علائم بهبودی زردی در نوزاد

علائم بهبودی زردی در نوزاد
علائم بهبودی زردی در نوزاد

علائم بهبودی زردی در نوزاد

بیماری زردی نوزاد چیست؟ چگونه و به چه علتی به وجود می‌آید؟ چگونه تشخیص داده می‌شود؟ آیا این بیماری در نوزادان قابل‌درمان است؟ علائم بهبودی زردی در نوزاد چه هستند؟ پیشنهاد می‌کنیم که تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تا بتوانید به پاسخ سوالاتتان برسید.

زردی نوزاد چیست؟

برای پی بردن به علائم بهبودی زردی در نوزاد، شما باید ابتدا با بیماری زردی به‌خوبی آشنا شوید. درواقع یکی از بیماری‌های رایج میان نوزادانی که تازه متولد می‌شوند، زردی و یا همان یرقان است. این بیماری به‌طورمعمول در زمان تولد مشاهده می‌شود و به خاطر تجمع یافتن بیش‌ازحد بیلی‌روبین در خون ایجاد می‌گردد. بیلی‌روبین در طی فرایند جذب و هضم مواد غذایی در بدن تولید می‌گردد.

اگر این ماده از راه کبد و کلیه از بدن خارج نگردد، ممکن است باعث بروز بیماری‌های متفاوتی گردد. همچنین تجمع یافتن بیلی‌روبین در بدن، امکان دارد نشان‌دهنده وجود داشتن نوعی انسداد و یا نارسایی در سیستم گوارش و یا کلیه‌ها باشد. به همین خاطر توجه کردن به علائم بیماری زردی هم برای افراد  بزرگ‌سال و هم برای نوزادان بسیار مهم است.

ازآنجایی‌که این بیماری خیلی شایع است، آگاهی داشتن از اینکه زردی نوزاد چقدر طول می‌کشد و همچنین روش‌های تشخیص دادن و درمان آن، برای والدین ضروری و مهم است. در این مقاله به‌صورت کامل و جامع درباره این پرسش‌ها توضیحاتی ارائه می‌دهیم.

علت زردی نوزاد چیست؟

علائم بهبودی زردی در نوزاد وقتی بیشتر شناخته می‌شود که شما با علت به وجود آمدن این بیماری هم آشنا شوید. زمانی که نوزاد درون شکم مادرش هست، همه فرایند جذب کردن و دفع بیلی‌روبین خون او به‌وسیله کبد مادر انجام می‌گردد. پس از تولد، این فرایند باید توسط کبد نوزاد انجام بشود؛ ولی به خاطر نارس بودن و رشد ناقص این اندام، در حقیقت دفع بیلی‌روبین با مشکلاتی مواجه می‌گردد.

همین مسئله موجب تجمع یافتن بیلی‌روبین در خون نوزاد می‌شود و نشانه‌های بیماری یرقان مانند زردی چشم‌ها و پوست مشاهده می‌گردد. پزشکان به‌طورمعمول پس از گرفتن آزمایش خون و تشخیص دادن مقدار بیلی‌روبین، جهت درمان علت زردی نوزادان اقداماتی انجام می‌دهند.

اگر که افزایش یافتن سطح بیلی‌روبین خون سبب بروز یرقان شده باشد، به‌طورمعمول در هنگام تولد و یا 2 تا 4 روز پس از زایمان نشانه‌های زردی دیده می‌شود. ولی امکان دارد دلایل دیگری مانند خون‌ریزی داخلی، مشکلات ژنتیکی برای تجزیه بیش‌ازحد گلبول‌های قرمز خون، نارسایی‌های کبدی، عفونت‌های ویروسی و یا مسدود شدن مجاری صفراوی باعث بروز زردی در نوزادان گردد.

در این حالت بیشتر نشانه‌های زردی دیرتر از حالت معمول بروز پیداکرده و این احتمال وجود دارد که علائم دیگری هم دیده شود. همچنین اگر که نوزاد زودتر از هفته 37 بارداری مادر به دنیا بیاید، بازهم احتمال مبتلا شدن به یرقان افزایش پیدا می‌کند. به خاطر اینکه نوزاد هنوز نارس است و اندام‌هایش به‌خوبی رشد نکرده‌اند.

