شایع ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک

شایعترین مشکلات شیردهی مادر و کودک
شایعترین مشکلات شیردهی مادر و کودک

شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک

شیردهی مادر به نوزاد همیشه به همین راحتی پیش نمی‌رود. بسیاری از مادران و نوزادان به زمان نیاز دارند تا یاد بگیرند که چگونه باهم شیر بدهند. در روز‌ها یا هفته‌های اول پس از زایمان و تولد فرزند، ممکن است با مشکلاتی و دشواری‌هایی روبه‌رو شوید که ممکن است در شیردهی مادر اختلال ایجاد کند . اما، حتی زمانی که شیردهی برقرارشده و به‌خوبی پیش می‌رود، مشکلات همچنان ممکن است ظاهر شوند. این مشکلات  ممکن است برای یک مادر جدید باعث ناراحتی و نگرانی شود. در این مقاله می‌خواهیم شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک را بررسی کنیم.

شایع ترین مواد غذایی آلرژی زا برای کودکان چیست؟

مشکلات مربوط به نوک سینه مادر

درد نوک سینه‌ها یکی از شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک است. درد نوک سینه معمولاً به دلیل موقعیت نامناسب قرارگیری بچه و چفت نشدن نوک سینه مادر با دهان بچه،  اتفاق می‌افتد. در هفته‌های اول شیردهی ممکن است مادر نسبت به نوک سینه‌های خود حساس باشد و احساس درد و ناراحتی بکند، این طبیعی است، اما در صورت داشتن درد شدید، ترک‌خوردگی و خونریزی، ممکن است مشکل جدی باشد. شما باید سعی کنید تا حد امکان از درد نوک سینه‌های خود جلوگیری کنید، اما در صورت بروز این مشکلات حتماً به ماما یا پزشک متخصص مراجعه کنید.

برای جلوگیری از درد و سوزش نوک سینه‌ها که یکی از شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک است، می‌توانید این نکات را رعایت کنید: موقعیت شیردهی متفاوتی را امتحان کنید و وضعیت خود را تغییر دهید، شیر دادن را از سینه‌ای که کمترین درد را دارد شروع کنید، قبل از اینکه کودک را از سینه خود جدا کنید، به‌آرامی دهان او را با دو انگشت خود بازکنید. شیر تازه دوشیده شده خود را روی نوک سینه‌های خود بمالید تا به بهبود آن‌ها کمک کنید، درنهایت اگر در عرض چند روز نوک سینه‌های شما علائمی از بهبود نشان نداد، به پزشک خود اطلاع دهید.

 

بزرگ و سفت شدن سینه‌ها

هنگامی‌که شیر مادر در هفته‌های اول سینه‌ها را پر می‌کند، سینه‌ها متورم و سفت می‌شوند. پف‌کردگی سینه می‌تواند برای مادر دردناک باشد و ممکن است شیر خوردن برای نوزاد را نیز دشوار کند. این مرحله معمولاً چند روز یا چند هفته طول می‌کشد؛ زیرا شیر شما مطابق با نیازهای کودک تنظیم می‌شود. در این حالت که بدن در حال تنظیم است، مادر باید سعی کندروی کاهش درد و فشار تمرکز کنید.

 

برای جلوگیری و یا کنار آمدن با این مشکل که یکی از شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک، باید به این نکات توجه کنید: به‌طورمعمول حداقل 8 تا 12 بار در روزبه بچه خود شیردهید، یک موقعیت صحیح می‌تواند به کودک شما کمک کند تا راحت‌تر شیر بخورد، قبل از شروع شیردهی، کمی شیر را بدوشید تا بافت سینه نرم شود و کودک کمی راحت‌تر به آن بچسبد، همچنین برداشتن شیر مادر نیز به تخلیه مقداری فشار کمک می‌کند. برای نرم شدن سینه‌ها، آن‌ها سینه‌ها را به‌آرامی ماساژ دهید و هنگام دوش گرفتن اجازه دهید آب گرم روی سینه شما جاری شود.

 

مسدود شدن مجرای خروج شیر

یکی دیگر از شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک، مسدود شدن مجرای خروج شیر از سینه مادر است.  شیر جمع شده، توده‌های کوچک و سفتی را در سینه ایجاد می‌کند که مجرای شیر را مسدود کرده و مانع خروج شیر مادر می‌شوند. ناحیه اطراف مجرای مسدود شده ممکن است حساس، متورم و قرمز شود. مجرای شیر مسدود شده اغلب در عرض چند روز خودبه‌خود از بین می‌روند. در ادامه روش‌هایی را برای تسریع بهبود آن معرفی می‌کنیم.

 

برای تسریع بهبود و کاهش مشکلات ناشی از مسدود شدن مجرای شیر، باید این نکات را رعایت کنید: برای جلوگیری از تجمع شیر،  اغلب در روز چند بار به کودک خود شیردهید، مکیدن قوی کودک شما در ابتدای شیر خوردن ممکن است به رفع انسداد مجرا کمک کند، موقعیت‌های شیردهی را جایگزین کنید تا تمام نواحی سینه شما تخلیه شود،  سینه خود را در هنگام شیردهی ماساژ دهید تا به از بین بردن پلاگین کمک کنید، حتماً استراحت کافی داشته باشید و مایعات کافی بنوشید. درنهایت در صورت عدم بهبود به پزشک یا مشاور خود مراجعه کنید.

کمبود شیر مادر

هنگامی‌که مادر برای اولین بار شیردهی را شروع می‌کند، ممکن است نگران باشد که کودکش شیر کافی دریافت نمی‌کند. کمبود شیر مادر می‌تواند باعث ترس و ناامیدی شود. برای یک مادر جدید ترسناک است که باور کند شیر مادر به‌اندازه کافی برای فرزندش تولید نمی‌کند و اگر نوزاد به‌اندازه کافی شیر نخورد می‌تواند برای نوزاد ناامیدکننده باشد. خبر خوب این است که علل رایج کمبود شیر مادر اغلب به‌راحتی اصلاح می‌شوند.

 

کمبود شیر مادر از معمول‌ترین و شایع‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک است، اما اغلب با چند راه‌حل ساده قابل اصلاح است. این‌ها چند مورد از راه‌حل‌های این مشکل است: چفت شدن دهان  کودک خود با سینه را بررسی کنید، نوزاد شما باید علاوه بر نوک پستان، بخشی از بافت سینه اطراف نوک سینه شمارا بگیرد، به کودک خود بیشتر شیر بدهید، نوزاد شما باید هر 1 تا 3 ساعت شبانه‌روز با شیر مادر تغذیه کند، تحریک دستی سینه می‌تواند باعث افزایش شیر شما شود، تغذیه خوب و مناسب و استراحت کافی داشته باشید و مایعات زیادی بنوشید.

چه ویتامین هایی برای کودک و مادران ضروری است ؟

 

در مطالب بالا رایج‌ترین مشکلات شیردهی مادر و کودک را معرفی کردیم و برای هر یک نیز راه‌حل‌هایی را ذکر کردیم. شما به‌عنوان یک مادر می‌توانید بامطالعه و کسب اطلاعات لازم در این زمینه بر این مشکلات غلبه کنید یا حتی از بروز آن‌هم جلوگیری کنید. درنهایت اگر فکر کردید مشکل شما جدی است و نشانه‌ای از بهبود دیده نمی‌شود، حتماً به یک مشاور یا پزشک متخصص در این زمینه مراجعه کنید

دکتر آویشن محمدی متخصص اطفال و فوق تخصص نوزادان در زمینه های تشخیص و درمان کنترل و پایش و همچنین ختنه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان برای کودک دلبندتان میباشند.