
زردی در نوزادان
زردی در نوزادان از مشکلات شایعی است که در اثر عدم درمان و سهلانگاری، زمینهساز مشکلات بسیاری خواهد بود. نوزادانی که مبتلا به زردی میشوند چشمها و پوست آنها به رنگ زرد متمایل میشود. علت شکلگیری این عارضه وجود مقدار بیش از حد بیلی روبین در خون نوزاد است. درواقع، بیلی روبین رنگدانههای زردرنگ موجود در خون نوزاد است که افزایش آن امری خوشایند برای سلامت نخواهد بود.
زردی در بیشتر مواقع در نوزادان نارسی دیده میشود که قبل از هفته ۳۸ متولد شدهاند. اگر مقدار بیلی روبین خون از ۲۵ میلیگرم بیشتر باشد زردی بالا محسوب میشود و باید سریعاً درمان آغاز شود. در صورت عدم درمان زردی در نوزاد منجر به فلج مغزی، ناشنوایی و یا دیگر مشکلات مربوط به مغز میشود.
توصیه میشود بعد از تولد نوزاد تست زردی در قبال همه کودکان انجام شود تا از سلامت اولیه مطمئن گردید. در حال حاضر، روشی بسیار خوب و آسان برای فهمیدن زردی نوزاد بهوجود آمده است که نیاز به خونگیری را رفع کرده است.
دستگاه بیلی چک
این دستگاه برای تشخیص زردی در نوزادان ساخته شده است. بیلی چک با قرارگیری روی پوست نوزادان مقدار بیلی روبین خون را اندازهگیری میکند. مقدار بیلی روبین میتواند پزشک را در تشخیص زردی و شدت آن کمک کند. این روش کاملاً پاکیزه، بدون درد و خونریزی است. دستگاه بیلی چک حساسیت و قدرت تشخیص بسیار بالایی دارد. بر اساس انعکاس نور از طیفهای مرئی، شناسایی را به بهترین نحو ممکن انجام میدهد. در دستگاه بیلی چک این امکان وجود دارد که ضخامت پوست، ملانین و هموگلوبین، درم و اپیدرم پوست با دقت بالا اندازهگیری گردد.
این آزمایش تهاجمی نبوده و نیاز به سوزن و خونگیری نیست؛ به همین دلیل خطر مبتلاشدن نوزاد به هیپربیلیروبینمی را کاهش دهد. پزشک نیز با این روش بهسادگی به پارامترهای مختلف در سریعترین زمان دست مییابد. با قراردادن سر پلاستیکی قابل تعویض روی پوست میتوان به اطلاعاتی دست یافت که برای حفظ سلامت نوزاد ضروری است. استفاده از این روش میتواند آرامش کودک را حفظ کرده و سرایت آلودگی و عفونت را از طریق سوزن به صفر برساند.
خوبی استفاده از این روش این است که پزشک در لحظه میتواند نتایج این آزمایش را روی صفحه دستگاه ببیند و منتظر رسیدن جواب آزمایش که امری زمانبر است نخواهد بود. دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران در مطب خود با داشتن دستگاه بیلی چک به راحتی و در کمترینزمان ممکن زردی در نوزاد دلبند شما را تشخیص میدهد.

روش کار با بیلی چک
بهتر است قبل از استفاده از این دستگاه مبادرت به کالیبرهکردن آن گردد تا اطلاعات به دقیقترین شکل محاسبه و نمایش داده شود. قطعه یکبارمصرف روی پیشانی نوزاد در محلی که جای روییدن موی است قرار میگیرد. اگر بنا بر هر دلیلی امکان قرارگیری روی پیشانی وجود نداشت، پزشک آن را روی جناق سینه نوزاد قرار خواهد داد.
این تست و اندازهگیری ۵ بار انجام میشود تا پارامتری برحسب مول بر لیتر بر روی دستگاه به نمایش درآید. زمانی که دستگاه بهدرستی روی پوست قرار گیرد چراغ به رنگ سبز درمیآید که نشان از مقدار فشار مناسب دستگاه روی پوست است. دقت در درست قرار دادن دستگاه هم میتواند آزمایشی سریع و دقیق را بهارمغان آورد.
استفاده از این روش بسیار ساده بوده و در هر محلی میتوان آن را انجام داد. مزیت اصلی استفاده از این روش سرعت تشخیص آن است و نیاز به بستریشدن و معطلی نوزاد در بیمارستان وجود ندارد. از استرس نوزاد و مادر کم خواهد کرد که برای مادران مضطرب و نگران بسیار مناسب است.
شرایط استفاده از بیلی چک
- برای نوزادانی که در بازه زمانی ۲۷ تا ۴۲ هفته متولد میشوند، میتوان این تست را انجام داد.
- این تست میتواند برای نوزادان از بدو تولد تا ۲۰ روزگی انجام شود.
- بیلی چک مناسب نوزادانی است که از ۹۵۰ تا ۴ هزار و ۹۹۵ گرم وزن دارند.
- توجه شود که پس از انتقال خون نباید از این روش استفاده کرد.
- اگر محل پیشانی که برای این آزمایش استفاده میشود دارای کبودی، هماتوم، گرفتگی و عوامل دیگر باشد این آزمایش دقت کمتری خواهد داشت.
در کل باید اینگونه گفت که وجود این دستگاه کمک شایانی به حفظ آرامش روانی مادر و نوزاد، عدم معطلی برای مشخصشدن نتیجه آزمایش، آسیبنرسیدن به نوزاد با آزمایشهای مکرر خونگیری و دقت آزمایش و عدم بستری نوزاد میکند.
چنانچه تمایل دارید از خطرات زردی در نوزادان آشنا شوید، کلیک نمایید.