
درمان بیماری گوارشی در کودکان
هنگامی که دستگاه گوارشی کودکان عملکرد خوبی نداشته باشد یا کودک دچار بیماریهای گوارشی شود، رشد کودک با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین، بیماری گوارشی در کودکان و میزان رشد آنها بسیار تأثیرگذار است. انواع بیماریهای گوارشی علائم خاصی دارند که هر کدام از این علائم میتواند روی سلامت کودک تأثیر بگذارد.
به طور کلی، علائم اختلالات گوارشی شامل مواردی نظیر سوزش سر دل، تهوع، استفراغ، اسهال، یبوست، تورم، خون ریزی و از دست دادن اشتها میباشد. همان طور که میدانید، تمام مواد غذایی از طریق دستگاه گوارشی هضم، جذب و دفع میشود و مشکلات احتمالی موجود در دستگاه گوارشی این فرایند را دچار مشکل خواهد کرد.
به همین دلیل است که اختلالات دستگاه گوارشی، به علت عدم هضم، جذب و دفع مواد غذایی میتواند روی کیفیت زندگی فرد تأثیرگذار باشد. در این مقاله به بیماری گوارشی در کودکان میپردازیم و راههای درمان آن را مورد بررسی قرار میدهیم، پس با ما همراه شوید.
علائم و نشانههای بیماری گوارشی در کودکان
برخی از کودکان در طول روز دچار دل درد میشوند و احتمالا از این موضوع شکایت دارند. در این بین، برخی از کودکان هستند که از مشکلات معدهی خود گلایه دارند. کودکانی که اغلب درگیر مشکلات معده هستند، احتمالا دچار سوء هاضمه میباشند. به طور کلی، بیشتر بیماریهای گوارشی در کودکان علائم مشابهی دارند.
این علائم شامل حالت تهوع، درد شکم، اسهال، دهیدراتاسیون و استقراغ میباشد. والدین باید توجه داشته باشند که کودکانی به طور مداوم درگیر یکی از این علائم هستند، به احتمال زیاد دارای اختلال گوارشی میباشند. همچنین، باید توجه داشته باشید که در صورت مشاهدهی هر یک از این علائم باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا کودک به دلیل اختلالات گوارشی با مشکلات رشدی مواجه نشود.
پزشک متخصص میتواند با بررسی و معاینهی اصولی و دقیق فرزند شما، مشکلات احتمالی به وجود آمده را شناسایی کرده و اقدامات لازم برای درمان بیمار را انجام دهد.
مشکلاتی که بیماریهای گوارشی میتواند به وجود آورد
بیماریهای گوارشی انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها میتوانند سلامت کودک را به خطر بیندازد. در واقع، اختلالات گوارشی میتوانند باعث بروز کولیک، بیماری سلیاک، کرون، بیماری مری، حساسیت غذایی، بیماریهای کیسهی صفرا، گاستروپارزی، بیماری ریفلاکس معده، بیماری هیرشپرونگ، سندروم رودهی تحریک پذیر، شبه انسداد روده، بیماری کبد، زخم معده، پانکراتیک، پولیپ، سندروم رودهی کوتاه و … میشود.
همان طور که اشاره شد، اختلالات گوارشی میتواند مشکلات گستردهای را به وجود آورد. همین مشکلات میتواند از رشد کودک جلوگیری کند. چرا که مهمترین وظیفهی دستگاه گوارشی آماده سازی مواد غذایی و تبدیل آنها به مواد مورد نیاز سلولها است. بنابراین، لازم است تا والدین علائم مشکلات گوارشی را به خوبی بشناسند و در صورت مشاهدهی هر کدام از این علائم، اقدامات لازم برای درمان را انجام دهند.
آمارها نشان میدهد که شایعترین بیماریهای دستگاه گوارشی در کودکان مربوط به عفونتهای دستگاه گوارشی است. در واقع، عفونت دستگاه گوارشی دارای نشانههای یکسانی میباشد که شامل بیحالی، دمای پایین، حالت تهوع خفیف، اسهال و استفراغ میباشند. والدین باید توجه داشته باشند که اسهال و استفراغ در هر حالت باعث از دست رفتن آب بدن میشود.
همان طور که میدانید ار دست رفتن آب بدن به خصوص برای کودکان بسیار خطرناک است و لازم است این بیماری به سرعت درمان شود و آب از دست رفتهی بدن تأمین شود. به طور کلی، کم آبی بدن به سه دستهی خفیف، متوسط و شدید تقسیم میشود که با توجه به شدت اسهال و استفراغ یکی از سه مورد برای بیمار اتفاق میافتد.
غذاهای سالم برای کودکان
تغذیهی سالم به خصوص در دوران کودکی بسیار حائز اهمیت است. چرا که زمانی کودک به طور طبیعی رشد خواهد کرد که تغذیهای سالم داشته و موادی مغذی و با ارزش غذایی بالا مصرف کرده باشد. شیر یکی از سالمترین مواد غذایی است که کودک از بدو تولد با آن تغذیه میشود و به طور کلی در تمام طول عمر یکی از مواد مورد نیاز بدن میباشد.
کودکانی که مبتلا به اسهال میشوند میتوانند با تغذیه از موادی که حاوی کربوهیدرات هستند نظیر برنج، مرغ، بره، ماکارونی و … بهبود یابند. علاوه بر آن، میوهجات و انواع آبمیوههای طبیعی میتواند برای کودک بسیار مفید باشد و با توجه به این که میوهجات و آبمیوهها دارای انواع ویتامینها میباشند، برای رشد کودک بسیار اهمیت دارند.
