حساسیت غذایی در کودکان

حساسیت غذایی در کودکان
حساسیت غذایی در کودکان

از کجا بفهمیم کودک چه حساسیت غذایی دارد؟

 امروزه روش‌‌های متنوعی برای تشخیص آلرژی در کودکان وجود دارد. در ابتدا به علائمی اشاره می‌کنیم که در ظاهر می‌تواند نشان دهنده حساسیت غذایی در کودکان باشد. از علائمی که بیان می‌شود خواهید فهمید که کودک شما به مواد غذایی آلرژی نشان می‌دهد سپس با مراحل بعدی می‌توانید بهتر تشخیص بدهید که به چه نوع ماده غذایی به طور دقیق کودک شما آلرژی دارد.

 علائم آلرژی می‌تواند خود را به صورت‌های ناراحتی‌های دستگاه گوارش، اسهال، استفراغ، کهیر، جوش، خارش، مشکلات تنفسی، عطسه و… نشان دهد. این علایم نشان از آلرژی کودک شما دارد اما هنوز معلوم نیست که چه ماده‌ای باعث به‌وجود‌آمدن آن می‌شود.

حال بهتر است بدانیم که کودک به چه ماده غذایی آلرژی دارد تا بتوانیم آن ماده را از دسترس و رژیم غذایی کودک حذف کنیم.

آزمایش خون:

 آزمایش خون دقیق و بسیار مناسب است. در این روش مستقیماً آنتی‌ژن‌های موجود در خون بررسی می‌شود. پس از انجام آزمایش می‌توان گفت که کودک دقیقاً به چه مواد غذایی آلرژی دارد. می‌توان با این تست تشخیص داد که منشا آلرژی موادی همچون شیر گاو، گوشت گاو، گوشت گوسفند، کازئین، پنیر و لبنیات، انواع میوه، دانه‌های روغنی، ذرات معلق در هوا، حیوانات خانگی و… است.

این آزمایش که به رست (‏RAST) معروف است می‌تواند نتایج مفیدی را به ما اعلام کند. این تست به صورت غذایی و تنفسی در همه سنین قابل انجام است. وقتی این تست انجام می‌شود چیزی حدود ۵۰ آنتی‌ژن مورد بررسی قرار می‌گیرد و مشخص می‌گردد بدن و سیستم ایمنی به چه موادی حساس است. دانستن و کنترل عوامل آلرژی‌زا در کودک خیلی مهم است است و باید والدین بدانند که چه عواملی را باید از کودک دور نگه دارند. اگر حساسیت غذایی در کودکان شناسایی و درمان نگردد می‌تواند زمینه‌ساز به‌وجود‌آمدن بیماری‌هایی چون آسم شود. بهتراست با مشورت پزشک این آزمایش در آزمایشگاه‌های تخصصی انجام شود تا راهکارهای مناسب برای کنترل و مهار آلرژی فراهم گردد. انجام این آزمایش نیاز به ناشتا بودن ندارد و هر زمان می‌شود آن را انجام داد. آزمایشی ساده و در عین حال تاثیر‌گذار است.

چگونگی تشخیص حساسیت غذایی در کودکان

علائم فردی در آلرژی:

 با بررسی و مشورت پزشک متخصص اطفال و شرح حال دقیق می‌شود تا حدودی پی به این نکته برد که در زمان مصرف چه مواد غذایی، آلرژی به‌وجود می‌آید. البته فهمیدن این نکته در کودکان کوچک کمی سخت است است و با دقت والدین تا حدودی قابل تشخیص می‌باشد. از این رو در کودکان کم‌سن آزمایش‌های دقیق‌تر توصیه می‌گردد. زیرا کودک نمی‌تواند آنچه که برایش پیش‌می‌آید را تشریح کند.

توجه به سابقه آلرژی در خانواده :

 با بررسی سابقه آلرژی در خانواده می‌توان به نتایج خوبی دست یافت. اگر پدر و مادر سابقه آلرژی دارند این احتمال در کودک تشدید می‌شود و می‌تواند زمینه‌ساز به‌وجود‌آمدن حساسیت غذایی در کودک شود. همچنین اگر کودکان قبلی شما نیز دارای آلرژی غذایی هستند باید از کودک جدید مراقبت به عمل آید و احتمال آلرژی در او بررسی گردد زیرا احتمال آلرژی در کودک جدید نیز افزایش خواهد یافت.

آزمایش پوست:

 این آزمایش هم می‌تواند نتایج خوبی برای ما داشته باشد. نحوه آزمایش این گونه است که عصاره مواد غذایی مختلف که می‌تواند آلرژی‌زا باشد تهیه می‌گردد. در قسمت و پشت ساعد خراش‌هایی ایجاد می‌گردد و از محل این خراش‌ها، بدن با عصاره مواد غذایی تماس پیدا می‌کند. بدن فرد با وارد شدن مواد آلرژی‌زا از خود واکنش نشان می‌دهد. در محل خراش علائم خارش، برآمدگی و… دیده می‌شود که دارای شدت و ضعف است.  این آزمایش تا حدود زیادی نوع ماده و شدت آلرژی را مشخص می‌کند. با این روش می‌شود فهمید که کودک باید از چه مواد‌غذایی دوری کند. والدین با حذف این مواد و جایگزینی مناسب می‌توانند خطرات آلرژی را به حداقل برسانند. در هر حال برای اینکه به نتایج دقیق‌تری دست یابیم آزمایش‌های دیگر و به خصوص آزمایش خون توصیه می‌گردد تا بهتر دامنه آلرژی به مواد مختلف معلوم گردد.

در نتیجه

همیشه دقت داشته باشید که چه غذایی به کودک داده می‌شود و علائم بعد از مصرف آن را بررسی کنید. در بسیاری از موارد پدر و مادر می‌توانند مواد آلرژی‌زا را شناسایی کنند. اما مشورت از پزشک و انجام آزمایش می‌تواند نتایج دقیق و صحیح را به ارمغان بیاورد. با دقت و کمک از پزشک متبحر می‌توانید بعد از شناسایی و حذف مواد آلرژی‌زا، غذای مناسب را جایگزین غذای قبلی کنید تا نیازهای بدن کودک برای رشد به خوبی فراهم شود. حتماً توجه کنید که جایگزین مناسب برای مواد حذف شده در نظر بگیرید.

می‌توانید از انواع پروتئین، املاح و… که در مواد‌غذایی دیگر، که بدن کودک به آنها آلرژی ندارد استفاده نمایید تا کودکی سالم داشته باشید. مواد غذایی آلرژی‌زا باید حذف گردند اما مواد مغذی حیاتی در آن‌ها از طرف دیگر باید به بدن کودک برسد تا خللی به رشد جسمی و مغزی کودک ایجاد نشود. دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران کنار شماست تا کودکانی سالم و شاداب داشته باشید. جهت ویزیت و مشاوره با مطب در تماس باشید.