تب و تشنج در کودکان

تب و تشنج در کودکان
تب و تشنج در کودکان

تب و تشنج در کودکان

عارضه تشنج در بسیاری از موارد همراه با بروز تب به وجود می‌آید. تب و تشنج در کودکان به این شکل است که تقریباً 2 الی 4 درصد از کودکان در سنین ۶ ماه تا ۷ سال تشنج به دلیل تب را تجربه خواهند کرد. از این تعداد یک سوم مورد دیگر را نیز احتمالاً دچار شده حدود نیمی از آن‌ها گرفتار تشنج سوم خواهند شد. تشنج به دلیل تب در سنین 12 تا ۱۸ ماهگی بیشتر دیده می‌شود.

تشنج می‌تواند چند ثانیه بوده یا تا ۱۵ دقیقه به طول بیانجامد. اگر تشنج از ۳ دقیقه بیشتر گردید لازم است که با اورژانس تماس گرفته شود.

بعد از این عارضه ممکن است کمی خواب آلوده یا خواب به نظر برسد. نشانه‌های بروز کرده به دلیل تب در بیشتر موارد ضرر بوده اما این دلیل نخواهد بود که به آن توجه نشود.

تشنج به دلیل تب در کودکان بروز می‌کند. که دمای بدن آنها بالاتر از38.8 درجه سانتیگراد شود. احتمال وقوع آن در دماهای پایین‌تر نیز وجود دارد. پس با دقت در علایم و نشانه‌ها سعی کنید این مشکل را به خوبی تشخیص دهید. و از پزشک هم کمک بگیرید. تا این علایم را برای شما توضیح دهد. مخصوصا اگر کودک شما سابقه بروز تشنج دارد.

کودکانی که والدین آنها سابقه بروز تشنج در کودکی داشته‌اند احتمال زیادی برای بروز تشنج در آنها وجود دارد.

پس اگر شما نیز سابقه بروز تشنج در کودکی داشته‌اید در زمان تب فرزندانتان دقت بیشتری داشته باشید. و شرایط مهار و کاستن تب را فراهم بیاورید. کودکانی که اولین تشنج خود را در سال اول زندگی تجربه کرده‌اند به احتمال فراوان مجدد دچار این عارضه می‌شوند.

 علائم و دلایل بروز تشنج ناشی از تب در کودکان

  • زمانی که فرزند شما دچار تشنج می‌شود به احتمال زیاد چشم‌هایش را می‌چرخاند و نیز از دهانش آب جاری می‌گردد. احتمال بروز استفراغ نیزدر این شرایط وجود دارد.
  • بدن کودک دچار لرزش‌های ناگهانی و یا پرش می‌گردد. و در برخی مواقع اندام‌ها سفت می‌شود.
  • در بعضی مواقع کودک هوشیاری خود را از دست می‌دهد. و نیز رنگ پوست او کمی تیره‌تر می‌گردد.
  • معمولاً تب‌های باعث بروز تشنج، به دلیل عفونت ویروسی در دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، اسهال و استفراغ منشأ ویروسی یا عفونت در ناحیه گوش است. در موارد معدود تب به دلیل نشانه‌های مننژیت یا عوامل دیگر است. لازم است که پزشک به خوبی علائم تشنج درکودک را بررسی کند و در صورت نیازغربالگری بیشتری صورت پذیرد.
درمان تشنج ناشی از تب در کودکان

درمان تشنج ناشی از تب در کودکان

  • اگر در اثر بروز تشنج زمان کافی برای رساندن کودک به پزشک نداشتید حتماً با اورژانس تماس بگیرید. اما بهتر است بدانید اگر کودکتان دچار تشنج ناشی از تب شد چه کاری باید انجام دهید.
  • در این شرایط ابتدا او را به سرعت به پهلو خوابیده از وسایل خطرناک و آسیب‌رسان دور نمایید.
  • سر کودک را به آرامی به یک سمت متمایل کنید که اگر دچار استفراغ شد دچار خفگی و مشکلات تنفسی نگردد.
  • لباس‌های تنگ و دست و پاگیر را از تن کودک خارج نمایید و تنفس و آرامش راحت‌تری را به کودک بدهید.
  • اطمینان داشته باشید که چیزی در دهان کودک وجود ندارد. و در زمان تشنج هم چیزی در دهان کودک قرار ندهید.
  • در زمان تشنج مبادرت به دادن دارو به کودک نکنید. در این هنگام با قرار دادن کودک درآب سرد و یا استفاده از پارچه‌های خیس و مرطوب به طور متناوب دمای بدن کودک را پایین بیاورید.
  • در صورت ادامه پیدا کردن تشنج در کودکان بیش از ۳ دقیقه حتماً با اورژانس تماس بگیرید و موضوع را جدی تلقی کنید.
  • علائمی که در زمان تشنج به وجود آمده است را به خاطر بسپارید و به طور دقیق به پزشک بگویید تا تشخیص و درمان بهتری انجام شود.
  • اگر در کودک علائم و مشکلات تنفسی مشاهده کردید به اورژانس زنگ بزنید.
  • بعد از اتمام تشنج کودک را آرام نموده و او را تمیز کنید. هرقدر تشنج کوتاه باشد لازم است که با پزشک تماس حاصل نمایید.
  • بعد از اتمام تشنج نیاز است که پزشک کودک را معالجه نماید با دلیل عفونت و بروز تب مشخص گردد و درمان‌های بعدی صورت گیرد تا مجددا این مشکل بروز نکند.
  • در صورت صلاحدید پزشک برای او داروی تب بر تجویز می‌گردد.

در این شرایط هرگز به فرزندان خود آسپرین ندهید. زیرا می‌تواند مشکلاتی به وجود بیاورد.

پیشگیری از بروز تشنج ناشی از تب کودکان
  • اگر کودک شما سابقه بروز تشنج را دارد با مشورت پزشک برنامه‌ای تنظیم نمایید تا بدانید در این مواقع چگونه عمل کرده و یا از بروز آن جلوگیری کنید و چه دارو و تجهیزاتی را آماده داشته باشید.
  • اگر فرزند شما تشنج ناشی از تب دارد پزشک برای کودک شما داروهایی را تجویز می‌نماید تا در صورت بروز تب، خطر احتمال بروز تشنج به کمترین مقدار برسد. البته ممکن است این داروها عوارض جانبی داشته باشد اما از آنجایی که تشنج‌های ناشی از تب کمتر خطرناک هستند، انجام اقدامات پیشگیرانه مناسب‌تر است.

کودکانی که مستعد هستند را مراقبت بیشتری نمایید تا دچار عفونت و عوامل ایجاد تب نگردند. با مراقبت و دقت بیشتر تا حد زیادی می‌توان این عارضه را کنترل کرد. تب و تشنج در کودکان به دلیل تب باید جدی گرفته شود.

همیشه خونسردی خود را حفظ کرده تا بتوانید بهترین تصمیم را بگیرید و کار مورد نظر را به درستی انجام دهید.

حفظ آرامش خود و کودک کمک بزرگی به مدیریت این مشکل خواهد کرد.

با مشورت و ویزیت کودک توسط پزشک متخصص همیشه از سلامت فرزند دلبندتان اطمینان داشته باشید. برای مراجعه به دکتر محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران با مطب در تماس باشید.