روش تشخیص بیماریهای گوارشی کودکان
بیماری گوارشی در کودکان بسیار شایع است و ممکن است هرکس در طول عمر خود و به خصوص در دوران کودکی حداقل یک بار به بیماری گوارش مبتلا شود. به همین دلیل، تشخیص و درمان این بیماری بسیار مهم است و متخصص اطفال به خوبی میتواند این کار را انجام دهد.
همچنین، پزشک برای معاینهی دقیقتر و درمان مفیدتر ممکن است بیمار را به یک پزشک متخصص گوارش اطفال معرفی کند. با توجه به این که متخصص گوارش اطفال در این زمینه تخصص کامل دارد، میتواند از انواع روشهای تشخیص بیماری کمک بگیرد. این روشها شامل کولونوسکوپی، آندوسکوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش، آندوسکوپی کپسولی، سونوگرافی، سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر، آزمایش خون، بیوپسی، سی تی اسکن و... میباشند.
پزشک با توجه به علائمی که بیمار اطلاع میدهد از یکی از این روشها برای تشخیص و درمان بیماری گوارشی در کودکان استفاده میکند.
روشهای مقابله با بیماریهای گوارشی
بیماریهای گوارشی نیز مانند هر بیماری دیگر دارای روشهای درمان ویژهای هستند که با درمان صحیح و به موقع کودک میتوان از بروز عوارض بعدی جلوگیری کرد. به طور کلی کودکان به همان اندازه که بدنشان نیاز دارد غذا مصرف میکنند. بنابراین، والدین نباید با اصرار کودک را به غذا خوردن مجبور کنند.
چرا که پرخوری باعث از دست رفتن توانایی بدن در زمینهی جذب مواد مغذی میشود. هنگام غذا خوردن باید نکاتی رعایت شود که این نکات عبارتند از عدم مصرف آب هنگام غذا خوردن و حذف غذاهای فراوری شده. بسیاری از افراد عادت دارند هنگام غذا خوردن مایعات و به خصوص آب نیز مصرف کنند.
ولی باید توجه داشته باشید که غذا به همراه مایعات باعث کندی در هضم غذا میشود. در واقع، در داخل دستگاه گوارشی مایعی وجود دارد که مایع گوارشی نامیده میشود. هنگامی که فرد به همراه غذا از انواع مایعات استفاده میکند، مایع گوارشی رقیق شده و عمل هضم را با مشکل مواجه میکند.
بنابراین، لازم است کودکان خود را هنگام غذا خوردن از نوشیدن مایعات منع کنید. کودکان میتوانند ۱۵ دقیقه قبل یا ۳۰ تا ۴۵ دقیقه بعد از غذا خوردن، مایعات مورد نظر خود را مصرف کنند تا بتوانند هم آب بدن را تأمین کنند و هم گوارش مواد غذایی را تسریع کنند. علاوه بر آن، از مصرف مواد غذایی بسته بندی شده اجتناب کنید. چرا که این مواد غذایی برای کودکانی که دچار اختلالات گوارشی هستند، بسیار مضر است.
با توجه به این که غذاهای بسته بندی شده دارای موادی نظیر چربیهای ترانس و آنتی اکسیدانها میباشند، میتوانند هضم غذاها را با مشکل مواجه کنند. به طور کلی، غذاهای طبیعی بهترین تغذیه برای کودکان مبتلا به اختلالات گوارشی میباشند.
سخن آخر
بیماریهای گوارشی یکی از شایعترین بیماریهایی است که افراد زیادی با آن دست و پنجه نرم میکنند. با توجه به این که بیماریهای گوارشی میتوانند در رشد کودک اختلالات جدی ایجاد کنند، لازم است تا به موقع تشخیص و درمان شوند. بیماریهای گوارشی در کودکان دارای علائمی میباشند که عبارتند از حالت تهوع، درد شکم، اسهال، دهیدراتاسیون و استفراغ.
لازم است تا والدین در صورت مشاهدهی هر یک از این علائم به مدت طولانی در کودک خود، سریعا به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنند تا در صورت وجود اختلالات گوارشی، مورد تشخیص و درمان قرار گیرد. در واقع، بیماریهای گوارشی که شامل کولیت، بیماری سلیاک، کرون، بیماری مری، حساسیت غذایی، بیماریهای کیسهی صفرا، گاستروپارزی، بیماری ریفلاکس معده، بیماری هیرشپرونگ، سندرم رودهی تحریک پذیر، شبه انسداد روده، بیماری کبد، زخم معده، پانکراتیک، پولیپ، سندروم رودهی کوتاه و … میباشد، برای کودک مشکلات جدی ایجاد میکنند.
غذاهای مناسب برای کودکان شیر، غذاهای حاوی کربوهیدرات مانند برنج، مرغ، بره و ماکارونی، مصرف میوهجات و انواع آبمیوههای طبیعی میباشد که هم برای رشد بدن مفید هستند و هم از ایجاد اختلالات گوارشی جلوگیری میکنند. پزشک میتواند با استفاده از کولونوسکوپی، آندوسکوپی قسمت فوقانی دستگاه گوارش، آندوسکوپی کپسولی، سونوگرافی، سیگموئیدوسکوپی انعطاف پذیر، آزمایش خون، بیوپسی و سی تی اسکن به بررسی اختلالات گوارشی احتمالی فرد بپردازد و اقدامات لازم برای درمان را انجام دهد.
برای این که بتوانید از بروز اختلالات گوارشی جلوگیری کنید، لازم است هنگام غذا خوردن از نوشیدن انواع مایعات اجتناب کنید و همچنین، غذاهای فراوری شده را از برنامهی غذایی خود حذف کنید تا بتوانید زندگی سالم و پر از نشاطی را تجربه کنید.