
درمان عفونت ادراری در کودکان
یکی از شایعترین بیماریها در بین کودکان، عفونت ادراری است که تقریبا هر کودکی در طول عمر خود آن را حداقل یک بار تجربه کرده است. آمارها نشان میدهد که از هر صد دختر سه تا پنج کودک و از هر صد پسر یک کودک مبتلا به عفونت ادراری میشود. هنگامی که میکروب وارد مجاری ادراری میشود، فرد مبتلا به عفونت ادراری میشود و لازم است تا در اسرع وقت اقدام به درمان عفونت ادراری در کودکان کنیم تا در آینده دچار مشکلات احتمالی نشود.
عفونت مجاری ادراری قسمتهای مختلفی را درگیر میکند. هنگامی که مثانه درگیر عفونت ادراری شود، اصطلاحا عفونت مثانه یا سیستیت نامیده میشود و هنگامی که کلیه درگیر عفونت ادراری شود، اصطلاحا پیلونفریت نامیده میشود. عفونت مجاری ادراری در بلند مدت میتواند قسمتی از کلیه را تخریب کرده یا باعث ایجاد نارسایی کلیوی یا فشار خون شود. به همین دلیل، تشخیص به موقع عفونت ادراری و درمان آن در اسرع وقت بسیار حائز اهمیت است.
به طور کلی، هنگامی که آلت تناسلی نوزاد به مدت طولانی در تماس با مدفوع قرار گیرد، باعث ایجاد عفونت ادراری میشود. در این مقاله قصد داریم در مورد درمان عفونت ادراری در کودکان به بحث بپردازیم تا اطلاعات کافی در مورد این بیماری و روش درمان و پیشگیری آن به دست آوریم. پس با ما همراه شوید.
عوامل ایجاد کنندهی عفونت ادراری
بیشتر کودکان عفونت ادراری را تجربه کردهاند و در واقع، از شایعترین بیماریهایی است که بیشتر افراد در طول عمر خود و به خصوص در دوران کودکی حداقل یک بار آن را تجربه کردهاند. عوامل مختلفی باعث ایجاد عفونت ادراری میشود. این عوامل شامل سن، ختنه نشدن پسران، جنس، نژاد، عوامل ژنتیکی، برگشت ادرار، انسداد در مجاری ادراری، مثانهی عصبی، نگه داشتن زیاد ادرار، یبوست، دستکاری سیستم ادراری و عدم تمایل کودک به باز شدن از پوشک میباشد.
سن، یکی از مهمترین عوامل در ایجاد عفونت ادراری است. به طوری که پسران زیر یک سال و دختران زیر چهار سال بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ادراری قرار دارند. یکی دیگر از عوامل متأثر در عفونت ادراری ختنه نشدن کودکان پسر است. احتمال ابتلای کودکانی که ختنه نشدهاند، چهار تا هشت برابر بیشتر از کودکانی است که عمل ختنه را انجام دادهاند. در واقع، ختنه کردن تا حدودی از ایجاد عفونت ادراری جلوگیری میکند.
جنس یکی دیگر از عوامل موثر در ایجاد عفونت ادراری است. به طور کلی، نوزادان دختر به علت آناتومی بدن خود بیشتر از نوزادان پسر مبتلا به عفونت ادراری میشوند. آمارها نشان میدهد، دختران دو تا چهار برابر بیشتر از پسران به عفونت ادراری مبتلا میشوند. در این بین، حتی نژاد نیز روی ابتلا به عفونت ادراری متأثر است.
به طوری که سفید پوستان بیشتر از سیاه پوستان درگیر عفونت ادراری میشوند. کودکانی که در خانوادهی خود سابقهی ابتلا به عفونت ادراری را دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار میگیرند. بنابراین، عوامل ژنتیکی و در واقع، سابقهی خانوادگی از مهمترین عوامل ابتلا به عفونت ادراری است.
برگشت ادرار یکی از عوامل مهم در ایجاد عفونت ادراری است. در برخی کودکان، دریچهی محل اتصال حالب به مثانه شل است. همین امر باعث برگشت ادراری میشود که باعث ایجاد عفونت ادراری میشود. گاهی اوقات ممکن است در مجاری ادراری انسداد ایجاد شود که همین انسداد به صورت مادرزادی یا اکتسابی میباشد.
هنگامی که سنگ در مجاری ادراری وجود داشته باشد یا بر اثر جراحی شکم مجازی ادراری مسدود شود، میتواند در ایجاد عفونت ادراری تأثیر داشته باشد. هنگامی که اعصاب مثانه با اختلال رو به رو شود، اصطلاحا اعصاب مثانه گفته میشود که هیچ ارتباطی با عصبی بودن فرد ندارد.
