مزایا و معایب ختنه نوزاد و بهترین روش آن کدام است؟

ختنه نوزاد
ختنه نوزاد

عمل ختنه نوزاد چیست؟

بسیاری از پدر و مادرانی که با تازگی صاحب فرزند پسر شده‌اند، معمولاً دغدغه‌های زیادی دارند. یکی از دغدغه‌هایی که ممکن است مدت‌ها ذهن والدین را به خود را مشغول کند، ختنه نمودن نوزاد می‌باشد. معمولاً والدین در ختنه نمودن نوزاد خود دچار شک و دودلی می‌شوند.

به همین علت پرسش‌هایی مثل چرا پسر بچه‌ها را ختنه کنیم؟ اگر پسران ختنه نشوند چه مشکلی برایشان به وجود می‌آید؟ آِیا انجام ختنه ضروری است؟ در چه سنی باید ختنه صورت پذیرد؟ بعد از عمل ختنه نیاز به چه مراقبت‌هایی خواهد بود؟ جز مواردی هستند که ذهن والدین پسر بچه‌ها را به خود مشغول می‌کنند و گاها ممکن است‌ برای یافتن پاسخ آن‌ها به چندین کلینیک یا مرکز درمانی مختلف مراجعه نمایند.

ختنه پسران نوعی عمل سرپایی است که در تایم بسیار کوتاهی صورت می‌پذیرد. همان‌طور که می‌دانید پسر بچه‌ها با یک تکه پوست بسیار شل در نوک آلت تناسلی خود متولد می‌شوند. این‌ تک پوست معمولاً در قسمت خروجی ادرار قرار می‌گیرد. این تیکه گوشت شل معمولاً در ابتدای تولد به مجرای ادرار کاملاً چسبیده است، اما هرچقدر که سن پسران بالاتر می‌رود این پوست از نوک آلت تناسلی کنار می‌رود و اجازه می‌دهد ادرار به راحتی تخلیه شود.

تاریخچه ختنه نوزادان

در عمل ختنه این تکه گوشت اضافه کاملاً برداشته می‌شود تا شکل آلت تناسلی حالت طبیعی‌تری داشته باشد. ختنه نوزاد تاریخچه طولانی مدتی داشته و حدود پنج هزار سال از رواج آن در جهان می‌گذرد. اولین کسانی که این کار را انجام دادند، مصریان باستان بودند. اگر به تاریخچه این عمل برای پسر بچه‌ها نگاهی بیندازیم، خواهیم دید که در گذشته اصلی‌ترین هدف انجام آن رعایت مسائل بهداشتی بود.

چرا که مردم در قرن‌های گذشته بر این باور بودند که این پوست اضافه می‌تواند مکان مناسبی برای رشد و تکثیر باکتری‌ها و‌ تجمع عفونت باشد؛ اما پس از گذر سال‌ها امروزه افراد برای رعایت واجبات ادیانی مثل یهودیت، اسلام، مسیحیت این عمل را برای فرزندان پسر خود انجام می‌دهند. امروزه حدود ۶۰ درصد از نوزاد پسر در ایالات متحده آمریکا این عمل را انجام می‌دهند. این آمار در جهان حدود سی درصد می‌باشد؛ اما در کشور ما ایران عمل ختنه نوزاد برای ۹۰ درصد از پسران صورت می‌پذیرد.

مهم‌ترین مزایای انجام عمل ختنه نوزاد

انجام عمل ختنه برای نوزادان ‌پسر می‌تواند مزایای زیادی به ‌همراه داشته باشد و قطعاً به همین دلیل است که ادیان همواره توصیه به انجام این امر داشته‌اند. در زیر چند مورد از فواید ختنه‌ نمودن نوزادان را نام‌برده‌ایم:

  • جلوگیری از عفونت‌ ادراری

عفونت ادراری یک عارضه رایج میان‌ نوزادان است که علت‌های مختلفی دارد. بروز این عارضه در نوزادان پسر که ختنه شده‌اند تا ده برابر کمتر است.

  • پیشگیری از عفونت

دیگر مزیت انجام عمل ختنه نوزاد پیشگیری از عفونت‌ می‌باشد. چرا که وقتی این پوست شل در قسمت آلت تناسلی وجود دارد بستر مناسبی برای تکثیر باکتری‌ها و بروز عفونت است؛ اما وقتی عمل انجام شود، دیگر احتمال بروز عفونت در این ناحیه وجود ندارد.

  • بهداشت آسان‌تر دستگاه تناسلی

در صورتی که این عمل انجام‌ گیرد، بهداشت ناحیه تناسلی بسیار آسان‌تر صورت می‌پذیرد. چرا که با وجود این پوست معمولاً تمیز و پاک‌ کردن این قسمت از بدن، کمی دشوار خواهد بود.

  • شکل ظاهری بهتر

عمل ختنه نوزاد می‌تواند به هدف زیبایی و شکل ظاهری بهتر دستگاه‌ تناسلی پسران نیز صورت پذیرد. چرا که وجود این‌ تکه گوشت اضافه، می‌تواند شکل آلت تناسلی را ناخوشایند جلوه دهد.

