سریع‌ترین راه درمان زردی نوزاد

زردی نوزاد
زردی نوزاد

بهترین روش‌های درمان زردی نوزاد

زردی یکی از مشکلاتی است که معمولاً در نوزادان تازه متولد شده پدیدار می‌شود. این عارضه که با نام قدیمی یرقان نیز شناخته می‌شود، به دلیل وجود اخلال در عملکرد کبد نوزاد بروز پیدا می‌کند. گلبول‌های قرمز خون‌ نوزادان عمر معینی دارند و پس از گذشت یک‌ بازه زمانی کوتاه مدت تخریب خواهند‌ شد.
پس از تخریب و از بین رفتن‌ گلبول‌های قرمز خون، ماده‌ای زرد رنگ به نام بیلی روبین در بدن نوزاد ترشح می‌شود که اگر مقدار بیش از اندازه زیادی داشته باشد، قطعاً نوزاد به زردی مبتلا خواهد شد. زردی نوزاد در صورتی که به موقع درمان شود، هیچ خطر خاصی را به همراه نخواهد داشت.
به همین دلیل والدین می‌بایست درمان این عارضه را جدی بگیرند و تحت هیچ شرایطی آن را به تعویق نیندازند. چرا که‌ اگر درمان زود هنگام صورت نپذیرد، این عارضه روز به روز حادتر می‌شود و مشکلاتی جدی برای نوزادان پدید می‌آورد؛ اما خوشبختانه امروزه در علم پزشکی روش‌های بسیار زیادی برای درمان این عارضه وجود دارند که معمولاً در کوتاه‌ترین مدت زمان موجب بهبود نوزاد شما خواهند شد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خطرات زردی در نوزادان کلیک کنید.
پزشکان ممکن است بسته به شدت و درجه زردی و شرایط جسمانی هر نوزاد، از روش‌های خاصی برای درمان او استفاده کنند؛ اما در حالت کلی سریع‌ترین و بهترین راه‌های درمان زردی نوزاد موارد زیر می‌باشند:

• مصرف بیشتر مایعات

این معمولاً اولین روشی است که برای درمان یرقان نوزادان توسط پزشک توصیه می‌شود. اگر بدن نوزاد کم آب باشد، بیلی روبین در بدن او ثابت باقی خواهد ماند.‌ اما اگر مصرف مایعات او‌ و تغذیه از شیر مادر افزایش یابد، به مرور بیلی روبین از طریق مدفوع و ادرار او دفع خواهد شد. به همین دلیل معمولاً پزشکان در مرحله اول توصیه می‌کنند که مصرف مایعات و شیر مادر افزایش یابد.

• فوتو تراپی

فوتو تراپی نیز یکی از سریع‌ترین و اثر بخش‌ترین راه‌های درمان زردی نوزاد تلقی می‌شود. در این روش معمولاً نوزاد با لباس‌های پوشیده زیر نور آبی دستگاه قرار می‌گیرد. این نور به قدری به بدن نوزاد تابانده می‌شود تا نتیجه مطلوب حاصل شود. وقتی اشعه نور به بدن نوزاد برخورد می‌کند، بیلی روبین او را به شکلی تغییر می‌دهد که به راحتی قابل دفع باشد.
در نتیجه پس از اتمام فوتو تراپی بیلی روبین در یک بازه زمانی کوتاه به‌طور کامل از بدن دفع می‌شود. در این روش گاها از پتوی فوتو تراپی نیز استفاده می‌شود. به گونه‌ای که این پتو دور تا دور نوزاد پیچیده می‌شود تا اشعه نور را به بدن او انعکاس دهد.