درجه زردی نوزاد باید چند باشد؟

علائم زردی برای نوزادان چه هستند؟

جهت شناسایی بیماری در مورد نوزادان، بیشتر باید به نوع گریه کردن آن‌ نوزادان توجه کنیم. چراکه آن‌ها توانایی بیان کردن نیازها و مشکلات خود را نداشته و نخستین راه ارتباطی‌شان درواقع از راه گریه کردن هست. به‌طورمعمول نوزادانی که مبتلابه زردی هستند، دارای گریه‌های گوش‌خراش و شدید هستند.

همچنین توجه کردن به سایر علائم زردی نوزاد که در ادامه این متن به آن‌ها اشاره‌کرده‌ایم، قادرند در تشخیص یرقان و یا زردی به پدر و مادرها یاری رساند.

۱.زردی پوست بدن مخصوصاً در ناحیه شکم، بازو و پاها

۲.تغییر دادن رنگ مدفوع به رنگ زرد

۳.زرد شدن سفیدی چشم‌ها

۴.بی‌حالی و خواب‌آلودگی

۵.عدم‌ تمایل نوزاد به شیر خوردن

۶.کاهش پیدا کردن وزن بدن نوزاد

۷.تب داشتن

جلوگیری از زردی نوزاد

بیماری زردی نوزاد چه مدت طول می‌کشد؟

علائم بهبودی زردی در نوزاد زمانی نمایان می‌شوند که مدت‌زمانی بگذرد تا این بیماری درمان شود. حال این مدت‌زمان چقدر طول می‌کشد؟ برای اطلاع پیدا کردن از اینکه زردی نوزاد چند روز طول می‌کشد، ابتدا باید بدانیم که دلیل بروز زردی در نوزاد چیست. کلا سه دلیل برای ایجاد زردی نقش دارد که هرکدامشان طول درمان مختلفی دارند.

 

۱.زردی طبیعی

اگر که نوزاد شما نارس متولد شود و یا در زمان  تولد بعضی  از اندام‌های او مانند کبد خیلی خوب رشد نکرده باشد، احتمال بروز دادن و ایجاد زردی طبیعی افزایش می‌یابد. علائم بیماری در این نوع از زردی و یا یرقان، به‌طورمعمول2 تا 7 روز پس از تولد دیده می‌شود و  درواقع طول درمان آن به‌طور تقریبی تا دو هفته ادامه دارد.

با خوردن شیر مادر و همچنین کامل شدن کبد نوزاد، مقدار بیلی‌روبین آرام و به‌تدریج کاهش پیدا می‌کند. بعضی از بیماری‌های زمینه‌ای مادر  و یا نوزاد مانند دیابت، مصرف دارو، نوع تغذیه و همچنین مسائل ژنتیکی باعث بروز زردی فیزیولوژیک می‌گردند.

۲.یکسان نبودن گروه خونی جنین و مادرش

وقتی‌که گروه خونی مادر و همچنین جنین یکسان و برابر نباشد. برای نمونه گروه خونی برای مادر A و گروه خونی برای جنین B باشد. تشخیص ندادن این موضوع، امکان دارد باعث مرگ، زردی و یا کم‌خونی شدید نوزاد گردد. به خاطر اینکه این ناهمسانی گروه خونی مادر و نوزاد سبب تولید نوعی آنتی‌بادی در بدن مادر می‌شود که باعث افزایش تعداد بیلی‌روبین‌های بدن نوزاد می‌گردد.

چراکه در اواخر دوره بارداری احتمال دارد که خون جنین به بدن مادر وارد شود. به خاطر همین دلیل هست که این آنتی‌بادی در بدن مادر ترشح می‌گردد. به‌طورمعمول برای درمان این مسئله، در هفته 28 بارداری و همچنین 72 ساعت پس از زایمان، نوعی آمپول ایمنوگلوبولین RH به بدن مادر تزریق می‌گردد. طول درمان این زردی نیز به‌طورمعمول 2 هفته هست.