معایب و فاکتورهای منفی ختنه نوزاد پسر

ختنه نکنید و ختنه اشتباه است از جملاتی هستند که والدین بارها آن‌ها را می‌شوند. چرا که ختنه نمودن ‌نوزادان پسر با وجود تمام‌ مزایا و فوایدی که دارد برخی فاکتورهای منفی را نیز به همراه خواهد داشت. به همین دلیل است که گاها بسیاری از والدین، از انجام این عمل برای فرزند خود اجتناب می‌کنند.

در زیر به مهم‌ترین فاکتورهای منفی ختنه پسران اشاره نموده‌ایم:

  • ظاهر نامطلوب

همان‌طور که گفتیم اگر این عمل به درستی صورت پذیرد می‌تواند شکل خوشایندتر و خوش فرم‌تری به دستگاه تناسلی مردان بدهد؛ اما اگر به صورت حرفه‌ای صورت نپذیرد، ممکن‌ است‌ پوست به‌طور کامل برداشته نشود و در این صورت معمولاً آلت تناسلی پسران ظاهر نامطلوبی خواهد داشت. البته این فاکتور منفی زمانی شامل حال نوزاد شما می‌شود که این عمل توسط اشخاص غیر حرفه‌ای و کم‌ تجربه صورت‌ پذیرد.

  • خونریزی

یکی دیگر از معایب ختنه نوزاد پسر خونریزی می‌باشد. البته این خونریزی در چند روز اول بعد از جراحی رخ می‌دهد و چون بسیار خفیف است با کمی فشار موضعی پایان می‌یابد. به همین دلیل جای نگرانی نیست؛ اما اگر خونریزی ادامه داشته باشد، باید به پزشک‌ مراجعه نمایید.

  • عفونت

دیگر عوارض، معایب یا فاکتور منفی ختنه عفونت‌ می‌باشد. ممکن است محل عمل دچار عفونت شود که معمولاً بعد از چند روز برطرف می‌شود؛ اما اگر عفونت شدید بوده و تبدیل به سپسیس شود، می‌تواند مرگ بیمار را به همراه داشته باشد.

  • عوارض ناشی از بیهوشی

برای انجام ختنه نوزاد از بیهوشی کامل استفاده می‌شود تا نوزاد کوچک‌ترین دردی را احساس نکند‌. بیهوشی گاها می‌تواند عوارضی را در بسیاری از افراد به همراه داشته باشد.‌

  • برداشتن بیش از حد پوست

گاها نیز در طی مراحل پوست اضافه بیش از اندازه برداشته می‌شود. در نتیجه این مسئله می‌تواند برخی مشکلات را در قسمت مجاری ادراری فرد ایجاد کند.

با وجود تمامی معایب گفته شده در بالا بیانیه آکادمی اطفال آمریکا باز هم انجام این عمل را مفید دانسته و آن را‌ کاملا توصیه می‌کند؛ اما برخی پزشکان نیز با بیانیه این آکادمی مخالفت نموده و معتقدند این جراحی بسیار غیر ضروری بوده و برای کودک دردناک است. به همین دلیل در سراسر دنیا کارشناسان و پزشکان هنوز هم بر سر مسئله ختنه نوزاد به توافق نظر نرسیده‌اند.

بهترین و کم خطرترین روش‌های انجام ختنه نوزاد

ختنه نمودن نوزاد به‌طور کلی به دو روش حلقه و جراحی انجام‌ می‌گیرد. این دو را می‌توان ایمن‌ترین و بهترین روش‌های ختنه به حساب آورد؛ اما در حالت کلی از دیدگاه بسیاری از پزشکان روش حلقه بر روش جراحی برتری دارد، چرا که در این شیوه درد و خونریزی کمتر خواهد بود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روش‌های مختلف ختنه کودک کلیک کنید.

در زیر به شرح این‌ دو روش ختنه نمودن نوزادان پرداخته‌ایم:

  • حلقه

در این روش پزشک یک حلقه پلاستیکی را به دور گوشت اضافه آلت تناسلی نوزاد قرار می‌دهد و سپس با نخ یک گره محکم‌ در این قسمت ایجاد می‌کند. به مرور زمان این گوشت اضافه سیاه شده و به صورت خود به خود به همراه حلقه می‌افتد.

  • جراحی

در روش جراحی برای ختنه نوزاد ابتدا از بیهوشی کامل استفاده می‌شود. سپس پزشک با استفاده از تیغ جراحی و برش دادن پوست، سعی می‌کند پوست اضافه را برداشته و جداسازی کند. سپس قسمت‌های برش خورده را در صورت لزوم بخیه می‌زند، و جراحی به پایان می‌رسد. این عمل جراحی کمتر از نیم ساعت زمان می‌برد.

دکتر آویشن محمدی فوق تخصص نوزادان در تهران ختنه را در مطب برای فرزتدان دلبند شما انجام می‌دهند.