وزن مناسب نوزاد و دلایل کاهش وزن نوزاد بعد از تولد

وزن مناسب نوزاد و دلایل کاهش وزن نوزاد بعد از تولد
وزن مناسب نوزاد و دلایل کاهش وزن نوزاد بعد از تولد

وزن مناسب نوزاد و دلایل کاهش وزن نوزاد بعد از تولد

یکی از شاخص های سلامت و رشد مناسب کودک، وزن مناسب نوزاد در هنگام تولد است. کارشناسان سازمان جهانی بهداشت چارت وزن نوزادان تازه متولد شده را تهیه کرده‌اند که پزشکان اطفال در معاینات معمول و وزن کردن کودکان، آنها را با آن مقایسه می‌کنند. وزن کم نوزاد در هنگام تولد یا کاهش وزن نوزاد بعد از تولد می‌تواند باعث نگرانی مادر نسبت به سلامت کودک خود شود.

دکتر آویشن محمدی متخصص اطفال و فوق تخصص نوزادان در زمینه‌های تشخیص و درمان، کنترل و پایش و همچنین ختنه آماده ارائه خدمات به شما عزیزان برای کودک دلبندتان می‌باشند در این مقاله، وزن مناسب نوزاد و دلایل کاهش وزن نوزاد بعد از تولد را بررسی خواهیم کرد.

وزن مناسب نوزاد در هنگام تولد

یکی از شاخص‌های سلامت نوزاد در هنگام تولد، وزن او است که پایین بودن یا بالا بودن آن می‌تواند نشانه وجود مشکلات بیولوژیکی فرزند باشد و موجب نگرانی والدین شود. یکی از اولین مواردی که پس از تولد نوزاد توسط پزشکان اندازه گیری و بررسی می‌شود، وزن کودک است. پایین بودن وزن کودک اغلب موجب نگرانی والدین می‌شود اما در مورد بالا بودن وزن آن ممکن است برای والدین نشانه سلامت کودک باشد، در حالی که بالاتر بودن وزن کودک از استانداردهای بهداشتی نیز می‌تواند نشانه عدم سلامت فرزند باشد و خطرناک است.

سازمان بهداشت جهانی، وزن مناسب نوزاد را بر اساس استانداردهای پزشکی و بهداشتی تعریف می‌کند. میانگین وزن نوزاد بسته به جنسیت متفاوت است همچنین وزن نوزاد باید با قد او نیز متناسب باشد. میانگین وزن برای پسران 3400-3500 گرم و برای دختران – 3200-3400 گرم است. وزن طبیعی نوزاد هنگام تولد بین 2500 تا 4500 گرم است. اگر وزن کودک شما در هنگام تولد خارج از این بازه باشد، می‌توان نشانه عدم سلامت نوزاد باشد و باید سلامت آن توسط پزشک بررسی شود.

چرا وزن نوزاد بعد از تولد کاهش می‌یابد؟

در روزهای اول پس از تولد، وزن کودک اندکی کاهش می یابد. با این حال، هیچ دلیلی برای وحشت و نگرانی وجود ندارد، این یک هنجار فیزیولوژیکی طبیعی است. دلایل این امر در یک کودک سالم عبارتند از: از دست دادن رطوبت اضافی در محیط جدید، دفع مدفوع، خشک کردن بند ناف باقی مانده، برگشت مایع آمنیوتیک توسط کودک، دریافت ناکافی رطوبت توسط نوزادان.

کاهش وزن نوزاد که در ابتدای تولد ن با مقداری مایع اضافی به دنیا می‌آیند،ب طبیعی است؛ بنابراین پس از تولد در چند روز اول زندگی، نوزاد وزن کم کند. انتظار می رود یک نوزاد سالم پس از تولد، 7 تا 10 درصد وزن خود (حدود 250 گرم) را از دست بدهد، اما باید این وزن را حداکثر در 10 تا 15 روز اول پس از تولد دوباره به دست آورد. به طور معمول نوزادان در طول ماه اول، به میزان حدود 30 گرم در روز وزن اضافه می‌کنند و در طول این ماه بین 1 تا 1.5 کیلوگرم وزن اضافه می‌کنند.