به طور کلی، عوامل وارثتی یا اختلال در تکامل سیستم عصبی کودک در دوران جنینی باعث ایجاد اعصاب مثانه میشود. علاوه بر آن، ایجاد ضربه یا تودههای فضاگیر در مسیر عصب دهی مثانه در نخاع که علل اکتسابی محسوب میشوند نیز میتواند باعث ایجاد اعصاب مثانه میشود.
اعصاب مثانه نیز یکی از عوامل متأثر در ابتلا به بیماری عفونت ادراری است. علاوه بر آن، به هیچ وجه نباید ادرار را به مدت طولانی در مثانه نگه داشت. در شرایط عادی لازم است در هر دو تا سه ساعت یک بار مثانه تخلیه شود. این مورد برای زمان بیداری صدق میکند. برای این که کودک مبتلا به عفونت ادراری نشود، لازم است از نگه داشتن ادرار خود اجتناب کند.
یبوست یکی از عواملی است که کودک را مستعد ابتلا به عفونت ادراری میکند. زمانی که عفونت ادراری درمان نشود، کودک در معرض عودهای مکرر عفونت ادراری قرار میگیرد. برخی کودکان نیاز به سوندگذاری مثانه دارند. هنگامی که سوندگذاری در شرایط استریل صورت نگیرد، احتمال ابتلای کودک به عفونت ادراری بیشتر است.
درمان عفونت ادراری در کودکان
همان طور که میدانید، بعد از مشاهدهی هرگونه نشانه از عفونت ادراری لازم است تا به پزشک متخصص مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای درمان صورت گیرد. چرا که در صورتی که عفونت ادراری درمان نشود، ممکن است در بلند مدت مشکلات کلیوی جدی برای فرد ایجاد کند. مواردی که نشانهی عفونت ادراری کودک است شامل تب، استفراغ و حالت تهوع، ضعف و خستگی، کاهش اشتها، زردی پوست و سفیدی چشم در خردسالان و کاهش روند رشد کودک میباشد.
به طور کلی مهمترین و اصلیترین درمان عفونت ادراری در کودکان استفاده از آنتی بیوتیک است. مراجعهی به موقع به متخصص اطفال، هنگام مشاهدهی علائم عفونت ادراری در کودک بسیار حائز اهمیت است. برخی افراد برای درمان مشکلات جسمی خود به استفاده از داروهای گیاهی روی میآورند. اما باید توجه داشته باشید که استفاده از داروهای گیاهی در درمان مشکلات کودک و به خصوص عفونت ادراری توصیه نمیشود.
بهترین راه درمان عفونت ادراری در کودکان این است که در صورت مشاهدهی علائم عفونت ادراری در کودک خود، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید و از داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع استفاده کنید تا بتوانید نتیجهای مطلوب کسب کنید. به طور کلی، لازم است هنگامی که علائم مربوط به عفونت مجاری ادراری مشاهده کردید یا در صورتی که در خانوادهی خود سابقهی ابتلا به عفونت ادراری را دارید، به پزشک متخصص کودکان یا یک دکتر نفرولوژی مراجعه کنید تا اقدامات لازم برای تشخیص و درمان مشکلات احتمال کودکتان انجام گیرد.
سخن آخر
از شایعترین بیماریهایی که تقریبا هرکس در زندگی خود حداقل یک بار به آن مبتلا شده است، میتوان به عفونت ادراری اشاره کرد. با ورود میکروب به مجاری ادراری، فرد دچار عفونت ادراری میشود که لازم است در اسرع وقت تشحیص داده شود. عوامل ایجاد کنندهی عفونت ادراری شامل سن، ختنه نشدن نوزادان پسر، جنس، نژاد، عوامل ژنتیکی، برگشت ادرار، انسداد مجاری ادراری، مثانهی عصبی، نگه داشتن بلند مدت ادرار در مثانه، یبوست، دستکاری سیستم ادراری و عدم تمایل کودک به باز شدن از پوشک میباشد.
عفونت ادراری یکی از بیماریهایی است که در صورتی که به موقع درمان نشود، ممکن است باعث ایجاد مشکلات کلیوی جدی در آینده شود. بنابراین، لازم است هنگامی که علائم مربوط به عفونت ادراری را مشاهده کردید، در اسرع وقت به یک متخصص ماهر مراجعه کنید تا اقدامات لازم را برای تشخیص و درمان انجام دهد.
به طور کلی، مهمترین روش درمان عفونت ادراری در کودکان استفاده از آنتی بیوتیک است. علاوه بر آن، لازم است تا داروهایی که توسط پزشک تجویز میشود به موقع مصرف شود تا روند بهبودی سرعت گیرد. در صورتی که در خانواده سابقهی ابتلا به عفونت ادراری وجود داشته باشد، لازم است تا قبل از به وجود آمدن مشکلات جدی در کودک به پزشک مراجعه کنید. چرا که عوامل وراثتی یکی از مهمترین علل ایجاد عفونت ادراری میباشد.