بررسی تاثیر ختنه در پیشگیری از عفونت ادراری در پسران

عفونت ادراری در پسران
عفونت ادراری در پسران

عفونت ادراری در پسران و علائم آن چیست؟

عفونت اداری یک عارضه شایع بوده که سالانه میلیون‌ها نوزاد پسر را مبتلا می‌سازد. به‌طوری که از هر ۱۰۰ پسر یک نفر دچار عفونت اداری خواهد شد. شیوع این عارضه در زنان بیشتر از مردان است؛ اما طبق تحقیقات بروز این عارضه در نوزادان پسر بیشتر از نوزادان دختر است و این مسئله دلایل خاص خود را دارد. این بیماری گرچه در نگاه اول خطرناک به نظر نمی‌رسد، اما می‌تواند آسیب‌های جبران ناپذیری را به کلیه نوزادان پسر وارد کند.

عفونت اداری در پسران زیر پنج سال بسیار شایع‌تر است و معمولاً والدین تحت هیچ شرایطی نباید آن را نادیده بگیرند. حال شاید برایتان سوال شود عفونت اداری در پسران چه نوع بیماری است؟ علت بروز عفونت اداری چیست؟ عفونت اداری به عارضه‌ای گفته می‌شود که طی بروز آن در بدن نوزادان پسر، عفونت به درون مجرای ادراری، کلیه‌ها و یا مثانه آن‌ها نفوذ پیدا می‌کند.

در این‌ صورت معمولاً کودک نمی‌تواند به راحتی ادرار خود را دفع کند و ممکن است این کار برای او بسیار دردناک باشد. دلیل عفونت ادراری نیز تجمع میکروب و باکتری‌ها در مجاری ادراری می‌باشد. همان‌طور که می‌دانید ادرار قبل از خروج از بدن یک مایع استریل شده است؛ یعنی تنها حاوی مواد دفعی و املاح بوده و هیچ باکتری یا میکروبی در آن وجود نخواهد داشت.

حال وقتی به دلایل مختلف باکتری‌ها به درون مجرای ادراری نفوذ کنند، قطعاً در چند ساعت به شکل غیر قابل کنترلی تکثیر خواهند شد. چرا که ادرار بستر بسیار مناسبی برای رشد باکتری‌ها بوده و همین مسئله است که درمان عفونت اداری در پسران را دشوار می‌سازد. حال عفونت اداری در نوزادان پسر معمولاً با علائم فراوانی همراه خواهد بود که باید کاملاً جدی گرفته شوند. به همین دلیل در همان روزهای ابتدایی نیز والدین متوجه ابتلای فرزند خود به این بیماری خواهند شد.

در زیر مهم‌ترین علائم این عارضه در نوزادان پسر را نام‌برده‌ایم:

  • گریه‌های شدید

معمولاً نوزاد در این حالت از نظر جسمانی ضعیف می‌شود و همین موجب بی‌قراری او خواهد شد. به همین دلیل ممکن است گریه‌های شدید داشته باشد.

  • درد در هنگام دفع ادرار

عفونت ادراری در پسران موجب می‌شود که در حین دفع ادرار درد شدیدی را تجربه کنند. چرا که معمولاً رشد و‌ تکثیر باکتری و عفونت در مجرای ادراری موجب تورم این ناحیه می‌شود و همین باعث بروز درد در نوزادان خواهد شد.

  • ادرار بدبو و بدرنگ

به‌طور کلی عفونت رنگ و بوی ادرار را تغییر می‌دهد. مبتلایان به عفونت اداری معمولاً ادراری بدبو و بدرنگ خواهند داشت. رنگ ادرار آن‌ها نیز ممکن است تیره‌تر شود.

  • ترشح چرک و عفونت در مجرای ادراری

دیگر موردی که نشانه عفونت ادراری در پسران می‌باشد، ترشح چرک و عفونت در ناحیه تناسلی آن‌ها می‌باشد. عفونت چرکی معمولاً از قسمت‌ نوک آلت خارج می‌شود و این مورد می‌تواند بسیار ناخوشایند باشد. چرا که معمولاً نشانه عفونت شدید خواهد بود.

تأثیر ختنه در پیشگیری از عفونت ادراری در پسران

همان‌طور که گفتیم عفونت ادراری عوارض فراوانی را برای نوزادان پسر به همراه خواهد داشت. اگر این عارضه در نوع حاد رخ دهد، معمولاً در عملکرد کلیه آن‌ها اخلال ایجاد خواهد شد. به گونه‌ای که ممکن است کلیه نوزادان از کار بیفتد یا دچار نارسایی کلیوی شوند. درمان این بیماری نیز معمولاً دشوار خواهد بود، چرا که گاها پیچیدگی‌های زیادی خواهد داشت.

از طرفی دیگر نيز بهبود عفونت ادراری در نوزادان معمولاً بسیار زمان‌بر خواهد بود. پس بهترین کار پیشگیری از بروز این عارضه خواهد بود تا نوزاد از عوارض شدید آن در امان باشد. راه‌های زیادی برای پیشگیری از بروز عفونت ادراری وجود دارد که یکی از بهترین آن‌ها انجام عمل ختنه می‌باشد.

ختنه یکی از رایج‌ترین عمل‌ها در بسیاری از کشورهای جهان می‌باشد. ختنه نوزادان می‌تواند در پیشگیری از بروز عفونت ادراری در پسران نقش بسزایی داشته باشد. همان‌طور که می‌دانید عفونت ادراری به علت تجمع میکروب در مجرای ادراری بروز پیدا می‌کند‌. حال همه نوزادان پسر با یک پوست اضافه در نوک آلت تناسلی خود به دنیا می‌آیند که معمولاً طی انجام عمل ختنه به‌طور کامل جداسازی می‌شود.

اگر این پوست باقی بماند تمیز نمودن ناحیه تناسلی نوزاد بسیار سخت می‌شود. در نتیجه هرچقدر هم که بهداشت دستگاه تناسلی پسران رعایت شود، بازهم این پوست اضافه به مکانی مناسب برای رشد و ‌تکثیر باکتری‌ها تبدیل خواهد شد‌. در نتیجه کودک در مدت زمان کوتاهی به عفونت اداری دچار خواهد شد. به همین دلیل با انجام عمل ختنه این تکه گوشت اضافه از بین رفته و بهداشت آلت تناسلی بسیار آسان‌تر می‌شود.

در نتیجه انجام عمل ختنه را می‌توان یکی از موثرترین روش‌ها در جلوگیری از بروز عفونت ادراری در نوزادان به حساب آورد؛ اما فواید ختنه‌ تنها به جلوگیری از ابتلا به عفونت ادراری در پسران ختم نمی‌شود. این عمل می‌تواند از بروز هرگونه بیماری ناشی از رابطه جنسی و سرطان ناحیه تناسلی در آینده نیز جلوگیری کند. همچنین با انجام این عمل آلت تناسلی فرم بهتری نیز خواهد داشت.

اما اگر نوزاد شما بدحال و نارس باشد، آلت تناسلی او‌ نهفته باشد باید انجام این عمل را به تعویق بیندازید. ولی در حالت کلی ختنه باید نهایتاً تا شش ماهگی نوزاد انجام شود. چرا که هرچقدر سن او کمتر باشد این عمل درد کمتری به همراه داشته و نیاز به بیهوشی نیز نخواهد بود. در حالی که انجام ختنه در بزرگسالی معمولاً دوره نقاهت را طولانی‌تر خواهد کرد.

دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران ختنه را در مطب برای فرزندان دلبند شما انجام می‌دهند.