۳. زردی ناشی از خوردن شیر مادر

در این‌گونه از زردی به‌طورمعمول و به خاطر وجود داشتن نوعی ماده در شیر مادر، امکان دفع کردن و همچنین جذب بیلی‌روبین کاهش پیدا می‌کند. به همین خاطر سطح بیلی‌روبین خون افزایش می‌یابد و نشانه‌های زردی در نوزاد دیده می‌شود. طول درمان این بیماری برای کودک به‌طور تقریبی بین 3 تا 12 هفته هست.

چه دلیلی باعث ادامه‌دار بودن زردی نوزاد می‌شود؟

دلیل ادامه‌دار بودن زردی نوزاد به‌طورمعمول به خاطر بعضی اختلالات و بیماری‌های زمینه‌ای مانند حساسیت به شیر مادر، عفونت‌‌های ادراری و همچنین کم‌کار شدن تیروئید هست. در صورت حساسیت به شیر مادر امکان افزایش یافتن بیلی‌روبین در خون نوزاد نیز بالا می‌رود و طول درمان را هم امکان دارد تا 12 هفته افزایش بدهد.

در شرایطی که پس از دو هفته این بیماری درمان نگردد باید آزمایش‌های موردنیاز جهت بررسی کردن عفونت ادراری و یا کم‌کاری تیروئید انجام گردد. تیروئید غده‌ای در بدن هست که درواقع وظیفه ترشح هورمون رشد را بر عهده دارد. وجود داشتن هر نوع مشکل در این غده در کاهش دادن و یا افزایش دادن بیلی‌روبین در بدن نوزاد بسیار مؤثر هست.

چیزهایی که درواقع بیرون کردن بیلی‌روبین را برای بدن نوزاد خیلی سخت‌تر می‌کند هم امکان دارد باعث ایجاد زردی‌های حادتر گردد، مانند:

۱.برخی از داروها

۲.عفونت‌های مادرزادی مانند سفلیس

۳.بیماری‌هایی که بر مجرای صفراوی و کبد اثر دارند مانند هپاتیت

۴. پایین بودن سطح اکسیژن خون

۵. وجود عفونت‌ها

۶.خیلی اختلالات ارثی و ژنتیکی

درواقع نوزادانی که خیلی زودتر متولد می‌شوند و نارس هستند خیلی بیشتر در معرض مبتلا شدن به زردی هستند.

دکترها، پرستارها و همچنین اعضای خانواده در بیمارستان و پس‌ازآن در خانه باید مواظب وجود علائم زردی در نوزاد باشند.

در حقیقت برای هر نوزادی که به نظر دچار بیماری زردی می‌شود، سطح بیلی‌روبین در بدن او خیلی سریع اندازه‌گیری می‌شود. این کار از راه انجام دادن آزمایش خون صورت می‌گیرد.

اغلب بیمارستان‌ها در ۲۴ ساعت ابتدای تولد نوزادشان، سطح بیلی‌روبین تمام نوزادان را چک می‌کنند. بیمارستان‌ها درواقع از یک میله پزشکی استفاده می‌کنند که قادر است سطح بیلی‌روبین را تنها با لمس کردن پوست برآورد سازد. البته اگر عددی که با این وسیله گزارش می‌شود بالا باشد، باید نتیجه با آزمایش آزمودن تائید گردد.

آزمایشاتی که امکان دارد انجام گیرند عبارتند از:

آزمایش خون کامل، تست کومبز و همچنین شمارش رتیکولوسیت.

البته برای نوزادانی که نیاز به درمان دارند و یا آنهایی که سطح کلی بیلی‌روبین خونشان بیشتر ازآنچه انتظار می‌رود رو به افزایش هست، نیازی به آزمودن‌های بیشتر خواهد بود.

سخن آخر

همان‌طور که در متن بالا مطالعه کردید ما توضیحاتی را درباره اینکه بیماری زردی نوزاد چیست و چه مدت طول می‌کشد، علل به وجود آمدن این بیماری و همچنین علائم بهبودی زردی در نوزاد توضیحاتی را برای شما عزیزان ارائه کردیم. امیدواریم که از خواندن این مطالب راضی بوده و به‌خوبی از آن بهره‌مند شده باشید.