• تعویض خون

سریع‌ترین راه درمان زردی نوزاد تعویض نمودن خون بدن او می‌باشد. تعویض خون تقریباً آخرین روشی است که پزشک از آن برای درمان زردی نوزاد استفاده خواهد کرد. این روش معمولاً زمانی توصیه می‌شود که نوزاد در حالت اضطراری و خطرناکی قرار داشته و سطح بیلی روبین در بدن او به شکل غیر قابل کنترلی در حال افزایش باشد.
به همین دلیل پزشک معمولاً تعویض خون را توصیه خواهد کرد تا بیلی روبین به سریع‌ترین شکل ممکن از بدن نوزاد خارج گردد. در این مورد خون نوزاد با استفاده از تجهیزات خاصی از بدن او خارج شده و خون جدید جایگزین می‌گردد. البته باید توجه داشته باشید که این روش یک درمان قطعی نیست و تنها نوزاد شما را از حالت اضطراری خارج می‌کند.

زمان مراجعه به پزشک برای درمان زردی نوزاد

معمولاً پزشکان توصیه می‌کنند نوزادان تا ۲۴ ساعت پس از تولد در بیمارستان بمانند تا آزمایش‌های مربوطه صورت پذیرفته و از سلامت آن‌ها و عدم ابتلا به زردی اطلاع کسب شود. پس از انجام این آزمايشات اگر زدی تشخیص داده شود، در همان ابتدا درمان آغاز می‌گردد؛ اما گاهی نوزاد در بدو تولد به این عارضه مبتلا نیست و چند روز پس از تولد دچار آن می‌شود.
در این صورت معمولاً زردی پس از گذشت چند روز خود به خود برطرف شده و ‌کودک ‌به‌طور کامل بهبود می‌یابد.‌ اما‌ اگر زردی نوزاد پس از گذشت این بازه زمانی بهبود نیابد، باید فورا به پزشک مراجعه نمایید. در این حالت معمولاً‌ نوزاد علائمی خواهد داشت که کاملاً مشخص می‌کنند بیماری او در حالت بحران قرار دارد و در حال حادتر شدن است.
به همین دلیل اگر نوزاد شما هر یک از علائم زیر را داشت، فورا به پزشک‌ مراجعه نمایید:

• شدت یافتن زردی

شدت بافتن زردی اولین علامتی است که پس از مشاهده آن مراجعه فوری به پزشک بسیار ضرورت دارد. گاهی دیده می‌شود که زردی بدن نوزاد در حال گسترش بوده و پوست او رفته رفته زردتر می‌شود. این به این معناست که سطح بیلی روبین در بدن او‌ با شکل غیر قابل کنترلی در حال افزایش است.

• اخلال در وزن‌گیری نوزاد

وزن نوزادان معمولاً مدتی پس از تولد رو به افزایش بوده و باید مرتب وزن آن‌ها را چک کنید. اگر زردی نوزاد به شکل حاد باشد، معمولاً در وزن گیری او نیز اخلال به وجود می‌آید و کودک شما وزن ثابتی خواهد داشت. این یعنی نوزاد در حال رشد نیست و همین مسئله می‌تواند نگران ‌کننده باشد. پس در صورت مشاهده چنین موردی نیز باید حتماً به پزشک مراجعه نمایید.

• بی‌قراری نوزاد

در موارد دیگر وقتی نوزاد بی‌قراری می‌کند نیز، باید به پزشک ‌مراجعه نمود تا شرایط او مورد بررسی قرار گیرد.‌ در این حالت معمولاً نوزاد شدیداً گریه می‌کند و ممکن‌ است‌ خواب مناسبی نیز نداشته باشد.

• گسترش زردی

گسترش زردی دیگر نشانه نگران‌ کننده‌ای است که خبر از وخامت حال نوزاد و حادتر شدن بیماری می‌دهد. در چنین موردی معمولاً زردی به پاها، شکم و دستان نوزاد نیز گسترش یافته و این قسمت‌ها مانند صورت او تغییر رنگ می‌دهند. زردی نوزاد زمانی که گسترده شود، ممکن است به مغز او سرایت کند و ‌خطرناک باشد.‌

چنانچه نوزاد شما پس از تولد دچار زردی شده است پیشنهاد می‌کنیم با بهترین دکتر فوق تخصص نوزادان یعنی دکتر آویشن محمدی مشورت نموده تا پس از ویزیت بهترین روش درمان انتخاب گردد.