رشد و افزایش وزن طبیعی نوزاد در ماه‌های اول پس از تولد

همانطور که قبلا گفتیم، پس از تولد، نوزاد حدود 250 گرم از دست می‌دهد، این طبیعی است. پس از چند روز، او شروع به افزایش وزن می‌کند و در صورت سلامت و دریافت تغذیه کافی، به صورت منظم رشد می‌کند. در این زمان افزایش وزن طبیعی نوزادان روزانه در ماه اول 20.0 گرم، در ماه دوم 25.0 گرم، در ماه سوم 30.0 گرم است، یعنی ماهانه حداقل 460 گرم است. در سن یک سالگی، وزن نوزاد تقریباً سه برابر بیشتر از وزن قبلی در هنگام تولد است. نمودار زیر افزایش وزن طبیعی نوزادان بر اساس استانداردهای سازمان بهداشت جهانی را نشان می‌دهد.

فرایند رشد و وزن مناسب نوزاد در دوره‌های مختلف

نوزاد از ماه اول شروع به رشد و افزایش وزن می‌کند و وزن آن به طور منظم افزایش می‌یابد. گفتیم وزن نوزادان به طور میانگین در هنگام تولد در نوزادان پسر 3.6 و در نوزادان دختر 3.4 کیلوگرم است، می‌بینید که رشد کرده و وزن آنها در ماه اول به 4.45 و 4.15 می‌رسد و به همین ترتیب رشد کرده تا پس از یک سال به 10.1 و 9.6 می‌رسد.  که در حالت طبیعی و به صورت میانگین همواره کودکان پسر از کودکان دختر هم سن خود، وزن بیشتری دارند.

غذای کودک زیر یکسال چی چیزهایی هستند؟

دلایل اضافه وزن نوزادان

وزن نوزادان بیش از حد معمول، اغلب نشان دهنده سلامتی نیست. اگر والدین قد بلند و وزن زیادی دارند، وزن بیش از 4 کیلوگرم در هنگام تولد ممکن است طبیعی باشد. اما در موارد دیگر، می‌تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت کودک داشته باشد. اضافه وزن تحت شرایط خاص می تواند برای رشد بیشتر کودک خطرناک باشد. ارتباط صحیح قد و وزن مناسب نوزاد بسیار مهم است. اگر با قد 75 سانتی متر، وزن 10 کیلوگرم طبیعی در نظر گرفته شود، وزن 15 کیلوگرم بیش از حد خواهد بود. برخی از دلایل اضافه وزن نوزادان به شرح زیر است:

رژیم غذایی پرکالری مادر در دوران بارداری
تاثیر وراثت
نقص عملکرد سیستم غدد درون ریز مادر در دوران بارداری و شیردهی
نارس بودن جنین در هنگام تولد
تغذیه بیش از حد با کالری یک مادر شیرده
تغذیه با مخلوط مواد مغذی بسیار پر کالری
نقض متابولیسم، سطوح هورمونی یا عملکرد سیستم غدد درون ریز کودک
مایع اضافی در بدن به دلیل بیماری کلیوی.

چه غذایی برای غذای کمکی شیرخواران مناسب است؟

دلایل کمبود و کاهش وزن نوزاد

وزن پایین نوزادان اغلب بیشتر از اضافه وزن نوزادان به عنوان یک مشکل در نظر گرفته می‌شوند. کمبود وزن زمانی ظاهر می‌شود که نوزاد در رحم مواد مغذی حیاتی را دریافت نکرده و در نتیجه تغییرات دیستروفیک در بدن و توسعه نیافتگی اندام‌ها ایجاد می‌شود. این کودکان ممکن است دچار اختلال متابولیک شوند که منجر به چاقی در نوجوانی و دیابت و فشار خون بالا در بزرگسالان می‌شود.

کودکان مدرن علل داخلی و خارجی کمبود وزن نوزاد تازه متولد شده را برجسته می‌کند. اگر زایمان بدون ناهنجاری انجام شده است و او طبیعی به دنیا آمده است، پس کاهش وزن نوزاد صرفاً به دلایل خارجی است که اصلی ترین آنها عدم رعایت یک رژیم غذایی متعادل است. این عامل به ویژه در هنگام شیردهی اهمیت دارد. کاهش وزن نوزاد ممکن است به دلیل شیردهی ضعیف، شیر ناکافی غلیظ مادر و یا استرس دائمی مادر شیرده، رخ دهد.

در مطالب بالا دیدیم که شرایط و تغذیه مادر در دوران بارداری در وزن نوزاد در هنگام تولد بسیار مهم است. وزن مناسب نوزاد نیز در هنگام تولد نشانه سلامت بهداشتی کودک است. همچنین دیدیم که کاهش وزن نوزاد بعد از تولد، امری طبیعی است و دلیل آن از دست دادن آب و رطوبت اضافی است. همچنین دلایل کمبود و اضافه وزن نوزاد در هنگام تولد و بعد تولد را بررسی کردیم.