیاس نوزاد را تشخیص دهد.

هیپوسپادیاس چیست؟

درمان هیپوسپادیاس نوزادان به‌روش‌های جدید

امروزه علم پزشکی به‌قدری پیشرفت داشته است، که درمان عارضه‌هایی مثل هیپوسپادیاس کار چندان پیچیده‌ای تلقی نمی‌شود. چراکه پزشکان به‌واسطه تجهیزات پیشرفته‌ای که در اختیاردارند، می‌توانند این عارضه را به‌سرعت درمان نمایند. حال معمولاً والدین برای رفع و بهبود این مشکل در نوزادان خود، به دنبال روش‌های غیر جراحی و کم تهاجمی خواهند بود.

اما در این خصوص می‌بایست بیان نماییم که  هیپوسپادیاس یک عارضه عمقی و حاد تلقی می‌شود، و تنها با جراحی می‌توان به‌صورت قطعی آن را درمان نمود. پس با استفاده از این روش نوین، می‌توانید به‌راحتی این ناهنجاری را برطرف سازید. جراحی درمان هیپوسپادیاس نوزاد در چند مرحله انجام می‌گیرد. در ادامه این مراحل را نام‌برده‌ایم:

  • در ابتدا پزشک نوزاد را تحت بیهوشی کامل قرار خواهد داد.
  • سپس برشی نسبتاً کم‌عمق در ناحیه آلت او‌ ایجاد می‌کند، تا به مجرای ادرار دسترسی یابد.
  • در مرحله بعد پزشک‌ مکان مجرای ادراری را اصلاح نموده و جای آن را تغییر خواهد داد. برای این کار ممکن است سوراخی کوچک در نوک آلت نوزاد ایجاد گردد.
  • حالا برش‌های ایجادشده با نهایت احتیاط بخیه زده‌شده و جراحی به پایان می‌رسد.
  • گاهی هیپوسپادیاس نوزاد به‌قدری شدید است، که نیاز به یک جراحی دیگر نیز خواهد بود. البته این مورد بسیار نادر می‌باشد.

عوارض جراحی هیپوسپادیاس نوزاد چیست؟

معمولاً والدین به علت عوارض احتمالی این جراحی، در خصوص انجام آن برای نوزاد خود دچار شک و تردید می‌شوند. این جراحی گرچه بسیار کم‌خطر تلقی می‌شود، اما چون یک عمل تهاجمی است می‌تواند برخی عوارض احتمالی را نیز به همراه داشته باشد.

این عوارض را در زیر نام‌برده‌ایم:

خونریزی

خونریزی خفیف بعدازاین عمل کاملاً طبیعی است. چراکه به‌هرحال برش‌هایی در ناحیه آلت تناسلی ایجاد گردیده‌اند، و ممکن است با کمترین فشاری دچار خونریزی شوند‌. اما توجه داشته باشید که خونریزی شدید بعد از جراحی، هیپوسپادیاس نوزاد عادی نبوده و باید در صورت مشاهده به پزشک مراجعه نمایید.

انسداد مجرای ادراری

این مورد تنها زمانی رخ می‌دهد، که این جراحی تحت نظر افراد کم‌تجربه که دانش کافی ندارند، صورت گرفته باشد. در چنین مواردی پزشک اطلاعات و دانش کافی در خصوص آناتومی دستگاه تناسلی  نوزادان نداشته، و ممکن است خطوط بخیه را از روی مجرای ادرار رد نماید. در این صورت لوله‌ای که ادرار از آن خارج می‌شود، بسته‌شده و این می‌تواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد.

سوزش و درد

سوزش و درد بعد از جراحی هیپوسپادیاس نوزاد کاملاً طبیعی است. مخصوصاً سوزش نوزاد هنگام دفع ادرار بیشتر شده، و ممکن است در چند روز اول بعد از جراحی گریه‌های شدید داشته باشد. برای کاهش درد می‌توانید از پمادهای موضعی که پزشک برای نوزاد شما تجویز می‌نماید، استفاده کنید.

بهترین سن برای درمان هیپوسپادیاس نوزاد

سن نوزاد برای انجام جراحی هیپوسپادیاس معیار فوق‌العاده مهمی تلقی می‌شود. این جراحی هرچقدر که در سن ‌کمتری صورت بگیرد، نتایج مطلوب‌تری در پی خواهد داشت. به همین دلیل بهترین سن برای انجام آن ۱۰الی ۱۶ماهگی نوزادان می‌باشد. البته این جراحی در بزرگ‌سالی نیز قابل انجام می‌باشد.

اگر نوزاد قبل از یک‌سالگی دارای سلامت جسمانی کامل نباشد، انجام این جراحی توصیه نمی‌شود. چراکه این عمل برای نوزادان بدحال نسبتاً خطرناک خواهد بود. نکته مهم دیگری که در خصوص جراحی هیپوسپادیاس نوزاد وجود دارد، این است که به‌هیچ‌عنوان نباید قبل از این‌ عمل، ختنه صورت پذیرد.

مراقبت‌های لازم بعد از جراحی هیپوسپادیاس نوزاد

بعدازاین عمل جراحی بدن نوزاد در شرایط حساس‌تری قرار می‌گیرد. به همین دلیل نوزاد شما بعدازاین عمل، نیاز به مراقبت‌های ویژه‌ای خواهد داشت. این مراقبت‌ها  بهبودی نوزاد را تسریع می‌بخشند.

مراقبت‌های لازم پس از جراحی هیپوسپادیاس را، در زیر نام‌برده‌ایم:

  • نوزاد باید نهایتاً پس از ده ساعت حداقل یک‌مرتبه ادرار نماید، در ‌غیر این صورت باید به پزشک‌ مراجعه نمایید.
  • تمامی قطره‌ها، پمادها و ….که پزشک بعد از عمل هیپوسپادیاس نوزاد برای او تجویز می‌نماید، باید به‌طور کامل مصرف شوند.
  • اگر ناحیه تناسلی نوزاد بعد از جراحی دچار عفونت شد، مراجعه به پزشک ضرورت زیادی دارد.
  • در هنگام شستشوی ناحیه تناسلی نوزاد، از آب ولرم‌ استفاده کنید.
  • در دوران‌ نقاهت بعد از جراحی، بهتر  است نوزاد تغذیه بیشتری از شیر مادر  داشته باشد.
  • پانسمان‌های ناحیه عمل شده باید هرروز تعویض گردند.
  • کبودی و تورم تا چند روز بعد از عمل کاملاً طبیعی است.

پس از عمل هیپوسپادیاس بهتر است نوزاد تا دو روز پوشک نشود. اما‌ اگر هم از پوشک برای نوزاد خود استفاده می‌کنید، به‌هیچ‌عنوان آن را در حالت سفت نبسته و باید کاملاً آزاد باشد.